![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Tue, 16 December 2014 ![]() |
Heh, sam osoatnio rurke podcisnienia drukowalem bo juz sie nie chcialo pomiescic
|
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Sun, 30 April 2006 ![]() |
Gdzieś chyba w ostatnim filmie wspominasz o ciśnieniu oliwy i mówisz, że dochodzi ono do 8bar, to normalne, a co na to turbina, masz tam restryktor (jaki przekrój).
|
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Fri, 07 October 2016 Skąd: Olsztyn ![]() |
Nie było mowy o 8 bar , 4 na wolnych na ciepłym i max 5.5 trzyma , turbo ma restryktor 0.9mm dla turbo na kulce
-------------------- Mercedes-Benz M111 2.3 GTX30 + Eaton M62
|
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Wed, 09 November 2016 ![]() |
Ciekawi mnie co było przyczyną tego przytarcia panewek. Teoretycznie ciśnienie oleju może być znikome do smarowania, ciśnienie na panewkach jest bardziej po to, żeby zgrzany olej wymieniać szybciej na nowy chłodniejszy aby nie przekraczać temperatury zerwania filmu olejowego. Jako przykłąd podam mój silnik zajeżdżony przez HTG w którym ciśnienie oleju (dopiero później to zobaczyłem) na wolnych 2 bary, a przy 7k 3,2b max. Mimo tego panewkom nic nie było poza tym, że zniszczyły je pogięte korby. Może jest tam jeszcze jakiś niezdiagnozowany problem?
|
|
|
![]()
|
|
I live here ! Dołączył: Wed, 20 August 2008 Skąd: 3city ![]() |
Ciekawi mnie co było przyczyną tego przytarcia panewek. Teoretycznie ciśnienie oleju może być znikome do smarowania, ciśnienie na panewkach jest bardziej po to, żeby zgrzany olej wymieniać szybciej na nowy chłodniejszy aby nie przekraczać temperatury zerwania filmu olejowego. Jako przykłąd podam mój silnik zajeżdżony przez HTG w którym ciśnienie oleju (dopiero później to zobaczyłem) na wolnych 2 bary, a przy 7k 3,2b max. Mimo tego panewkom nic nie było poza tym, że zniszczyły je pogięte korby. Może jest tam jeszcze jakiś niezdiagnozowany problem? Miałeś krzywy wał, nie było owalizacji czopów? A może czopy były przekoszone w jakiś sposób? Inna sprawa, pisałeś, że nie było zaworków na natryskach oleju, więc większość oleju mogła uciekać tamtędy. Na ciepło przy 130-140 stopniach oleju miałem 0.5 bara na jałowych i panewkom nic. Ale przy takiej temperaturze i ciśnieniu ten olej to leciał jak woda z kranu. Co innego na zimnym lepkim oleju, wtedy niskie ciśnienie oznacza praktycznie brak przepływu. -------------------- -Poznań 1:44.1 (extreme) -Łódź 54.6 -Pomorze 40.19 -Toruń 28.4 -Koszalin 48.9 (extreme)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Mon, 10 February 2014 ![]() |
Zapał nie opuszcza, tak trzymaj. Z natryskami zawsze jest dylemat: lepiej mniejsze otworki, czy większe dysze ale z zaworkiem.
Miałeś krzywy wał, nie było owalizacji czopów? A może czopy były przekoszone w jakiś sposób? Dobry trop. W czasie awarii, ciśnienie wciąż było akceptowalne. |
|
|
![]()
|
|
![]() I live here ! Dołączył: Wed, 03 February 2010 Skąd: Marki ![]() |
Merce daja rade
https://hhc2023.nickesh.pl/ranking/race-results/3 -------------------- 930kg+320KM+RWD+LSD+RaceTCS+lotus111r abs+semislick
1/4 2013r, 180KM: 13,806s Tor Poznań 1m48,467s, Łódź 57,517s a052 przod, vr2 r7a(hl) tyl 0-200km/h 2020r www.youtube.com/watch?v=jj-Hbidv43s |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Sat, 03 July 2010 ![]() |
Dziś na Silesi Mercedes zrobił 1:40
https://www.trackmasters.eu/wyniki-2023/ |
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Fri, 10 October 2008 ![]() |
Dziś na Silesi Mercedes zrobił 1:40 https://www.trackmasters.eu/wyniki-2023/ Ale to inny mercedes, nie ten z tematu. -------------------- R4
V4 V8 |
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Thu, 21 September 2023 Skąd: Irlandia ![]() |
Przeczytałem od deski do deski. Twoja wiedza, zapał i pomysłowość godna podziwu. Gdybym był Tobą to pewnie poszedł bym w kierunku spieniężenia tych umiejętności, o ile jeszcze tego nie robisz.
