![]() ![]() |
Mon, 07 May 2012 - 17:10
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Wed, 05 January 2011 Skąd: Gdańsk |
Z tego co się orientuję to Golf IV ProTurbo też startuje z 2jki
-------------------- Było:
Astra F Kombi GL '92 1.4 8v -> 2.0 8v. Vectra B Kombi Sport Zender '01 2.6 24v. Jest: Volvo V70 '98 T5 |
|
|
|
| Wspieraj forum |
Mon, 07 May 2012 - 17:10
|
![]() Dotacja |
|
|
|
|
Mon, 07 May 2012 - 17:26
|
|
|
Forum Homee Dołączył: Thu, 12 January 2006 Skąd: Pionki/Warszawa |
Coś się tematy koledze pomyliły Skrzynia zostaje puki nie pójdzie się kochać Nie , nie pomyliłem tematów . Ktoś wspominał o zapodaniu odpowiednio zestopniowanej skrzyni z auta innej marki i moim zdaniem to nie jest glupi pomysł. Dorobienie kół zębatych idzie w tysiące a obcą skrzynie idzie wrzucić za 1000-1500 (skrzynia , sprzeglo , flansza/spawanie dzwonu) . Teraz tylko pozostaje kwestia dobrania odpowiedniej skrzyni pozdrawiam |
|
|
|
Mon, 07 May 2012 - 17:43
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Fri, 14 November 2003 Skąd: Wwa |
I tu akurat kolego to ty masz jakieś "swoje teorie" , ponieważ w większości ciężkich pojazdów (autobusy, ciężarówki) w normalnych warunkach ruszamy z drugiego biegu. Po to była ta naklejka. Pierwszy służy do ruszania pod górkę lub w cięzkich warunkach atmosferycznych, a wszystkich biegów używa się tylko jadąc z pełnym obciążeniem. Tak samo jak np automatyczna skrzynia w porsche 911 rusza z drugiego biegu podczas spokojnej jazdy, podobnie w osobowych mercedesach. Także zanim będziesz wszystkim wpierał "swoje, odmienne od przyjetych w cywilizowanym swiecie koncepcje uzywania skrzyni biegow" to pozwiedzaj trochę tego cywilizowanego świata i poużywaj jego produktów, a potem się wypowiedz... Przepraszam za OT, ale Tu się mylisz. Większość ciężkiego sprzętu ma dwumase i ruszanie z dwójki rozwala dwumasę. Pracowałem trochę przy autobusach i wiem coś o tym. Dlaczego akurat PR110 tak miał nie wiem -------------------- "When driving a car in real life, please remeber to be a safe driver by wearing a seat belt, using your turn signal and using good judgment"
Mercedes C270CDI T Mercedes 280CE (C123) Volkswagen Golf 1.9 TDI Opel Combo Pozdrawiam w0wacik |
|
|
|
Mon, 07 May 2012 - 18:39
|
|
![]() Super User Dołączył: Wed, 18 January 2012 |
|
|
|
|
Mon, 07 May 2012 - 19:05
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Sat, 14 August 2004 Skąd: Łomianki |
i turbo do n/a
|
|
|
|
Mon, 07 May 2012 - 20:28
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Fri, 13 August 2004 Skąd: Tuchola/Poznań |
Generalnie i tak wszystko rozbija sie o żenującą w polsce trakcję. 300konne K20 w hondach tez musiały startowac z dwojki bo jedynka w ogole nie istniała - a akurat maja tak plaska charakterystyke, ze wychodzi im to na dosc dobre. Dragracingowe auta powinny walczyc o moce. A w pl jest zawracanie wisly kijem i dostosowywanie sie do obecnych (ch*jowych..) warunków. Smutne to..
