Shoutbox 0 nowych PW 

14 Stron V  « < 4 5 6 7 8 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Idealny tor jazdy w zakrętach gokartem, Zaznacz prawidlowy tor jazdy na rysunku
*Sajmon
post Sat, 11 Dec 2010 - 08:36
Post #101

Forum Homee

CYTAT(cowboy @ Sat, 11 Dec 2010 - 08:15) *
rekord to chyba 55.24, a nie 52, no chyba ze był tam jakis Kubica wink.gif

Jeeeej, oczywiście masz rację wink.gif Cały czas miałem w głowie tą "dwójkę" po przecinku i wrzuciłem ją za szybko w czas biggrin.gif
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Sat, 11 Dec 2010 - 08:36
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
spoon
post Sat, 11 Dec 2010 - 12:55
Post #102

Forum Homee

CYTAT(*Sajmon @ Sat, 11 Dec 2010 - 01:39) *
Właściciel dziś przy okazji zaprosił jakiegoś tam Mistrza Kartingowego, młodziak... (nie pamiętam nazwiska, jak będę wiedział to napiszę). Pojechał w jednym z wyścigów i z ostatniego przebił się na 3 ale... metodą "uderz, potrąć, wytrąć, wymiń" :/

Jak jest waski tor i rowne karty, to jest jedyna metoda. I jest dopuszczalna-we wszystkich zawodach kartingowych tracanie w tyl jest norma. Jakby mial czekac, az go ktos laskawie przepusci, to by sie nie przepchnal, ani o miejsce.

Wapie zeby w normalnych warunkach Kubica zszedl ponizej 55,5. Czasy tego rzedu sa mozliwe jedynie po paru godzinach porzadnej jazdy jednym torem, jak sie tor nagrzeje.

+Quote Post
*Sajmon
post Sat, 11 Dec 2010 - 18:44
Post #103

Forum Homee

CYTAT(spoon @ Sat, 11 Dec 2010 - 12:55) *
Jak jest waski tor i rowne karty, to jest jedyna metoda. I jest dopuszczalna-we wszystkich zawodach kartingowych tracanie w tyl jest norma.

Tego nie wiedziałem. Ale co innego trącanie (co i nam się zdarza), a co innego spowodowanie obrócenia gokarta przeciwnika o 180 stopni (nie przypadek, bo powtórzyło się to 3 razy), czy podcinanie z jednej ze stron na prostej... Zapomniałem wspomnieć o podciąganej lince gazu, i to na prostej start/meta, gdzie wszyscy wyraźnie to widzieli. No po prostu chłopak miał parcie żeby pokazać się z jak najlepszej strony, ale przegiął.

Jakby mial czekac, az go ktos laskawie przepusci, to by sie nie przepchnal, ani o miejsce.

W Finale A (najmocniejsza grupa spośród czterech), gdzie różnice są bardzo małe, bywają awanse nawet o 7 pozycji w środku stawki. Osobiście udało mi się awansować w jednej z rund 4 pozycje wyżej. W pierwszej piątce faktycznie bywają rotacje co najwyżej o 2 pozycje. Tyle, że my ustaliliśmy na początku pewne zasady. On ich nie znał, przeniósł te z profesjonalnych zawodów z pewną nawiązką. Nie powinno być więc zdziwieniem, że większość oburzyła taka jazda. Bo to nie były lekkie trącenia, które czasem sami stosujemy, choć zazwyczaj wykorzystujemy błędy przeciwnika, albo "wpychanie" się na wewnętrzną. Aczkolwiek odbywa się to w granicach rozsądku i rozumianych przez nas zasad czystej rywalizacji.

Wapie zeby w normalnych warunkach Kubica zszedl ponizej 55,5. Czasy tego rzedu sa mozliwe jedynie po paru godzinach porzadnej jazdy jednym torem, jak sie tor nagrzeje.

Nie wnikam. Ale 56.0XX wykręcali niektórzy w kwalifikacjach po 4 kółkach (w 3 turze kwalifikacji), więc po prostu nie zrobił na nas wrażenia ten czas (55.8 padło w którymś wyścigu), technika jazdy - jak najbardziej, kopary poopadały wink.gif

+Quote Post
mAbZ
post Sun, 12 Dec 2010 - 16:18
Post #104

Forum Homee

Jak jest waski tor i rowne karty, to jest jedyna metoda. I jest dopuszczalna-we wszystkich zawodach kartingowych tracanie w tyl jest norma. Jakby mial czekac, az go ktos laskawie przepusci, to by sie nie przepchnal, ani o miejsce.

Gokarty to JEST sport kontaktowy, ale bez przesady.
Nic prostszego niż zdobycie pozycji poprzez wjechanie w komuś w tył w zakręcie- bo przeważnie kończy się
wypadnięciem przeciwnika z toru/bączkiem i w takim wypadku bywa karane (w profesjonalnych zawodach)

A co do brania zakrętów poślizgiem- na torach halowych można czasem, np. w ciasnych nawrotach,
wykorzystać bandy do wyhamowania przed zakrętem, zarzucając tak tyłem żeby wyhamował o bandę.

