![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Fri, 29 January 2021 ![]() |
Ogólnie to tego oleju było bardzo mało nawet nie było widać gdzie to spłynęło, zero śladów na kostce. Wydaje mi się, że raczej po prostu kolektor jest nieszczelny i stąd te spaliny. Pytanie: czy mogę przejechać z 10 km z taką nieszczelnością? Chciałbym dojechać tylko do warsztatu, ale niepokoi mnie ten dym blisko akumulatora. Akumulator co prawda siedzi od spodu w plastikowym koszyku
|
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Mon, 29 January 2007 Skąd: Z Mercedesów i Hond ![]() |
SONIC mam cały wykaz momentów dokręcania w autodacie. Jest dużo tych śrub nie wiem jak Ci to wysłać bo nieda się kopiować.
Napisz do mnie na priv cos wymyslimy edit:w mojej są wszystkie śruby a nie jakieś skrótowo jak sugeruje kolega niżej -------------------- Hondy i Mercedesy AirRide modyfikacje seryjnego Airmatica
Diagnozujesz czy zgadujesz ? Zawodowo -obrabiarki przemysłowe. Z pasji -samochody, elektronika Współpraca z Monster Garaż-kompleksowe remonty silników |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Thu, 22 January 2004 Skąd: bełchatów ![]() |
SONIC ja miałem oplowskiego TISa, to kosztowało niewiele i lata temu nyło na CD na allegro heh. teraz to nie wiem, ale inne marki też maja jakies dotępne, do kupienia serwisówki. AUtodata i ksiązki sam naprawiam piszą troche skrótowo wg mnie i dla mnie TIS był spoko.
-------------------- „Dokładnie wiadomo, kiedy ludzie zaczęli się ścigać: gdy tylko zbudowali drugi samochód.”
-by Richard Petty NASCAR racedriver corsa c16xe N/A 176KM/187Nm powered by corsasport.pl |
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Tue, 11 June 2013 ![]() |
Ogólnie to tego oleju było bardzo mało nawet nie było widać gdzie to spłynęło, zero śladów na kostce. Wydaje mi się, że raczej po prostu kolektor jest nieszczelny i stąd te spaliny. Pytanie: czy mogę przejechać z 10 km z taką nieszczelnością? Chciałbym dojechać tylko do warsztatu, ale niepokoi mnie ten dym blisko akumulatora. Akumulator co prawda siedzi od spodu w plastikowym koszyku Spalin to byś raczej nie widział. Chyba że za samochodem też zadyma. |
|
|
![]()
|
|
Para leci jak to w aucie z lpg
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Mon, 10 February 2014 ![]() |
Panikujesz. Mycie nie zaszkodzi zimnemu kolektorowi, a nie leca ci spaliny, tylko dymi kolektor, bo wypala sie ten olej.
|
|
|
![]()
|
|
Tak to był olej. Silnik pochodził trochę i przestało dymić. Będzie trzeba go uszczelnić. Przy okazji okazało się, że z miski olejowej cieknie i rozważam wymianę panewek przy okazji zmiany uszczelki. Co sądzicie? Jakie kupić?
|
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Tue, 17 March 2015 ![]() |
jaki motor żeby panewki zmieniać? Ja do BMW kolbenschmidtt kupowałem
|
|
|
![]()
|
|
m52b25, ale po zastanowieniu chyba nie ma sensu profilaktycznie zmieniać. Czy się mylę? Myślałem o sprawdzeniu/regeneracji pompy oleju. Co myślicie?
|
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Mon, 13 October 2008 ![]() |
Poszukuję sprawdzonych informacji dotyczących koniecznych przeróbek związanych z przystosowaniem do przepisów w Polsce Mercedesa CLA 2015-2017 r. sprowadzonego z USA i kosztów z tym związanych.
