Shoutbox 0 nowych PW 

14 Stron V  « < 7 8 9 10 11 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Idealny tor jazdy w zakrętach gokartem, Zaznacz prawidlowy tor jazdy na rysunku
ortax123
post Sun, 29 May 2011 - 18:32
Post #161

Rookie

Dziękuję za pierwszą propozycję i czekam na następne.

ps.Bardzo prosiłbym również o zaznaczenie, kiedy hamować oraz przyspieszać.
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Sun, 29 May 2011 - 18:32
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
spoon
post Sun, 29 May 2011 - 23:46
Post #162

Forum Homee

Ja bym pojechal tak:

W zaleznosci od mocy gokarta, X'y to miejsca hamowania, lub odpuszczenia gazu. Przy gokartach "amatorskich" wcisnalbym hebel tylko na drugim "iksie", a na trzech pozostalych ewentualnie ujal na chwile gazu - ale bez przejechania tego na zywo ciezko cos pisac. Reszte idziesz na wklepanym.

+Quote Post
mAbZ
post Mon, 30 May 2011 - 11:04
Post #163

Forum Homee

Nie znam tego toru, ale wydaje mi się że warto później wejść w nawrót po prostej start-meta,
zamiast cały czas trzymać się wewnętrznej.

--------------------
Racing is a state of mind
www.youtube.com/mabz25

+Quote Post
stef
post Mon, 30 May 2011 - 12:02
Post #164

Frequent User

nie wydaje mi sie tez ze da sie wejsc w ten zakret bez hamowania, ta prosta jest naprawde dluga. jest na yt troche filmow z zawodow, moznapopatrzec jakim torem jezdza tam zawodowcy. nie bylem w kisielinie z kartem, ale zamierzam sie tam wybrac. kiedys jezdzilem tam autem i tor jest bardzo fajny.

--------------------
Model X/Evo5/JCW

+Quote Post
ortax123
post Mon, 30 May 2011 - 12:11
Post #165

Rookie

Czyli pierwszy zakręt lepiej byłoby pokonać od zewnętrznej?

ps.Mógłby ktoś to narysować?

+Quote Post
spoon
post Mon, 30 May 2011 - 18:15
Post #166

Forum Homee

CYTAT(mAbZ @ Mon, 30 May 2011 - 11:04) *
Nie znam tego toru, ale wydaje mi się że warto później wejść w nawrót po prostej start-meta,
zamiast cały czas trzymać się wewnętrznej.

CYTAT(stef @ Mon, 30 May 2011 - 12:02) *
nie wydaje mi sie tez ze da sie wejsc w ten zakret bez hamowania, ta prosta jest naprawde dluga. jest na yt troche filmow z zawodow, moznapopatrzec jakim torem jezdza tam zawodowcy. nie bylem w kisielinie z kartem, ale zamierzam sie tam wybrac. kiedys jezdzilem tam autem i tor jest bardzo fajny.

Zalozylem, ze na 99% mowimy tu o takich gokartach jakie sa dostepne do wypozyczenia "dla amatorow", a takie maja 6-9KM i mysle ze bez problemow da sie pojsc pierwszy zakret pelnym ogniem bez hamowania (takie gokarty w zaleznosci od zebatek jezdza raczej nie wiecej niz 80km/h).
Jak ktos lata porzadna wodą, to raczej nie pyta sie na forum, jakim torem jechac. wink.gif

+Quote Post
ortax123
post Mon, 30 May 2011 - 19:29
Post #167

Rookie

Gokarty są "amatorskie"- prawdopodobnie firmy SODI wyposażone w silniki HONDA o pojemności 270 ccm(prędkość max. 70-80km/h)

ps.Jeśli chodzi o pierwszy zakręt to raczej nie da się pokonać go na pełnym gazie(uślizg karta)

+Quote Post
ortax123
post Mon, 30 May 2011 - 20:21
Post #168

Rookie

Moja propozycja toru

Kolor Czerwony - hamowanie
Zółty - puszczenie gazu

+Quote Post
m!xeR
post Mon, 30 May 2011 - 20:29
Post #169

Forum Killer

moim zdaniem hamowanie tak jak pisał spoon na drugim winklu(nawrót, na lewo od literki W na trawniku) przy reszcie wystarczy odpuszczenie gazu a uślizgu karta nie będzie pod warunkiem świeżych gum.