--------------------
Racing is a state of mind
www.youtube.com/mabz25

+Quote Post
spoon
post Sun, 12 Dec 2010 - 20:06
Post #105

Forum Homee

CYTAT(mAbZ @ Sun, 12 Dec 2010 - 16:18) *
Gokarty to JEST sport kontaktowy, ale bez przesady.
Nic prostszego niż zdobycie pozycji poprzez wjechanie w komuś w tył w zakręcie- bo przeważnie kończy się
wypadnięciem przeciwnika z toru/bączkiem i w takim wypadku bywa karane (w profesjonalnych zawodach)

A co do brania zakrętów poślizgiem- na torach halowych można czasem, np. w ciasnych nawrotach,
wykorzystać bandy do wyhamowania przed zakrętem, zarzucając tak tyłem żeby wyhamował o bandę.

Jesli kierownik jest ogarniety to uderzenia w tyl nie sa problemem, chyba ze jeden sie ledwie toczy, a drugi wali w niego z pelnej predkosci. Jesli jedzie sie w miare rowno, to sa to delikatne pukniecia
W zakrecie sie tego nie robi, bo sie za bardzo wytraca predkosc, a dodaje jej osobie "popychanej"-wiec najzwyczajniej w swiecie sie to nie oplaca.
Jesli ktos sie obrocil, to albo dostal strzal w bok, albo nie ogarnia karta.

+Quote Post
mAbZ
post Sun, 12 Dec 2010 - 20:37
Post #106

Forum Homee

Pukanie centalnie w tył to faktycznie sygnał "przepuść mnie" i jest ogólnie akceptowalne.
Ścieranie się bokami też jak najbardziej.
Ale już uderzyć centalnie w bok faktycznie można chyba tylko przez pomyłkę albo głupotę bo z reguły nic się na tym nie zyska.

Jednak mi chodziło o uderzenie pośrednie, czyli ani w tył, ani w bok.
Jak dostaniesz strzała w tylny narożnik gdy masz skręcone koła, to stracisz przyczepność wszystkich kół i raczej się nie wybronisz od bączka nawet jeśli jesteś Kubicą.
A atakujący wtedy łatwo cię minie. Właśnie dlatego takie ataki bywają karane przez sędziów, nie tylko w gokartach zresztą.
Myślałem że tak w.w. zawodnik jeździł, skoro Sajmon opisał to jako "wytrącanie" z toru jazdy.

--------------------
www.youtube.com/mabz25

+Quote Post
jaskulwwa
post Sun, 12 Dec 2010 - 21:57
Post #107

User

Dokladnie tak wlasnie jezdzil ten zawodnik I nie bylo przed tym obrony. Ciekawe jak by wypadl w finale A a nie z nami slabszymi.

+Quote Post
cowboy
post Mon, 13 Dec 2010 - 10:55
Post #108

Administrator

CYTAT(jaskulwwa @ Sun, 12 Dec 2010 - 21:57) *
Dokladnie tak wlasnie jezdzil ten zawodnik I nie bylo przed tym obrony. Ciekawe jak by wypadl w finale A a nie z nami slabszymi.

zaraz, sajmon napisale że koles wykręcił 56.0X i nie zalapal sie do finalu A ?

--------------------

+Quote Post
jaskulwwa
post Mon, 13 Dec 2010 - 13:12
Post #109

User

On nie brał udziału w lidze.

+Quote Post
*Sajmon
post Mon, 13 Dec 2010 - 14:04
Post #110

Forum Homee

CYTAT(cowboy @ Mon, 13 Dec 2010 - 10:55) *
zaraz, sajmon napisale że koles wykręcił 56.0X i nie zalapal sie do finalu A ?

Czas wykręcił w wyścigu. W lidze, a więc i w kwalifikacjach nie brał udziału. Puścili go aby rzekomo udowodnić nam, że da się na tym torze wyprzedzać, no i jako atrakcja ostatniej rundy. Akurat ja nie słyszałem głosów pośród nas, że się nie da... że trudno - to fakt. Mimo wszystko dobrze było zobaczyć zupełnie inną technikę pokonywania zakrętów.

