![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Forum Clubber Dołączył: Fri, 09 March 2007 Skąd: Błonie ![]() ![]() |
Slick radialny vs diagonalny (cross ply ?) - dlaczego cały czas istnieją dwa rodzaje ? W czym diagonalny może być lepszy niż radialny.
Na stronie Avona wybór slicków w cross ply jest gigantyczny względem tych radialnych. Why ? -------------------- VEMS rozkminiłem do ostatniego rezystorka - chętnie pomogę
|
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Tue, 15 July 2008 Skąd: Katowice ![]() |
Kiedyś w xsarze testowalem cr28 i nie potrafilem na tej oponie w ogole dobrze jechać od razu sprzedalem. Daleki jestem jednak od oceniania na tej podstawie ze opona jest do bani. Jestesmy amatorami i czasem wina lezy po naszej stronie i to my nie potrafimy sie dogadac z opona co nie zjaczy ze jest zla
-------------------- Nie ma nudnych samochodów, są tylko nudni kierowcy
|
|
|
![]()
|
|
Kiedyś w xsarze testowalem cr28 i nie potrafilem na tej oponie w ogole dobrze jechać od razu sprzedalem. Daleki jestem jednak od oceniania na tej podstawie ze opona jest do bani. Jestesmy amatorami i czasem wina lezy po naszej stronie i to my nie potrafimy sie dogadac z opona co nie zjaczy ze jest zla jak dla mnie na mokrym i zimnym ta opona jest super i znacząco przebija slicki deszczowe. A jak leży trochę syfu trochę lodu, trochę śniegu to już wogóle extra. W tamtym roku na Modlin Rally Show gość w Cicicu na mokrym zimnym na tej właśnie oponie pojechał mega widać że kleiło mu to bardzo. -------------------- VEMS rozkminiłem do ostatniego rezystorka - chętnie pomogę
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Wed, 19 August 2009 Skąd: Białystok ![]() |
Obiecane porównanie onboardów na Kumho i na Cooper. Tu i tu Rajd Niepodległości, okolice 4-5 stopni Celsjusza i ten sam Civic EG B16, ta sama lokalizacja choć inny układ próby (ale nadal kręto i technicznie), tu i tu pierwszy przejazd tej próby danego dnia:
Kumho w 2020: https://youtu.be/ha5krBCh-vQ Cooper w 2021 (wczoraj ![]() https://youtu.be/okTub1CcSog -------------------- _http://autobezsens.blogspot.com/ <- nudne gadanie o niczym
Drive like lightning, crash like thunder Civic fk2 R18A2 + Civic EG B16 było: E36 4d M44B19 - "(b)awaria", Astra F GSi 16v - "Disastra" |
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Tue, 22 August 2006 Skąd: Rzeszów ![]() |
W temacie opon deszczowych: jakieś opinie na temat najnowszych opon full wet od race gc (02 fw)? Jak się mają do extreme vr3, a jak do wspomnianych wcześniej cr28?