|
|
|
![]()
|
|
Popełniłem kolejny upgrate zakończony fajnym wynikiem, tak ze czas na kolejną porcję fotek
![]() Od ostatniego strojenia auto było bezproblemowe i stanęło na braku paliwa na więcej niż 1.3 bara górą Tak ze zmieniłem cały układ paliwa listwa zasilana z dwóch stron an8 i powrotem na środku an6 , wtryski bosch 980cc i przewody w teflonie ![]() tak się prezentuje różnica starego układu do nowego fi 9mm vs 4.6mm ![]() wspomniana listwa , trójnik an8 , filtr nie został zamontowany gdyż demontując stary taki sam ale na króćce okazało się ze metalowa wkładka była wklejona na coś co się kruszy i rozpadło mi się w rękach , więc jedyny filtr to taki przed pompą ![]() tuning pompy walbro 450 czyli usunięcie zaworka zwrotnego , myślę ze zwiększy to przepływ ![]() wyjście z baku specjalnym alu króćcem na oringu ![]() i grubsze przewody elektryczne zasilające pompę Kolejny z pomysłów to zmiana żeliwa na większe ar z 0.83 na 1.06 , obecnie za szybko to wstawało i był na to zapas a sporo może się poprawić góra ![]() Jeszcze przed wizytą na hamowni zrobiłem obudowanie siatką intercoolera co pozwoliło przetestować czy suchy lód sprawdzi się w chlodzeniu intercoolera ![]() ![]() Niestety suchy lód nie sprawdził się , kupiłem 10kg za 70zł i starczyło to na 3 pomiary , kostki znikały w oczach , temperatura co prawda z 30 na starcie i 50 na koniec pomiaru spadła na 17/36 dało to nie wielki przyrost jednak nie jest to coś w co warto iść np na zawodach dragu , a co do paliwa to tak był spory zapas jednak nie dało rady przebić 600km ,podnoszenie doładowania nic nie dawało wiec zaczęliśmy szukać problemu , po pomiarze ciśnienia przed IC ukazał się korek przepływu (ponad 0.5 bara wiecej pod odcinką) ic 450x300x76 , chłopaki z su2 doradzili żeby iść już w orginalne części i tak oto dzięki ich zniżkom w motoremo kupiłem rdzeń Garretta 560x360x114 na przepływy 1150KM ![]() bardo ważny jest przepływ wiec tanki które trzeba zrobić powinny wyglądać tak ![]() miało być tak pięknie a rzeźnia była straszna , chyba najtrudniejsza robota jaką do tej pory robiłem ale nie poddałem się i wyszły naprawdę fajnie boki ![]() ![]() ![]() ![]() Powrót na hamownię po miesiącu ,nie wiem czy to będzie widać ale dołożyłem chłodnice paliwa bo często jest z tym problem i ogranicza to wydajność ![]() Tym razem pełen sukces zakończony 692KM i 896Nm na doładowaniu 1.7 opadające do 1.5bar , ciśnienie przed ic jest takie samo jak w kolektorze , temperatura jest pod koniec pomiaru aby 1 stopień większa niz przed , temperatura paliwa trzyma 35stopni ,jesli na postoju urośnie na 50 to podczas jazdy się wychładza , większe ar na początku było widać gorsze wstawanie (500obr) jednak po zmianie intercoolera wstaje niemal ze identycznie jak na małym ar, widać było na wykresie ze icek poprawił spoolup i pełne doładowanie na 8 biegu teraz jest przy 2800 ![]() są i rekordy czasów ![]() Będzie tego filmik na kanale su2 , niestety to już koniec ze zwiększaniem mocy obecnego setupu chcieliśmy zrobić liniowe 1.7 jednak turbina nie chce więcej dmuchnąć pewnie się skończyła , układ paliwa to też juz max i potrzebna była by druga pompa , jest jakiś odległy plan na ori turbo garretta na 1000km i maxxecu ale to nie nastąpi prędko ![]() -------------------- Mercedes-Benz M111 2.3 GTX30 + Eaton M62
|
|
|
![]()
|
|
A i poprawa czasów nastąpiła też przez montaż sportowej kontroli trakcji, 1/4mili robił jeszcze przed strojeniem w 11.8s ciekaw jestem w ile zrobi teraz
![]() -------------------- Mercedes-Benz M111 2.3 GTX30 + Eaton M62
|
|
|
![]()
|
|
![]() I live here ! Dołączył: Wed, 03 February 2010 Skąd: Marki ![]() |
rzeznia. 700Nm przy 3200 obrotow. kosmos. z Racetcs odczujesz jakbys zawsze na swiezych oponach jezdzil
![]() -------------------- 930kg+320KM+RWD+LSD+RaceTCS+lotus111r abs+semislick
1/4 2013r, 180KM: 13,806s Tor Poznań 1m48,467s, Łódź 57,517s a052 przod, vr2 r7a(hl) tyl 0-200km/h 2020r www.youtube.com/watch?v=jj-Hbidv43s |
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Tue, 14 November 2006 ![]() |
A propos suchego lodu - zamiast chłodzić Icka chłodz paliwo to tez Ci coś da
|
|
|
![]()
|
|
Forum Clubber Dołączył: Fri, 09 March 2007 Skąd: Błonie ![]() ![]() |
no po raz pierwszy spotykam się z zarzutem że turbo za szybko wstaje
![]() Poza tym gruuubo jak zwykle tutaj ![]() -------------------- VEMS rozkminiłem do ostatniego rezystorka - chętnie pomogę
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Saturday, 02 December 2023 - 02:32 |