Shoutbox 0 nowych PW 

715 Stron V  « < 65 66 67 68 69 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Motoryzacyjne pytania i odpowiedzi...
mate96
post Tue, 22 Jun 2010 - 14:48
Post #1321

Forum Homee

Zgłoszona prośba o odstępstwo od waruków technicznych do nie pamiętam kogo z argumentacją, że to rodzyn i dzieło sztuki z kierą po prawej.

--------------------
Octavia II 2.0 TDI CR wół roboczy
Skyline R33 rdzewiuch stoi po to żeby mieć
Fabia II RS daily
Suzuki SV650S żeby mieć
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Tue, 22 Jun 2010 - 14:48
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
Javie
post Tue, 22 Jun 2010 - 14:51
Post #1322

Super User

Rzadki samochód, więc może jako samochód kolekcjonerski (bo blach zabytkowych niema), albo mienie przesiedleńcze, albo w ogóle indywidualne dopuszczenie do ruchu. Temat na forum był wałkowany, najlepiej chyba zadzwonić i zapytać.

+Quote Post
Wombat
post Tue, 22 Jun 2010 - 15:05
Post #1323

Forum Clubber

przecież napisali na dole aukcji na jakiej zasadzie. To pojazd sprzed 1984 roku wiec go wymóg LHD nie dotyczy.

--------------------

+Quote Post
maxZ
post Tue, 22 Jun 2010 - 15:28
Post #1324

Frequent User

Wombat,nie chce mi się szukac ale gdy rok temu przymierzałem się do rejestracji land rovera 81" to okazało się że nie da rady - trzeba na zabytek. Innymi słowy to nie jest tak że wystarczy że auto jest starsze i już może pozostac LHD.

--------------------
___/==\*/==\___\ 75 nowy nabytek, wymaga trochę pracy

(Oo( =I= )oO) 123 perfect condition

+Quote Post
Joker
post Tue, 22 Jun 2010 - 18:29
Post #1325

Forum Clubber

CYTAT(maxZ @ Tue, 22 Jun 2010 - 15:28) *
Wombat,nie chce mi się szukac ale gdy rok temu przymierzałem się do rejestracji land rovera 81" to okazało się że nie da rady - trzeba na zabytek. Innymi słowy to nie jest tak że wystarczy że auto jest starsze i już może pozostac LHD.

R smile.gif

+Quote Post
Wombat
post Tue, 22 Jun 2010 - 19:14
Post #1326

Forum Clubber

to wszystko zależy od lokalnych WK - tzn czy chciało im sie czytać przepis i czy ktos postanowił go zrozumieć.

--------------------

+Quote Post
rallyfan
post Tue, 22 Jun 2010 - 20:16
Post #1327

Super User

Bo kiedyś przepisy zabraniające rejestracji anglików nie obowiązywały, u mnie jeszcze nie dawno jezdzilo mondeo na czarnych polskich blachach anglik.Zresztą maluchy i duże fiaty też rhd były użytkowane w pl bez najmniejszych problemów.

+Quote Post
*Pinio
post Tue, 22 Jun 2010 - 21:10
Post #1328

User

Sam swojego czasu kupiłem w PL Poldoneza RHD na czarnych blachach na części.... ale sprzedającemu jakoś w 97 roku zabrali dowód właśnie za kierę z prawej strony mimo że poldon był z 79 roku... ale wtedy przepisy i widzimisię policmajstrów były trochę inne(chyba)? smile.gif

--------------------
Największe kłamstwo w Internecie - Szukałem, ale nie znalazłem

+Quote Post
Zulf
post Wed, 23 Jun 2010 - 00:23
Post #1329

Super User

no dobra, ale ten juz ma nowe blachy, wychodzily LHD i RHD, wiec argument za tym ze tylko RHD były produkowane odpada...

+Quote Post
rallyfan
post Wed, 23 Jun 2010 - 11:05
Post #1330

Super User

Ale pewnie już jezdzi ileś lat w Pl, to że blachy ma nowe oznacza że albo był przerejestrowany albo skończyło mu się miejsce w dowodzie na przeglądy i czasami wymieniają Ci wtedy dowód i tablice(bo też tak miałem, ale ja sobie wymieniłem tylko dowód) a prawo nie działa wstecz czyli jeśli auto może poruszać się Pl to nawet przepisy zabraniające rejestracji anglików tego nie zmienią

+Quote Post
gość_bezduszny_*
post Wed, 23 Jun 2010 - 11:08
Post #1331

Jeżeli właściciel wystąpił do ministerstwa o zgodę na zarejestrowanie tego samochodu.... z odpowiednim uzasadnieniem to zapewne taką zgodę uzyskał.

+Quote Post
JJacek
post Wed, 23 Jun 2010 - 11:28
Post #1332

Forum Killer

CYTAT(bezduszny @ Wed, 23 Jun 2010 - 11:08) *
Jeżeli właściciel wystąpił do ministerstwa o zgodę na zarejestrowanie tego samochodu.... z odpowiednim uzasadnieniem to zapewne taką zgodę uzyskał.

Po co zgoda jeśli można zarejestrować na innej podstawie na którą powołuje się sprzedawca ?
CYTAT
2. Kierownica w pojeździe o liczbie kół większej niż trzy, którego konstrukcja umożliwia rozwijanie prędkości przekraczającej 40 km/h, nie powinna być umieszczona po prawej stronie pojazdu.

