![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Sun, 17 January 2010 Skąd: z Garażu... ![]() |
Z line w rozmiarze 225/45r18 jest o ok. 100zl tanszy na sztuce w stosunku do re050a:)
Aczkolwiek, jezeli re050 ma byc lepsza opona to z checia doloze. -------------------- Ibiza Cupra R Powered by DIGITUN.PL - sold...
350z - sold A8 D3 4.2 Scirocco 2.0TSI |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
gość_D-rose_* |
![]()
|
![]() |
Panowie, proszę o radę. Pacjent to 240KM, 1050kg, FWD. 15x7J.
Budżet 1200. Opona na weekend po ulicy, i na pojeżdżawki na kielcah/Jastrząb/Ułęż. W tej cenie mam Federala RSR, R1R, Hankook RS2, mam opcje na używki Yokohama A048. Na allegro są jeszcze Nankangi NS-2R. Myślałem o slickach, ale chwilowo musze mieć komplet na to i na to. Osobiście najbardziej przemawiają za mną Federale. pzdr |
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Sun, 09 December 2007 ![]() |
Między Federalem RSR a Yokohamą A048 jest przepaść .... Sam zjeździłem już trochę różnych opon typu Federal FZ201, Yokohama AD08, Yokohama A048, czy nawet full slicki Yokohamy A-005 i zdecydowanie radziłbym Ci iść w Yokohamę - zamiast Federala RSR zdecydowanie już bym wolał nawet Yoko AD08.
-------------------- Renault Clio Sport 2 - rajdówka w ciągłej budowie ....
|
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Sun, 08 January 2012 ![]() |
Mógłbyś rozwinąć to co nazywasz przepaścią?
Jeżdżę na Rsr i nie mam żadnego porównania, a chętnie bym sobie rozjaśnił w głowie :-) |
|
|
![]()
|
|
![]() I live here ! Dołączył: Wed, 03 February 2010 Skąd: Marki ![]() |
pewnie o to ze w lekkim aucie ciężko dogrzać rsra. a niedogrzany rsr nie klei. ad08r pewnie poza budżetem bo 1500zl na allegro.
-------------------- 930kg 320KM RWD Torsen RaceTCS lotus111r abs
1/4 2024r 300KM 12,394s 0-200km/h 2020r www.youtube.com/watch?v=jj-Hbidv43s Poznań 1m48,467s 2021; Łódź 57,517s 2023 a052 fr, vr2 r7a(hl) tyl |
|
|
gość_D-rose_* |
![]()
|
![]() |
Udało się dorwać Yoko a048 w dobrej cenie, używki. Tylko słyszałem że na mokrym jest tragedia, więc chyba zaopatrzę się w coś na deszcz/syf, pewnie w R1R. A yoko będzie na ładne dni.
Plusem yoko jest na pewno mieszanka, i z tego co słyszałem świetnie trzymają temperature |
|
|
gość_D-rose_* |
![]()
|
![]() |
Udało się dorwać Yoko a048 w dobrej cenie, używki. Tylko słyszałem że na mokrym jest tragedia, więc chyba zaopatrzę się w coś na deszcz/syf, pewnie w R1R. A yoko będzie na ładne dni.
Plusem yoko jest na pewno mieszanka, i z tego co słyszałem świetnie trzymają temperature |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Sun, 03 December 2006 ![]() |
FEDERAL SS-595
Mają byc do zwykłego dupowozu, używa ktoś na codzień? Jak się sprawują na mokrym? Pozdrawiam i z góry dzieki za odpowiedz. |
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Wed, 17 April 2013 ![]() |
Federal SS-595 - do zwykłego dupowozu na codzień bardzo dobra opona, często w autach tuningowych zakładają bo jest w "niestandardowych" rozmiarach, a na deszczu daje radę.
