Shoutbox 0 nowych PW 

12 Stron V  « < 9 10 11 12 >  
Reply to this topicStart new topic
> Wskazniki uniwersalne Wifi (poszukiwani testerzy), Wskazniki Wifi + boost controler na platforme Android i Apple str.11
kamilp1908
post Thu, 07 Mar 2013 - 14:18
Post #201

User

Na pewno używaż scalaka, ale nie kojarzę jakiego.
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Thu, 07 Mar 2013 - 14:18
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
Quaki
post Thu, 07 Mar 2013 - 15:52
Post #202

Forum Killer

Używam scalak analog devices AD595 (bezpośrednio na adc się nie da niestety ) można tez zrobić to na wzmacniaczu operacyjnym ale cierpi na tym trochę dokładność wyników smile.gif
Pozdrawiam

--------------------
Wskaźniki4w1 EGT, Boost, Temperatura i ciśnienie Oleju + Boost Kontroler
http://www.racingforum.pl/Wskazniki-do-projektow-budzetowych-4w1-EBC-t118442.html
Wielokanałowy wskaźnik EGT
http://www.racingforum.pl/Wielokanaowy-wskanik-EGT-t118766.html

+Quote Post
DOHC
post Thu, 07 Mar 2013 - 16:09
Post #203

Forum Homee

są cyfrowe scalaki ogarniające termopary. Chodzą i po SPI i I2C.

+Quote Post
moritz86
post Thu, 07 Mar 2013 - 17:13
Post #204

Forum Killer

Max6675 i jest tańśzy od ad595

--------------------
Był Peugeot 106 S16 Turbo - Tor Poznań 1.53:5
Jest BMW e36 Compact m54b25 + GTX3076 + 8hp50 by TajnyGarazBobra

+Quote Post
mihas66
post Fri, 08 Mar 2013 - 18:20
Post #205

Forum Homee

ile tych termopar obsługuje ten ad? bo max tylko jeden z tego co kojarzę i dosyć tanio wychodzi jeśli myślimy o jednej ale jeśli o 8 to dupa...

--------------------
Wszystkie moje posty są moja subiektywną opinia proszę ich nie łączyć z żadną firmą i osobami...

+Quote Post
moritz86
post Fri, 08 Mar 2013 - 18:51
Post #206

Forum Killer

AD też tylko jedną.

--------------------
Był Peugeot 106 S16 Turbo - Tor Poznań 1.53:5
Jest BMW e36 Compact m54b25 + GTX3076 + 8hp50 by TajnyGarazBobra

+Quote Post
Quaki
post Thu, 25 Apr 2013 - 17:06
Post #207

Forum Killer

Witam
Jako że trochę czasu minęło od ostatniego wpisu i żeby nikt nie myślał ze temat umarł oto postępy a są dość znaczące. Tak oto wygląda nowe wcielenie mojego wskaźnika

Trochę technologicznego bełkotu na ten temat.
- Tablet Goclever R76.2 rozdzielczość ekranu 1024x552 Android 4.1 Jellybean (wcześniej testowałem tez na Goclever A93 z androidem 4.0 z tym że musiałem lekko zmodyfikować Androida a do tego potrzebny był Root na R76.2 poszło od razu bez modyfikacji)
- Połączenie z tabletem poprzez USB (jest tez wersja programu ktora może łączyć się poprzez Bluetooth ale, że w tym tablecie nie ma BT dlatego powstała wersja na USB )
- Moduł zbierania danych z czujników zrealizowane tak jak poprzednio na mikrokontrolerze Atmega8 (na razie całość podpięta bez czujników do płytki testowej dla sprawdzenia przesyłanych danych i stabilności całego urządzenia dlatego dane widoczne na screenach nie maja nic wspólnego z rzeczywistością ) projekt modułu zbierania danych wykorzystam z wcześniejszego urządzenia z lekkimi zmianami oczywiście.
- Srebrne pudelkom widoczne na zdjęciu to docelowe opakowanie dla modułu zbierającego dane (każda płytka będzie przystosowana zarówno do przekazywania danych przez USB jak i przez BT w zależności od podpiętego modułu komunikacyjnego)
- na zdjęciu widać moduł komunikacyjny USB oparty o układ scalony FTDI
Teraz troche o samym programie
wskaźników jest 8 można na nich wyświetlić dowolna mierzona wartość (na screenach widać 4 wskaźniki EGT po wykorzystaniu przetwornika max6675 możliwe będzie zrobienie jednego wskaźnika z 1 do 12 sond EGT pokazujący wartość temperatury i numer kanału największa temperaturą na dole w okienku )
U dołu wskaźnika jest cyfrowe okienko wskazujące obecna wartość dla danego wskaźnika
Klikając w tarcze wskaźnika przechodzimy do ekranu gdzie mamy zapisane najwyższe wartości jakie osiągnęły poszczególne wskaźniki od czasu ostatniego reseteu wartości (wyłączenie programu nie kasuje tych wartości ) można wykonać reset poszczególnych wartości z poziomu tego okna . klikając w cześć zegara gdzie jest okienko cyfrowe przechodzimy do okna gdzie można wpisać wartości alarmów dla poszczególnych wartości mierzonych ( te wartości także sa zapisywane i wyłączenie programu ich nie wykasowuje )
Jako ze program komunikuje się z modułem zbierania danych w obie strony to w chce rozwinąć możliwości tego urządzenia do sterowanie innymi modułami podpiętymi pod moduł zbierania danych przez połączenie rs485 będą to na pewno w moim przypadku progresywny sterownik do instalacji podtlenku azotu i dość rozbudowany boost controller.
Jeśli macie jakieś pytania, wątpliwości lub propozycje chętnie posłucham i postaram się odpowiedzieć jeśli będę umiał. smile.gif
Pozdrawiam
ps. oczywiście wiem o istnieniu max6675 ale jak do tej pory lepiej i łatwiej wykorzystywało mi się ad595 jeśli będzie taka potrzeba wykorzystam max6675

--------------------
http://www.racingforum.pl/Wskazniki-do-projektow-budzetowych-4w1-EBC-t118442.html

+Quote Post
kakao
post Thu, 25 Apr 2013 - 21:37
Post #208

Forum Killer

Masz już jakieś plany marketingowe?

--------------------
volvoturbo.pl

+Quote Post
Sev
post Fri, 26 Apr 2013 - 09:35
Post #209

Super User

Jaka jest częstotliwość odświeżania danych? Elektronikiem nie jestem ale układy te same co w kabelkach VCDS, jak bardzo się różni od nich? Dało by się "podpiąć" takiego niebieskiego vag-coma?

--------------------
Project FiA 6Y20VT - v 1.5

+Quote Post
menel
post Fri, 26 Apr 2013 - 11:10
Post #210

Super User

sugerował bym pisanie programów, jesli to mozliwe, w phone gap. W tym środowisku pisze się przy pomocy javy, css i html. Program się pisze raz a kompilator kompiluje program do 7 różnych środowisk mobilnych jak iOS, Android czy Winda.

--------------------
Pozdro Pińćset!!!

Vectra 3.0 v6 Vortech Supercharged - 1.4 bara :)

Acousticity.pl - Akustka samochodu

+Quote Post
Quaki
post Sat, 11 Jan 2014 - 21:15
Post #211

Forum Killer

kakao na razie nie mam chce sobie zrobić fajny wskaźnik do swojego auta jeśli wszystko będzie w porządku pewnie zacznę takie sprzedawać i rozwijać sama aplikacje jak i hardware z nią związany (hardware rozwijany jest już od jakiegoś czasu jak widać po tym temacie ). Dodatkowo pewnie podobne wyświetlacze i programy będę chciał zastosować w automatyce domowej i przemysłowych zastosowaniach typu SCADA

Sev częstotliwość odświeżania danych to 2Hz czyli 2 razy na sekundę to można oczywiście zmienić ale szybciej nie ma potrzeby bo człowiek i tak tego nie wychwyci a cyferki w części cyfrowej się zlewają (są mało czytelne ) Co do Vcds nie wiem nie zgłębiałem tematu. W obecnej wersji nie da się tego podłączyć pod vaga (program jest napisany pod komunikacje z moim mikrokontrolerem i jego programem ) ale ogólnie jest mozliwe takie napisanie programu żeby w połączeniu z vagiem BT i tabletem z BT odbierał i wyświetlał dane z OBDII.

menel nie wiem nie pisałem w tym środowisku nie znam jego możliwości pewnie się przyjrzę kiedyś

A oto jakby "mniejszy" brat wcześniejszego urządzenia (wskaźniki na tablecie okazały się dość drogie z uwagi na cenę samego tabletu ale i tak będą dalej rozwijane jako "bardziej rozwojowa" wersja urządzenia ). Dlatego powstała prosta wersja wskaźników możliwa do zainstalowania na telefonach z Androidem. Program łączy się z jednostką zbierającą dane z czujników (srebrne pudełko widoczne na zdjęciach). Widoczny na zdjęciach program pokazuje następujące pomiary
-EGT
-Boost
-Temperatura Oleju
-Ciśnienie Oleju
-Woltomierz
-Ciśnienie Paliwa
Jeszcze projektuje płytkę dzięki której będzie można zmienić wartości mierzone na przykład na 4 x EGT + dwa dodatkowe pomiary lub 6 x EGT
Tak jak "starszy brat" program ma alarm dźwiękowy i optyczny ( kolor przycisku na którym wystąpił alarm zmienia się na czerwony ) w wypadku przekroczenia wartości alarmowej. Można też wyłączyć te pomiary dla których nie mamy podpiętych czujników lub na przykład czujnik został uszkodzony

Obecnie testuje to urządzenie na swoim Galaxy s2 oraz na HTC One kolegi
Zastanawiam się jeszcze nad dopisaniem do programu opcji peak żeby można sprawdzić jakie były maksymalne wartości uzyskane od ostatniego resetu peaku
Pozdrawiam

--------------------

+Quote Post
SR-71
post Thu, 06 Feb 2014 - 09:58
Post #212

Frequent User

Kiedy planujesz wprowadzić urządzenie do sprzedaży , warto czekać czy nie ma szans w najbliższym czasie...

Pozdrawiam

+Quote Post
Quaki
post Wed, 05 Mar 2014 - 12:26
Post #213

Forum Killer

Witam
Plan jest taki że pierwsze testowe urządzenia dla 10-20 osób będą wykonywane w przyszył tygodniu (ewentualne informacje na prv.) ogólnie minimalnie zmienił się wygląd aplikacji doszedł ekran z możliwością podglądu wszystkich mierzonych wartości w jednym okienku
Teraz jeszcze pytanie jako ze bardziej rozwinięta wersja aplikacji będzie zawierała logger wartości na karcie SD w pliku .txt (można go importować do excella i robić wykresy w czasie ) to chciałbym poznać wasza opinie w jakim formacie najlepiej zapisywać taki Text czyli na przykład
- same wartości daty czyli RR_mm_DD ( rok miesiąc dzień, chyba malo przydatne)
- same wartości czasu czyli gg_mm_ss (godzina minuta sekunda)
- wartości czasu i daty czyli RR_mm_DD_gg_mm_ss (rok miesiąc dzień godzina minuta sekunda )
Sam zapis wartości jest podzielony przecinkami żeby możliwa była prosta i automatyczna konwersja do pliku excela czyli mniej więcej tak
RR_mm_DD_gg_mm_ss, wartosc mierzona bank1 , wartosc mierzona bank2 , wartosc mierzona bank3 , i tak dalej aż do 6
RR_mm_DD_gg_mm_ss, wartość mierzona bank1 , wartość mierzona bank2 , wartość mierzona bank3 , i tak dalej aż do 6
każdy pomiar to jedna linijka
Dodatkowo doszedłem do wniosku ze całkiem fajnym rozwiązaniem była by możliwość obserwowania na tym ekranie AFR wiec jeśli ktoś ma (tak jak ja) Innovate LC1 (lub inny sterownik sondy szerokopasmowej z wyjściem zewnętrznym) można go tez podłączyć jak jedno z 6 wskazań.
Pozdrawiam
ps a tak wygląda plik logu.W pliku tekstowym pierwsza kolumna to godzina minuta i sekunda pomiaru, druga jest do usunięcia byla zrobiona jako testowa w originale jej nie będzie no i wartości pomiarów po przecinkach
CODE
194058,1394044858022,19,18,0,19,0,0
194059,1394044859181,20,18,0,19,0,0
19410,1394044860198,20,18,0,19,0,0
19411,1394044861198,21,18,0,19,0,0
19412,1394044862199,22,18,0,19,0,0
19413,1394044863286,22,18,0,19,0,0
19414,1394044864330,22,19,0,19,0,0
19415,1394044865330,22,20,0,19,0,0
19416,1394044866560,21,22,0,19,0,0
19417,1394044867560,21,23,0,19,0,0
19418,1394044868560,21,23,0,19,0,0
19419,1394044869560,21,23,0,19,0,0
194110,1394044870560,21,22,0,19,0,0
194111,1394044871560,22,22,0,19,0,0
194112,1394044872561,23,22,0,19,0,0
194113,1394044873692,24,22,0,19,0,0
194114,1394044874692,25,21,0,19,0,0
194115,1394044875875,24,21,0,19,0,0

--------------------

+Quote Post
Cieniu
post Fri, 07 Mar 2014 - 01:09
Post #214

Forum Homee

Panowie.
Elektroniką zająć się to nie problem, lecz znaleźć człowieka od programu, to już wyzwanie.

+Quote Post
Quaki
post Sat, 15 Mar 2014 - 22:19
Post #215

Forum Killer

Cieniu ja się nauczyłem wszystkiego sam zarówno elektroniki jak i programowania wiec jak ja sie nauczyłem to każdy da rade to naprawdę nie jest takie ciężkie kilka książek i można sobie poradzić prawie ze wszystkim smile.gif
Jeśli ktoś chce przetestować jak działa i wygląda aplikacja na jego sprzęcie zamieszczam demo programu.
http://www.mediafire.com/download/diknvd54...d_Car_Gauge.rar
Jak używać
1. ściągnąć i rozpakować aplikacje następnie nagrać na kartę SD lub wrzucić w inny sposób na telefon
2. zainstalować aplikacje na telefonie
3. po uruchomieniu pojawi się taki ekran

klikamy
4. pojawia się następny ekran czyli coś takiego (na początku wszystkie wartości są zerowe nie zależnie od położenia suwaka)

tylko ze w prawym górnym rogu są dwa dodatkowe przyciski czyli LOG (odpowiada za włączanie i wyłączanie logowania) i All (przechodzi się nim do zbiorczego obrazu wszystkich pomiarów) natomiast na dole jest suwak którym można zmieniać wartości pomiarów
5. Aby odblokować pomiary należy wcisnąć przycisk Alarm po czym pojawi się takie okno

po prawej stronie zaznaczamy które pomiary maja się wyświetlać, w środku natomiast mamy wartości alarmów
Pozdrawiam
ps. w razie pytań lub sugestii śmiało się kontaktujcie postaram się odpowiedzieć w miarę mojej wiedzy

--------------------

+Quote Post
waldii
post Mon, 17 Mar 2014 - 20:05
Post #216

Super User

yyy a haslo??

+Quote Post
Quaki
post Sun, 20 Apr 2014 - 17:57
Post #217

Forum Killer

Sorry zapominałem napisać ze przez nieuwagę zrobiłem hasło na pliku. Hasło to quakiapk
Jako ze kilka razy byłem pytany czy nie dało by się zrobić jakiejś prostej budżetowej wersji takich wskaźników (na przykład takiej która samemu można by sobie polutować mając podstawowe umiejętności lutowania ) wiec zrobiłem taka oto wersje :

(oczywiście jest to render płytki a nie realny obiekt smile.gif )
Możliwości
- 4 pomiary 1xEGT, 1x Boost, 1x Temp oleju, 1x ciśnienie oleju (możliwe dwa rodzaje czujnika tańszy mechaniczny minimalnie mniej dokładny i droższy elektroniczny) i ich kombinacje (na tej płytce nie ma możliwości dodania dodatkowych kanałów EGT )
-ekranem może być albo LCD 2x16 znaków albo telefon lub tablet z androidem po dodaniu modułu BT (jedna albo druga opcja nie można podłączyć i tego i tego )
- wersja na LCD może służyć jako prosty elektroniczny boost kontroler (w wersji na androida jeszcze pracuje nad tym żeby program to obsługiwał z czasem będzie to robił )
LCD podłączamy do tych pinów widocznych u góry płytki (można przez kabel ale na odległość nie większa niż 15-20cm zależnie od zakłóceń) funkcje alarmów itp się nie zmieniły w porównaniu do poprzednich wersji
Pytka wymiarami pasuje do obudowy aluminiowej wiec przy pewnym nakładzie pracy można ja w taka obudowę wcisnąć
Jak ktoś ma jakieś pytania lub pomysły to proszę się nie krepować smile.gif
A tutaj krotki filmik z działania mojego wielokanałowego wskaźnika EGT (zasada działania programu dokładnie taka sama jak wskaźnika z 4 rożnymi pomiarami)

Pozdrawiam
ps. wiem ze LCD to uwstecznianie się ale nie każdego stać na zakup tableta lub telefonu z androidem a komplet zegarów tez parę złotych kosztuje wiec na prośbę jednego z moich kolegów robiących mocno budżetowy projekt powstało coś takiego

--------------------

+Quote Post
Quaki
post Fri, 20 Feb 2015 - 12:15
Post #218

Forum Killer

Witam
Tak oto wygląda moje nowe podejście do tematu wskaźników czyli zestaw do samodzielnego montażu (przez co będzie dużo tańszy bo ja bede musial tego wszystkiego lutować ) gotowy projekt bedzie w wersji smd zamówiony i wykonany wraz z montażem w firmie specjalizującej się w takich rzeczach .

Trzy elementy widoczne na zdjęciu składa się samodzielnie (wkłada się elementy w gniazda) i wgrywa program do smartfona lub tabletu dodatkowo jest do tego obudowa z-67 ale trzeba przyciąć panele żeby płytka weszła w obudowę.
A jako ze kilka razy bylem pytany jaka dokładność ma wskaźnik EGT to zrobiłem krótki test
Urządzenie to prototyp z przeznaczeniem do motolotni i moto paralotni pomiary dwa razy Termopara typu "K" czyli EGT pomiar temp gazów wylotowych (spalin) i CHT pomiar temperatury głowicy (często spotykany parametr w silnikach używanych w lotnictwie) i obroty silnika tutaj nie działają bo w kuchni nie ma sygnalu z silnika wink.gif
Na końcu filmiku widać porównanie wskazań termometru na podczerwień i wskazań z termopary.

Pozdrawiam

--------------------

+Quote Post
Quaki
post Sun, 05 Jul 2015 - 15:36
Post #219

Forum Killer

Witam znowu minęło trochę czasu a ja przedstawiam postępy w pracach a jest ich co najmniej kilka znaczących
1. Zmiana systemu komunikacji na Wifi co pociąga za sobą dużo większa dostępność urządzeń, chyba nie występują już urządzenia z Androidem które nie maja wifi) poza tym zmniejszenie kosztów zakupu takiego tabletu (najtańsze tablety kosztują poniżej 100zl na znanym portalu aukcyjnym ). Jednocześnie przejście na komunikacje wifi zamiast BT umożliwia napisanie takiej samej aplikacji na platformę firmy Apple (Iphone, Ipad ,obecnie pisze taka aplikacje za jakiś czas będzie dostępna w Apstore za darmo tak jak aplikacja na platformę Android która tez jest darmowa)
2. Nowy projekt przewiduje wersje wskaźników do samodzielnego montażu z możliwymi 4 pomiarami (EGT, ciśnienie w kolektorze (boost), ciśnienie oleju, temp oleju) (kupujemy kit do polutowania co jest dużo tańsze niż zakup zestawu zegarów na przykład autogauge)
3. wszystkie czujniki maja możliwość dodatkowej kalibracji przez użytkownika (jak wiadomo czujniki maja jakąś tolerancje błędów i nawet dwa takie same czujniki od jednego producenta mogą się miedzy sobą różnic pomiarami (na przykład dwie termopary) teraz jest możliwość wpisywania wartości która będzie dodana lub odjęta na wskaźniku
4. w bardziej skomplikowanej wersji urządzenia (widocznej na zdjęciu nr 1 )poza pomiarami 8 wartości (zamiast 4) wbudowany jest boost kontroler (zdjęcie numer dwa ) obsługiwany bezprzewodowo z tabletu. Boost kontroler ma możliwość zapisania 3 wartości doładowania które można zapisywać i "przywoływać" w dowolnym momencie lub tez można wpisać wartości "z reki" i wysłać do sterownika. Testuje tez sterownik N2O (podtlenek) który także będzie sterowany z tabletu ale będzie istniał jako samodzielna jednostka komunikująca się poprzez sieć.
obecny wyglad aplikacji

Wygląd boost kontrolera w aplikacji

Boost kontroler sterujemy wysyłając wartości z tabletu do sterownik. Można te wartości wpisać "z reki" i wysłać do sterownika ale można tez wykorzystać trzy
przyciski z lewej strony ekranu i zapisać pod nimi trzy rożne zestawy wartości na przykład zgodnie z nazwami wet - mokra nawierzchnia, dry- sucha nawierzchnia, race -ustawienia do wyścigów

konfiguracja

W części konfiguracyjnej widzimy (od lewej)
-nazwa wartości mierzonej (element stały)
- wartość przy której włączy się alarm (element zmienny)
- przycisk włączania lub wyłączania danego pomiaru (w wypadku uszkodzenia lub nie podłączenia któregoś czujnika można go wyłączyć żeby nam przez przypadek nie wył alarm cały czas )
- wartość max danego pomiaru tak zwany peak (kasowalna poprzez naciśniecie miejsca wyświetlania wartości peak, wyłączenie aplikacji nie usuwa tych wartości tylko świadome skasowanie wchodzi w grę )
- wartość korekcji pomiaru (seria ustawiona na zero)
-przycisk wyboru czy wartość korekcji ma być odejmowana czy dodawana (wyłączony to znak plus, włączony to znak minus )

Pozdrawiam
ps. szukam kilku osób chętnych do przetestowania urządzenia zainteresowanych proszę o kontakt przedstawie warunki.

--------------------

+Quote Post
Hipo
post Thu, 06 Aug 2015 - 19:55
Post #220

Super User

Czy temat żyje? bo pisałem priv i niestety brak odpowiedzi.

--------------------
Stilo MW MJ140 142KM/341Nm@xxxKM/xxxNm

+Quote Post

12 Stron V  « < 9 10 11 12 >
Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Wednesday, 01 October 2025 - 12:46