3. Przepis ust. 2 stosuje się do pojazdu zarejestrowanego po raz pierwszy po dniu 31 grudnia 1984 r.

+Quote Post
maxZ
post Wed, 23 Jun 2010 - 11:35
Post #1333

Frequent User

CYTAT(Wombat @ Tue, 22 Jun 2010 - 19:14) *
to wszystko zależy od lokalnych WK - tzn czy chciało im sie czytać przepis i czy ktos postanowił go zrozumieć.

CYTAT(bezduszny @ Wed, 23 Jun 2010 - 11:08) *

Myślę że jeden z powyższych scenariuszy. Albo po prostu przeszło to w urzędzie mimo braku przesłanek ku temu (zgodnie z moim stanem wiedzy), albo rzeczywiście sprawa otarła się o ministerstwo i taka zgoda została wydana.

--------------------
___/==\*/==\___\ 75 nowy nabytek, wymaga trochę pracy

(Oo( =I= )oO) 123 perfect condition

+Quote Post
gość_bezduszny_*
post Wed, 23 Jun 2010 - 11:38
Post #1334

Nie tak dawno był nawet program o rejestracji "angoli"... i ktoś z ministerstwa potwierdził, że można legalnie zarejestrować taki pojazd i jest do tego odpowiednia procedura.
W przypadku tego Fiata, to jeżeli właściciel kupił go od kogoś... kto miał go zarejestrowanego "na czarnych" tablicach to przy zmianie dowodu dostał nowe numery.
Zostały TYLKO zmienione tablice, bo samochód już był w Polsce zarejestrowany.

... tak mogło być.

+Quote Post
JJacek
post Wed, 23 Jun 2010 - 11:38
Post #1335

Forum Killer

CYTAT(maxZ @ Wed, 23 Jun 2010 - 11:35) *
Myślę że jeden z powyższych scenariuszy. Albo po prostu przeszło to w urzędzie mimo braku przesłanek ku temu (zgodnie z moim stanem wiedzy), albo rzeczywiście sprawa otarła się o ministerstwo i taka zgoda została wydana.

Możesz wyjaśnić dlaczego sam fakt rejestracji przed 1984 rokiem jest nie wystarczający ?

+Quote Post
gość_k-meal_*
post Wed, 23 Jun 2010 - 11:40
Post #1336

CYTAT(Wombat @ Mon, 21 Jun 2010 - 20:40) *
Jeżeli nie masz przeglądu to zależy od okoliczności. Jeżeli poruszałeś sie nim po drodze - do czego nie masz prawa bez przeglądu bo teoretycznie nie masz udokumentowanej sprawności technicznej pojazdu - i spowodujesz szkode to ubepieczyciel może sie wypiąć na wypłate odszkodowania.. albo inaczej - odszkodowanie wypłaci ale po kase zgłosi sie do ciebie.
OC jest obowiązkowe i czy samochód jeździ ci gnije to zarejestrowany ma mieć OC. Przegląd nie jest wymagany - można sobie nie mieć i niech sobie samochodzik gnije do wiosny na świerzym powietrzu. Niesprawny pojazd tez może być przyczyną szkody (stacza sie na kogoś, jakiś samozapłon..itd) - ważne żeby nie był na drodze w ruchu

zatem jesli zdarzenie bylo poza droga publiczna to nie powinno byc problemow?
czy moze nie jest to sprecyzowane przepisami i zalezy od TU?

pozdrawiam.

+Quote Post
gość_bezduszny_*
post Wed, 23 Jun 2010 - 11:44
Post #1337

CYTAT(JJacek @ Wed, 23 Jun 2010 - 11:38) *
Możesz wyjaśnić dlaczego sam fakt rejestracji przed 1984 rokiem jest nie wystarczający ?

Nie ma informacji, że właściciel sprowadził samochód zza granicy i teraz go zarejestrował.

+Quote Post
five
post Wed, 23 Jun 2010 - 11:49
Post #1338

Frequent User

Blachy na tym Fiacie sa w miare swieze, okolo roku. I jest zarejestrowne w Bielsku-Bialej, matecznik FSO i OBR, moze dlatego ktos przymknal oko przy rejestracji wink.gif

+Quote Post
rallyfan
post Wed, 23 Jun 2010 - 11:54
Post #1339

Super User

CYTAT(five @ Wed, 23 Jun 2010 - 11:49) *
Blachy na tym Fiacie sa w miare swieze, okolo roku. I jest zarejestrowne w Bielsku-Bialej, matecznik FSO i OBR, moze dlatego ktos przymknal oko przy rejestracji wink.gif

Jest tak jak pisze bezduszny, nie ma robić teorii spiskowych.

+Quote Post
JJacek
post Wed, 23 Jun 2010 - 12:13
Post #1340

Forum Killer

CYTAT(bezduszny @ Wed, 23 Jun 2010 - 11:44) *
Nie ma informacji, że właściciel sprowadził samochód zza granicy i teraz go zarejestrował.

Chodzi mi o to o czym pisał kolega maxZ, dlaczego w przypadku auta z 1981 roku (Land Rovera), okazało się to nie wystarczające ?
W przypadku Fiata tak jak piszesz mógł być u nas zarejestrowany już wcześniej.

+Quote Post

715 Stron V  « < 65 66 67 68 69 > » 
Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Sunday, 29 June 2025 - 04:07