![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Forum Clubber Dołączył: Tue, 24 March 2015 ![]() |
Tu piszą że lepiej w atmosferę :
https://motionraceworks.com/blogs/motionblo...-boosted-engine Co się zdaje logiczne, chyba jedynym względem za wpuszczaniem tej odmy z powrotem do dolotu to wzgl ekologiczne ? Jedynie może nie na asfalt wprost tylko do puszki jakiejś sporej żeby tego oleju nie bryzgać innym po asfalcie gfdyby miało go wywalać tą odmą przy jakiejś awarii? -------------------- Alfa Romeo 156 Cup 2.0 TS
Westfield SEiW Aerorace 2.0 --> aswestfield.wordpress.com |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() I live here ! Dołączył: Wed, 03 February 2010 Skąd: Marki ![]() |
Pytam czy lepiej wyssysac podvisnieniem czy zerem wzglednym cisnienia
-------------------- 930kg+320KM+RWD+LSD+RaceTCS+lotus111r abs+semislick
1/4 2013r, 180KM: 13,806s Tor Poznań 1m48,467s, Łódź 57,517s a052 przod, vr2 r7a(hl) tyl 0-200km/h 2020r www.youtube.com/watch?v=jj-Hbidv43s |
|
|
![]()
|
|
Forum Clubber Dołączył: Tue, 24 March 2015 ![]() |
Tam jest zdaje się nadciśnienie jeśli wylatuje olej odmą, to trzeba wysysać ? Ja tam się nie znam na silnikach, ale rozumiałem, że odma jest po to jak gazy ze spalania nad tłokiem jakoś przechodzą (bo luzy czy coś ) pod tłok i tam wzrasta ciśnienie a przez tą odmę ma się wyrównywać - odpowietrznik taki, żeby przez uszczelnienia nie wyrzucało oleju czy samych uszczelnień (w sumie to nie wiem jak duże to nadciśnienie może być).
Tzn tak jest w wolnossących, na turbach się nie znam, poza tym ze komplikują, czy faktycznie jes tam jakoś inaczej? w artykule wyżej podają całkiem logiczne powody odłączenia odmy w powietrze (przez puszkę) . Samo to spalanie stukoe potencjalne to chyba już powód. -------------------- Alfa Romeo 156 Cup 2.0 TS
Westfield SEiW Aerorace 2.0 --> aswestfield.wordpress.com |
|
|
![]()
|
|
I live here ! Dołączył: Wed, 20 August 2008 Skąd: 3city ![]() |
Piwo , ten zaworek często nawala i na nadciśnieniu się nie zamyka. W efekcie boost leci w odmę.
Ja jak robiłem u siebie silnik, to miałem to uwalone. -------------------- -Poznań 1:44.1 (extreme) -Łódź 54.6 -Pomorze 40.19 -Toruń 28.4 -Koszalin 48.9 (extreme)
|
|
|
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Sat, 30 October 2010 Skąd: W-wa ![]() |
Tu nawet nie ma co dyskutować. Od samego początku powinien być zainstalowany catch can. Nawet jak by był to nowy silnik, a co dopiero
używka ,która na pewno ma przedmuchy i na dodatek zdrowo doładowana. Jak miałem Subaru,to od razu podłączyłem catch can ,a nie jakieś tam fabryczne rurki i zaworki. -------------------- 06 Elise (Rotrex)
05 Elise (Eaton) sold 92 suz.dr350 03 wrx hybrid/sold |
|
|
![]()
|
|
I live here ! Dołączył: Wed, 20 August 2008 Skąd: 3city ![]() |
Tu nawet nie ma co dyskutować. Od samego początku powinien być zainstalowany catch can. Nawet jak by był to nowy silnik, a co dopiero używka ,która na pewno ma przedmuchy i na dodatek zdrowo doładowana. Jak miałem Subaru,to od razu podłączyłem catch can ,a nie jakieś tam fabryczne rurki i zaworki. Nie do końca. Mój używany w nieznanym stanie, po odświeżeniu głowicy (nawet nie dawałem do splanowania, sam to papierem przejechałem) złożyłem i miedzy wymianami oleju nie ma dolewek. A wymieniam co 15 tys km. Zmierzyłem owalizacje cylindrów (okrągłe), do tego kompresja przed i po zrobieniu głowicy i tyle. Te silniki mają dobre doły, sypią się czasem gniazda i zawory w głowicy. -------------------- -Poznań 1:44.1 (extreme) -Łódź 54.6 -Pomorze 40.19 -Toruń 28.4 -Koszalin 48.9 (extreme)
|
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Sun, 11 January 2015 Skąd: Zbąszyń ![]() |
ogólnie odma lepiej jak ma małe podciśnienie niż nadciśnienie. Radzio napisał że ciśnienie w skrzyni nie służy silnikowi. Albo wrzuć catch tank i w atmosferę albo przed turbo. Dziurę w głowicy zaślepić i wylot w pokrywie do catch tanka.
