![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
User Dołączył: Tue, 26 October 2010 Skąd: Kielce ![]() |
jeździł ktoś na oponach FALKEN ZIEX ZE-502 ?? Jesli tak to jak się sprawowały ?
|
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Rookie Dołączył: Fri, 30 December 2011 Skąd: Ostrów wlkp ![]() |
miałem takie w rozmiarze 195/50R15, sprawowały się dobrze ale na conti jeździło mi się lepiej
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Thu, 17 October 2002 Skąd: Pruszków ![]() |
czy ktoś już testował Fererale 595 evo? W necie są opinne bardzo rozbieżne.
-------------------- Brakuje mi VTEC'a :(
MX-5 uczymy się RWD |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Mon, 05 September 2005 Skąd: Katowice / Banja Luka ![]() |
-------------------- #włoszczyzna
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Thu, 17 October 2002 Skąd: Pruszków ![]() |
dziękuję widziałem szukam więcej informacji
http://www.testopon.com/opony_do_samochodo..._evo/index.html -------------------- Brakuje mi VTEC'a :(
MX-5 uczymy się RWD |
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Sat, 02 May 2009 Skąd: PL ![]() |
Panowie pytalem w innym temacie ale cisza.
Co sądzicie o Hankook RS-2 lub Federal 595 EVO ? W rozmiarach 225/45/17 mają dobre ceny bo RS-2 340zł a Federale wręcz coś za tanie bo 290zł. (chyba, ze to "lekkie" leżaki) Interesuja mnie bardziej te Federale, jeździł ktoś, daje to rade i nie jest zbyt hałaśliwe ? |
|
|
![]()
|
|
![]() I live here ! Dołączył: Mon, 04 November 2002 Skąd: Bydgoszcz ![]() |
-------------------- Evo IX 545KM/689,W215 63AMG,Delta HPE HF Evo500,W245 Sport,W166 D6S, 635csi,Ritmo 130TC Abarth
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Mon, 05 September 2005 Skąd: Katowice / Banja Luka ![]() |
CYTAT(!kuchar @ Wed, 06 Jun 2012 - 21:21) Interesuja mnie bardziej te Federale, jeździł ktoś, daje to rade i nie jest zbyt hałaśliwe ? Dwa posty wyżej - tak, tak, nie ![]() -------------------- #włoszczyzna
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Sun, 24 July 2005 Skąd: Sthlm ![]() |
Ciężko wątpię czy chciałbym ryzykować życie na jakimś chińskim wynalazku, tym bardziej że cena nie jest atrakcyjna. Dzisiaj kupiłem Dunlop Direzza 03G mniej więcej za tą samą cenę ![]() Bo Micheliny to to przypomina raczej tylko wyglądem.. -------------------- Racing is a state of mind
www.youtube.com/mabz25 |
|
|
![]()
|
|
A tam trza sprawdzić, federal to też egzotyka a działa jakoś. Może się czegoś nauczyli i dali dobrą gumę. Ale może to też być typowy śmietnik
![]() -------------------- Evo IX 545KM/689,W215 63AMG,Delta HPE HF Evo500,W245 Sport,W166 D6S, 635csi,Ritmo 130TC Abarth
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Thu, 23 February 2006 Skąd: Kraków ![]() |
Pewnie prędzej czy pózniej naucza się produkować dobre gumy, pytanie tylko kiedy. Cena jakoś niszczaco niska nie jest, u nas taniej masz sprawdzonego Profila, z tych tanich..
-------------------- Celica Caros Sainz, Outback, Legacy, Q3. Jeszcze sie driftrajka na bazie taczek buduje :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Wed, 25 October 2006 Skąd: NS ![]() |
Ale Chińczycy potrafią robić dobre gumy. Tylko koszt tego to nie tylko praca, która jest tańsza w Chinach ale materiały. I te są równie drogie dla Michelina co dla Wanli. Więc jeżeli slik 15'' będzie Michelin za 1000 pln a Wanli za 900 każdy w tym momencie machnie i kupi Michelna.
Na dziś dzień Chiny mogą wejść na rynek tylko ceną. Wyrobią sobie (może) markę to ceny podniosą. |
|
|
![]()
|
|
A michelin to michelin, akurat podałeś wiodącą markę, ostatnio kupiłem ich semi tb5r i szczena opada...
-------------------- Evo IX 545KM/689,W215 63AMG,Delta HPE HF Evo500,W245 Sport,W166 D6S, 635csi,Ritmo 130TC Abarth
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Wed, 25 October 2006 Skąd: NS ![]() |
Jak w latach 90 tych wchodził Samsung i LG do Polski to było to obciachem. Wtedy kupowało się Sony, Panasonic i Hitachi. Minęło ile lat? 20?
