Shoutbox 0 nowych PW 

14 Stron V  « < 3 4 5 6 7 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Idealny tor jazdy w zakrętach gokartem, Zaznacz prawidlowy tor jazdy na rysunku
Kenet
post Wed, 24 Nov 2010 - 17:48
Post #81

Forum Killer

Ja ważę ~93-95 i robie 58,3 najlepiej ale generalnie <59 powtarzalne. Przy obecnych temperaturach wsiadając w karta, który nie jechał rundę wcześniej potrzeba 3 kółka żeby dogrzać opony. Nim to nastąpi kart tak się ślizga, że nie idzie zejść poniżej minuty. Niestety nie jeździłem w lecie i nie wiem jak tam wcześniej bywało z przyczepnością. Do RCW trafiłem dopiero w październiku. Tor jest bardzo ciekawy, sporo zakrętów i ciężko utrzymać idealną linię, o ile się taką wypracuje. W ramach nauki najlepiej strzelić ze 3 jazdy pod rząd i obserwować wyniki. Najlepiej udać się z ziomkiem, który w podobnej wadze trzepie dobre czasy, siąść mu na ogon i obserwować gdzie odchodzi. Ja właśnie tak poprawiłem czasy. Zakręt 11 to wciąż problem, a niestety parę razy trafiłem na przestawione opony po bombach i musiałem iść delikatnie inaczej niż zazwyczaj. Warto też rzucić okiem na wyniki today's best, bo widać wtedy, który kart ma "ten dzień". Nie jest nowiną, że czasami dane numery lecą troszkę lepiej bądź gorzej. Zauważyłem, że jak kart strzela z wydechu tzn. że jest moc. A gdy znudzi nam sie walka z czasem polecam pójść wyścig w pełnej stawce z nowicjuszami. Świetna zabawa i emocje gwarantowane.

--------------------
Pure driving, real racing...that makes me happy.
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Wed, 24 Nov 2010 - 17:48
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
Jedenasty
post Wed, 24 Nov 2010 - 18:03
Post #82

Forum Clubber

każdy kart strzela z wydechu i nawet na zimnych oponach ze startem z pitu da się zrobić 59,5x sek pierwsze okrążenie

pzdr

--------------------
American Muscle.

Pontiac Firebird Esprit '77 z LS1

+Quote Post
Kenet
post Wed, 24 Nov 2010 - 18:13
Post #83

Forum Killer

Nie każdy strzela. No ale to szczegół. Jadąc kółko na ciepłych gumach da się zrobić 55s jak widać po rekordzie toru ale nie jest to łatwe, tak samo jak robić 58 na zimnej oponie. Siadłem ostatnio w 19stkę która stała dwa wyścigi i pierwsze 3 kółka to była masakra, 1,01 cały czas, a 4te nagle 58,9. Mam naście wydruków ze swoich dotychczasowych jazd, więc conieco już zdążyłem rozpracować. Pozdr

--------------------

+Quote Post
*Sajmon
post Wed, 24 Nov 2010 - 18:33
Post #84

Forum Homee

Kenet, ale AWSA ma rację co do czasu na zimnych oponach wink.gif Powiem więcej, jeżdżąc teraz co piątek w lidze, na pierwszych dwóch kółkach w kwalifikacjach prawie cała nasza najmocniejsza grupa schodzi bez problemu poniżej 59. A opony tak faktycznie dogrzewają się znacznie dłużej niż po 4 kółkach wink.gif

+Quote Post
Jedenasty
post Wed, 24 Nov 2010 - 18:43
Post #85

Forum Clubber

to jest jakaś liga tam już ?? kurde kurde to ja ze swoimi 56-57 sek mam tam czego jeszcze szukać ??

pzdr

--------------------
American Muscle.