-------------------- 306 GTI-6
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Tue, 18 April 2006 Skąd: podkarpacie ![]() |
Moje 3gr z jeżdżenia na polskich semi
W 2016 porównywałem race gc do Extreme na tym samym samochodzie, feldze, pogodzie, asfalcie itd itp Extreme trzymały od razu od pierwszego zakrętu rgc nie dawały takiej pewności. Start i hamowanie bez porównania lepsze na Extreme. Trzymanie w zakręcie na rgc jak już się trafiło w okienko było niezle. Miękkie rgc w moim przekonaniu były za miękkie, samochód mocno pływał, nawet na założona na tył powodowała mocna niestabilność. Rgc w 15' ważyły 11kg/szt, Extreme był o 2.5kg lżejszy Wtedy zaletą rgc była cena i dostępność. W tym roku znów trochę pojeździłem na rgc po Kielcach akurat i niestety stwierdzam że okienko pracy tych opon jest bardzo wąskie Do tego to co podaje producent odnośnie zalecanych mieszanek względem temp na zewnątrz nie trzyma się kupy Np temp na zewnątrz 16st, październik, średnia mieszanka z przodu, zalecana na temp od 5 do 25 Po jednym przejeździe SuperOes ciśnienie w oponie 3-3.2bary ze startowych 1.8. Źle się jechało. Ta sama opona na Pucharze Jesieni przy temp zewn 8-10 spisywała się najlepiej i temp opony po przejezdzie oscylowana w granicach 35-45st. Z tyłu mieszanka miękka też była odpowiednia. |
|
|
![]()
|
|
fajnie że dzielicie się takimi informacjami
-------------------- VEMS rozkminiłem do ostatniego rezystorka - chętnie pomogę
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Mon, 05 September 2005 Skąd: Katowice / Banja Luka ![]() |
Emperum Semi Slick... Co to za wynalazek? Kupiłem z ciekawości ![]() ![]() ![]() ![]() -------------------- #włoszczyzna
|
|
|
![]()
|
|
Kupiłem z ciekawości ![]() Pamiętaj żeby podzielić się spostrzeżeniami ![]() -------------------- VEMS rozkminiłem do ostatniego rezystorka - chętnie pomogę
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Mon, 05 September 2005 Skąd: Katowice / Banja Luka ![]() |
Spoko - zakładam na wiosnę
![]() Tak wstępnie - twarde boki, mieszanka względnie miękka (pod paznokciem), dość ciężkie (nie ważyłem). -------------------- #włoszczyzna
|
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Mon, 25 July 2011 ![]() |
Jest problem z dostępnością extreme vr1, a jestem z nich bardzo zadowolony.
Na próbę założyłem Federal 595RS-R i do moich zastosowań czyli kjs nie daje rady. Co możecie polecić jako zamiennik na takie warunki? (czyli zimno, asfalt, czasem mokry czasem suchy, kostka brukowa, czasem brud itp.) |
|
|
![]()
|
|
Jest problem z dostępnością extreme vr1, a jestem z nich bardzo zadowolony. Na próbę założyłem Federal 595RS-R i do moich zastosowań czyli kjs nie daje rady. Co możecie polecić jako zamiennik na takie warunki? (czyli zimno, asfalt, czasem mokry czasem suchy, kostka brukowa, czasem brud itp.) sam o to pytałem. Polecany był tutaj Cooper CT01. -------------------- VEMS rozkminiłem do ostatniego rezystorka - chętnie pomogę
|
|
|
![]()
|
|
![]() I live here ! Dołączył: Wed, 03 February 2010 Skąd: Marki ![]() |
cos o cisnieniach w oponach w czasach na cwiartke
https://www.youtube.com/watch?v=gWfodWDPtO4...nel=DrivenMedia czyli wniosek jeden na cwiartke cisnienie na osi napedzanej ostro w dol do 1.3bara wyniki: cisnienie czas 4,82bar 10,55s 3,44bar 10,1s 1,38bar 9,96s 0,69bar 9,94s 0,35bar 10,11s -------------------- 930kg 320KM RWD Torsen RaceTCS lotus111r abs
1/4 2024r 300KM 12,394s 0-200km/h 2020r www.youtube.com/watch?v=jj-Hbidv43s Poznań 1m48,467s 2021; Łódź 57,517s 2023 a052 fr, vr2 r7a(hl) tyl |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
masz jeszcze Cooper DT1.
