![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
User Dołączył: Sun, 04 May 2008 ![]() |
A ponoc niektorym usuniecie katow tak strasznie zabiera moc - ja w to jakos nie wierze a wykres to potwierdza... podpisze sie pod tym 2 lata temu wsadzilem do swojej e36 M54, na poczatku mialem wydech bez katów, potem wstawilem wydech z 328 z dedykowanym tłumikiem scorpiona, efekt, odczuwalnie +40KM, niestety nie ma wykresów na wydech bez katów kombinował ktos z przesunieciem odcinki z M54 w okolice 7000RPM ? |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Sun, 20 July 2008 ![]() |
podpisze sie pod tym 2 lata temu wsadzilem do swojej e36 M54, na poczatku mialem wydech bez katów, potem wstawilem wydech z 328 z dedykowanym tłumikiem scorpiona, efekt, odczuwalnie +40KM, niestety nie ma wykresów na wydech bez katów kombinował ktos z przesunieciem odcinki z M54 w okolice 7000RPM ? ![]() |
|
|
![]()
|
|
jakies argumenty prosze albo shut the f..ck UP
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Thu, 17 February 2005 ![]() |
odczuwalnie +40KM Odczuwalne, ale chyba uszami ![]() Takie przyrosty to można mieć po głowicy, dolocie, wałku i wydechu wraz ze strojeniem. A nie po podpasowaniu, bo inaczej tego nie można nazwać, wydechu z innego silnika. -------------------- 2024 F-Pace D300
2011 E90 330d 2000 W210 E55 BTG 9:49 (IS200) |
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Mon, 13 October 2008 ![]() |
podpisze sie pod tym 2 lata temu wsadzilem do swojej e36 M54, na poczatku mialem wydech bez katów, potem wstawilem wydech z 328 z dedykowanym tłumikiem scorpiona, efekt, odczuwalnie +40KM, niestety nie ma wykresów na wydech bez katów predzej 4KM jak 40KM ![]() jakby tak bylo to mialbys zamiast tych 231KM byloby 270KM a tu sie kazdy meczy o dodatkowe 10KM! zreszta w jego temacie jest troche info podanych http://www.racingforum.pl/index.php?showtopic=81264&hl= -------------------- Ford Fiesta MkIII N7A 238km 244 nm przeszlosc
Vauxhall Astra GTC Vauxhall Vectra 1.9CDTI |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
juz widze skąd to oburzenie
moja słabo precyzyjna wypowiedz + wasza obsesja na punkcie przyrostów jest przyczyną zlej interpretacji tego co napisalem wyzej, a wiec napisze raz jeszcze na poczatku mialem rzeźbiony wydech bez katów, auto jechalo wg mnie fajnie ( bylo mocniejsze od m52b25 ), ale widocznie nie rozwijało pełnej mocy, skoro po wymianie wydechu na seryjny srodek z 328 + dedykowany scorpion naprawde zauwazylem różnice( w tym momencie tą róznice okreslam na 40 km ), auto stało sie bardzie zywe w kazdym zakresie obrotów, takze podejrzewam ze tym zabiegiem zblizylem sie w okolice seryjnej mocy po co to pisze? dziwią mnie stwierdzenia ze na wydechu bez katalizatorów auto ma wiekszą moc, chyba ze cos zle rozumiem dodam jeszcze ze w zeszlym roku stawalem kilkakrotnie z pewnym bardzo znanym e36 cabrio z silnikiem m54b30, swap jest wykonany podobnie, seryjny dolot z z3 3.0, wydech z 328, dwie istotne róznice to u mnie s2.93 w cabrio s3.15 no i masa, z kreski na 1/4 wypadalem wyrażnie lepiej, z rolki na poczatku zostawalem z tyłu ( kwestia dyfra ) potem obrabialem straty i wygrywalem, moim zdaniem jak i kolegi to jedynie kwestia masy obu aut |
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Mon, 20 August 2007 Skąd: Łódź ![]() |
A powiedzcie mi, bo mam teraz E36 z M54B30 i wydech cały z 328i. Opłaca się wymieniać na ori z E36 M3 ? Jaką ma średnice ten wydech, a jaka jest w seryjnym 330i ? Bo tak się zastanawiam czy może ten co mam teraz trochę blokuje przepływ spalin ?
|
|
|
![]()
|
|
A powiedzcie mi, bo mam teraz E36 z M54B30 i wydech cały z 328i. Opłaca się wymieniać na ori z E36 M3 ? Jaką ma średnice ten wydech, a jaka jest w seryjnym 330i ? Bo tak się zastanawiam czy może ten co mam teraz trochę blokuje przepływ spalin ? moim zdaniem nie oplaca sie, s50 to zupelnie inny silnik niz m54. jak juz to jakiś policzony custom. |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Wed, 25 January 2006 Skąd: Krosno ![]() |
Jak chcesz to Ci moge zmierzyc jakie srednice ma wydech w m3 ale rury sa znacznie grubsze niz 325/328
-------------------- EVO X 590/740
Cooper S R56 |
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Mon, 13 October 2008 ![]() |
Oryginalny wydech z 330i to rura o średnicy 50 mm i ściance 1,5 mm.
