![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Thu, 18 November 2004 Skąd: Lublin ![]() |
Witam, mam dylemat: chce wymienic kola w X5 e70. Teraz sa z run flatem a rozwazam opcje bez. Jedni mowia ze mozna rezygnowac a inni http://carfocus.pl/auto,4558,ostroznie-z-w...-na-zwykle.html . Zatem jak jest naprawde? Samochod bedzie sie inaczej prowadzil? Beda jakies bledy zwiazane z czujnikami w kolach?
-------------------- |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Thu, 12 May 2005 Skąd: Brachttal / Niemcy ![]() |
Witam, mam dylemat: chce wymienic kola w X5 e70. Teraz sa z run flatem a rozwazam opcje bez. Jedni mowia ze mozna rezygnowac a inni http://carfocus.pl/auto,4558,ostroznie-z-w...-na-zwykle.html . Zatem jak jest naprawde? Samochod bedzie sie inaczej prowadzil? Beda jakies bledy zwiazane z czujnikami w kolach? Bledow nie powinno byc bo i skad? Czujniki sa odpowiedzialne tylko za cisnienie. Duzo osob sie na to decyduje bo RF sa zwyczajnie cholernie drogie i "nienaprawialne". Nie sadze zebys mogl miec jakiekolwiek problemy po przejsciu na zwykle opony. |
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Tue, 17 August 2004 Skąd: Sochaczew ![]() |
nie powinno sie nic dziac, na niekorzysc runflatow dziala tez to, ze nie kazdy wulkanizator je przerzuci (np z zimowek zalozy letnie runflaty). Nie jezdzilem na runflatach ale podono na zwyklych komfort jest odczuwalnie lepszy (info od osoby ktora przeszla z runflatow na zwykle w e60 530d).
-------------------- '08 b8 3.0tdi
|
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Thu, 18 November 2004 Skąd: Lublin ![]() |
Cenowo nie wypadaja nawet tak tragicznie, ale sa strasznie sztywne... Dzieki za odpowiedzi
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Thu, 18 September 2008 Skąd: Tarnobrzeg/Warszawa ![]() |
Czy miał ktoś okazję sprawdzic dokładnośc programu Racechrono używając wbudowanego GPS'a z Performanceboxem, albo innym wiarygodnym urządzeniem? Wczoraj zmierzyłem Lagunę 1,5dci i 60-100 na IV biegu pokazało 5,5s. I teraz się zastanawiam czy ten pomiar to o kant d.py rozbic, czy ta Laguna ma coś nagrzebane, albo w ogóle to nie 1,5
![]() -------------------- '84 Opel Kadett V6 powered by Transplantz Best ET 14.975 VAG Racing 2014 - bo tak
'97 BMW 328i 233KM/282Nm by 109-Performance - na co dzień '00 Honda Integra Type R W1 PROFI 248KM/215Nm by strojenia.pl - na tor '05 Renault Megane RS225 274KM/383Nm powered by ECUmajster - na weekend |
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Tue, 28 March 2006 ![]() |
ile moze wynosic jednostkowe zużycie paliwa dla silnika 1.6 VTi hondy przy mocy max ? nie bardzo rozumiem pytania. Chodzi Ci o normalne spalanie na codzień czyli jazda po mieście + fałtekowanie czy ile spali B16 przy katowaniu na maxa? Na co dzień mi spala ok. 7,5 latem, 9-9,8 zimą przy upalaniu to i pewnie ze 20 ja mam pytanie odnośnie wymian oleju. W punkcie wymiany gość chcąc przyspieszyć "zrzucenie" starego oleju wkłada końcówkę od pistoletu i dmuchając powietrze pod jakimś tam ciśnieniem powoduje że olej jest wydmuchiwany. Czy to szkodzi silnikowi? |
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Wed, 14 July 2004 Skąd: Rz ![]() |
jesli chodzi o zurzycie paliwa to faktycznie nie zrozumiałes pytania
![]() nie pomyliłeś czasami odssysarki do oleju z pistoletem od cisnienia ? -------------------- Quality means doing it right when no one is looking.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Thu, 17 February 2005 ![]() |
ile moze wynosic jednostkowe zużycie paliwa dla silnika 1.6 VTi hondy przy mocy max ? Coś koło 250g/kWh. A czemu pytasz? ![]() -------------------- 2024 F-Pace D300
2011 E90 330d 2000 W210 E55 BTG 9:49 (IS200) |
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Wed, 14 July 2004 Skąd: Rz ![]() |
dzięki
![]() a potrzebne mi to do projektu wykorzystania zależności Leidmana przy obliczaniu charakterystyki zewnętrznej. -------------------- Quality means doing it right when no one is looking.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Moderator Dołączył: Wed, 10 November 2004 Skąd: N51 20' 11.8" ______E16 38' 1.0" ![]() |
ile moze wynosic jednostkowe zużycie paliwa dla silnika 1.6 VTi hondy przy mocy max ? nie bardzo rozumiem pytania. Chodzi Ci o normalne spalanie na codzień czyli jazda po mieście + fałtekowanie czy ile spali B16 przy katowaniu na maxa? Na co dzień mi spala ok. 7,5 latem, 9-9,8 zimą przy upalaniu to i pewnie ze 20 (...) Odpowiedź padła więc ograniczę się do definicji. Jednostkowe zużucie paliwa to ilość paliwa zużywanego w ciągu jednostki czasu przypadającej na jednostkę mocy. |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Thu, 18 September 2008 Skąd: Tarnobrzeg/Warszawa ![]() |
Widzę, że nikt nie jest w stanie odpowiedzieć na moje poprzednie pytanie, więc inaczej. Ile powinna mieć mniej więcej 60-100 na IV biegu Laguna 1,5dci, 110KM@1400kg? Pomiar Racechrono pokazał 5,5s, czym jestem zaszokowany, bo jak widziałem jakieś tabelki to tyle ma np. Avensis 2,2 177KM. Ja zdaję sobie sprawę, że ten program może się trochę mylić, ale ten wynik chyba znacznie odbiega od normy. Mierzyłem tym programem to co mam w podpisie i wyszło 9,4s co uważam za wynik prawdopodobny. Moje pytanie: czy możliwe, żeby seryjna Laguna miała taki czas? Albo jeśli ktoś jest w stanie znaleźć, ile powinna mieć?