Zresztą nie pytałeś o oponę deszczową. DLa mnie główna zaleta tych opon to 4 mieszanki w tym supermiękka. Jeżeli chcesz według mnie świetną oponę dla której nic strasznego i woda i błoto pośniegowe i syf i miękka mieszanka działająca praktycznie od strzała to Avon CR28. ZZS/ZZR podobno są świetne ale podobno potrzebują chwili na dogrzanie się. Jak sobie radzą z syfem, wodą - nie wiem. Niedługo je dostanę będę mógł sobie wyrobić opinię. O RGC jeżeli zadałeś sobie chwilę trudu to w tym temacie dopiero co było trochę o nich. -------------------- VEMS rozkminiłem do ostatniego rezystorka - chętnie pomogę
|
|
|
![]()
|
|
Co do rgc, przepraszam ale wyszukiwarka nic nie znalazła :/
Nie potrzebuję opony stricte deszczowej, tak jak pisałem ma to być na zmienne warunki i krótkie odcinki. Jak przetestujesz te zzs/zzr to będę wdzięczny za opinię ![]() |
|
|
![]()
|
|
Co do rgc, przepraszam ale wyszukiwarka nic nie znalazła :/ Nie potrzebuję opony stricte deszczowej, tak jak pisałem ma to być na zmienne warunki i krótkie odcinki. Jak przetestujesz te zzs/zzr to będę wdzięczny za opinię ![]() Ale jaka wyszukiwarka (która faktycznie działa do dupy) jak dopiero co tu na tej właśnie stronie jak i też dwie może trzy strony wcześniej były posty o tej oponie ![]() -------------------- VEMS rozkminiłem do ostatniego rezystorka - chętnie pomogę
|
|
|
![]()
|
|
a co do avon zzr moge powiedziec ze sa dwie mieszanki a24 super miekka i a64 srednia. obie maja treadwear 20, maja 7mm glebokosci bieznika. a64 nadaje sie na tory poznan itp. ma betonowy bok, najtwardszy jaki znam, wiec nie nadaje sie na terenowe rajdy gdzie opona musi pracowac bokiem by sie nie odrywac od asfaltu. a64 ocenilbym tak 30-70 stopni kleja, a a24 0-50 temperatury na oponie po zjezdzie. do scigania po rownym sa super, do rajdow mysle ze opona musi miec miekki bok ale moze sie myle bo niektorzy pisza wrecz przeciwnie ale to rozumiem nie ze wzgledu na przyczepnsoc a na to by opony nie uszkodzic. i jak mialbym porownac szybkosc to zzr jest szybszy od cup2 ale mysle ze wolniejszy od 03g .
-------------------- 930kg 320KM RWD Torsen RaceTCS lotus111r abs
1/4 2024r 300KM 12,394s 0-200km/h 2020r www.youtube.com/watch?v=jj-Hbidv43s Poznań 1m48,467s 2021; Łódź 57,517s 2023 a052 fr, vr2 r7a(hl) tyl |
|
|
![]()
|
|
a co do avon zzr moge powiedziec ze sa dwie mieszanki a24 super miekka i a64 srednia. obie maja treadwear 20, maja 7mm glebokosci bieznika. a64 nadaje sie na tory poznan itp. ma betonowy bok, najtwardszy jaki znam, wiec nie nadaje sie na terenowe rajdy gdzie opona musi pracowac bokiem by sie nie odrywac od asfaltu. a64 ocenilbym tak 30-70 stopni kleja, a a24 0-50 temperatury na oponie po zjezdzie. do scigania po rownym sa super, do rajdow mysle ze opona musi miec miekki bok ale moze sie myle bo niektorzy pisza wrecz przeciwnie ale to rozumiem nie ze wzgledu na przyczepnsoc a na to by opony nie uszkodzic. i jak mialbym porownac szybkosc to zzr jest szybszy od cup2 ale mysle ze wolniejszy od 03g . czyli taki zzr w supermiękkiej mógłby mega kleić od startu...rozmawiałem z gościem co jeździ w historykach na nurbie i podobnych - mówił że ta opona potrzebuje 2-3 zakręty na dogrzanie i potem działa. ALe nie wiem o jakiej mieszance mówił. Nie wiem ale się dowiem. -------------------- VEMS rozkminiłem do ostatniego rezystorka - chętnie pomogę
|
|
|
![]()
|
|
pewnie a64. bo z a64 tak jest ze troszke tej temperatury 30 stopniowej wymaga. z a24 tego nie ma. ja a24 spalilem dosc szybko (na osi nienapedzanej). a a64 mam juz 4 rok jezdzenia na osi napedzanej i bieznika jeszcze polowe.
-------------------- 930kg 320KM RWD Torsen RaceTCS lotus111r abs
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Wednesday, 16 July 2025 - 11:58 |