Shoutbox 0 nowych PW 

9 Stron V  « < 6 7 8 9 >  
Reply to this topicStart new topic
> BMW e36 328i Coupe
AleksyE36
post Thu, 08 Aug 2024 - 12:10
Post #141

User

CYTAT(done4 @ Tue, 06 Aug 2024 - 18:10) *
Tylko że 1.8T w najmocniejszej wersji miało tyle koni co wolnossące K20 na samej Hondacie.

Tak, ale po paru modach spokojnie przyjmują 350KM, a to już byłoby coś wink.gif

Mały update, wczoraj razem z @radzio_gsi obskoczyliśmy Poznań, żeby finalnie sprawdzić zawieszenie na znanym mi obiekcie smile.gif

To był bardzo ciężki dzień (ale bardzo pozytywny zarazem tongue.gif ), temperatura dochodziła do 34 stopni, auto niestety nie prowadziło się dobrze. Zniknął problem nadsterowności, samochód tyłem jest bardzo stabilny, nawet na oponie 225 szerokości - nie da się go wytrącić. Problemem jest bardzo duża podsterowność, którą już poznałem na innych obiektach, ale tutaj na Poznaniu, na torze, który dosyć dobrze znam, bardzo się uwydatniła.

Pierwsze sesje jeździłem na setupie z Nurba z oponami Pirelli DH 225/625/17. Zaczęło się pozytywnie, bo po pierwszym kółku rozgrzewkowym zrobiłem 1 pomiarowe z czasem 1:47.9 od strzała. Tył zbetonowany na maksa, przód rozkręcony na max soft. Problem przy wyjściach z zakrętów był spory, co doprowadziło do paru wylotek, w tym do jednej na ostatnim prawym przy 150 kmh tongue.gif Potem utwardzenie przodu (poza kompresją zmienia się tez rebound) spowodowało, że auto łatwiej było ustawiać z hamulca do szczytu, no ale co z tego skoro dalej na wyjściu przód wyjeżdżał. Padł pomysł, żeby podnieść tył i zmienić balans auta. Tak też zrobiliśmy, kolejna próba i jakieś tam urwane setne (ale tutaj mogło to wynikać z mniejszego ruchu na torze w drugiej części dnia). Dalej wyglądało to mocno średnio. Na sam koniec ratowaliśmy się patentem z FWD, który sam stosuję w Megane, czyli szeroki przód ze slickiem 245 mm szerokości i tył 225 mm. Przód trochę zyskał na wyjściu, więc o 14:25 wsiadłem w auto, miałem czas, żeby do 15 coś poprawić. Poskutkowało to ponad 30 minutami jazdy pełną bombą, w temperaturze 34 stopni. Uznałem, że sprawdzę sobię w końcu chłodzenie w samochodzie biggrin.gif Chyba na 16 kółku, w końcu pojawiło się 1:46, co mnie trochę ucieszyło. Mimo wszystko duży niedosyt, prędkości w zakrętach są zdecydowanie za niskie, a samochód na lepszym zawiasie realnie pojedzie 1:45.

Niestety, nie udało się załatwić twardych sprężyn na tył - moja wina. Auto za bardzo przysiadało tyłem, o czym po fakcie powiedziało mi pare osób, które za mną jechały. Na wyjściu brakowało trakcji i to jest główny problem. Nowe springi na tył już zamówione, także wracam po lepszy czas cool.gif

Wielkie podziękowania dla Radzia, przedewszystkim za miło spędzony czas na torze, masę wiedzy i nauki. Od początku tej zawieszeniowej podróży w tym sezonie sporo się nauczyłem, gdzie wcześniej byłem bardzo zielony w tym temacie smile.gif

Pare zdjęć:

co to imago
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Thu, 08 Aug 2024 - 12:10
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
w0jta5
post Thu, 08 Aug 2024 - 13:33
Post #142

User

CYTAT(AleksyE36 @ Thu, 08 Aug 2024 - 12:10) *
Niestety, nie udało się załatwić twardych sprężyn na tył - moja wina. Auto za bardzo przysiadało tyłem, o czym po fakcie powiedziało mi pare osób, które za mną jechały. Na wyjściu brakowało trakcji i to jest główny problem. Nowe springi na tył już zamówione, także wracam po lepszy czas cool.gif

Jakie set sprężyn będzie docelowo? Więcej niż 12 kg z tyłu?