--------------------
e55 amg w210 - gone
m3 e46 - gone
scirocco r dsg

+Quote Post
ortax123
post Mon, 30 May 2011 - 20:37
Post #170

Rookie

CYTAT(m!xer @ Mon, 30 May 2011 - 20:29) *
moim zdaniem hamowanie tak jak pisał spoon na drugim winklu(nawrót, na lewo od literki W na trawniku) przy reszcie wystarczy odpuszczenie gazu a uślizgu karta nie będzie pod warunkiem świeżych gum.

A który tor jazdy będzie korzystniejszy?

Ps. Po obejrzeniu tego filmiku zrozumiałem gdzie chyba robiłem błędy. Dotychczas przy pokonywaniu zakrętów- puszczałem gaz/ hamowałem przed zakrętem na chwile, a potem od razu gazu na max(jeszcze będąc w zakręcie). Osoba na filmiku na zakrętach jedzie na pół gazu i dopiero na wyjściu zaczyna przyśpieszać.

Przejazd torem

+Quote Post
m!xeR
post Mon, 30 May 2011 - 20:53
Post #171

Forum Killer

CYTAT(ortax123 @ Mon, 30 May 2011 - 20:37) *
A który tor jazdy będzie korzystniejszy?

Wg. mnie Twój jest dobry za wyjątkiem pierwszego winkla tzn. ja pojechałbym przy krawędzi cały zakręt a nie wyjeżdżał na samym końcu na zewnętrzną jak Ty to zrobiłeś
oczywiście po wyjściu z zakrętu znajdziesz się na lewej stronie tej krótkiej prostej ale Ty na swoim rysunku jesteś na zewnętrznej krawędzi zakrętu.

--------------------
e55 amg w210 - gone
m3 e46 - gone
scirocco r dsg

+Quote Post
mAbZ
post Mon, 30 May 2011 - 21:17
Post #172

Forum Homee

CYTAT(spoon @ Mon, 30 May 2011 - 18:15) *
Zalozylem, ze na 99% mowimy tu o takich gokartach jakie sa dostepne do wypozyczenia "dla amatorow",
a takie maja 6-9KM i mysle ze bez problemow da sie pojsc pierwszy zakret pelnym ogniem bez hamowania.

Pewnie się da. Ale nie sądzę, by to dało najlepszy czas okrążenia.
Lepiej wejść w zakręt szerzej, żeby móc z niego szybciej wyjść (wcześniej dodać gazu na wyjściu)

I proszę- na filmiku tak właśnie mistrzu jedzie.
Kart nie ma tu większego znaczenia, bo w amatorskim 9KM tym bardziej musisz strzec się uślizgów i spadku obrotów.

ortax123: zakręt zaraz za nawrotem po prostej start-meta niepotrzebnie szeroko. Trzymaj się wewnętrznej.
Również wejście w ten nawrót za szeroko, raczej proponuję bliżej środka na prostej przed nawrotem
i przyciąć do wewnętrzej po połowie nawrotu.
Na przeciwległej prostej, przed zółtym, niepotrzebnie jakiś wywijas. Trzymaj się prosto lewej krawędzi.

A jeśli czyta to ktoś ze Szwecji- to (tadycyjnie już) zapraszam na nasz drugi wyścig tego sezonu 18 czerwca:
http://gpps.raceit.se/20110524.html

--------------------
www.youtube.com/mabz25

+Quote Post
ortax123
post Mon, 30 May 2011 - 23:09
Post #173

Rookie

Lepiej będzie tak?

Czy

Linie żółte - jazda bez gazu/ na pół gazu

+Quote Post
mAbZ
post Tue, 31 May 2011 - 10:33
Post #174

Forum Homee

Sorki ale teraz tak namazałeś że ciężko coś tam zobaczyć biggrin.gif
Zresztą trudno ci coś więcej poradzić nie będąc tam samemu.
Jeździj co kilka okrążeń inaczej i porównuj czasy, po prostu.

--------------------
www.youtube.com/mabz25

+Quote Post
ortax123
post Tue, 31 May 2011 - 11:33
Post #175

Rookie

Najbardziej intersekcją mnie dwie rzeczy dotyczące jazdy na tym torze:
- pierwsza dotyczy pokonywania zakrętów(lepiej puścić gaz przed zakrętem/hamować czy przejechać zakręt na" pół gazu"- tak chyba jeździ ten koleś z filmiku)
- druga dotyczy pierwszego zakrętu(dlaczego lepiej pokonać go jadąc przy wewnętrznej?)

