![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Mon, 29 December 2008 ![]() |
Wiem ile trzeba mieć samozaparcia żeby dlubać ohvki od których zaczynałeś (mega wiotki silnik) a i silniki dohc Fiata też kapryśne... Pozdro i powodzenia !
|
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Wed, 14 November 2007 Skąd: Tarnów ![]() |
O faktycznie zapomniałem - skrzynia tzw "duża" z fiata 132/Argenty.
Hamulce z tipo - na forum www.fsoptk.pl - temat był dość często wałkowany - generalnie tak - jarzma siadają na płyty kotwiczne ze zwykłego lucasa pod tarcze 240, piasty muszą być starego typu, między płytę a jarzmo trzeba dać ok 1.5-2mm podkładki i reszta pasuje. Owszem fiaty są kapryśne - akurat wiem o tym dobrze, jak mawiał Walezy - nie kwestią jest czy sie wysra, tylko kiedy... -------------------- Jest ryzyko , jest zabawa :) Polonez EFI v3 in progress
|
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Wed, 11 August 2004 ![]() |
Te walki to nie 300st tylko jakieś 270-280 nie w tym luzie pomiarowym było podawane
![]() |
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Thu, 25 May 2006 Skąd: Kraków ![]() |
Wreszcie doczekaliśmy się czasów kiedy ludzie robią nasze krajowe samochody. Nie ma bardziej klimatycznego samochodu jak poldek czy kant. Kto uważa inaczej jest po prostu głupi
![]() Twoje auto robi niesamowite wrażenie. Szacun za samodzielną budowę ECU i trzymam kciuki za dalsze mody ! |
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Mon, 09 May 2011 ![]() |
właśnie, jeśli chodzi o ECU to zapytam z czystej ciekawości : czy 6502 na zegarze 1 mhz będzie wystarczająco mocny?
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Tue, 15 June 2010 Skąd: Łódź ![]() |
Czy mógłbyś sprawdzić dla mnie ile trzeba dać dystansów przy przednich heblach żeby założyć seryjną felgę 13, a ile żeby weszła np 14 z trucka?
|
|
|
![]()
|
|
6502 u mnie pracuje z częstotliwością ok 6.536 Mhz , niestety układ ADC 0809 nie wyrabia już przy 7.2Mhz(a nie mam całego portu żeby użyć do buforowania przetwornika, nie mam też SPI w procku). Wersja 1Mhz pewnie by dała radę jedynie obsługiwać zapłon lub paliwo , ale chyba nie wszystko dałoby radę liczyć w czasie rzeczywistym
![]() Felg z trucka nie mam , a seryjne mogę sprawdzić , tyle że nie teraz bo najpierw niech to wyjedzie z z garażu gdzie zaczyna powstawać baran ![]() -------------------- Jest ryzyko , jest zabawa :) Polonez EFI v3 in progress
|
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Thu, 12 January 2006 Skąd: Pionki/Warszawa ![]() |
6502 u mnie pracuje z częstotliwością ok 6.536 Mhz , niestety układ ADC 0809 nie wyrabia już przy 7.2Mhz(a nie mam całego portu żeby użyć do buforowania przetwornika, nie mam też SPI w procku). Wersja 1Mhz pewnie by dała radę jedynie obsługiwać zapłon lub paliwo , ale chyba nie wszystko dałoby radę liczyć w czasie rzeczywistym ![]() Felg z trucka nie mam , a seryjne mogę sprawdzić , tyle że nie teraz bo najpierw niech to wyjedzie z z garażu gdzie zaczyna powstawać baran ![]() jak zaczynasz nawijać o tych elektronicznych tematach to mi się tylko jedno ciśnie na usta , masz łeb jak sklep . pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Mon, 09 May 2011 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Mały update- kolektor wydechowy wreszce zaczyna się robić - zasługa Wałka
![]() ![]() oraz po kilku kolejnych godzinach zabawy: ![]() ![]() oraz przymiarka na aucie: ![]() prawdopodobnie trochę przerobimy rurkę wyjscia wody nad głowicą żeby poszła ciut wyżej oraz ją nieco wydłużymy. Pozostaje wziąść i pospawać i połączyć resztę do kupy. -------------------- Jest ryzyko , jest zabawa :) Polonez EFI v3 in progress
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Thu, 31 October 2002 Skąd: ze wśi! jestem wieśniakiem! ![]() |
6502 u mnie pracuje z częstotliwością ok 6.536 Mhz , niestety układ ADC 0809 nie wyrabia już przy 7.2Mhz(a nie mam całego portu żeby użyć do buforowania przetwornika, nie mam też SPI w procku). Wersja 1Mhz pewnie by dała radę jedynie obsługiwać zapłon lub paliwo , ale chyba nie wszystko dałoby radę liczyć w czasie rzeczywistym ![]() Felg z trucka nie mam , a seryjne mogę sprawdzić , tyle że nie teraz bo najpierw niech to wyjedzie z z garażu gdzie zaczyna powstawać baran ![]() 6502 w wersji ok. 6.5 mhz. Święty kopę lat!!! Z jakiego Atari xe/xl wydłubałeś tego procka, skoro w Atari on 6502 jest taktowane 1,79mhz ![]() |
|
|
![]()
|
|
Nie atari tylko produkt WDC - western design center
![]() ![]() Dokładniejszy widok płyty: ![]() -------------------- Jest ryzyko , jest zabawa :) Polonez EFI v3 in progress
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Thu, 31 October 2002 Skąd: ze wśi! jestem wieśniakiem! ![]() |
Przyjedź nim na Grzybsoniadę bądź Głuchołazy z Reditus #2 (marzenia!)...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Audi. Turbo. quattro. Dołączył: Sat, 12 October 2002 Skąd: Opalenica ![]() |
jeśli zepsujesz taką perełkę jak VC20 to powieszę za jajca na suchej gałęzi! Lepiej mi go sprzedaj kurde!!!