--------------------
...w poszukiwaniu odpowiedniego auta

+Quote Post
AleksyE36
post Thu, 08 Aug 2024 - 13:36
Post #143

User

CYTAT(w0jta5 @ Thu, 08 Aug 2024 - 13:33) *
Jakie set sprężyn będzie docelowo? Więcej niż 12 kg z tyłu?

Tak, potrzebna jest tak duża zmiana, że poszliśmy w 14kg. Z przodu zostanie 10kg.

+Quote Post
kontrolm
post Thu, 08 Aug 2024 - 13:47
Post #144

Forum Clubber

Ikona grupy

czyli teoria teorią a tor i tak zweryfikuje wszystko laugh.gif

--------------------
VEMS rozkminiłem do ostatniego rezystorka - chętnie pomogę

+Quote Post
kontrolm
post Thu, 08 Aug 2024 - 13:50
Post #145

Forum Clubber

Ikona grupy

CYTAT(AleksyE36 @ Thu, 08 Aug 2024 - 13:36) *
Tak, potrzebna jest tak duża zmiana, że poszliśmy w 14kg. Z przodu zostanie 10kg.

a nie jest tak że miękki przysiadający tył poprawia trakcję w RWD ?
Czy jest tak miękki że siedzi na odboju ?

--------------------

+Quote Post
AleksyE36
post Thu, 08 Aug 2024 - 13:59
Post #146

User

CYTAT(kontrolm @ Thu, 08 Aug 2024 - 13:50) *
Czy jest tak miękki że siedzi na odboju ?

Teoria jest dobra, tylko bez twardych sprężyn nie sprawdziliśmy jak auto się zachowa. Jest dokładnie tak jak piszesz i tej trakcji teraz nie brakuje. Tak jak napisałem, na wąskiej oponie 225 nie da się wytrącić tyłu auta. Nawet mocne wciśnięcie hamulca lewą nogą, np. na ostatnim prawym, do samego szczytu nie doprowadzi do sytuacji, gdzie trzeba będzie się grubo ratować. Teraz wrzucę 14kg i mam nadzieję, że to kompletnie odmieni ten samochód.

+Quote Post
w0jta5
post Thu, 08 Aug 2024 - 14:06
Post #147

User

CYTAT(kontrolm @ Thu, 08 Aug 2024 - 13:50) *

Musisz mieć zachowany współczynnik częstotliwość odbicia przód do tyłu. Dołożenie reboundu na tylnym amortyzatorze może nie wystarczyć i trzeba twardszej sprężyny. Albo założyć np. 8kg z przodu.

--------------------
...w poszukiwaniu odpowiedniego auta

+Quote Post
piwo
post Thu, 08 Aug 2024 - 17:00
Post #148

I live here !

Zejdz z zbieznoscia tylu z +30 na +10 lacznie. Przod rozbieznie -20 lacznie. I poczujesz od strzala roznice na wyjsciu. Bez ruszania sprezyn wysokosci i innych rzeczy

--------------------
930kg 320KM RWD Torsen RaceTCS lotus111r abs
1/4 2024r 300KM 12,394s
0-200km/h 2020r www.youtube.com/watch?v=jj-Hbidv43s
Poznań 1m48,467s 2021; Łódź 57,517s 2023 a052 fr, vr2 r7a(hl) tyl

+Quote Post
The Driver
post Thu, 08 Aug 2024 - 21:58
Post #149

Frequent User

No ale skoro auto wyjeżdża przodem, to dlaczego uważasz że problem leży z tyłu ? Żeby nie było tak że po usztywnieniu tyłu, auto stanie się nadsterowne, ale wolniejsze biggrin.gif poszukaj z przodu trakcji żeby był nadsterowny ale z tą dawką trakcji z tyłu co jest teraz.

