![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Super User Dołączył: Sun, 11 January 2015 Skąd: Zbąszyń ![]() |
liczy sobie przełożenia, jak masz inne przełożenie to już tempomat nie działa.
|
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Sun, 20 December 2020 Skąd: Lubuskie/Dolnośląskie ![]() |
No dobra, ale jakim sposobem? Może da się tu coś podrutować, żeby go oszukać?
Próbowałem nawet ustawić w Lexii tolerancję prędkości na 10 km/h, ale to tylko wpływa na wartość wyświetlaną przy ustawieniu tempomatu (jest zawyżona o te 10 km/h). -------------------- Citroen C5 mk II, EW10A, LPG || MB W208 CLK320 M112, LPG
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Mon, 21 August 2006 Skąd: pomorze ![]() |
A właśnie na dniach miałem się zabierać za operację zmiany przełożeń dokładnie taką samą jak jaro4444 z pierwszego postu i też w 307 FL.
Jeśli jednak przez taki zabieg stracę możliwość korzystania z tempomatu, to jednak rezygnuję. Chyba, że ktoś ma na to rozwiązanie? -------------------- najwazniejsze aby nasze dzieci mialy bogatych rodzicow
|
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Mon, 12 February 2007 Skąd: Warszawa-Wesoła ![]() |
Najprawdopodobniej ma tabelę referencyjną obroty/prędkość dla każdego biegu i po zmianie przełożenia tabela się wykrzacza...
|
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Mon, 07 June 2021 ![]() |
Witam wszystkich, czy udało się komuś przełożyć kompletną skrzynię biegów 6 biegową do 207 RC? Może ktoś tu jest kto czymś takim się zajmuje?
|
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Tue, 08 June 2021 ![]() |
Turlam isę wielorybem marki Citroen model C8, mam skrzynię 20DL27 z gear ratio 5 biegu 0,8 (44x35), tako rzecze servicebox.
Z tego co sprawdzałem, na 4 mam 0,95 a na 3 - 1,28. Zatem w moim przypadku w grę wchodzi tylko przekladka "5" na 47x35 (0,75), czyli zestaw 2344.F2? Pytanie czy te 7% z kawałkiem jest warte zachodu? Czy przy tej różnicy posypie się również mapa tempomatu? |
|
|
![]()
|
|
Forum Clubber Dołączył: Fri, 09 March 2007 Skąd: Błonie ![]() ![]() |
te 7% jest warte zachodu jak chcesz wyciszyć auto, tempomat się posypie.
-------------------- VEMS rozkminiłem do ostatniego rezystorka - chętnie pomogę
|
|
|
![]()
|
|
te 7% jest warte zachodu jak chcesz wyciszyć auto, tempomat się posypie. W zasadzie wystarczy przemapowanie ECU i kalibracja przelozen 5 biegu zeby tempomat zaczal dzialac. Nanizsze dostepne ratio dla 5 biegu to chyba 55x30 czyli 0,66, ale musialbym tez zmienic przelozenia dla 3 i 4 zeby mialo to rece i nogi. |
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Wed, 08 February 2012 ![]() |
W Polsce nie wiem czy ktoś Ci to zrobi. Pytałem, raczej niszowy temat do zostawienia auta i szukania tego. Etuners.gr zrobią Ci to nawet zdalnie (tak mówią na swojej stronie) i chyba dużo pezociazy z tego korzysta. Możesz dać znać ile teraz za to sobie życzą
|
|
|
![]()
|
|
W Polsce nie wiem czy ktoś Ci to zrobi. Pytałem, raczej niszowy temat do zostawienia auta i szukania tego. Etuners.gr zrobią Ci to nawet zdalnie (tak mówią na swojej stronie) i chyba dużo pezociazy z tego korzysta. Możesz dać znać ile teraz za to sobie życzą Mam jeden MM6LP do eksperymentów. Zaadoptowałem system zdalengo uruchamiania silnika z pełną diagnostyką OBD, bez upośledzenia immo, to i mapę przełożeń znajdę. |
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Wed, 05 September 2012 Skąd: Warszawa ![]() |
Mam 406 1.8 16v z silnikiem LRY. Jako że ma przebieg org. 170 tys km i jest zadbany to mam nadzieję że mi jeszcze posłuży długo. Jest 12 lat w moich rękach więc szkoda się pozbywac, tym bardziej że to solidne zadbane auto które jest wygodne i mega tanie w eksploatacji.