-------------------- Leon 1.8T BAM 337/405 by NGS-R + MSS Performance & doriftogruz E46 330.
|
|
|
|
Tue, 08 May 2012 - 00:10
|
|
|
Forum Homee Dołączył: Tue, 17 June 2008 |
No właśnie, a gdyby tak wystartować Corsą w Kiskunlachazie, gdzie pierwsza połówka jest klejona i ogólnie jest dobra trakcja, to wtedy mielibyśmy dobre odzwierciedlenie tego, co mamy w Polsce, a co mają Węgrzy. Wtedy można dostrzec kolosalną różnicę w trakcji, starcie, czasach, itp. Najbliższa okazja w tą sobotę
|
|
|
|
Tue, 08 May 2012 - 07:39
|
|
|
Forum Clubber Dołączył: Tue, 16 August 2005 Skąd: W-wa |
Generalnie i tak wszystko rozbija sie o żenującą w polsce trakcję. 300konne K20 w hondach tez musiały startowac z dwojki bo jedynka w ogole nie istniała - a akurat maja tak plaska charakterystyke, ze wychodzi im to na dosc dobre. Dragracingowe auta powinny walczyc o moce. A w pl jest zawracanie wisly kijem i dostosowywanie sie do obecnych (ch*jowych..) warunków. Smutne to.. +1 chyba o Adamie (biały civ)mowa? jeśli tak to dokładnie tak było No właśnie, a gdyby tak wystartować Corsą w Kiskunlachazie, gdzie pierwsza połówka jest klejona i ogólnie jest dobra trakcja, to wtedy mielibyśmy dobre odzwierciedlenie tego, co mamy w Polsce, a co mają Węgrzy. Wtedy można dostrzec kolosalną różnicę w trakcji, starcie, czasach, itp. Najbliższa okazja w tą sobotę Dokładnie!!! Kto nawija w ich narzeczu? zapisy, pytania,regulamin -------------------- ET 11.58s Mistrz Polski FWD NA 2011r, 2014r, 2015r. 2016r. 2017r. Puchar Polski & King of Poland
Powered by Niuton & Re5pect.pl & Penrite.pl & Syr Garage |
|
|
|
Tue, 08 May 2012 - 08:28
|
|
![]() Super User Dołączył: Wed, 18 January 2012 |
nie wiem ale pisanie o jakosci nawierzchni to sranie w banie
przeciez wszyscy mieli jednakowe warunki startu wiec o co kaman? |
|
|
|
Tue, 08 May 2012 - 08:40
|
|
|
Rozumiesz o czym mowa?
O tym ,że u nas szczególnie na bemowie lipa i fajnie było by pojechać na nawieżchni klejącej (byłem na takiej w DE ale brak hamulców wyeliminował mnie z walki) Nikt nie tłumaczy sie nawieżchnią tylko swierdza fakt że corsa bez launch`a mimo dragslicków ślizgała się 50 metrów (pomimo to zrobiłem 2 czas w FWD 12.62) w zeszłym sezonie z mocą mniej niż 300 km np. Ełku robiłem regularne 12.5. Jest Launch Control (opon nie ma jeszcze bo koleś z allegro leci w kulki) i zobaczymy jak to będzie Pozdrawiam -------------------- ET 11.58s Mistrz Polski FWD NA 2011r, 2014r, 2015r. 2016r. 2017r. Puchar Polski & King of Poland
Powered by Niuton & Re5pect.pl & Penrite.pl & Syr Garage |
|
|
|
Tue, 08 May 2012 - 16:25
|
|
nie wiem ale pisanie o jakosci nawierzchni to sranie w banie przeciez wszyscy mieli jednakowe warunki startu wiec o co kaman? tu nie chodzi o bemowo tylko o ogól warunków w PL. Buduje się auta z piardylionem koni i później się zastanawia "jak tym skutecznie wystartować". W dragracingu powinno walczyć się tylko o konie (rozsądny zrozumie mój przekaz), a nie skakać z radosci po zwycięzkiej walce w osiągnięciu 60ft na poziomie 1,9 (fwd i rwd)... -------------------- Leon 1.8T BAM 337/405 by NGS-R + MSS Performance & doriftogruz E46 330.
|
|
|
|
Tue, 08 May 2012 - 18:20
|
|
![]() User Dołączył: Tue, 16 December 2003 Skąd: Warszawa |
|
|
|
|
Tue, 08 May 2012 - 18:45
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Thu, 22 January 2004 Skąd: bełchatów |
corsa jedzie na rudniki?
-------------------- „Dokładnie wiadomo, kiedy ludzie zaczęli się ścigać: gdy tylko zbudowali drugi samochód.”