+Quote Post
AleksyE36
post Fri, 09 Aug 2024 - 10:31
Post #150

User

CYTAT(piwo @ Thu, 08 Aug 2024 - 17:00) *
Zejdz z zbieznoscia tylu z +30 na +10 lacznie. Przod rozbieznie -20 lacznie. I poczujesz od strzala roznice na wyjsciu. Bez ruszania sprezyn wysokosci i innych rzeczy

Niewiele to zmieni, w innym e36 z tym samym zawiasem już to testowałem i nie było większej różnicy. Tam co prawda sumarycznie zrobiliśmy przód na 10 minut rozbieżnie i tył 10 minut zbieżnie. -20 na przodzie to jak dla mnie wartość dobra na mały obiekt, typu łódź, nie chciałbym się pakować 180kmh w zakręt z takimi wartościami. Ogólnie w tym innym samochodzie taka zbieżność nie pomogła, dalej było podsterownie. Zmieniliśmy też sprężyny na 8kg, z przodu, coś się wtedy poprawiło, ale na tory GP to było za miękko - na Ringu zdało egzamin. Najlepszy efekt był po zmianie całego zawiasu na 3-way od thunderlane.

CYTAT(The Driver @ Thu, 08 Aug 2024 - 21:58) *
No ale skoro auto wyjeżdża przodem, to dlaczego uważasz że problem leży z tyłu ? Żeby nie było tak że po usztywnieniu tyłu, auto stanie się nadsterowne, ale wolniejsze biggrin.gif poszukaj z przodu trakcji żeby był nadsterowny ale z tą dawką trakcji z tyłu co jest teraz.

Ponieważ tył za mocno przysiada, przednia oś idzie w góre pod obciążeniem, nie ma docisku i przez to traci z przodu grip, co skutkuje wyjeżdżającym przodem przy wchodzeniu na gaz w zakręcie. Twarda sprężyna z tyłu wyeliminuje przysiadanie tyłu i da więcej trakcji na wyjściu. W tej chwili wolałbym zdecydowanie żeby auto było nadsterowne - napewno byłoby szybsze.

+Quote Post
The Driver
post Fri, 09 Aug 2024 - 11:01
Post #151

Frequent User

Ok, ale co z brakiem nadsterowności na hamowaniu ? piszesz że nawet jak chcesz to ciężko rzucić autem. To by nie świadczyło że przód ma za mało trakcji i nie może przełamać tyłu ?

+Quote Post
AleksyE36
post Fri, 09 Aug 2024 - 11:41
Post #152

User

To też wskazuje na miękki tył, dociśnięcie auta lewą nogą = przeniesienie masy na przód, powoduje, że trakcja na wejściu jest też z przodu, tu nie ma tego problemu. Dopiero wejście na gaz powoduje, że przód wyjeżdża. Oczekuje, że jak poprawimy przód, to dalej będzie się dało fajnie sterować hamulcem, ale nieco lżej. Teraz auto muszę mocno docisnąć przodem do szczytu, przez co tracę prędkość w zakręcie. Nie mam onbloardu z best lapa, ale coś wrzucę i będzie widać o co chodzi.

+Quote Post
The Driver
post Mon, 12 Aug 2024 - 15:49
Post #153

Frequent User

Ok, jeszcze zapytam o 1.8t zrobione na 350-400 koni, Jaką jesteśmy w stanie uzyskać charakterystykę tego silnika przy takich parametrach ? taki BAM przy tych 250 koniach to moim zdaniem jest całkowicie anty racingowy piec. Moment szybko spada i zdycha to wraz z obrotami plus nisko się kręci. jak to wygląda przy większych mocach ? jakoś nie mam w głowie żadnego wykresu a nic też nie mogę znaleźć na szybko, a myślę że jak idziemy już o setne to jest to nie mniej ważne niż goła moc maksymalna. Z tych zabytkowych silników to chyba bym wolał którąś wariację ej20 niż 1.8t kosztem tej wytrzymałości. Krótki skok i lżej się ten silnik wkręca na obroty i lepiej jedzie górą. jest też stosunkowo lekki i leży płasko i nisko co też ma wpływ. Trochę to dalej rzeźba w gównie ale jeszcze idzie dzisiaj wyremontować Ej bez jakichś wielkich wyczynów.