Przede wszystkim chodzi o: - przeróbka lamp przód czy wymiana, - przeróbka lub wymiana lamp tył + aktywacja lampy przeciwmgielnej tył - czy wiązka jest, sterownik jakiś trzeba przeprogramować? Poproszę o sprawdzone informacje i ewentualnie zakłady specjalizujące się w takich kwestiach. -------------------- Sprzedam części do E36, E39.
|
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Wed, 26 November 2008 ![]() |
m52b25, ale po zastanowieniu chyba nie ma sensu profilaktycznie zmieniać. Czy się mylę? Myślałem o sprawdzeniu/regeneracji pompy oleju. Co myślicie? Koszt i nakłąd sił relatywnie nieduży, gdy już masz miskę zrzuconą. Ja u siebie w m52b28 zmieniałem, na Kolbenschmidt, ori były takie: https://photos.app.goo.gl/qARtcAE2z1irLbCm6 Niestety, przebieg nieznany (swap). Wymieniłem też bebechy pompy oleju no i sprężynę zaworu przelewowego w pompie. Tu masz porównanie stara vs nowa: https://photos.app.goo.gl/MhrVdgD8rJJMg2r49 |
|
|
![]()
|
|
Koszt i nakłąd sił relatywnie nieduży, gdy już masz miskę zrzuconą. Ja u siebie w m52b28 zmieniałem, na Kolbenschmidt, ori były takie: https://photos.app.goo.gl/qARtcAE2z1irLbCm6 Niestety, przebieg nieznany (swap). Wymieniłem też bebechy pompy oleju no i sprężynę zaworu przelewowego w pompie. Tu masz porównanie stara vs nowa: https://photos.app.goo.gl/MhrVdgD8rJJMg2r49 Dzięki za odpowiedź. Czy jest możliwe, że taką wymianą profilaktyczną zaszkodzę silnikowi? Dużo osób mi mówi, że jak jest dobrze to, żeby nie ruszać. Jeżeli zmieniać panewki to kupować też nowe śruby korbowodu? |
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Tue, 17 March 2015 ![]() |
u mnie w m52b25 po 380tyś km panewki były jak nowe, śruby zostawiałem stare, ale dokręcane na moment i kąt. Wyskładane tak kilkanaście silników m52/m54, nigdy nic nie było. M54 panewki profilaktycznie trzeba zmienić po około 200tyś.
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki za odpowiedzi. Zdejmie się miskę to się sprawdzi w jakim stanie panewki i pompa oleju. Gdzie ewnetualnie można jakieś zestawy naprawcze kupić, gdyby coś nie tak było z pompą?
|
|
|
![]()
|
|
W ASO kupisz sprężynę, tłoczek i wirnik za normalną kasę.
-------------------- Sprzedam części do E36, E39.
|
|
|
![]()
|
|
Faktycznie, ceny całkiem niezłe. Fajne jest w BMW to, że części do nawet takich starych gratów nie dość, że są dostępne to jeszcze dość tanie
|
|
|
![]()
|
|
Ta....
Sprawdź ile kosztuje uszczelka drzwiowa do E36 Coupe czy inne tego typu gumeczki, listeweczki. -------------------- Sprzedam części do E36, E39.
|
|
|
![]()
|
|
Pfff. Mam Mercedesa W123, więc jestem na grupie mercedesiarzy. Tam są tacy, co się chwalą, że kupują takie uszczelki do w123 coupe za tyle co chciałeś, żebym zobaczył te od e36 coupe tylko, że oni nie płacą 2000 zł tylko 2000 euro i to nie są oryginały tylko zamienniki
|
|
|
![]()
|
|
![]() -------------------- Sprzedam części do E36, E39.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Mon, 10 February 2014 ![]() |
Chetnie wymienilbym sobie, w BMW e30, tylne elastyczne przewody hamulcowe. Czy da rade to zobic bez sciagania baku? Przy wewnetrzych nie moge wsadzic klucza, a co dopiero obrocic.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Wednesday, 16 July 2025 - 03:39 |