-by Richard Petty NASCAR racedriver corsa c16xe N/A 176KM/187Nm powered by corsasport.pl |
|
|
|
Tue, 08 May 2012 - 23:04
|
|
Oczywiscie masz prawo do swojej wizji tego sportu, nawet jesli jest ona bardzo osobliwa. blagam Cie...masz jakies pojecie co sie dzieje poza polskimi granicami w dragracingu, ze wysuwasz opinie jakoby sprawa trakcji na naszych 'obiektach' ma marginalne znaczenie? Bo tak wlasnie brzmi Twoja wypowiedz. W polsce trzeba dostosowywac swoje mocowe setupy do gowna, a nie gowniane moce do porzadnych warunkow. To jest podejscie do dragu od dupy strony "bo tak niestety juz u nas musi byc". Oczywiscie - na razie musi. Ale nie nazywajmy tego łąką pachnącą lawendą- bo to jest wlasnie osobliwe podejscie. -------------------- Leon 1.8T BAM 337/405 by NGS-R + MSS Performance & doriftogruz E46 330.
|
|
|
|
Tue, 08 May 2012 - 23:22
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Sat, 14 August 2004 Skąd: Łomianki |
blagam Cie...masz jakies pojecie co sie dzieje poza polskimi granicami w dragracingu, ze wysuwasz opinie jakoby sprawa trakcji na naszych 'obiektach' ma marginalne znaczenie? Bo tak wlasnie brzmi Twoja wypowiedz. W polsce trzeba dostosowywac swoje mocowe setupy do gowna, a nie gowniane moce do porzadnych warunkow. To jest podejscie do dragu od dupy strony "bo tak niestety juz u nas musi byc". Oczywiscie - na razie musi. Ale nie nazywajmy tego łąką pachnącą lawendą- bo to jest wlasnie osobliwe podejscie. Fawor błąd. Drag racing wszędzie na świecie polega na zmontowaniu dobrego samochodu a nie tylko silnika. Przebieg mocy, dostosowanie przeniesienia napędu, zawieszenia, dostosowywanie parametrów do danych warunków, waga. Drag racing miałby polegać tylko na mocach silnika? Co za bzdura. Wtedy zawody były by na hamowni a nie na torze - taniej. W dragracingu tak jak w każdym sporcie motorowym cały samochód musi współgrać. Jeśli ktoś nie umie przenieść koni na asfalt to świadczy w dużej mierze o o jego możliwościach inżynieryjnych. Trakcja zła ale jakoś kurcze mielcarek ruszał i miał <2s 60ft. Jeśli u nas istniał by dragstrip to specu i tak by nie jeździł bo jego skrzynia i połowy innych zawodników nie wytrzymała by jednego startu. |
|
|
|
Tue, 08 May 2012 - 23:39
|
|
fuck...nie zrozumieliscie przekazu. Oczywiscie, ze wiem, ze auto musi w calosci wspolgrac. Zrobilem totalnie streetowa 300konna honde, ktora robi 13.1 wiec jakos wlasnie to przeniesienie napedu musialo zostac rozwiazane, bo fwd mieli. Ale zrobienie juz 500konnej hondy w PL jest totalną granicą. A dlaczego nie 600, 700, 800? Mozna, ale w stanach. W polsce mam dragracing opierający sie nieraz o tory przeczepne mniej niz zwykla ulica spod swiatel przy macdonaldzie..to jest profesjonalny dragracing? Dostosowywania auta, zawieszenia i calej reszty tylko po to, bo scigamy sie 'po żwirze'? Oczywiscie, wlaczmy o trakcje, rodzaj opon, srednice opon,skrzynie biegów itp itd...ale nie przy 'specjalnie' zaniżonych poziomach mocy! Auta Witka Karałowa i Syncra pojechały na wyscigi do szwecji. W PL wielką fetą były oficjalne 11tki. A tam? Nagle zrobiły się dziesiątki
-------------------- Leon 1.8T BAM 337/405 by NGS-R + MSS Performance & doriftogruz E46 330.
|
|
|
|
Wed, 09 May 2012 - 07:27
|
|
![]() User Dołączył: Tue, 16 December 2003 Skąd: Warszawa |
Fawor, podoba mi sie twoj sposob formulowania wypowiedzi, w ktorym dodajesz na koncu stwierdzenie, ze jesli ktos nie podziela twojego zdania, to jest głąbem.
