Shoutbox 0 nowych PW 

715 Stron V  « < 21 22 23 24 25 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Motoryzacyjne pytania i odpowiedzi...
Tomekk2
post Wed, 20 Jan 2010 - 19:29
Post #441

User

Dzięki. Już wiem dlaczego a4 quattro się tak zachowywało w poślizgu na śniegu smile.gif

--------------------
285hp z litra :) | Cherokee Off
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Wed, 20 Jan 2010 - 19:29
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
frantic999
post Wed, 20 Jan 2010 - 19:34
Post #442

User

czyli wyłączając esp w audi z napędem na 4 koła robi nam się audi z napędem na tył ?

+Quote Post
Tomekk2
post Wed, 20 Jan 2010 - 19:36
Post #443

User

Nie do końca, po prostu na filmiku z upalania dostrzegłem, że koła z tyłu wyraźnie szybciej się kręciły od kół przednich przy wyłączonym esp. A pewnie dlatego tak się działo, ponieważ w momencie gdy przód był narzucany w zakręcie, miał większe obciążenie dlatego tez więcej napędu przekazywano na tylną oś.

--------------------

+Quote Post
frantic999
post Wed, 20 Jan 2010 - 19:43
Post #444

User

no tylko ja tam widze audi z quattro które ma tak naprawde napęd na tył, czyli z tego wynika że coś tam nie działa jak powinno... więc teraz pytanie dlaczego tak jest że nie załącza się napęd na przód ?

edit: a może to super tajne a8 z napędem na tył laugh.gif ?

+Quote Post
Tomekk2
post Wed, 20 Jan 2010 - 19:45
Post #445

User

Jest wyłąćzone ESP, może ktoś pomyslał o ludziach którzy chcą się w zimę tym autem bawić i do tego to jest stworzone a może i nie. Przy wyłąćzonym ESP napęd jest przenoszony na oś która nie jest obciązona.

--------------------

+Quote Post
frantic999
post Wed, 20 Jan 2010 - 19:50
Post #446

User

nie sądze żeby ktoś chciał latać bokami audi a8.

+Quote Post
PCM
post Wed, 20 Jan 2010 - 19:56
Post #447

Super User

A niby dlaczego??

--------------------
Kszzzzysztof

+Quote Post
Tomekk2
post Wed, 20 Jan 2010 - 19:57
Post #448

User

Dobrze, fajno i super. Chodzi generalnie o quattro.

I o to czym będą ludzie robić takie rzeczy:

Można wszystkim, zależy jaką masz kieszeń.

--------------------

+Quote Post
Maxim555
post Wed, 20 Jan 2010 - 19:58
Post #449

Forum Homee

Ludzie torsen tak właśnie działa. Poszukajcie, było już o tym pisane.

+Quote Post
Tomekk2
post Wed, 20 Jan 2010 - 20:02
Post #450

User

http://pl.wikipedia.org/wiki/TorSen
Znaczy się tutaj np.

--------------------

+Quote Post
J@RO
post Wed, 20 Jan 2010 - 20:05
Post #451

Frequent User

CYTAT(frantic999 @ Wed, 20 Jan 2010 - 13:43) *
no tylko ja tam widze audi z quattro które ma tak naprawde napęd na tył, czyli z tego wynika że coś tam nie działa jak powinno... więc teraz pytanie dlaczego tak jest że nie załącza się napęd na przód ?

edit: a może to super tajne a8 z napędem na tył laugh.gif ?

Jak w quattro urwiesz którykolwiek przegub to nigdzie nie pojedziesz. Koniec imprezy - dobranoc.
Filmik xDrive vs Quattro ma parę lat. Na Audiforum wystawiłem filmik nakręcony z moja 80...na kolkach.
W momencie uniesienia tylu auto nigdzie nie pojedzie, po zaciągnięciu ręcznego tworzy sie opór i moc zostaje przekazana na przednia os - auto jedzie do przodu.
Oto ten test:

W realnych warunkach (bez urywania kół) Quattro poradzi sobie dużo lepiej od xDrive.

+Quote Post
Warpi
post Wed, 20 Jan 2010 - 20:20
Post #452

Super User

no dobra, powiedzmy ze tylna oś ma luźniej niż przednia i na nią jest przekazywana moc, tylne koła kręcą się oba ? czy dyfer jest otwarty i kreci sie tylko to koło co ma lżej ? bo bez esp hamującego koło które ma najlżej i bez blokady tylnego mostu to quattro nie ma żadnego sensu skoro kręci się tylko jedno koło które ma akurat najmniejszy opór. a nawet jak mamy blokadę mostu a nie ma esp to przy ślizganiu tylnych obydwu kół przód się nie dołączy ? jak to było rozwiązane w B3 lub B4 gdzie ESP nie było ? trzeba było samemu ręczny lekko zaciągać żeby przód zaczął brać ?

--------------------
CCWA i ARX

+Quote Post
Skiba
post Wed, 20 Jan 2010 - 21:20
Post #453

Forum Killer

Ictus chyba TomeQ kiedys pisał ze olej ktory ulega przysmazeniu na lozysku turbosprezarki z czasem zostanie z niego usuniety, jesli to tylko taki jednorazowy incydent.

--------------------
Quality means doing it right when no one is looking.

