![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Thu, 02 April 2020 ![]() |
7zap + odrobina rozsądku bo czasem masz wersje/i których się nie spodziewasz albo nie powinny istnieć.
|
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Mon, 23 August 2021 ![]() |
Dzięki wielkie za informację. Przełozenia bardzo zbliżone.
Skrzynie zakupiłem i na dniach będę montował, dam znacć co z tego wyjdzie. Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Mon, 23 August 2021 ![]() |
Powiem Wam że po przełożeniu skrzyni praktycznie nie ma różnic.
Dziękuję za pomoc Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Thu, 21 January 2021 Skąd: Kraków ![]() |
Dziękuję autorowi za opis modyfikacji. Ja wymieniłem w skrzyni be4r samo przełożenie 5 biegu na 0,744 (47x35) i komfort w trasie się znacznie poprawił. Wymiana była raczej dość łatwa i szybka.
Pytanie czy orientujecie się kto może dopasować nowe prędkośći obrotowe do szybkości pojadu w ECU? Po zmianie przełożenia nie tylko nie działa tempomat na 5 biegu ale również brak jest łagodnego przymykania przepustnicy po puszczeniu p. gazu i jest to odczuwalne. Pytałem w kilku miejscach w mojej okolicy ale nikt nie chce sie tego podjąć. Auto to peugeot 307 (ew10j4s) ze sterownikiem IAW6LPA od Magneti Marelli. |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Wed, 07 January 2009 Skąd: Rzeszów ![]() |
Szukałeś w Diagbox czy jest tam możliwość zmiany przełożeń?
Przy tym ecu będzie bardzo, bardzo ciężko kogoś znaleźć, kto wpisze w soft 5 bieg zmieniony. -------------------- RS3 8V2 nardo limo pl 540HP 680NM
109-Performance |
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Thu, 21 January 2021 Skąd: Kraków ![]() |
Diagboxa przetrzepałem i nic pasujacego tam nie znalazłem. Pozatym na etuners.gr również opisywali taką zmianę na przykładzie puga 207 i właśnie pisali że konieczny jest remap ECU.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Wed, 07 January 2009 Skąd: Rzeszów ![]() |
Ale oni w takich tematach jedynie Boscha robią z 1.6thp, IAW nie dotkną palcem obstawiam.
-------------------- RS3 8V2 nardo limo pl 540HP 680NM
109-Performance |
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Fri, 10 March 2006 Skąd: Małopolska ![]() |
Sorry za odkop Panowie ale widzę. że śmigacie w temacie więc zapytam.
Czy do Berlingo 1.4 2005r podpasuje jakaś inna skrzynia zamiast 20cp36? Przełożenia nie muszą być idealnie takie same byle pasowała. |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Tue, 18 April 2006 Skąd: podkarpacie ![]() |
Sorry za odkop Panowie ale widzę. że śmigacie w temacie więc zapytam. Czy do Berlingo 1.4 2005r podpasuje jakaś inna skrzynia zamiast 20cp36? Przełożenia nie muszą być idealnie takie same byle pasowała. Masz skrzynie MA, przełożenie główne 4.5, szukaj skrzyni z Xsary lub 206 tylko przełożenie główne będziesz miał dłuższe typu 4.2 lub 4.0 Co się stało z twoja skrzynia? |
|
|
![]()
|
|
Masz skrzynie MA, przełożenie główne 4.5, szukaj skrzyni z Xsary lub 206 tylko przełożenie główne będziesz miał dłuższe typu 4.2 lub 4.0 Co się stało z twoja skrzynia? Rozleciał się prawdopodobnie różnicowy i rzęzi na 1 i 2 biegu. Właśnie nie ma nic na okolicznych złomach. Myślałem, że może jeszcze z czegoś podejdzie bo podobno są jeszcze jakieś różne wybieraki przy samej skrzyni? |
|
|
![]()
|
|
Forum Clubber Dołączył: Fri, 09 March 2007 Skąd: Błonie ![]() ![]() |
wrzuć zdjęcie skrzyni szczególnie wybieraka i krókiej półosi bo jestem ciekawy czy jest na szerokim czy na wąskim dyfrze
-------------------- VEMS rozkminiłem do ostatniego rezystorka - chętnie pomogę
|
|
|
![]()
|
|
Na szerokim
|
|
|
![]()
|
|
czyli to taka skrzynia ze 106 1.3 Rallye którą mam obecnie w aucie.
Gość powinien rozebrać swoją skrzynię bo a nuż przełożenie główne nie uległo destrukcji wtedy zakres skrzyń do kupna znacznie mu się powiększy. -------------------- VEMS rozkminiłem do ostatniego rezystorka - chętnie pomogę
|
|
|
![]()
|
|
Mnie przełożenie główne do końca nie interesuje - będzie trochę wolniejsza albo szybsza to nic nie szkodzi.
Tylko pytanie od czego jeszcze szukać? Czy ta informacja jest prawdziwa, że skrzynie różniły się wybierakiem mimo, że będzie podchodzić od puga/citroena 1.4 8v? Czy może lepiej naprawiać swoją skrzynię? |
|
|
![]()
|
|
Kupujesz skrzynie z 206 czy Xsary czy co tam znajdziesz jak będzie inny wybierak to młotek, wybijak, wybijasz zabezpieczenie, zmieniasz ze swojej, montujesz i jedziesz.
Czy lepiej naprawić? A kto wie. Zależy co zepsute |
|
|
![]()
|
|
Ok dzięki - wszystko jasne
![]() |
|
|
![]()
|
|
no nie do końca bo jeżeli masz skrzynię z szerokim dyfrem a nie chcesz nowej skrzyni rozbierać i przekładać to musisz szukać również skrzyni z szerokim dyfrem i tu juz trzeba wiedzieć która to taka a jest ich zdecydowanie mniej.
-------------------- VEMS rozkminiłem do ostatniego rezystorka - chętnie pomogę
|
|
|
![]()
|
|
Mam u siebie w okolicy takie skrzynie: 20CD67, 20CN28, 20CP81
Czy któraś podpasuje bez konieczności rozbierania i zmiany różnicowego? O wybierak nie pytam bo to najwyżej przełożę. Tak żeby przełożenia miała w miarę podobne ale niekoniecznie identyczne. |
|
|
![]()
|
|
Dlatego podałem 206 czy Xsarę bo tam szerokie dyfry byly, wąski dyfer to z saxo czy 106 z jakimś 1.0 czy 1.1. Z mojego doświadczenia więcej jest szerokich, 206, 306, xsara, c2, C4, 307
20cd67 powinna być fd 4.06 ale nie dam gwarancji. |
|
|
![]()
|
|
FD 4.06 to w porównaniu do mojej (wcześniej pisałeś, że mam 4.5) to będzie sporo dłuższe, nie?
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Saturday, 12 July 2025 - 03:42 |