+Quote Post
cowboy
post Mon, 13 Dec 2010 - 14:27
Post #111

Administrator

dzieki za info, czyli pewnie gdyby jechał na czystym torze, to po przejechaniu kilku kółek móglby pewnie zbliżyc się lub poprawić rekord ?

koles jeździł wczesniej na tym torze ?

ps. skoro koles miał za zadanie pokazac jak sie wyprzedza, no to skupil sie na tym zeby wyprzedzac smile.gif

--------------------

+Quote Post
primox
post Mon, 13 Dec 2010 - 15:34
Post #112

User

Panowie

a macie może mapkę NGINA? nigdzie nie mogę znaleźć na necie. Wiem że tor jest mocno cukierkowy i bardzo krótki, ale mam tam kilka wejściówek i od czasu do czasu pojeżdżawek za free

--------------------
_https://www.facebook.com/szybciejnizrynek

+Quote Post
mAbZ
post Mon, 13 Dec 2010 - 15:41
Post #113

Forum Homee

Jeśli ten zawodnik celowo wyrzucał przeciwników w bandę, to mu się chyba gokarty z kręglami pomyliły biggrin.gif

Ale jest jeszcze jedna możliwość.
Nie ma kary za takie najechanie w przypadku gdy doszło do niego w wyniku zbyt wczesnego zacieśnienia zakrętu
kierowcy znajdującego się z przodu. Dokładnie coś takiego zrobił Broniszewski w ostatnim wyścigu Open GT.

W gokartach wygląda to następująco: to ja na załączonym filmie wylatuję w trawkę, bo próbuję zbyt bezczelnie przyciąć przeciwnika.
To moja wina i głupota i nie można mieć do niego pretensji. Oglądać od 5 minuty:

--------------------
www.youtube.com/mabz25

+Quote Post
spoon
post Mon, 13 Dec 2010 - 20:01
Post #114

Forum Homee

CYTAT(primox @ Mon, 13 Dec 2010 - 15:34) *
Panowie

a macie może mapkę NGINA? nigdzie nie mogę znaleźć na necie. Wiem że tor jest mocno cukierkowy i bardzo krótki, ale mam tam kilka wejściówek i od czasu do czasu pojeżdżawek za free

Drogo jak diabli, obsluga nie majaca pojecia o gokartach, gokarty mulowate, tor krotki i waski.
Bylem raz i nigdy wiecej!!!
Po 5 kolkach, jakis przemadrzaly gosc w marynarce (kierownik, albo cos) pilotem "ograniczyl moc" mojego karta, bo "za dynamicznie jechalem"!!!!! To gdzie ja przyszedlem?-na tor kartingowy, czy do klubu szachowego? W efekcie stalem przez kolejne 5 minut na srodku toru, nie mogac ruszyc, bo gokart nie mial sily, a obsluga przez ten czas gapila sie w monitory i nie zauwazyla, ze jeden kart nie jezdzi. A jezdzilismy z kumplem w 2 osoby.
ZENADA!!!
Wole zaplacic 40zl za porzadna jazde w RCW, niz w NGine'ie meczyc sie za darmo.

+Quote Post
jaskulwwa
post Mon, 13 Dec 2010 - 22:48
Post #115

User

Nie przesadzaj tak, ngine ma swore plusy. Jest cieplo, mozna jezdzic w koszulce, masz swoje wyniki historyczne na wydrukach, dostajesz tez maila z wynikami i moim zdaniem najwiekszy ze nie smierdzisz benzyna.

+Quote Post
spoon
post Tue, 14 Dec 2010 - 09:24
Post #116

Forum Homee

CYTAT(jaskulwwa @ Mon, 13 Dec 2010 - 22:48) *
Nie przesadzaj tak, ngine ma swore plusy. Jest cieplo, mozna jezdzic w koszulce, masz swoje wyniki historyczne na wydrukach, dostajesz tez maila z wynikami i moim zdaniem najwiekszy ze nie smierdzisz benzyna.

Faktycznie super, jesli maja tam jezdzic dzieci, albo panowie w garniturach w ramach imprezy firmowej.
Dla mnie istotne jest, zeby byla zabawa i gokarty byly zwawe. A tego NGine nie daje.
Na co komu historyczne wyniki?

+Quote Post
cowboy
post Tue, 14 Dec 2010 - 09:51
Post #117

Administrator

ale przeciez na RCW tez Ci drukują wyniki ?

skoro zrobili www to moze i na maila beda wyniki niedługo - na malej monzie działa smile.gif

--------------------

+Quote Post
mAbZ
post Tue, 14 Dec 2010 - 09:59
Post #118

Forum Homee

CYTAT(spoon @ Tue, 14 Dec 2010 - 09:24) *
Na co komu historyczne wyniki?

Żeby zobaczyć jak/czy się rozwijasz.

--------------------
www.youtube.com/mabz25

+Quote Post
primox
post Tue, 14 Dec 2010 - 10:00
Post #119

User

no tak tego sie obawiałem - od razu w mailu zaznaczyłem, że wiem, że Ngine nie jest idealnym miejscem na zabawę (stąd przekoywanie mnie o minusach lokazlizacji ma śreni sens), ale skoro mogę tam pojeździć za freeko to uważam jednak że byłoby głupio nie korzystać - w inne miejsca można iść swoją drogą

także ponawiam prósbę - jeśli ktoś dysponowałby mapką to będę wdzięczny

--------------------
_https://www.facebook.com/szybciejnizrynek

+Quote Post
buni
post Tue, 14 Dec 2010 - 10:20
Post #120

Forum Homee

--------------------
Focus RS MK3 Tor Poznan 1.46.2
Megane RS CUP Tor Poznan 1.50.1