+Quote Post
Maciek.
post Mon, 12 Aug 2024 - 21:14
Post #154

Rookie

Pierwsze trzy znalezione na forum:
http://www.racingforum.pl/index.php?showto...t&p=1316766
http://www.racingforum.pl/index.php?showto...151850&st=0
http://www.racingforum.pl/Audi-TT-8N-18t-Q-t150398.html

Piękne E36, bardzo podoba mi się idea schodzenia z wagą do sensownych wartości. Nie mogę się doczekać jak to będzie latało z krótszym i lżejszym motorem. biggrin.gif

+Quote Post
Bio
post Sun, 08 Sep 2024 - 14:07
Post #155

Forum Killer

CYTAT(AleksyE36 @ Tue, 02 Jul 2024 - 13:52) *
Tak je zachwalałem, a przed wyjazdem na ring okazało się, że dwie są mocno skrzywione rolleyes.gif

będzie na Ciebie biggrin.gif

--------------------
Blog Motoryzacyjny TorquedMad mind - tqmm.pl
FB: @torquedmadmind
Insta: @tqmmpl
Twitter: @tqmmpl

+Quote Post
piwo
post Sun, 15 Sep 2024 - 10:07
Post #156

I live here !

--------------------
930kg 320KM RWD Torsen RaceTCS lotus111r abs
1/4 2024r 300KM 12,394s
0-200km/h 2020r www.youtube.com/watch?v=jj-Hbidv43s
Poznań 1m48,467s 2021; Łódź 57,517s 2023 a052 fr, vr2 r7a(hl) tyl

+Quote Post
AleksyE36
post Mon, 23 Sep 2024 - 09:54
Post #157

User

CYTAT(Bio @ Sun, 08 Sep 2024 - 14:07) *
będzie na Ciebie biggrin.gif

No moje są pogięte, ale dalej na nich jeżdżę i nie daje się to zbytnio we znaki. Pewnie po sezonie zawiozę je do regeneracji i przemalowania, bo od początku chciałem srebrne koła biggrin.gif

CYTAT(piwo @ Sun, 15 Sep 2024 - 10:07) *

No namówiłem chłopaków i pojechali z nami na jeden TrackDay, Piotrka zaprosiłem na prawy, bo to też zawodnik nie z pierwszej łapanki.

W końcu wpadła twarda sprężyna na tył i jest o niebo lepiej. Dalej przód mógłby się lepiej wgryzać - tutaj może pomoże zmiana staba na OEM, albo sprężyna -2kg na przodzie. (Ale prawda jest też taka, że opona to już była końcówka)
Auto lepiej wyjeżdża ze szczytu, miejscami potrafi być nadsterowne i łatwiej je ustawić gazem. Wrzucam onboard, względem ostatniego razu było o 1,6 sek szybciej, na dużo gorszej oponie. Powinienem tego dnia pojechać 2:26, ale nie było już na czym.
Ciekawostka, z przodu opona 245 Pirelli DH, a tył 225 Pirelli DH.

+Quote Post
kontrolm
post Mon, 23 Sep 2024 - 13:03
Post #158

Forum Clubber

Ikona grupy

ostatnio na modlinie widziałem w becie e36 kombinację że przód 17 cali na szerokiej oponie a tył 15 na węższej laugh.gif

--------------------

+Quote Post
AleksyE36
post Mon, 23 Sep 2024 - 14:10
Post #159

User

Na slovakii niestety wiekszość zmagała się ze śliskim asfaltem na ciasnych odcinkach. Szczerze mówiąc, to auto dobrze się zachowywało z takim setupem. Byłem pewny, że na tych oponach już nic nie pojadę, a tu jednak...

+Quote Post
kontrolm
post Thu, 26 Sep 2024 - 14:20
Post #160

Forum Clubber

Ikona grupy

450KM 1.8 IS turbo na sell

https://www.facebook.com/groups/18729871362...261&app=fbl

--------------------