Skrzynia sprawuje się nad wyraz dobrze, chodzi lekko i precyzyjnie. Ale mam pytanie, czy można by Waszym zdaniem, założyć inną skrzynie. Tak by zyskac przyspieszenie na nizszych biegach, szczególnie 2,3 i ewentualnie 4. Mogę zejsc z prędkości maksymalnej i tak nie korzystam z tego auta w trasach, 120 km.h nie przekroczyłem nim od 7 lat. Praktycznie najszybciej poruszam się w zakresie 50 do 90-100km.h. A są całe tygodnie że jezdzi się 0-70 km/h. Nie jeżdzę tym autem wogóle w trasy, to auto do śmigania po mieście. Na trasy mam w124 dieselka i drugiego peugeota. Ten 406 jest autem typowo miejskim, ale wkurzają słabe przyspieszenia na biegach 2 i 3 szczególnie. Moze przez pomotanie coś ze skrzyniami dałoby sie zaradzić na to? Kiedyś myślalem o swapie na 2.o lub 2.2, ale ciężko o zdrowy motor , a 2.2 są bardzo kapryśne. Mój w dodatku jest idealny, nie bierze grama oleju. To szkoda go wywalac. dlatego pomyslałem o skrzyni. Coś radzicie? |
|
|
![]()
|
|
załóż krótsze przełożenie do swojej skrzyni bo kupisz inną to cholera wie w jakim stanie będzie. Takie standardowe 4,42 doda mu sporo dynamiki a są też dostępne jeszcze krótsze typu 4,6, 4,765 np.
Super jest skrzynia od 206 RC, Citroen C4 2.0 VTS 177KM albo Peugeot 307 ten sam motor bo ma długą jedynkę a potem wszystko ciasno zestopniowane ale dosyć ciężko dostępna i nie tania. Który masz rok tego Peugeota i czy silnik XU czy EW ? Bo do XU ta skrzynia nie będzie wprost pasować i trzeba bebechy do Twojej przerzucać. DO tego włożyć długą piątkę i masz i dobre przyśpieszenia na niskich biegach i w miarę ciszę na 5. Jak zdejmiesz skrzynię to odelżaj koło zamachowe - to kolejny punkt do dobrych przyśpieszeń. -------------------- VEMS rozkminiłem do ostatniego rezystorka - chętnie pomogę
|
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Wed, 05 September 2012 Skąd: Warszawa ![]() |
Mam silnik XU, 2000 rok, tak zwany półlift. Zewnatrz i wewnątrz polift, ale elektryka elektronika jak w starym.
Ten silnik tłukli w nim do października 2000 roku (1761 ccm). Czyli od jakiej skrzyni kupować bebechy? jakies konkretne oznaczenia? i co konkretnie trzeba będzie zmienić? Najchętniej zlożyłbym drugą skrzynie, żeby wrzucić od razu całość, a swoją ewentualnie zostawił sobie na zapas. Dobrze jakby zostało org sprzęgło, bo mam prawie nowe. Więc ze sprzęgłem bym nie kombinował. Co do zamachu to racja, nie pomyślałem o tym, ale przecież tak sie robi, w subaru, w bmw tak ludzie robią. To czemu nie spróbowac w peugeocie. |
|
|
![]()
|
|
Mam silnik XU, 2000 rok, tak zwany półlift. Zewnatrz i wewnątrz polift, ale elektryka elektronika jak w starym. Ten silnik tłukli w nim do października 2000 roku (1761 ccm). Czyli od jakiej skrzyni kupować bebechy? jakies konkretne oznaczenia? i co konkretnie trzeba będzie zmienić? Najchętniej zlożyłbym drugą skrzynie, żeby wrzucić od razu całość, a swoją ewentualnie zostawił sobie na zapas. Dobrze jakby zostało org sprzęgło, bo mam prawie nowe. Więc ze sprzęgłem bym nie kombinował. Co do zamachu to racja, nie pomyślałem o tym, ale przecież tak sie robi, w subaru, w bmw tak ludzie robią. To czemu nie spróbowac w peugeocie. Nie wiem czy masz skrzynię BE3 czy BE4 - to ważna rzecz żeby to ustalić najpierw. Znajdź oznaczenie na skrzyni i poszukaj co to za skrzynia. Generalnie wszelkie sportowe modele typu Xsara 2.0 VTS 163KM będą miały interesującą Cię skrzynię. A jak nie to tak jak pisałem główne przełożenie wymieniać. Bo skrzynia od RC nie będzie pasować wprost pod ten silnik - inny dzwon. Ttzeba wtedy przekłądać bebechy do pasującej obudowy. Sprzęgło zostawiasz ale zamach obowiązkowo do Otoczaka wysyłać na maksymalne odelżenie. -------------------- VEMS rozkminiłem do ostatniego rezystorka - chętnie pomogę
