![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Mon, 24 March 2003 ![]() |
chyba nie jest do końca tak jak napisałes.sprubuj kiedys podczas jazdy hamowac silnikiem nie poprzez puszczenie gazu ale przez odciecie zapłonu powinienes zauważyc różnice.podczas hamowania silnikiem paliwo jest wtryskiwane ale tylko raz na ileś tam obrotów wału i pewniej w mniejszej ilosci Przecież napisałem wyżej, że nie końca ilość ta równa jest zeru. Zauważyłeś ? ![]() |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Thu, 18 September 2008 Skąd: Tarnobrzeg/Warszawa ![]() |
Pytanie może nie do końca związane z motoryzacją, ale jednak mnie nurtuje: czy jeżeli podczas podpisywania umowy OC nie zadeklaruję, że auto będzie używane przez osobę <25lat, a zdarzy mi się kiedyś auto pożyczyć takiej osobie i ona spowoduje jakieś zdarzenie, to czy ubezpieczyciel wypłaci odszkodowanie?
Oczywiście pytam czysto teoretycznie, bo jak narazie sam należę do tej grupy ![]() -------------------- '84 Opel Kadett V6 powered by Transplantz Best ET 14.975 VAG Racing 2014 - bo tak
'97 BMW 328i 233KM/282Nm by 109-Performance - na co dzień '00 Honda Integra Type R W1 PROFI 248KM/215Nm by strojenia.pl - na tor '05 Renault Megane RS225 274KM/383Nm powered by ECUmajster - na weekend |
|
|
![]()
|
|
Zależy od towarzystwa. Podpisując umowę o ile nie zostałeś o tym poinformowany to lepiej samemu dopytać. Tylko bardziej pasuje mi to do AC niż do OC. Przecież w przypadku Twojej winy i tak Ci nie wypłacają tylko innemu/innym poszkodowanym. To mieli by zwiesić focha na tamtych bo ubezpieczone przez nich auto nie było prowadzone przez osobę 25+ ?
![]() |
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Thu, 13 April 2006 ![]() |
Zależy od towarzystwa. Podpisując umowę o ile nie zostałeś o tym poinformowany to lepiej samemu dopytać. Tylko bardziej pasuje mi to do AC niż do OC. Przecież w przypadku Twojej winy i tak Ci nie wypłacają tylko innemu/innym poszkodowanym. To mieli by zwiesić focha na tamtych bo ubezpieczone przez nich auto nie było prowadzone przez osobę 25+ ? ![]() Pasuje to bardzo dobrze do OC. Tego typu informacji udziela się m.in. Avivie, Link4 i chyba w Hestii, poza tym pewnie kilku innych towarzystwach. Co do pytania, to podejrzewam, że jakieś konsekwencje poniesie ta osoba, która nie udzieliła tej informacji. |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Thu, 18 September 2008 Skąd: Tarnobrzeg/Warszawa ![]() |
Myślałem, że mogliby nie wypłacić odszkodowania i ja bym musiał to zrobić. Przecież są takie sytuacje, że ubezpieczyciel nie wypłaca odszkodowania poszkodowanemu, jeżeli autem które spowodowało kolizję kierowała osoba pod wpływem/ nie posiadająca uprawnień itp, czy się mylę?
-------------------- '84 Opel Kadett V6 powered by Transplantz Best ET 14.975 VAG Racing 2014 - bo tak
'97 BMW 328i 233KM/282Nm by 109-Performance - na co dzień '00 Honda Integra Type R W1 PROFI 248KM/215Nm by strojenia.pl - na tor '05 Renault Megane RS225 274KM/383Nm powered by ECUmajster - na weekend |
|
|
![]()
|
|
@JJacek
To bardzo bym nie chciał, żeby ktoś ubezpieczony w takim towarzystwie we mnie przywalił. Jakbym otrzymał informację, że kierowca nie spełnił ich wymogów, a ja mam sam ściągać kasę od właściciela to masakra. Chyba, że wypłacą a sami dojebią właścicielowi to tak. |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Thu, 12 May 2005 Skąd: Brachttal / Niemcy ![]() |
Zwyżki za wiek prowadzącego nie są czymś dziwnym. Młodzi kierowcy to potencjalnie grupa wyższego ryzyka. Zwyżki są doliczane do OC, z AC bywa różnie.
Opcje są dwie z tego co mi wiadomo. Pierwsza to umycie rak przez ubezpieczalnie z powodu nie dotrzymania warunków umowy. Druga to wypłacenie ubezpieczenia a następnie wysłanie ubezpieczonemu wezwania do wyrównania niedopłaty wynikającej z płacenia za malej składki ubezpieczeniowej. Np, składka wynosi X a w momencie gdy autem jeździ również osoba poniżej 25 roku życia dopłaca się do niej 25%. Zawierający umowę nie mówi o tym, ze autem jeździ również jego młodszy brat. Po ewentualnym dzwonie dostaje rachunek aby pokryć te 25%. Ta druga opcja jest naturalnie najfajniejsza dla głównych zainteresowanych czyli nas.... ale lepiej się dopytać przy zawieraniu OC/AC, żeby przy dzwonie nie mieć przykrej niespodzianki. |
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Tue, 23 September 2008 Skąd: Stolica ![]() |
ztcp to Warcie była jakaś kara jak wykryli (np po przez spowodowanie wypadku), że prowadziła osoba poniżej iluś tam lat, jeżeli ktoś przy wystawianiu polisy nie powiadomił, że taka osoba będzie korzystała z wozu. Ale OC wypłacali i chyba zgodnie z ustawą muszą wypłacić. Bo OC ma chronić poszkodowanego, którego nie obchodzi czy tamtem ściemniał przy polisie czy nie. Moim zdaniem albo ubezpieczyciel po wypłacie odszkodowania domaga się zwrotu tego odszkodowania od sprawcy, albo nakłada jakąś pieniężną karę. Przeczytaj uważnie OWU, tam wszystko powinno być.