+Quote Post
m!xeR
post Tue, 31 May 2011 - 11:52
Post #176

Forum Killer

Hmmm, wydaje mi się, że musiałby być niezły potwór żeby musieć mocno dohamowywać przed winklami na tym torze(nawet po prostej start meta - gdyż ten zakręt jest o tyle przyjemny, że się zacieśnia, więc wejść możesz z dużą prędkością i wystarczy, że wciśniesz tylko 1/2 albo 1/3 będąc w zakręcie a kart sam wytraci prędkość na tyle żeby nie było problemu kiedy zakręt się zacieśni - mam nadzieję, że w miarę jasno to wytłumaczyłem :-) )

Natomiast w kwestii drugiego pytania - najłatwiej jest mi odpowiedzieć w ten sposób - linia toru jazdy którą narysowałeś/zaproponowaliśmy Ci jest najbardziej naturalna, to trochę tak jak z wycofywaniem - cofasz i nie zastanawiasz się w którą stronę kręcić kierą żeby skręcić w lewo czy prawo(zupełnie inaczej wygląda to u dużej większości kobiet - kwestią związana z budową mózgu) po prostu to czujesz i nie inaczej jest jadąc ten zakręt, po prostu czuje się, że trzeba go tak pojechać a każdy inny tor wydaje się być "nienaturalny"( i jakiś taki dziwny). A tłumacząc to bardziej profi, masz pokonać jak najkrótszą drogę aby uzyskać jak najlepszy czas, na zakręcie oznacza to wewnętrzną a ten zakręt jest tak skonstruowany, że wchodząc od zewnętrznej start-meta dość płasko w zakręt i tuląc się prawej krawędzi możesz pokonać go bez hamowania, na końcu siła odśrodkowa i tak prawidłowy tor jazdy i tak wyrzuci Cię na zewnątrz tej krótkiej prostej(po winklu) co zresztą na którymś ze zdjęć rysowałeś ale tam był problem tego, że Ty już w zakręcie zbliżyłeś się do zewnętrznej krawędzi a nie dopiero po winklu.

Wiem, że bardzo trudno będzie się czytać to co napisałem ale przy odrobinie dobrej woli na pewno każdy zobaczy co miałem na myśli

ps. nie jestem męskim szowinistom, po prostu gdzieś kiedyś usłyszałem/przeczytałem, że mózg kobiecy jest tak zbudowany, że gorzej radzi sobie z wyobraźnią przestrzenną co przekłada się właśnie na parkowanie, na problemy z zakresu geometrii na lekcjach matematyki etc. etc.

--------------------
e55 amg w210 - gone
m3 e46 - gone
scirocco r dsg

+Quote Post
mAbZ
post Tue, 31 May 2011 - 11:56
Post #177

Forum Homee

Co niektórym kobietom nie przeszkadza dobrze jeździć, m!xer.
Znam co najmniej 2 pary, w których to facet jest "babą" za kierownicą,
a w naszym pucharze gokartowym jedna dziewczyna jest w ścisłej czołówce smile.gif

--------------------
www.youtube.com/mabz25

+Quote Post
ortax123
post Tue, 31 May 2011 - 12:51
Post #178

Rookie

Mniej więcej wszystko zrozumiałem. Jestem dopiero początkującym kartingowcem(jeździłem dopiero dwa razy na dwóch torach po 30 minut) i dlatego moje pytania mogły wydawać się dla was trochę "błahe". Dziękuję Wam bardzo za wszystkie wskazówki wink.gif

+Quote Post
STarlet
post Tue, 31 May 2011 - 18:10
Post #179

User

CYTAT(ortax123 @ Tue, 31 May 2011 - 11:33) *
- druga dotyczy pierwszego zakrętu(dlaczego lepiej pokonać go jadąc przy wewnętrznej?)

nie ważne jak szybko wjedziesz w zakręt tylko jak szybko z niego wyjedziesz, czym szerzej* pojedziesz tym mniejszy będzie kąt natarcia, czyli większa prędkość na wyjściu.
to samo tyczy się zespołu zakrętów gdzie ostatni zakręt 'decyduje' jak należy przejechać zakręt go poprzedzający smile.gif

jak chcesz sobie wyznaczyć "idealną" linie to może zacznij od ostatniego zakrętu w kierunku pierwszego... może będzie Ci łatwiej smile.gif

ja nabazgrałem coś takiego:

tor oczywiście pod czasówkę, nie próbuj tak jechać z kolegami bo będziesz tracił pozycje co zakręt tongue.gif

+Quote Post
ortax123
post Wed, 01 Jun 2011 - 20:51
Post #180

Rookie

Co sądzicie o tej propozycji? Jest lepsza od tamtych?

+Quote Post

14 Stron V  « < 7 8 9 10 11 > » 
Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Sunday, 07 September 2025 - 15:59