|
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Mon, 23 August 2021 ![]() |
Cześć
Potrzebuję Waszej pomocy. Posiadam Lancie Phedre 2.0 136 KM silnik RFN ze skrzynią 20dl27 i ów skrzynia się rozsypała. Skrzyni takiej samej nigdzie nie ma i tu nasuneła się myśl by zaadoptować skrzynię z np. Citroena C5 z tym samym silnikiem 20dl30 lub 20dl31. I teraz pytanie czy jest ktoś w stanie podpowiedzieć czy przełożenia w skrzyni od Citroena będą w miarę się pokrywać z tymi z mojej bo obudowa i mocowania wyglądają identycznie niewiadomym jeszcze jest mechanizm różnicowy czy sa te same czy inne (podobno występują dwa 77 i 84 mm) ? Ewentualnie może jest jakaś inna skrzynia ktora bardziej by pasowała do oryginału 20dl27? Z góry dziękuję za pomoc ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Thu, 02 April 2020 ![]() |
Możesz to bardzo łatwo sprawdzić czy części zastosowane w obydwu są identyczne.
|
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Tue, 30 July 2013 ![]() |
Cześć Potrzebuję Waszej pomocy. Posiadam Lancie Phedre 2.0 136 KM silnik RFN ze skrzynią 20dl27 i ów skrzynia się rozsypała. Skrzyni takiej samej nigdzie nie ma i tu nasuneła się myśl by zaadoptować skrzynię z np. Citroena C5 z tym samym silnikiem 20dl30 lub 20dl31. I teraz pytanie czy jest ktoś w stanie podpowiedzieć czy przełożenia w skrzyni od Citroena będą w miarę się pokrywać z tymi z mojej bo obudowa i mocowania wyglądają identycznie niewiadomym jeszcze jest mechanizm różnicowy czy sa te same czy inne (podobno występują dwa 77 i 84 mm) ? Ewentualnie może jest jakaś inna skrzynia ktora bardziej by pasowała do oryginału 20dl27? Z góry dziękuję za pomoc ![]() Dla Phedry jest tak: I. 3,45 II. 1,87 III. 1,28 IV. 0,95 V. 0,79 R. 3,33 główne 4,43:1 Dla Citroena C5: I. 3,46 II. 1,87 III. 1,28 IV. 0,95 V. 0,80 R. 3,33 główne 4,17:1 A dla Peugota 206 który wedle wikipedii też ma taki sam silnik: I. 3,46 II. 1,87 III. 1,36 IV. 1,05 V. 0,86 R. 3,33 główne 3,79:1 Wszystkie dane z https://www.auto-motor-und-sport.de/marken-...chnische-daten/ A sama skrzynia jest do kupienia np. tu https://www.olx.pl/d/oferta/citroen-c8-2-0-...p;sliderIndex=0 Z Citroena C8 powinna chyba pasować 1:1?? |
|
|
![]()
|
|
Możesz to bardzo łatwo sprawdzić czy części zastosowane w obydwu są identyczne. a jak ? -------------------- VEMS rozkminiłem do ostatniego rezystorka - chętnie pomogę
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Thu, 02 April 2020 ![]() |
Po zastosowanych numerach części? Ban na google?
|
|
|
![]()
|
|
Po zastosowanych numerach części? Ban na google? ServiceBox został płatny a inne netowe kopie są mocno niepełne i brakuje w niej sporo modeli. Stąd pytam czy masz jakieś pewne źródło. -------------------- VEMS rozkminiłem do ostatniego rezystorka - chętnie pomogę
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Sunday, 13 July 2025 - 23:56 |