Pozdrawiam -------------------- Sprzedam części do E36, E39.
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Fri, 04 December 2009 ![]() |
Układ wydechowy może dać przyrosty w przypadku gdy głowica ma wałki dające duże czasy współotwarcia zaworów.W przypadku przecietnego rozrządu wydechem można ewentualnie delikatnie przesunąc moment w inne partie obrotów np do góry , kosztem dołu.Nie wiem skąd przekonanie że inżynierowie starają jak najbardziej ograniczyć osiągi wydechami.Seryjne układy wydechowe są zazwyczaj dosc dobrze zoptymalizowane i jesli można mocno poprawić to tylko w wysilonych silnikach wolnossących
|
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Thu, 10 January 2008 ![]() |
Układ wydechowy może dać przyrosty w przypadku gdy głowica ma wałki dające duże czasy współotwarcia zaworów.W przypadku przecietnego rozrządu wydechem można ewentualnie delikatnie przesunąc moment w inne partie obrotów np do góry , kosztem dołu.Nie wiem skąd przekonanie że inżynierowie starają jak najbardziej ograniczyć osiągi wydechami.Seryjne układy wydechowe są zazwyczaj dosc dobrze zoptymalizowane i jesli można mocno poprawić to tylko w wysilonych silnikach wolnossących normalnie bym przyznał racje, ale nei w przypadku M54 wystarczy popatrzec na kolektory w wersji oem ![]() i porownac na wyczynowych odpowiedników ![]() samymi kolektorami da sie sporo zdziałac np tutaj wykres auta ze zrobionym tylko wydechem. barany supersprinta + sport katy+2 tlumiki eisenmann ![]() -------------------- 330Ci SC
|
|
|
![]()
|
|
Mam jeszcze ciekawsze, z anglika:
![]() Czy mam rozumieć, że na tym wykresie moc max to 188,5KW czyli 255KM? Samym wydechem Santino? Jeżeli tak, to super. Dobry dolot i jest bardzo dobrze. Ciekawe jaki wzrost byłby na baranach z M3. -------------------- Sprzedam części do E36, E39.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Sat, 21 December 2002 Skąd: Płock ![]() |
Panowie.
Mówicie o wydechach ale największą bolączką m54b30 jest głowica Kanały wydechowe są tak małe że aż boli. Ładowanie luźniejszych wydechów owszem ma sens i daje przyrosty ale gdyby ruszyć głowicę to dopiero był by mocny efekt. A co do kolektorów z M3 E46 to już niebawem opiszę jak to wygląda w praniu ![]() -------------------- Wicemistrz Polski i Mistrz Pucharu PZMot na 1/4 mili w klasie Profi+ 2003r.
Ostatnie projekty :2 X BMW M3 3.0 Turbo ,Audi A3 1.8T,Seat Ibiza 1.8T, 2XBMW 325 Turbo, 2xAudi S3, 6xBMW E46 330i + 325 Supercharged by MTG wiecek1@neostrada.pl gg 5424844 Sportowe układy wydechowe,uturbianie aut,instalacje kompresorów... |
|
|
![]()
|
|
Santino sam wydech dał 24 KM?
Mario pochwal się jak wpasowałeś kolektory z S54 do M54. Wiem, ze przespawałeś flansze z kolektorów M54 do S54, a jak z miejscem? Blok, łapa, klima czy cokolwiek nie przeszkadza? Ktoś ma jeszcze jakieś sprawdzone mody? -------------------- Sprzedam części do E36, E39.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Wed, 25 January 2006 Skąd: Krosno ![]() |
![]() Nie dalo mi bo tak ciagle patrze na zdjecie tych kolektorow ale musi sie fajnie je zakrecac szczegolnie na aucie hehe ![]() -------------------- EVO X 590/740
Cooper S R56 |
|
|
![]()
|
|
Mam M54B30 w E36 i założony jest stożek jacky auto który nie jest niczym osłonięty i ciągnie gorące powietrze więc pewnie trochę zabiera silnikowi mocy/momentu. Co mam wstawić w jego miejsce, ori puszkę ( z Z3 3.0 pasuje, 500 zł
![]() |
|
|
![]()
|
|
tylko ori puszka
|
|
|
![]() ![]() |