Tak, oczywiscie fajniej by bylo, gdybysmy mieli w Polsce wyspecjalizowany i udany tor, ale gdybys z kolei Ty orientowal sie, co sie dzieje w tym sporcie za granica, to tez bys wiedzial ze po pierwsze, nie od razu rzym zbudowali, a po drugie - ze tory sa rozne i jest calkiem sporo takich, ktore sa wciaz np calkowicie zwyczajnymi lotniskami. Jestem jednym z przywolanych przez Ciebie dwukrotnie debili i wrzucam twoje narzekanie do tej samej szufladki, do ktorej wrzucam podobne jojczenia od jakiejs dekady - poczynajac od pewnej bardzo szybkiej (wnioskujac na naklejce na szybie) Corvetty oraz kolorowej Supry, ktore tez mialy potencjal, ale polskie dziadowskie warunki podciely ich konstruktorom skrzydla marzen. Oczywiscie zycze Ci, zeby w Polsce powstala odpowiednia siec superprzyczepnych torow tak, zebys mogl zbudowac swoj wlasny zawodowy team i uprawiac "profesjonalny dragracing" tysiackilkusetkonnym Civikiem, ktory bedzie osiagal niesamowite czasy bez zadnego wysilku i problemu dzieki swojej mocy, ktora juz teraz moglbys osiagnac, tylko ze nie ma to sensu, wiec po co. A tymczasem moze wrocmy do dyskusji o tym, jak poprawic czasy w takich warunkach, jakie wszycy mamy, co? |
|
|
|
Wed, 09 May 2012 - 07:38
|
|
|
Fawor błąd. Drag racing wszędzie na świecie polega na zmontowaniu dobrego samochodu a nie tylko silnika. Przebieg mocy, dostosowanie przeniesienia napędu, zawieszenia, dostosowywanie parametrów do danych warunków, waga. Drag racing miałby polegać tylko na mocach silnika? Co za bzdura. Wtedy zawody były by na hamowni a nie na torze - taniej. W dragracingu tak jak w każdym sporcie motorowym cały samochód musi współgrać. Jeśli ktoś nie umie przenieść koni na asfalt to świadczy w dużej mierze o o jego możliwościach inżynieryjnych. Trakcja zła ale jakoś kurcze mielcarek ruszał i miał <2s 60ft. Jeśli u nas istniał by dragstrip to specu i tak by nie jeździł bo jego skrzynia i połowy innych zawodników nie wytrzymała by jednego startu. Xawery raczej miał procedure right? Litwin też... W zeszłym sezonie miałem wielokrotnie 60ft 2s. Corsa cały czas ewolułuje więc spokojnie i prosze Cię nie bój się o moją skrzynie. Jakoś wszystkim się dookoła wydaje, Tobie też ,że 60ft 2s w PL to norma i standard to zróbcie taki czas FWD fuck...nie zrozumieliscie przekazu. Oczywiscie, ze wiem, ze auto musi w calosci wspolgrac. Zrobilem totalnie streetowa 300konna honde, ktora robi 13.1 wiec jakos wlasnie to przeniesienie napedu musialo zostac rozwiazane, bo fwd mieli. Ale zrobienie juz 500konnej hondy w PL jest totalną granicą. A dlaczego nie 600, 700, 800? Mozna, ale w stanach. W polsce mam dragracing opierający sie nieraz o tory przeczepne mniej niz zwykla ulica spod swiatel przy macdonaldzie..to jest profesjonalny dragracing? Dostosowywania auta, zawieszenia i calej reszty tylko po to, bo scigamy sie 'po żwirze'? Oczywiscie, wlaczmy o trakcje, rodzaj opon, srednice opon,skrzynie biegów itp itd...ale nie przy 'specjalnie' zaniżonych poziomach mocy! Auta Witka Karałowa i Syncra pojechały na wyscigi do szwecji. W PL wielką fetą były oficjalne 11tki. A tam? Nagle zrobiły się dziesiątki Masz absolutną rację !!! -------------------- ET 11.58s Mistrz Polski FWD NA 2011r, 2014r, 2015r. 2016r. 2017r. Puchar Polski & King of Poland