FEDERAL SS-595 Mają byc do zwykłego dupowozu, używa ktoś na codzień? Jak się sprawują na mokrym? Pozdrawiam i z góry dzieki za odpowiedz. Yokohama A048 mega zajebista opona, ale nie rozumiem porównania do Federala 595 RSR - inny budżet, inna póła. Yoko A048 na "co dzień" - nie za bardzo, na tor genialna, to już bardziej na "co dzień" Dmack Trackday niż Yoko. Federal 595 RS-R do jazdy na tor i na "co dzień" chyba najlepsza alternatywa. Cena vs jakoś rewelacja. Co do pękania kupowałem opony DOT końcówka 2013 i początek 2014, wbrew opiniom pęknięć nie zaobserwowałem, a jakoś jazdy za taką cenę bardzo zadowalająca. Co do reklamacji na opony, to jeździłem na pełnych slickach Michelin. Jedna z opon rozerwała się po przejechaniu niecałych 5 km, zgłosiłem fakt do Michelin (sami zakładali opony na felgi i były to nowe opony) wszystko było tak jak być powinno. Reklamacji nie uznali, bo nie ma reklamacji na produkty używane w sporcie motorowym zapłaciłem 1700 pln za sztukę wrrr... Wracając do tematu jak używa się opon w sporcie i Michelin nie daje gwarancji to nie ma co się dziwić, że Federal również ich nie uznaje... |
|
|
![]()
|
|
![]() I live here ! Dołączył: Mon, 04 November 2002 Skąd: Bydgoszcz ![]() |
A dystrybutor np pirelli wymienia opony jak pękną na torze
![]() -------------------- Evo IX 545KM/689,W215 63AMG,Delta HPE HF Evo500,W245 Sport,W166 D6S, 635csi,Ritmo 130TC Abarth
|
|
|
![]()
|
|
Więc kupij Pirelii, skoro miernikiem dla Ciebie jest gwarancja zwrotu
![]() RSR jaj nie urywa zgadzam się, lepsza bez porównania np. Yokohama A048 (tylko co mogę mieć w porównywalnej cenie i jakości, pomijając nalewki?), Federal uważam za dobre rozwiązanie w relacji jakość vs cena vs trwałoś. Do tych opon przekonał mnie Lech Kaczmarek zeszłoroczny Mistrz jakiejś klasy BMW Challege, który uważa że wszystkie klasy BMW CH powinny jeździć na tej oponie bo jest genialna. Patrzę na opony pod kątem wygrywania, jeśli na oponie mogę jechać na codzień i ziomki odnoszą na niej sukcesy (wygrywają) to dla mnie nic więcej nie trzeba. A dystrybutor np pirelli wymienia opony jak pękną na torze ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() I live here ! Dołączył: Mon, 04 November 2002 Skąd: Bydgoszcz ![]() |
Kupuję wszystko tylko nie te malezyjskie wynalazki
![]() ![]() Wygrywają ludzie, nie opony ![]() -------------------- Evo IX 545KM/689,W215 63AMG,Delta HPE HF Evo500,W245 Sport,W166 D6S, 635csi,Ritmo 130TC Abarth
|
|
|
![]()
|
|
Zgadza się wygrywają ludzie, tylko że Ci co wygrywają zawsze chcą mieć możliwie do budżetu najlepsze opony
![]() Pirelli czy ja wiem, wychodzi drożej i na mniej starcza. Zależy co porównujemy ![]() Palusko na FZ-201 wykręcił 1:39 w Poznaniu, a na Yokohamie w miniony weekend pobił rekord toru beemek 1:37 ![]() ![]() https://www.facebook.com/BartoszPalusko/pho...e=1&theater Kupuję wszystko tylko nie te malezyjskie wynalazki ![]() ![]() Wygrywają ludzie, nie opony ![]() |
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Mon, 15 June 2009 ![]() |
rsr to "była" bardzo dobra opona, ale 2.5-3.5 lata temu w ciepłe dni trzymała znacznie lepiej niz r888(sprawdzone na kilku beemkach i hondach), naprawde była to bardzo fajna opona pod kazdym wzgledem, bdb kleiła, na długo starczała i była dosc tania ale od 1-2 lat cos sie z oponą stało, nie jest juz taka dobra,moze producent zmienił technologie lub mieszanke ale nie jest to juz ta sama opona, trzyma znacznie gorzej i peka. sam sprawdziłem, znajomi równiez, dojechany łysawy rsr 225/45r17 sprzed 3 lat trzymał znacznie lepiej niz 235/40r17 i 235/45r17 z ubiegłego roku jak były nowe i po czasie jak juz zjechane, znajomi w hondach równiez sie skarżyli ze te nowsze rsr to jakies nieporozumienie i trzymaja słabo, powracali do r1r choc w ciepłe dni płynie...