-------------------- Łukasz
|
|
|
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Wed, 10 August 2005 Skąd: Warszawa ![]() |
Mam pytanie o "papierki":
Zabrany dowód, zgubiony kwitek od policji. Jak mogę tej sytuacji załatwić przegląd i odebrać dowód? Bardzo proszę o pomoc. -------------------- "Nie dyskutuj z debilem: najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem"
|
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Tue, 14 November 2006 ![]() |
zglosic sie do wydzialu komunikacyjnego w ktorym dowod rej. zostal wydany
|
|
|
![]()
|
|
Pozwolę sobie odkopać temat, ponieważ mam pytanie odnośnie sportowych kierownic:
Żeby zamontować taką kierownicę potrzebuję naby, która będzie pasowała do mojego auta. Czy do każdej naby pasuje każda kierownica? Rozstaw śrub jest zawsze taki sam? Co z klaksonem w sportowych kierownicach? Normalnie go chyba nie ma, można sobie z tym w jakiś sposób poradzić? -------------------- '84 Opel Kadett V6 powered by Transplantz Best ET 14.975 VAG Racing 2014 - bo tak
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Tue, 18 April 2006 Skąd: podkarpacie ![]() |
sa 2 rozstawy srub w kierownicach takze nie kazda kierownica bedzie pasowac do naby i na odwrot.
ale mozna kupic nabe ktora bedzie miala 2 zestawy otworow klakson mozna sobie zrobic na przycisku oddzielnym lub trzeba miec /dorobic klakson do kierownicy lub kupic klakson razem z naba |
|
|
![]()
|
|
![]() I live here ! Dołączył: Mon, 14 October 2002 Skąd: Faaker See ;) ![]() |
Co do niezadeklarowania używania auta przez osobę młodą - jeżeli w takim wypadku osoba w młodym wieku spowoduje wypadek/kolizję tym pojazdem to dopłaca się różnice do ubezpieczenia takiego jak by się płaciło przy zaznaczeniu, że auto może być używane przez młodą osobę + jakąś karę i normalnie ubezpieczyciel musi wypłacić odszkodowanie, nie ma tak że przywalisz w nowego rolls royca i wyciągasz 100 tysięcy złotych "z kieszeni"
-------------------- '93 e36 325i - kolejna próba :)
'94 e34 v8 |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Sun, 09 March 2003 Skąd: Londyn ![]() |
Co do niezadeklarowania używania auta przez osobę młodą - jeżeli w takim wypadku osoba w młodym wieku spowoduje wypadek/kolizję tym pojazdem to dopłaca się różnice do ubezpieczenia takiego jak by się płaciło przy zaznaczeniu, że auto może być używane przez młodą osobę + jakąś karę i normalnie ubezpieczyciel musi wypłacić odszkodowanie, nie ma tak że przywalisz w nowego rolls royca i wyciągasz 100 tysięcy złotych "z kieszeni" Jestes pewny? A nie jest tak ze ubezpieczalnia mowi "pocaluj nas w d... , ubezpieczenie jest niewazne" bo nie dotrzymales umowy, a potem wlasciciel RR moze sie domagac odszkodowania z funduszu na ktory zrzucaja sie wszyscy ubezpieczyciele a Ciebie gonia zebys to splacil do konca zycia. |
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Tue, 23 September 2008 Skąd: Stolica ![]() |
Jestes pewny? A nie jest tak ze ubezpieczalnia mowi "pocaluj nas w d... , ubezpieczenie jest niewazne" bo nie dotrzymales umowy, a potem wlasciciel RR moze sie domagac odszkodowania z funduszu na ktory zrzucaja sie wszyscy ubezpieczyciele a Ciebie gonia zebys to splacil do konca zycia. No to jeszcze raz: ubezpieczenie OC chroni OFIARĘ, więc w takim przypadku odszkodowanie zostaje wypłacone. Tylko potem ubezpieczyciel może nałożyć karę lub nawet domagać się zwrotu kosztów wypłaconego ubezpieczenia. PRZECZYTAJCIE OWU (ogólne warunki ubezpieczenia) swojej polisy i będziecie wiedzieli co i jak. -------------------- Łukasz
|
|
|
![]()
|
|
Czy jest w jakis samochodach oferowana seryjnie podgrzewana kierownica?
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Fri, 04 February 2005 Skąd: Pruszków ![]() |
seryjnie to nie wiem ale opcja we wszystkich limo chyba jest, nowych i tych starszych tez
![]() -------------------- Lexus IS200t
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()