|
|
|
![]()
|
|
![]() I live here ! Dołączył: Wed, 03 February 2010 Skąd: Marki ![]() |
sa dwie odmy. i ta z glowicy dam do ukladu ssacego przed turbo by wysysalo a na gornej odmie z pokrywy zaworow dam catch tank.
-------------------- 930kg+320KM+RWD+LSD+RaceTCS+lotus111r abs+semislick
1/4 2013r, 180KM: 13,806s Tor Poznań 1m48,467s, Łódź 57,517s a052 przod, vr2 r7a(hl) tyl 0-200km/h 2020r www.youtube.com/watch?v=jj-Hbidv43s |
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Thu, 20 June 2019 ![]() |
debatujecie od września nad kwestią silnika ,misek itd ..
ja to widzę tak: piwo przejechał dwie sesje przed trzecią sesją nie sprawdził oleju i tyle w temacie . Jest to błąd piwo i tyle . Sprawdził by stan to by jezdził do dzisiaj walczyłem trochę z miskami i uciekającym ciśnieniem Poznan luzik najmniej spada do 3 barów silesia spada do 1.8 bara jastrząb 1.8-2 bary robiłem customowe miski z klapkami itd wniosek jest taki że to nic nie daje olej jak odpływał tak odpływa może minimalnie mniej ale dalej za małe ciś . największy problem w kserii to brak vteca ... ciekawą rzeczą jest to że civicki nie maja problemu z cis oleju pomimo że nie maja przegród w misce ... więc umiejscowienie silnika ma duże znaczenie |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Wed, 19 August 2009 Skąd: Białystok ![]() |
ciekawą rzeczą jest to że civicki nie maja problemu z cis oleju pomimo że nie maja przegród w misce ... więc umiejscowienie silnika ma duże znaczenie Nie wiem jak w K-serii, ale w B-serii jeden z ważniejszych modów to wspawanie przegród w miskę, są gotowe zestawy do tego. największy problem w kserii to brak vteca ... hę? -------------------- _http://autobezsens.blogspot.com/ <- nudne gadanie o niczym
Drive like lightning, crash like thunder Civic fk2 R18A2 + Civic EG B16 było: E36 4d M44B19 - "(b)awaria", Astra F GSi 16v - "Disastra" |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Thu, 10 January 2008 Skąd: Warszawa WJ ![]() |
Jeszcze raz Cię przepraszam Piwo że namówiłem ciebie na to nieszczęsne B207, nawet opel w doładowanej serii stosował inny silnik przecież (raczej pochodną C20LET niż ten aluminiowy Z22/B207), prawdopodobnie tak jak wszyscy piszą ten silnik jest przygotowany na 1G wzdłużnego (jak ktoś zrobi 350KM w FWD) niż jakiekolwiek boczne przeciążenia
![]() -------------------- cztery koła i silnik
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Tuesday, 05 December 2023 - 01:39 |