Inur(gosc który startuje w róznych imprezach m3) równiez to samo zauważył, miał na tyle rsr 255/40r17 ze 2-3 lata temu i bardzo sobie chwalił, i jak mu sie skonczyły to zakupil kolejne i te były juz kiepskie, mówił ze nie dało sie na nich jezdzic auto ciągle szło bokiem, nie wazne czy były nowe czy juz zuzyte w 1/2 nie wiem jak obecnie jest z rsr bo boje sie spróbowac, jesli okaze sie ze jest lipa to 1500-1600zł pójdzie sie walic. moze cos sie poprawiło ale ostatnio ta opona była dosc słaba, wydaje mi sie ze mieszanka była inna niz pare lat temu. |
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Sun, 08 January 2012 ![]() |
Pojawiła się jakiś czas temu Yoko AD08R.
Ktoś jeździł może, co z dostępnością? |
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Mon, 23 June 2008 Skąd: KrK/RbK ![]() |
jezdze już dłuższą chwilę na AD08R mogę polecić, choć jeszcze nie miałem okazji jej sprawdzić w warunakch torowych... ale to wkrótce..
opona raczej nie " na co dzień"... już na wilgotnym asfalcie czuć że tył zaczyna myszkować... -------------------- Toyota MR2 sw21 (5sfe(2,2 N/a) --> 5sfTe(2,2 + T) --> 3sgTe(2,0 T) -> 1MZfe(3,0 V6) --> ??) powered by Me & Tyłozmyk :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() I live here ! Dołączył: Wed, 03 February 2010 Skąd: Marki ![]() |
ja zmienilem u siebie na tyle z goodyear assymetricx 2 na yoko ad08r i bardzo pozytywnie. i jak w zeszlym roku mialem do kolegi na slikach strate 7s na okrazeniu 1m10s tak w tym roku juz tylko 3s na okrazeniu 1m40s. wiec trzymanie na duzy plus. bardzo twarde scianki boczne, porownywalne do r888, duzo bardziej twarde niz moichelin sport cup, sam bieznik mieciutki i fajnie klei sie do niego piasek. na mokrym jechalem tez i bez jakichs ekscesow, trzymanie ok. na torze bardzo stabilny tyl, jak zaczynalem tracic trakcje to przewidywalnie i lekkim poslizgiem moglem jechac duzo latwiej niz na goodyearach. ogolnie hamowalem tez z kolega z 140km/h (chyba juz nie pameitam), on na duzo wiekszych tarczach hamulcowych , zaciski porsche i sliki , ja seryjny rozmiar hebli i zaciski plus r888 przod i ad08r tyl i zatrzymywalem sie poł dlugosci auta wczesniej.
co do cwiartki to tez popelnilem na ad08r swoja zyciowke (fakt ze silnik tez troche wzmocnilem) ale mimo wszystko. nie bylo problemow z trakcja. dodam ze bylo cieplo tak gdzies 20 stopni (asfalt pewnie troche wiecej) lotnisko czaplinek w kwietniu. dostepnosc ad08r to pewnie allegro: http://allegro.pl/listing/listing.php?desc...kie+dzia%C5%82y -------------------- 930kg 320KM RWD Torsen RaceTCS lotus111r abs
1/4 2024r 300KM 12,394s 0-200km/h 2020r www.youtube.com/watch?v=jj-Hbidv43s Poznań 1m48,467s 2021; Łódź 57,517s 2023 a052 fr, vr2 r7a(hl) tyl |
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Sun, 10 November 2013 ![]() |
Panowie warto kupić Federal 595 RS-R z 2014 roku na przednią oś do M3? Mam możliwość kupna nowiutkich za ok 650-700 zł parę. Chyba że w tej cenie dostane coś równie dobrego i trwałego. Jedynie obawiam się o pęknięcia tych federali, nie ukrywam że chciał bym żeby ta opona trochę wytrzymała.
|
|
|
gość_D-rose_* |
![]()
|
![]() |
Jak dla mnie te pęknięcia dyskwalifikują ją. Pomimo dobrych opinii jakie zbierała parę lat temu
|
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Tue, 03 June 2014 ![]() |
A co sądzicie o continental contisportcontact 2? mogę kupić w dobrej cenie, tylko nie bardzo znam oponę.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Tuesday, 05 August 2025 - 08:22 |