I Koreańczycy są inaczej postrzegani. W porównaniu do konstrukcji opony to jednak jest cała masa rzeczy, które da się zepsuć dajmy na to w smartfonie a jednak pracowali i są już w stanie konkurować nie tylko w budżetowej półce. Myli się ten, kto myśli że oponę sportową nie da się zrobić w Chinach. Na dziś dzień opasania do produkcji opon dla na razie średniej półki koncernu Michelin płyną do Europy z Chin. Nie wiadomo co będzie za parę lat. Natomiast dobry i drogi produkt na razie Chińczycy mogą sprzedawać tylko pod drogimi markami bo nie mają jeszcze stabilnych swoich. Ale jeśli zrobią coś dobrze to nie będzie to za śmieszne pieniądze, tylko za tyle ile jest warte. |
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Tue, 15 May 2012 Skąd: Wrocław ![]() |
Parę dni temu ktoś pytał o Federale 595 EVO, a że kupiłem je parę tygodni temu to dorzucę swoje trzy grosze. Moim zdaniem to naprawdę dobra opona na suchą i wilgotną nawierzchnie, ale jest zdecydowanie średnia na kałużach(co zresztą widać po samym bieżniku) W porównaniu do PZero Nero, a w szczególności do ...Linglongów L688(dostałem je razem z felgami...) jest świetna. Trochę się zdziwiłem, bo czytałem o bardzo twardej ściance bocznej, a ona okazała się w miarę miękka(dopompowałem minimalnie mocniej i jest ok), jednak mogę ją spokojnie polecić na miasto, bo dobrze radzi sobie na suchym, mokrym i jest stosunkowo cicha i komfortowa. Tak jak już wspomniałem, jedyny minus to podatność na aquaplanning. Jeżdże na rozmiarze 205/40/17.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator Dołączył: Mon, 07 February 2005 Skąd: Nicaragua! Agua for my bunghole! ![]() |
Jak w latach 90 tych wchodził Samsung i LG do Polski to było to obciachem. Wtedy kupowało się Sony, Panasonic i Hitachi. Minęło ile lat? 20? Albo Kumho. Naście lat temu nikt tego kijem nie chciał tknąć. Dziś? ![]() r. -------------------- e-trzy-sześć-przez-pięć
en-a-sześć |
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Wed, 03 January 2007 Skąd: www.ProTires.pl ![]() |
Albo Kumho. Naście lat temu nikt tego kijem nie chciał tknąć. Dziś? r. Nie sposób się z tym nie zgodzić, analogicznie wystarczy popatrzyć na takie marki jak Hyundai i Kia. -------------------- Opony UHP, Semi-slick, Slick - rajdowe i wyścigowe BFGoodrich, Michelin, Kumho, Avon, MaxSport, Toyo, Yokohama, Pirelli i inne!
www.ProTires.pl - opony dla tych, dla których jazda jest czymś więcej...! |
|
|
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Mon, 14 May 2012 Skąd: PL ![]() |
Nie sposób się z tym nie zgodzić, analogicznie wystarczy popatrzyć na takie marki jak Hyundai i Kia. Z tym, że Hyundai-e i Kie sprzed lat nie sposób porównać do obecnych. Są porządne firmy ze wschodu, które w ciągu ostatnich lat wiele poprawiły i produkują dobre produkty. Trzeba pamiętać, że jest też wiele firm, które produkują shit. Dlatego nie można wszystkiego porównywać do przykładu Kuhmo, Fedral, Hyundai czy Kia. |
|
|
![]()
|
|
Może kilka słów o kilku markach w autach ok. 1200-1400kg fwd i rwd.
Kumho od lat robi dobre opony do sportu i semi, tylko że...do USA głównie. Hankook IMHO gorzej, ale też daje radę (mała ilość cykli cieplnych np w Z211). Są to na pewno poważniejsze firmy niż dobrze u nas promowany federal ![]() Fedki nie są złe, to również fakt, ale głównie to są dobrze reklamowane ![]() ![]() Jak niedużo jeździsz to R888 zawsze dadzą radę, w mieście płyną po ok. 40min jazdy dopiero. Ale znikają w oczach. Tak samo Nitto NT-01. Ale nie będą złym wyborem na krótkie dystanse. Lżejsze od Fedków Michelin to melodia, ale drogie semi. Średnie Michelin to jak miękkie federale. A nawet lepiej. No i leciutkie. Bridgestone uliczne fajne wszędzie jak na drogówki, Potenzy S02 i S01 np szybko jednak znikają, na mokrym db+, RE050 są wszędzie spoko ![]() Generalnie semi poniżej 15stC są takie se, poniżej 5stC na mokrym do dupy, każda drogówka je zje. Jak jest mokro i ciepło to całkiem nieźle, ale strefy kontrolowanego poślizgu prawie nie ma i tak w porównaniu do drogówek ![]() Jak jesteśmy przy drogowych Toyo T1R dramat. Jak bieżnikowane. Wszelkie bieżnikowane są średnie do dobre na suchym, na mokrym dramat. Jak ktoś twierdzi inaczej to bdb drogówek nie miał. Dunlop fajnie, ale do 4mm, potem ślizgawka. Falken, Platin na suchym w miarę, na mokrym tak se. (ze-912, Z01) -------------------- Evo IX 545KM/689,W215 63AMG,Delta HPE HF Evo500,W245 Sport,W166 D6S, 635csi,Ritmo 130TC Abarth
|
|
|
![]()
|
|
![]() Rookie Dołączył: Thu, 19 February 2009 Skąd: Wratislavia ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |