![]() |
![]() ![]() |
![]() |
gość_k-meal_* |
![]()
|
![]() |
6,5-7 ?
|
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() FotoPstryk Dołączył: Wed, 02 March 2005 Skąd: Olsztyn ![]() |
bardziej 8-9
![]() -------------------- www.slubfotki.pl - Najszybszy fotograf ślubny
www.ictus.cba.pl - fajne fotki motoryzacyjne |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Fri, 11 May 2007 Skąd: Poznań ![]() |
Czy aż tak bardzo odczuwalny jest wpływ temperatury powietrza (a zarazem ilość tlenu i wilgotność) na mój silnik 4.2 V8 że przy temperaturach ok 22-25 auto jedzie należycie, a w okolicach 35-40 jest wyczuwalnie słabsze ? Czy to wpływ klimy i wentylatorów chodzacych na full ?
-------------------- 5L -> 5P // 30 6L 120
H 3P 20 1L # 80 4-P |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Fri, 04 February 2005 Skąd: Pruszków ![]() |
nie wiem, moze sobie wkrecalem ale w suchą zimę zawsze wydawało mi się że w moim 4.2 V8 budził się kocur
![]() -------------------- Lexus IS200t
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Sun, 11 January 2004 Skąd: Wrocław ![]() |
odczuwam to samo w moim 1,9 TD
![]() ![]() -------------------- Mechanika, Swapy, Naprawy [chwilwo zamknięci]
było bmw, były mercedesy teraz czas na ameryke :) |
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Wed, 23 February 2005 Skąd: Radom/Warszawa ![]() |
Po jakim czasie wirnik w turbo przestaje się kręcić?
-------------------- ....Fabia RS.....190/400
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Fri, 11 May 2007 Skąd: Poznań ![]() |
nie wiem, moze sobie wkrecalem ale w suchą zimę zawsze wydawało mi się że w moim 4.2 V8 budził się kocur ![]() Pewnie w takim "silniczku" gdzie jest duża pojemność, ilość powietrza, a zarazem jego nasycenie mocniej sie czuje niż w 1.8 lub 2.0 -------------------- 5L -> 5P // 30 6L 120
H 3P 20 1L # 80 4-P |
|
|
gość_k-meal_* |
![]()
|
![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Mon, 24 March 2003 ![]() |
Pewnie w takim "silniczku" gdzie jest duża pojemność, ilość powietrza, a zarazem jego nasycenie mocniej sie czuje niż w 1.8 lub 2.0 Zgodzę się - w chłodne wieczory 3.0 V6 latało żwawiej niż w upalne lato, dodam, że jeździłem bez klimy (cierpiałem na stawy). Jest to rzeczywiście odczuwalne. |
|
|
gość_k-meal_* |
![]()
|
![]() |
czy bez "osłony termicznej układu wydechowego", czyli zapewne tej blachy miedzy podwoziem, a tlumikiem/wydechem mozna bez problemu pocisnac w trase, czy cos moze sie stopic/zjarac?
auto to astra mk1, jesli to ma znaczenie. |
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Wed, 14 July 2004 Skąd: Rz ![]() |
czy za jazde bez odpowiedniej kategorii - np. jazda autem z przyczepą albo motorem majac uprawnienia na A1 lub autem do 3,5t majac B1
- dostajemy mandat w wysokosci 300zł ? czy 500? - jest to rownoznaczne z brakiem prawa jazdy czyli nie ma znaczenia jaka kategorie posiadamy i tak dostajemy taki sam mandat. -------------------- Quality means doing it right when no one is looking.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Fri, 23 October 2009 Skąd: Warszawa ![]() |
W trasie to pewnie nic sie nie wydarzy, ale przy 30 stopniach zza oknem, stojąc w korku, czułbym sie jakoś nieswojo ;-)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Fri, 10 December 2004 Skąd: Malbork/Gdańsk ![]() |
czy za jazde bez odpowiedniej kategorii - np. jazda autem z przyczepą albo motorem majac uprawnienia na A1 lub autem do 3,5t majac B1 - dostajemy mandat w wysokosci 300zł ? czy 500? - jest to rownoznaczne z brakiem prawa jazdy czyli nie ma znaczenia jaka kategorie posiadamy i tak dostajemy taki sam mandat. Ja za jazde z laweta, a mam tylko kat B dostalem 300pln i bez punktow. Kur... Ziemia okrazona 14 razy z laweta a jeszcze prawka nie zrobilem... chyba trzeba bedzie sie udac na kurs -------------------- VW Arteon R-Line 2.0 TSi 2023 - his
VW Golf VIII Life 1.0 TSi 2020 - her Oba Mondstein Grau :) |
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Tue, 23 September 2008 Skąd: Stolica ![]() |
czy bez "osłony termicznej układu wydechowego", czyli zapewne tej blachy miedzy podwoziem, a tlumikiem/wydechem mozna bez problemu pocisnac w trase, czy cos moze sie stopic/zjarac? auto to astra mk1, jesli to ma znaczenie. Spoko możesz bez niej latać. Osłona termiczna jest po to, aby rozgrzany do 700-800C katalizator nie spowodował pożaru jak zaparkujesz na trawie itp. Unikaj parkowania na łące czy w lesie w suche dni i wszystko będzie git. -------------------- Łukasz
|
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Fri, 10 March 2006 Skąd: Małopolska ![]() |
Spoko możesz bez niej latać. Osłona termiczna jest po to, aby rozgrzany do 700-800C katalizator nie spowodował pożaru jak zaparkujesz na trawie itp. Unikaj parkowania na łące czy w lesie w suche dni i wszystko będzie git. kolego czytaj ze zrozumieniem ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Fri, 23 October 2009 Skąd: Warszawa ![]() |
Dlaczego wyłączając silnik podczas jazdy (prędkość nieistotna) w Focusie TDCi 1.6 '09 na luzie, po ponownym przekręceniu klucyzka w pozycję zapłonu/2, bez kręcenia rozrusznikiem, bez wbitego/zasprzęglonego biegu, silnik sam się uruchamia ?
Nie pytajcie w jakich okolicznościach to zauważyłem ![]() |
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Sun, 13 June 2010 ![]() |
gęsty olej w skrzyni może "spinać" biegi. w zimę, po odpaleniu auto mamy na luzie jedzie samo do przodu, delikatnie ale jedzie, Daewoo matiz jeśli istotne
|
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Mon, 22 March 2004 Skąd: Żory ![]() |
czy bez "osłony termicznej układu wydechowego", czyli zapewne tej blachy miedzy podwoziem, a tlumikiem/wydechem mozna bez problemu pocisnac w trase, czy cos moze sie stopic/zjarac? auto to astra mk1, jesli to ma znaczenie. Jeśli nie jest to osłona obok baku, albo na grodzi przy kolektorze, to nic ci nie grozi. -------------------- Tire smoke and coffee. Breakfast of champions
|
|
|
![]()
|
|
![]() Moderator Dołączył: Sat, 03 January 2004 Skąd: Warszawa ![]() |
gęsty olej w skrzyni może "spinać" biegi. w zimę, po odpaleniu auto mamy na luzie jedzie samo do przodu, delikatnie ale jedzie, Daewoo matiz jeśli istotne Nawet jak bys zapackal skrzynie tawotem to i tak by silnika nie ruszyla. ![]() To ze sam odpala moze oznaczac ze ma zaimplementowany system ze jak jedziesz to silnik sam sie wlaczy zebys mial wspomaganie kierwonicy i hamulcy. Cos jak niektore samochody maja ze wystarczy tyknac "rozruch" a one same kreca dopoki nie uda sie odpalic samochodu. |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Tue, 16 August 2005 Skąd: W-wa ![]() |
Z nowszych modeli Q7 4.2 TDI dotykam :Dklucza i kręci sam puki nie odpali....
![]() -------------------- ET 11.58s Mistrz Polski FWD NA 2011r, 2014r, 2015r. 2016r. 2017r. Puchar Polski & King of Poland