![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() I live here ! Dołączył: Mon, 04 November 2002 Skąd: Bydgoszcz ![]() |
Styku, na mokry asfalt bez kałuż jest potrzeba docinać slicki twoje czy będzie lepiej bez docinania?
-------------------- Evo IX 545KM/689,W215 63AMG,Delta HPE HF Evo500,W245 Sport,W166 D6S, 635csi,Ritmo 130TC Abarth
|
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Wed, 25 October 2006 Skąd: NS ![]() |
Na wilgotny asfalt bym nie nacinał.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Wed, 13 August 2008 Skąd: Bratislava ![]() |
Będzie w ofercie coś o rozmiarze 205\55 R16? Będę miał letnie 16x7 i chcę coś kupić w wysokości odpowiadającej mojej zimówce - 195\65\R15 bo rozharatam podłogę na niższym kole
![]() Styku: Co byś ew polecił na włąśnie taką felgę do 200KM E36 z wywalonym wnętrzem? Zastosowanie: Serpentyny i żebym w miarę nie musiał co sezon myśleć o 2 oponach. -------------------- Blog Motoryzacyjny TorquedMad mind - tqmm.pl
FB: @torquedmadmind Insta: @tqmmpl Twitter: @tqmmpl |
|
|
![]()
|
|
http://www.sklep.oponysportowe.eu/205-55-R...021,535%29.aspx
Ale nie licz na to, że opona będzie miała trakcję lepszą niż cywilna i jeszcze się mniej zużywała. Taka opona jak ta da możliwości lepsze niż opona UHP, ale będzie się szybciej zużywała bo nie da się zrobić opony, która potrafi obie te rzeczy. |
|
|
![]()
|
|
na razie, jeśli będzie trzymać się lepiej niż jakaś dębica - to mi wystarczy
![]() -------------------- Blog Motoryzacyjny TorquedMad mind - tqmm.pl
|
|
![]()
|
|
![]() Rookie Dołączył: Wed, 11 October 2006 ![]() |
szukałem opony na starty w porze zimowo-wiosennej - czyli jazda w niskich temperaturach i po zasyfionej nawierzchni tak żeby szybo się oczyszczała i zdecydowałem się na w końcu na Profila Tornado do subaru imprezy GT 205/50/16 ze względu na dobrą opinie i super cenę
no i muszę powiedzieć , że jestem bardzo zadowolony bo opona spisuje się bardzo dobrze -------------------- Subaru Impreza GT rally
Porsche 997 turbo 1:44,5 tor poznań (6.07.08 ASJ Porsche) |
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Wed, 13 July 2011 ![]() |
Czy naciecie jednostronne na deszcz pogarsza mozliwosci opony na suchym??
|
|
|
![]()
|
|
tak
-------------------- Evo IX 545KM/689,W215 63AMG,Delta HPE HF Evo500,W245 Sport,W166 D6S, 635csi,Ritmo 130TC Abarth
|
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Wed, 13 July 2011 ![]() |
W znacznym stopniu jak na taki fakt?? czy ewidentnie opona bedzie miala inna charakterysyke i bedzie czuc roznice po jej rozgrzaniu na suchym??
|
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Sat, 14 March 2009 ![]() |
szukałem opony na starty w porze zimowo-wiosennej - czyli jazda w niskich temperaturach i po zasyfionej nawierzchni tak żeby szybo się oczyszczała i zdecydowałem się na w końcu na Profila Tornado do subaru imprezy GT 205/50/16 ze względu na dobrą opinie i super cenę no i muszę powiedzieć , że jestem bardzo zadowolony bo opona spisuje się bardzo dobrze na jakiej mieszance i przy jakich temperaturach testowałeś? |
|
|
![]()
|
|
W znacznym stopniu jak na taki fakt?? czy ewidentnie opona bedzie miala inna charakterysyke i bedzie czuc roznice po jej rozgrzaniu na suchym?? Tak jak natniesz. Jeśli natniesz 25 % to o 25% więcej wody odprowadzisz i tracisz tyle samo powierzchni przylegania. Czym więcej tym opona bardziej deszczowa a mniej na suche. Dlatego dobrym rozwiązaniem jest jeśli już trzeba ciąć slika to ciąć go od wewnętrznej. Na zakręcie na suchym od zewnętrznej nadal jest slik. A na pewno już nie wielką ilość wody odprowadzi. Jeśli ciąć trzeba z obu stron to już moim zdaniem jest to moment, w którym warto się zastanowić nad oponą typu Pro Sport lub Tornado. Mieszanka ta sama, nic nie trzeba ciąć a opona jest tańsza. |
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Fri, 07 December 2012 ![]() |
każde nacięcie na zewnętrzną opony pogarsza też jej sztywność a co za tym idzie auto gorzej skręca
|
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Tue, 17 February 2009 Skąd: Pomorze ![]() |
W tym sezonie wyjdzie coś "szerszego" w 18 calach?
|
|
|
![]()
|
|
Jest taka możliwość.
|
|
|
![]()
|
|
pięknie by było! 245
![]() -------------------- Evo IX 545KM/689,W215 63AMG,Delta HPE HF Evo500,W245 Sport,W166 D6S, 635csi,Ritmo 130TC Abarth
|
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Tue, 17 February 2009 Skąd: Pomorze ![]() |
To proszę o jakieś info dotyczące rozmiaru, nie powiem 255/40 by mnie zadowalało w 100%
|
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Sun, 20 July 2008 ![]() |
17 cali tez max tylko 225? Chyba sporo kierowców byłoby chetnych na szersze wymiary.
|
|
|
![]()
|
|
No tak, rozumiem. Pewnie w przyszłości coś powstanie. Na razie 225.
Słuchamy się opinii i staramy się dopasować do potrzeb. Niestety wszystkiego na raz zrobić się nie da. |
|
|
![]()
|
|
Zmieniając temat
a czy jest szansa, że w waszym sklepie internetowym będzie prosty podział: na wielkości opon w calach? Ew. jakiś filtr czy cuś, który łatwo pozwoli przeglądać np.: 15" opony. Obecnie strona pod względem "user friendly" trochę kuleje. -------------------- Blog Motoryzacyjny TorquedMad mind - tqmm.pl
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Wed, 25 January 2012 Skąd: Wroc ![]() |
przechodzil ktos z was z 15 cali na 16 ? przyczepnosc duzo sie poprawi?
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Saturday, 21 June 2025 - 09:30 |