+Quote Post
Feluke
post Wed, 20 Jan 2010 - 22:23
Post #454

Moderator

Torsen ma niejako mnoznik momentu ktory moze przeniesc na kola o lepszej przyczepnosci jednak kola o gorszej przyczepnosci musza miec jakas przeczepnosc, znikoma ale jednak musza ja miec. Im wiecej przyczepnosci ma slabsza os tym wiecej momentu dostaje os o lepszej przczepnosci.
Sytuacja w ktorej jedno kolo wisi w powietrzu powoduje ze naped quattro z centralnym torsenem przestaje ciagnac bo 0*mnoznik torsena=0. Taka sytuacja wystepuje dosc zadko i jest specyficzna raczej dla jazdy terenowej. Nawet na lodzie opony zapewnia jakis opor i ktoras z osi pociagnie auto.
Wystepuje tez fajny torsen w ktorym ten problem zostal wyeliminowany poprzez dolozenie wstepnego, dodatkowego wewnetrzengo oporu ktory zastepuje opor kola w przypadku kiedy znajdzie sie ono w powietrzu.
Naped quattro ma taka zalete ze jest w 100% miechaniczny i nie bardziej skomplikowany niz seryjny dyferencjal a przy tym dziala z szybkoscia i dokladnoscia elektronicznych systemow.
Quattro jednak potrafi sie niezle odpychac:
http://www.youtube.com/watch?v=EyKstZ6a5ag

+Quote Post
canar
post Thu, 21 Jan 2010 - 00:18
Post #455

User

Takie krótkie pytanie, o ile to odpowiednie miejsce do laickich pytańwink.gif
Jak się ma prowadzenie Imprezy gt do wrx sti? oprocz mocy:) czy dyferencjały i zawieszenie w gt się nadają do czegoś?

+Quote Post
Tomekk2
post Thu, 21 Jan 2010 - 09:21
Post #456

User

http://www.racingforum.pl/Impreza-lub-inne...pln-t72961.html
Tutaj jest wszystko.

--------------------

+Quote Post
hono
post Thu, 21 Jan 2010 - 10:39
Post #457

User

Skoro został już poruszony temat quattro to ja mam pytanko: jaka jest różnica między quattro w Audi A4 B5, a 4motion w Golfie IV ? Nie chodzi mi nawet o teoretyczne i techniczne aspekty, a raczej o przełożenie tego na praktykę - które będzie się lepiej zachowywało na drodze?

A dodatkowo - czy zwykłe 1.9TDI w quattro (lub 4motion) daje jakoś radę jako zwykły rodzinny, oszczędny dupowozik? Czy jednak to troszkę za mało żeby dało się komfortowo podróżować po Polsce?

+Quote Post
Tomekk2
post Thu, 21 Jan 2010 - 11:07
Post #458

User

CYTAT(hono @ Thu, 21 Jan 2010 - 10:39) *
Skoro został już poruszony temat quattro to ja mam pytanko: jaka jest różnica między quattro w Audi A4 B5, a 4motion w Golfie IV ? Nie chodzi mi nawet o teoretyczne i techniczne aspekty, a raczej o przełożenie tego na praktykę - które będzie się lepiej zachowywało na drodze?

A dodatkowo - czy zwykłe 1.9TDI w quattro (lub 4motion) daje jakoś radę jako zwykły rodzinny, oszczędny dupowozik? Czy jednak to troszkę za mało żeby dało się komfortowo podróżować po Polsce?

Ad.1 http://pl.wikipedia.org/wiki/Haldex napęd w golfie, napęd w A4 Q http://pl.wikipedia.org/wiki/Torsen

Ad.2 Daje radę. Spalanie w porządku, dynamika też.

--------------------

+Quote Post
rennen
post Thu, 21 Jan 2010 - 12:08
Post #459

I live here !

CYTAT(frantic999 @ Wed, 20 Jan 2010 - 19:50) *
nie sądze żeby ktoś chciał latać bokami audi a8.

Ja miałem 3 takie auta.. wcale nie chciałem, ale tym się tak fajnie lata bokiem po śniegu i lodzie, że sobie nie wyobrażasz.. Jest długie i ma duży rozstaw osi, można walić długie boki ze stoickim spokojem popijając coca-cole biggrin.gif

--------------------
'93 e36 325i - kolejna próba :)
'94 e34 v8

+Quote Post
Taffarel
post Thu, 21 Jan 2010 - 13:26
Post #460

Forum Homee

CYTAT(rennen @ Thu, 21 Jan 2010 - 12:08) *
Ja miałem 3 takie auta.. wcale nie chciałem, ale tym się tak fajnie lata bokiem po śniegu i lodzie, że sobie nie wyobrażasz.. Jest długie i ma duży rozstaw osi, można walić długie boki ze stoickim spokojem popijając coca-cole biggrin.gif

tak jest. w takim dlugim aucie nawet jak niewprawiony kierowca zupelnie przypadkowo zapnie boka, to zanim go obroci lub w cos przyjebie zdąży wyjąć instrukcję obsługi i sprawdzic co nalezy w takim wypadku zrobic i wyprowadzic auto z poslizgu wink.gif

--------------------
BMW 135i

+Quote Post

715 Stron V  « < 21 22 23 24 25 > » 
Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Thursday, 06 November 2025 - 14:28