CYTAT(kamyk @ Wed, 30 Mar 2011 - 12:38)
W ten sposób liczysz narzut a nie marże . Marza ma to do siebie że jak od ceny sprzedaży odejmiesz marże to otrzymasz cenę zakupu. W tym przypadku 32,5 x 0,7 =22,75
Według tego co policzyles 2,5 x 1,3 =32,5 to jest 30% narzutu.
Jeśli marża to stała wartośc dla danego produktu, to w tym przypadku wynosi 0,75 zł na 1kg cukru i gdzie byś nie dodawał i odejmował to wychodzi 2,50 bez i 3,25 z
.
Jako że nie znam takich handlowych pojęć, to wpisałem w google marża i pierwsza definicja wyszła:
"Marża – stosunek zysku ze sprzedaży do ceny sprzedaży"
Wobec tego mamy 0,75/3,25 i marża jednej torebki cukru wynosi 0,23 (tylko nie wiem jakie jednostki, pewnie *100 i w %), czyli faktycznie się nie zgadza
Jeżeli zaś policzymy 0,975/3,25 to faktycznie otrzymujemy 0,3 (czyli te 30%), czyli m!xer faktycznie miał rację - cena u producenta wynosi 2.275 zł.
kamyk też oczywiście masz rację, tylko że dla laika w handlu jak ja, należało dodać że od ceny sprzedaży odejmiesz marżę wyrażoną w % ceny sprzedaży
Heh, jaki numer