Shoutbox 0 nowych PW 

715 Stron V  « < 88 89 90 91 92 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Motoryzacyjne pytania i odpowiedzi...
Misior
post Thu, 09 Sep 2010 - 09:33
Post #1781

Forum Homee

Ja jak jechałem do Kijowa autem z firmy kolegi i zatrzymali mnie na rondzie przed Lwowem (policjant ktory kierowal ruchem na rondzie nagle jak zobaczyl polaka to juz nie musial kierowac ruchem) to pierwsze pytanie jakie padło to czy to moje auto? Jak powiedzialem ze nie to odrazu upowaznienie albo zakaz dalszej jazdy.
Z doswiadczenia swojego i kolegi, ktory jezdzi tam co tydzien juz 5lat, to podpowiem ze jakby Cie za cos chcieli zatrzymac i straszyli ze jak nie zaplacisz to zabierają prawko i wiozą Cie na komende - to smiało mozesz sie na to zgodzic bo to ich stała zagrywka - podjezdzasz za nimi pod komende w najblizszej miejscowosci i wtedy dalej prowadzą negocjacje smile.gif
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Thu, 09 Sep 2010 - 09:33
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
Skiba
post Thu, 09 Sep 2010 - 10:58
Post #1782

Forum Killer

czyli rozumiem ze najwygodniej mieć auto na siebie wink.gif dzieki za info

--------------------
Quality means doing it right when no one is looking.

+Quote Post
pinin
post Thu, 09 Sep 2010 - 12:53
Post #1783

Forum Clubber

A co do ćwierkania tego sprzęgła, to należy też się przyjrzeć 2 masowemu kołu zamachowemu.

--------------------
| Pinin Racing | Warsaw Speed Team | Prorace | TheTechGuy |
'96 CaliforniaCento

www.facebook.com/dragracingsafety

+Quote Post
!markos
post Thu, 09 Sep 2010 - 14:34
Post #1784

prawie jak integra

shit.. nie brzmi dobrze.. przebieg 113kkm, diesel..

+Quote Post
gość_Keler_*
post Thu, 09 Sep 2010 - 17:01
Post #1785

Co do Ukrainy to pewien ukraiński laweciarz mówił mi że ich drogówka ma niewielkie prawa a jej funkcjonariusze są strasznie "obsrani". Polecał żeby w razie problemów poprosić o numer odznaki, udać że się go zapisuje i to ponoć wystarcza żeby Panów zniechęcić. Niestety nie miałem okazji przetestować w praktyce.
P.S.
Jeśli jedziesz pierwszy raz to przygotuj się psychicznie na fatalny stan dróg oraz bardzo oszczędne ich oznakowanie. Ogólny chaos i anarchia na drogach są też (w co trudno uwierzyć) jeszcze większe niż w Polsce. Nie ma za to znanego z naszego podwórka chamstwa na drogach. Kierowcy są mili i uprzejmi, jak większość Ukraińców zresztą

+Quote Post
Joker
post Thu, 09 Sep 2010 - 17:08
Post #1786

Forum Clubber

A ja wiem od ludzi którzy stale tam latają, że lepiej i przyjemniej mieć kilkadziesiąt jednodolarówek i problemy z głowy. Tak jak pisał Marlon.

+Quote Post
gość_Keler_*
post Thu, 09 Sep 2010 - 17:17
Post #1787

To też fakt, dolar jest tam bezapelacyjnie najlepszym argumentem

+Quote Post
SajneK
post Thu, 09 Sep 2010 - 17:41
Post #1788

Forum Clubber

zeby ominac korek w strone PL inaczej sie nie da jak z 2 razy conajmniej dac w lape...

--------------------
Lexus IS200t

+Quote Post
pinin
post Thu, 09 Sep 2010 - 23:19
Post #1789

Forum Clubber

CYTAT(!markos @ Thu, 09 Sep 2010 - 14:34) *
shit.. nie brzmi dobrze.. przebieg 113kkm, diesel..

Hehe, spoko - ja zmieniałem po 76kkm. Przejąłem auto po ojcu. Teraz mam 134kkm i na chwilę obecną nie mam żadnych niepokojących objawów, a latam na znienawidzonym LUK'u wink.gif

--------------------
| Pinin Racing | Warsaw Speed Team | Prorace | TheTechGuy |
'96 CaliforniaCento

www.facebook.com/dragracingsafety

+Quote Post
Andrzej87
post Fri, 10 Sep 2010 - 02:34
Post #1790

Super User

Witam

Było wspomniane na poprzedniej stronie o wymienianie łożyska podporowego wałka sprzęgłowego(to w kole dwumasowym). Mam M54B30, które goniło z automatem, a zmieniam na manuala. Kupiłem właśnie to łożysko, dwumas, śruby i sprzęgło. Jak się montuje łożysko podporowe wałka sprzęgłowego? Potrzebna jest prasa, jakieś specjalne narzędzia?

Pozdrawiam

--------------------
Sprzedam części do E36, E39.

+Quote Post
gość_Keler_*
post Fri, 10 Sep 2010 - 13:22
Post #1791

Potrzebny jest ściągacz wewnętrzny by wyjąc stare łożysko z gniazda. Nowe najlepiej wcisnąć na prasie ale jak delikatnie wbijesz młotkiem przez kawałek drewna też nic się nie stanie. Ściągacz kupisz za ok 100 pln więc warto zainwestować jeśli masz pojęcie o mechanice
P.S.
Nowe łożysko przed wprasowaniem natrzyj lekko z zewnątrz olejem silnikowym lub przekładniowym

+Quote Post
Andrzej87
post Fri, 10 Sep 2010 - 14:17
Post #1792

Super User

Dzięki za odpowiedź. Starego nie muszę wyjmować, bo go po prostu przy automacie nie ma. Nowe dam na prasę. Dzięki za radę z olejem.

Mam jeszcze pytanko jaką siłą dokręcić 8 śrub, którymi przykręcone jest koło dwumasowe i czy zaaplikować klej do śrub na nie?

Czy dokręcając/odkręcając śruby koła dwumasowego druga osoba może trzymać kluczem za drugi koniec wału korbowego bez obawy, że coś się rozkręci?

Przepraszam, jeżeli zadaję głupie pytania.

--------------------
Sprzedam części do E36, E39.

+Quote Post
gość_Keler_*
post Fri, 10 Sep 2010 - 18:07
Post #1793

Na te pytania nie potrafię odpowiedzieć, nie siedzę w BMW.

+Quote Post
kamil.k
post Fri, 10 Sep 2010 - 18:43
Post #1794

Forum Killer

CYTAT(Andrzej87 @ Fri, 10 Sep 2010 - 14:17) *
Czy dokręcając/odkręcając śruby koła dwumasowego druga osoba może trzymać kluczem za drugi koniec wału korbowego bez obawy, że coś się rozkręci?

Przepraszam, jeżeli zadaję głupie pytania.

jeżeli z przodu jest szesciokąt to on jest dokrecony z momentem ok. 300Nm wiec smiało można za niego złapac.przed odkrecenie dobrze jest energicznie puknac młotkiem w łeb śruby tak żeby zadzwoniło i później też puknąc w klucz to układ korbowodowy itd. sam swoja bezwładnościa przytrzyma i powinno sie odkręcic

--------------------
Usunięto kontrowersyjne treści. Profil pod obserwacją.

+Quote Post
ryczko100
post Sat, 11 Sep 2010 - 16:29
Post #1795

Super User

CYTAT(Andrzej87 @ Fri, 10 Sep 2010 - 14:17) *
Mam jeszcze pytanko jaką siłą dokręcić 8 śrub, którymi przykręcone jest koło dwumasowe i czy zaaplikować klej do śrub na nie?

TIS mówi o średnio-zrywalnym Loctite. Chyba niebieski.

+Quote Post
Kabul
post Sat, 11 Sep 2010 - 17:27
Post #1796

User

Co do Ukariny to popieram kolegę - dolary tam to podstawa. Lepiej płacić i mieć spokój mojego ojca kolega negocjacje i stawianie się zakończył na tym ,że na komendzie nalali mu w usta wódki i kazali dmuchać ale to chyba było w Rosji. Ukraina jest w prawdzie lepsza od rosji ale trzeba pamiętać ,że to są dzikie kraje w których czas zatrzymał się dawno temu i panuje bezprawie. Radary ustawione na konkretną prędkość itp nie są tam rzadkością.
W Rosji np. są takie posterunki przy drodze (tzw. bodajże gaje) ustawione co ileś kilometrów i w każdym trzeba zapłacić określoną stawkę kilka dolarów.

Jadącym na Ukrainę polecam zakupy w przygranicznych sklepach papierosów (tak nie są gorsze od naszych), słodyczy i wódki - pierwsza klasa - nie to co ten syf który u nas sprzedają.

+Quote Post
BARANEK
post Sat, 11 Sep 2010 - 17:47
Post #1797

User

CYTAT(Neo3 @ Wed, 08 Sep 2010 - 21:34) *
Pytanie nieco powiazane z motoryzacja...
Czy aby jechac za wschodnia granice (ukraina) trzeba obowiazkowo miec auto zarejetrowane/ubezpieczone na siebie ?

Kolega mial zarejestrowane auto na ojca i nie chcieli nas wpuscic, dopiero zakup zielonej karty i lapowka pomogly, razem ok 200zl wink.gif

+Quote Post
HMP_inc
post Sat, 11 Sep 2010 - 23:47
Post #1798

Forum Killer

A ja od znajomego, ktory jezdzi na Ukraine w interesach slyszalem, ze na dalekim zadupiu najlepiej... uciekac. Milicja w starym VAZie nawet nie wszczyna poscigu za byle lepszym zachodnim autem. Na ile to bezpieczne nie wiem, ale kilka dolarow na pewno zalatwi sprawe.

+Quote Post
nolf
post Sun, 12 Sep 2010 - 09:38
Post #1799

eMpowered

Witam Wszystkich Forumowiczow!

W sumie czytam Was od 2-3 lat ale zdecydowalem sie zarejestrowac dopiero teraz czytajac posty nt. wyjazdu na Ukraine. Generalnie jesli chce sie jechac na Ukraine autem zarejestrowanym i ubezpiecznym na kogos innego trzeba miec/pokazac spisane w dwoch jezykach (polski i ukrainski) upowaznienie do wyjazdu takim autem za granice (notariusz bedzie wiedzial o co chodzi). Koszt to pewnie kilkanascie zloty a zero problemow na granicy a nawet jesli udalo by Ci sie przejechac za granice bez w/w dokumentu, na pewno bedziesz mial problemy w przypadku gdy zatrzyma Cie policja (a napewno wyjdzie drozej niz zrobienie takiego dokumentu, DUZO drozej).

Co do policji, prawda jest taka, ze mandat wystawia Ci za co chca ALE jesli podejdziesz do nich jak czlowiek, oni sie zachowaja jak czlowiek. To tez ludzie. Jezdze na Ukraine od paru lat i wierzcie mi, ze problemy z policja maja tylko najwieksze "kozaki" ;-) Takze, moim zdaniem, ucieczka przed policja, nawet na ukrainie to BEZNADZIEJNIE TRAGICZNY POMYSL. Lepiej dac pare zloty i miec spokoj.

A co do dzikosci kraju, nie jest wcale tak tragicznie jak wiekszosc ludzi sobie wyobraza. Normalny kraj, troche biedniejszy. Na ulicy spotkasz albo nowiutkiego merca/bmw/audi albo starą Łade zaladowana towarem ;-)

Podsumowujac, nie ma czego sie bac w wyjedzie na tamte tereny. Generalnie ukraincy to bardzo mili ludzie ;-)

+Quote Post
gość_bezduszny_*
post Sun, 12 Sep 2010 - 09:46
Post #1800

CYTAT
Co do policji, prawda jest taka, ze mandat wystawia Ci za co chca ALE jesli podejdziesz do nich jak czlowiek, oni sie zachowaja jak czlowiek. To tez ludzie. Jezdze na Ukraine od paru lat i wierzcie mi, ze problemy z policja maja tylko najwieksze "kozaki" ;-) Takze, moim zdaniem, ucieczka przed policja, nawet na ukrainie to BEZNADZIEJNIE TRAGICZNY POMYSL. Lepiej dac pare zloty i miec spokoj.

Skoro bezczelne wymuszanie łapówek przez Ukraińska Policję uważasz za "bycie człowiekiem" no to pogratulować.

+Quote Post

715 Stron V  « < 88 89 90 91 92 > » 
Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Monday, 07 July 2025 - 01:10