-------------------- '84 Opel Kadett V6 powered by Transplantz Best ET 14.975 VAG Racing 2014 - bo tak
'97 BMW 328i 233KM/282Nm by 109-Performance - na co dzień '00 Honda Integra Type R W1 PROFI 248KM/215Nm by strojenia.pl - na tor '05 Renault Megane RS225 274KM/383Nm powered by ECUmajster - na weekend |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Mon, 24 March 2003 ![]() |
Po pierwsze to ciężko w to uwierzyć, po drugie pomiar takiego rzędu to zrób nawet stoperem i będziesz widział ile jest ponad te 5.5 sek.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Sat, 12 July 2008 ![]() |
Laguna II 1,9 dci 110 KM miała 9,8 sekundy, więc pewnie twoja porównywalnie.
|
|
|
gość_k-meal_* |
![]()
|
![]() |
jesli nie mam wazego przegladu i wyrzadze jakas szkode na parkingu, to poszkodowany dostanie kase z mojego oc czy ja bede musial poniesc koszty?
|
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Thu, 06 April 2006 Skąd: świdnik ![]() |
Dostanie kase z Twojego oc.
Gorzej gdybyś miał AC, nieważny przegląd i uszkodził swój samochód, wtedy są problemy z odzyskaniem pieniędzy. Trzeba wtedy napisać podanie do ubezpieczyciela i zwrócą część pieniędzy mimo nieważnego przeglądu. |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Thu, 17 February 2005 ![]() |
przyklad z puszka kompletnie nie trafiony bo gaz przy rozprezaniu odbiera temperature z otoczenia ochładzajac się. Jak już to oddaje i nie temperaturę, tylko ciepło. -------------------- 2024 F-Pace D300
2011 E90 330d 2000 W210 E55 BTG 9:49 (IS200) |
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Sun, 11 January 2004 Skąd: Wrocław ![]() |
a ja kiedys widzialem w umowie z alianz taką klauzulke że OC jest nieważne jeżeli auto jest niesprawne technicznie lub ma nieaktualne badanie techniczne cos takiego... jak to sie ma do zycia?
-------------------- Mechanika, Swapy, Naprawy [chwilwo zamknięci]
było bmw, były mercedesy teraz czas na ameryke :) |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Mon, 24 March 2003 ![]() |
a ja kiedys widzialem w umowie z alianz taką klauzulke że OC jest nieważne jeżeli auto jest niesprawne technicznie lub ma nieaktualne badanie techniczne cos takiego... jak to sie ma do zycia? Ale to chyba działa w drugą stronę. Chyba. Jesteś sprawcą kolizji i poszkodowany przez Ciebie ma dostać kasę od Twojej ubezpieczalni z tytułu OC - on nie ma badań, Twoje towarzystwo mu nie wypłaca. Takie coś widziałem, ale ile towarzystw tyle zasad. Zaraz eksperci się wypowiedzą (możliwe, że i mnie wyprostują ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Sun, 16 February 2003 Skąd: Wawa Ursus ![]() |
CYTAT jesli nie mam wazego przegladu i wyrzadze jakas szkode na parkingu, to poszkodowany dostanie kase z mojego oc czy ja bede musial poniesc koszty? Jeżeli nie masz przeglądu to zależy od okoliczności. Jeżeli poruszałeś sie nim po drodze - do czego nie masz prawa bez przeglądu bo teoretycznie nie masz udokumentowanej sprawności technicznej pojazdu - i spowodujesz szkode to ubepieczyciel może sie wypiąć na wypłate odszkodowania.. albo inaczej - odszkodowanie wypłaci ale po kase zgłosi sie do ciebie. OC jest obowiązkowe i czy samochód jeździ ci gnije to zarejestrowany ma mieć OC. Przegląd nie jest wymagany - można sobie nie mieć i niech sobie samochodzik gnije do wiosny na świerzym powietrzu. Niesprawny pojazd tez może być przyczyną szkody (stacza sie na kogoś, jakiś samozapłon..itd) - ważne żeby nie był na drodze w ruchu -------------------- ____________________________________________
Dizlem - lamusie, możesz wozić se mamusie... Wombat |
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Sat, 25 March 2006 Skąd: Olsztyn ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |