![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Mon, 24 March 2003 ![]() |
PYTANIE (do znawców olejów
![]() Zalałem do automatu Mobil ATF 220 (Dexron II). Od kolesia który zjadł zęby na Camry dowiedziałem się, że jeśli chodzi o skrzynię to producent nie jest jakiś super istotny. Skrzynia to A541E (4-biegowy automat). Przyszedł czas na kolejną wymianę. Mam do wzięcia Dexron II w bardzo dobrej cenie od Magneti Marelli. Z tego co wiem, olej produkuje ktoś inny, oni tylko przybijają swój znak firmowy. Znajomy, który może mi to załatwić w śmiesznej cenie sprawdzał specyfikację i powiedział, że nie różni się ona niczym od takiego NESTE i że rzeczywiście MM ma popyt u wielu mechaników. Aha - cena sklepowa Magneti Marelli nie odbiega jakoś od Valvoline czy NESTE. Co o tym myślicie? Lać i głowy nie zawracać czy brać coś z wyższej półki? |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Sun, 11 January 2004 Skąd: Wrocław ![]() |
CYTAT że jeśli chodzi o skrzynię to producent nie jest jakiś super istotny też mi sie tak wydaje... najważniejsze aby była ta klasa co trzeba i stan oleju jeżeli chodzi o skrzynie -------------------- Mechanika, Swapy, Naprawy [chwilwo zamknięci]
było bmw, były mercedesy teraz czas na ameryke :) |
|
|
![]()
|
|
Dzięki.
Mam też info (jeśli błędne to proszę zdementować) od kogoś kto siedzi w olejach, że tak na prawdę to jest kilku producentów (nie chcę skłamać, ale chyba rzucił liczbę czterech) jeśli chodzi o bazę, reszta to uszlachetniacze itd. Generalnie strasznie się nie różnią, nie ma bólu o ile olej nie jest chrzczony. Tak więc proszę jeszcze kogoś o poparcie, że w przypadku skrzyni tragedii nie ma i mogę śmiało brać tego MM. Z góry dziękuję. |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Thu, 02 December 2004 Skąd: Warszawa ![]() |
Czy śruby do felg aluminiowych i stalowych czymś się różnią, czy można stosować te same ?
-------------------- Zamiast na siłę ulepszać samochód lepiej ulepszyć kierowcę...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Sun, 11 January 2004 Skąd: Wrocław ![]() |
przeważnie stosuje sie inne bo do alu potrzebne są długie... i jak stalówke przykręcisz za długimi to można coś zmielić
![]() ![]() ogolnie to jeżeli długosc jest ok można stosowąć te same ![]() -------------------- Mechanika, Swapy, Naprawy [chwilwo zamknięci]
było bmw, były mercedesy teraz czas na ameryke :) |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Thu, 31 March 2005 Skąd: Piotrków Trybunalski ![]() |
to nie chodzi tylko o długość srub ale o rodzaj łba czy ma byc stożkowy czy kulisty.wszystko zależy to jaki otwór jest w felgach .jesli felgi sa pod łeb kulisty to lepiej żeby założyc takie sruby bo stożek nie będzie dolegał dobrze do gniazda kulistego ktore jest lekko wklesłe.jak felgi beda z gniazdem stożkowym to sruby z łbem kulistym powinny dac sie wkrecic i normalnie trzymac
tutaj jest jakas rozpiska jaki producent zaleca rodzaj sruby http://www.moto.allegro.pl/item918404942_s...5_stozek.htmlto -------------------- Usunięto kontrowersyjne treści. Profil pod obserwacją.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Sun, 21 March 2004 Skąd: Łomża ![]() |
dla pewności zapytam
![]() 13B tt kręci się w tym kierunku co "normalne" silniki? -------------------- VTEC? its like a woman running away from a rapist,
makes lots of noise but dont actually get away. |
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Sat, 30 January 2010 Skąd: Lublin ![]() |
Czy to normalne ,że korbowód na wale ma lekkie luzy prawo lewo ?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Sun, 13 May 2007 Skąd: z Kosmosu ![]() |
Czy to normalne ,że korbowód na wale ma lekkie luzy prawo lewo ? Tak. -------------------- Ciach...Babkę w piach.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Mon, 10 October 2005 Skąd: Kraków/Łódź/Tarnów/Dębica ![]() |
Czym dokładnie różni się pasowanie silnik na luźno od pasowania na ciasno - czy wynika to z rozszerzalności cieplnej o stopnia "wyżyłowania" silnika ?
|
|
|
![]()
|
|
Spalanie - była taka strona, nie mam pojęcia w jakim temacie na temat spalania aut. Strona zagraniczna raczej, oprócz wyliczeń dla poszczególnych userów system grupuje auta w bazie wg marki i silnika i wystawia ogólne spalanie dla danego modelu dodając informację o tym, na bazie ilu aut wystawił ten wynik i na jakim łącznym dystansie. Coś w tym stylu.
Proszę o linka, szperałem w google ale nie trafiłem, a strona całkiem dobra była. |
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Tue, 17 August 2004 Skąd: Sochaczew ![]() |
spritmonitor.de ? Jest tez takich pare polskich...
-------------------- '08 b8 3.0tdi
|
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Thu, 06 April 2006 Skąd: świdnik ![]() |
Na forum Wombat ma w sygnaturze spalanie z motostat.pl
|
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Wed, 14 July 2004 Skąd: Rz ![]() |
co oznacza "iczba oktanowa drogowa" ?
-------------------- Quality means doing it right when no one is looking.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Sun, 13 May 2007 Skąd: z Kosmosu ![]() |
To jesta srednia wyciagnieta z liczby oktanowej motorowej(mon) i badawczej(RON)
co oznacza "iczba oktanowa drogowa" ?
-------------------- Ciach...Babkę w piach.
|
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Wed, 14 July 2004 Skąd: Rz ![]() |
dzieki
w takim razie jeszcze powiedz mi co oznacza dystrybucyjna ;-) -------------------- Quality means doing it right when no one is looking.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Thu, 18 September 2008 Skąd: Tarnobrzeg/Warszawa ![]() |
Jaki płyn hamulcowy zalać do 26-letniego Opla z podpisu? Czytałem, że do starszych układów nie powinno się lać płynów DOT 5.1, czy to prawda? Jaki rodzaj płynu będzie odpowiedni i jaką markę polecacie?
-------------------- '84 Opel Kadett V6 powered by Transplantz Best ET 14.975 VAG Racing 2014 - bo tak
'97 BMW 328i 233KM/282Nm by 109-Performance - na co dzień '00 Honda Integra Type R W1 PROFI 248KM/215Nm by strojenia.pl - na tor '05 Renault Megane RS225 274KM/383Nm powered by ECUmajster - na weekend |
|
|
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Wed, 06 April 2005 Skąd: Pułtusk ![]() |
dzieki w takim razie jeszcze powiedz mi co oznacza dystrybucyjna ;-) Jak dla mnie liczba oktanowa dystrybucyjna to jest ta liczba przy pistolecie do tankowania samochodu ![]() -------------------- 285hp z litra :) | Cherokee Off
|
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Mon, 22 March 2004 Skąd: Żory ![]() |
Jaki płyn hamulcowy zalać do 26-letniego Opla z podpisu? Czytałem, że do starszych układów nie powinno się lać płynów DOT 5.1, czy to prawda? Jaki rodzaj płynu będzie odpowiedni i jaką markę polecacie? DOT 5.1 możesz spokojnie. DOT 5 już nie, bo to zupełnie inny płyn. -------------------- Tire smoke and coffee. Breakfast of champions
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Wed, 23 February 2005 Skąd: Radom/Warszawa ![]() |
Na jakim oleju jeżdżą bolidy F1?
-------------------- ....Fabia RS.....190/400
|
|
|