Jakby kto chciał, żeby mu zakodować w assemblerze 6510(6502) to niech się odezwie ![]() właśnie, jeśli chodzi o ECU to zapytam z czystej ciekawości : czy 6502 na zegarze 1 mhz będzie wystarczająco mocny?
![]() ![]() -------------------- Audi Coupe S2 @ GT3071R
400KM 440Nm and the life goes on... --Audi way of life-- Suzuki V-Strom DL1000 www.AudiKlub.org |
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Thu, 11 March 2010 ![]() |
Ostry szacunek, że to działa. O mechanice sie nie wypowiem, bo na fiato-podobnych sie nie znam, ale elektronika ukręca wory
![]() ![]() Jakbyś kombinował nad rozwojem kompa, to chętnie pomogę - zajmuję zawodowo projektowaniem elektroniki do samochodów ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Tue, 22 July 2008 Skąd: czosnów ![]() |
Ja nie wiem, ale mi się zdaję że tutaj zastosowano "przedpotopowe" elementy celowo, żeby pasowało do Poloneza. tj do epoki, ale może tylko mi się tak zdaje.
-------------------- "proste dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców" - Colin McRae
|
|
|
![]()
|
|
jeśli zepsujesz taką perełkę jak VC20 to powieszę za jajca na suchej gałęzi! Lepiej mi go sprzedaj kurde!!! Jakby kto chciał, żeby mu zakodować w assemblerze 6510(6502) to niech się odezwie ![]() Leo, zakoduj Numen-a 2 na Atari ![]() ![]() http://www.pouet.net/prod.php?which=9044 Święty swego czasu popełnił na Atari: http://www.pouet.net/prod.php?which=13009 Widzę że jest sporo osób które oprócz "kręcenia doładowaniem i dolewaniem paliwa" bawią się 6502 ![]() Święty przyjedź Efi na zlot! |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Sat, 04 July 2009 ![]() |
Co do elektroniki mam kilka sugestii ogarnij eage'a, termo-transfer metodą domową a płytki będą wychodzić o niebo lepiej...
-------------------- Wszystkie moje posty są moja subiektywną opinia proszę ich nie łączyć z żadną firmą i osobami...
|
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Thu, 11 March 2010 ![]() |
Albo zaopatrz się w ewaluacyjna wersję Altium Designera / Protela. Niestety prawda jest taka że Darmowe programy typu Kicad czy Eagle są porażką. Jak się raz dotknie czegoś w rodzaju Altiuma, Mentora, Zukena itp to od razu widać czemu Eagle jest dostępny za darmo. Eagle co prawda występuje w wersji płatnej/komercyjnej ale osobiście ja bym sie wstydził za ten szajs brać jakiekolwiek pieniądze. Niewiele to bardziej uzyteczne do rysowania płytek niż Paint albo MS Word
![]() Z dobrych i dostępnych za darmo (do jakiegostam stopnia) to możesz spróbować DipTrace. |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Mon, 19 April 2004 Skąd: Krakow ![]() |
Nie przesadzaj. Eagle jest calkiem sprawnym programem i powstaja na nim bardzo skomplikowane projekty. Do robienia plytek dwuwarstwowych ma wszystkie potrzebne narzedzia. A jego cena jest bardzo atrakcyjna jak na tego typu soft.
Albo zaopatrz się w ewaluacyjna wersję Altium Designera / Protela. Niestety prawda jest taka że Darmowe programy typu Kicad czy Eagle są porażką. Jak się raz dotknie czegoś w rodzaju Altiuma, Mentora, Zukena itp to od razu widać czemu Eagle jest dostępny za darmo. Eagle co prawda występuje w wersji płatnej/komercyjnej ale osobiście ja bym sie wstydził za ten szajs brać jakiekolwiek pieniądze. Niewiele to bardziej uzyteczne do rysowania płytek niż Paint albo MS Word ![]() Z dobrych i dostępnych za darmo (do jakiegostam stopnia) to możesz spróbować DipTrace. -------------------- Knock Knock! Who's there ? DETONATION
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Thursday, 17 July 2025 - 03:58 |