+Quote Post
Kenet
post Wed, 24 Nov 2010 - 19:11
Post #86

Forum Killer

Nie wątpie, napisałem tylko że mi sie choojowo jechało na zimnych ostatnio, ale miałem też wyścigi że od startu do mety każde kółko <59,2 więc całkiem spoko jak na moją średnią. Przydałoby się ze 30 kg mniej biggrin.gif ale i tak niedługo atak na 57 s . Pozdro

--------------------

+Quote Post
*Sajmon
post Wed, 24 Nov 2010 - 19:51
Post #87

Forum Homee

CYTAT(AWSA @ Wed, 24 Nov 2010 - 18:43) *
to jest jakaś liga tam już ?? kurde kurde to ja ze swoimi 56-57 sek mam tam czego jeszcze szukać ??

pzdr

Liga Politechniki Warszawskiej wink.gif
Pewnie, że miałbyś czego szukać. Jest wesoło. Nie wiem kiedy kolejna edycja, ale o ile nie masz licencji to możesz się zapisać - nie musisz być studentem PW.
Info i czasy z ostatnich 2 rund:
http://ligi.exeve.pl/

+Quote Post
mAbZ
post Wed, 24 Nov 2010 - 20:08
Post #88

Forum Homee

Opony - to jasne, ale nie zapominajcie też o rozgrzaniu silnika.

Na jednym torze gdzie dobre czasy są w granicach 45,5 sek a ja wykręciłem 44,99 wywalczając pole position w wyścigu na 21 osób,
w finale nie wiedząc o tym dostałem zupełnie zimnego karta, podczas gdy pozostałymi jeżdżono wcześniej.

Gdybym wiedział, to zażądałbym od obsługi żeby mi go rozgrzali.
Bo mimo że widać na nagranym filmie, że start miałem świetny, to pierwsze okrążenie miałem
wolniejsze aż o około 1,5-1,9 sek od reszty czołówki! I dopiero na trzecim kart zaczął jechać tak jak powinien.
Gokart po prostu nie szedł na prostych więc to nie tylko o opony chodziło, ale też o rozgrzanie silnika.

--------------------
Racing is a state of mind
www.youtube.com/mabz25

+Quote Post
spoon
post Wed, 24 Nov 2010 - 22:16
Post #89

Forum Homee

CYTAT(Kenet @ Wed, 24 Nov 2010 - 18:13) *
Nie każdy strzela. No ale to szczegół.

Kazdy strzela, jesli jest mocno rozgrzany i dostaje lomot.
Co do czasow, to na otwarcie zimnymi kartami na zimnych oponach niskie 57 to bardzo dobry czas.
Ale wieczorami nie ma dramatu-bylem przedwczoraj (22.11) i mimo, ze wszystkie drzwi po bokach otwarte, a na zewnatrz zimnica i deszcz, to udalo sie zrobic 55,97.

+Quote Post
jaskulwwa
post Thu, 25 Nov 2010 - 00:00
Post #90

User

*Sajmon. Najmocniejsza grupa w lidze jedzie kwalifikacje jako czwarta, więc te opony nie są tak do końca zimne.

+Quote Post
grzywaczewski
post Thu, 25 Nov 2010 - 11:45
Post #91

Forum Killer

Pojezdzilem sobie kartem (niemal pierwszy raz, bo kiedys 20min w Trojmiescie na takich rozp... ze strach) i czasy mam jak dziewczyna sad.gif Ustawiam wozek do zakretu, ladny slajd... i muli na wyjsciu. Chyba nie tedy droga.

--------------------
EJ20G, EJ253, C16SE

+Quote Post
Jedenasty
post Thu, 25 Nov 2010 - 12:52
Post #92

Forum Clubber

nie tędy, slajdy to są fajne do zabawy ale poślizg to musisz zredukować do minimum ja na RCW w jednym miejscu stosuję i raczej na tym tracę ale jeszcze nie opracowałem jak to przejść bez

pzdr

--------------------
American Muscle.

+Quote Post
Jedenasty
post Thu, 25 Nov 2010 - 23:36
Post #93

Forum Clubber

dziś znów polatałem ale z przepełnienia toru tylko 57.30 no i przekonałem się już zupełnie że nie ma znaczenia który kart bo jeżdżą tak samo, na pierwszym kółku czyli z wyjazdu z pit 58.80 więc się da od początku szybko smile.gif

pzdr

--------------------
American Muscle.

+Quote Post
jaskulwwa
post Thu, 25 Nov 2010 - 23:53
Post #94

User

Też właśnie wróciłem ja miałem 58,44 więc nie tak dobrze jak u Ciebie ale jest progres.

+Quote Post
mAbZ
post Sat, 27 Nov 2010 - 10:23
Post #95

Forum Homee

Polecam wywiad z moim kolegą, odnoszącym sukcesy kartem klasy Sport 2000 w szwedzkiej lidze.
Opowiada m.in. o technice jazdy i kosztach takiego przedsięwzięcia (ceny w koronach, 100 SEK = 40 PLN)

http://www.poloniainfo.se/artykul.php?id=1395

--------------------
Racing is a state of mind
www.youtube.com/mabz25

+Quote Post
Ghost_Rider
post Sat, 27 Nov 2010 - 10:29
Post #96

Super User

Hej koledzy. Nie wiecie przypadkiem czy tor LeMans Poznan M1 dziala zima tez? bo na ich stronce widzialem tylko zdjecia pod golym niebem, a na maile nie odpisuja...

+Quote Post
kompot
post Mon, 29 Nov 2010 - 00:16
Post #97

Forum Clubber

Byłem wczoraj zobaczyć i się przejechać. Z tego co widziałem w Polsce-Gdynia, Sopot, Gdańsk, Bydgoszcz, Poznań, Grudziądz, Brodnica, to najlepszy tor. Gokarty w ładnym stanie, ale mam wrażenie, że wyjątkowo szybko łapią odcięcie. Był spory tłok, 16 kartów i sporo zamulaczy, zrobiłem 57,94, średnia jakoś 59,50, ale zamierzam to poprawić smile.gif

--------------------
2024 F-Pace D300
2011 E90 330d
2000 W210 E55
BTG 9:49 (IS200)

+Quote Post
Jedenasty
post Mon, 29 Nov 2010 - 00:30
Post #98

Forum Clubber

Fakt mają kapkę za wcześnie odcinkę ale dlatego tak długą są w dobrym stanie i wszystkie jeżdżą równo, 16 kartów to jeszcze nie tłok, masakra jak puszczają po 20 huh.gif
no i jak na pierwszy raz to czas bardzo dobry wynikający z doświadczenia z tego co napisałeś

pzdr

--------------------
American Muscle.

+Quote Post
*Sajmon
post Sat, 11 Dec 2010 - 01:39
Post #99

Forum Homee

56.118 biggrin.gif

I koniec ligi PW. Właściciel dziś przy okazji zaprosił jakiegoś tam Mistrza Kartingowego, młodziak... (nie pamiętam nazwiska, jak będę wiedział to napiszę). Pojechał w jednym z wyścigów i z ostatniego przebił się na 3 ale... metodą "uderz, potrąć, wytrąć, wymiń" :/ Spowodował 3 razy obrócenie się kartu zawodnika jadącego przed nim. Bardzo nieczysta jazda i dobrego wrażenia jeśli chodzi o sportową rywalizację, to po sobie nie zostawił ale...

...całkowicie inaczej brał zakręty. Większość jechał bez hamowania - np. pierwszy zakręt (ten nawrót w lewo), od zewnętrznej, narzucenie, poślizg, wytracenie prędkości, szybka kontra, w szycie gokart już wyprostowany i przyspiesza. Wykręcił 56.0XX. Do rekordu (55.24) brakuje, ale cały czas miał kogoś przed sobą.
A potem odpalili to wink.gif

PS: 15ki unikajcie jak ognia. Na odcince zwalnia niesamowicie... ba, rzekłbym hamuje nawet. Do tego aktualne opony to tragedia - ślizga się jak szmata po podłodze.

+Quote Post
cowboy
post Sat, 11 Dec 2010 - 08:15
Post #100

Administrator

CYTAT(*Sajmon @ Sat, 11 Dec 2010 - 01:39) *
Wykręcił 56.0XX. Do rekordu (52.2) brakuje, ale cały czas miał kogoś przed sobą.

rekord to chyba 55.24, a nie 52, no chyba ze był tam jakis Kubica wink.gif

--------------------

+Quote Post

14 Stron V  « < 3 4 5 6 7 > » 
Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Saturday, 05 July 2025 - 07:44