![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Mon, 19 December 2005 Skąd: Płock ![]() |
Suma sumarum dlugi trzeba splacac...
-------------------- BMW E64 645i
|
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Thu, 17 February 2005 ![]() |
Tak się ostatnio zastanawiałem, wiadomo, że wyłączenie silnika podczas wypalania dpf jest dla filtra bardzo niekorzystne. Czy producenci nie mogą instalować kontrolki, która informuje o tym, że filtr się właśnie wypala? Czy skoro istnieje czujnik zanieczyszczenia filtra to nie może on wyświetlać na bieżąco w jakim stanie jest filtr i za ile czasu będzie wymagał wypalenia tak abyśmy dostali od tego przycisk i mogli zrobić to ręcznie? Dlaczego wygląda to w ten sposób, że nie mamy żadnego wpływu na tą procedurę? Względy finansowe? Producenci liczą na większą sprzedaż filtrów po gwarancji? Czy zakładają, że ludzie kupując samochód nie chcą zawracać sobie głowy takimi rzeczami? Czy podlaczajac komputer można ustawić aby jakaś kontrolka podczas wypalania jednak się wyświetlała? Kontrolki nie ma, bo proces wypalania ma być niewidoczny dla klienta i póki auto jest nowe, a aplikacja DPFu jest dobra to to działa do pewnego momentu. -------------------- 2024 F-Pace D300
2011 E90 330d 2000 W210 E55 BTG 9:49 (IS200) |
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Thu, 13 September 2007 Skąd: Warszawa ![]() |
Tak się ostatnio zastanawiałem, wiadomo, że wyłączenie silnika podczas wypalania dpf jest dla filtra bardzo niekorzystne. Czy producenci nie mogą instalować kontrolki, która informuje o tym, że filtr się właśnie wypala? W Isuzu jest taka kontrolka: ![]() Czy podlaczajac komputer można ustawić aby jakaś kontrolka podczas wypalania jednak się wyświetlała? Widziałem taką dołożoną kontrolkę w Insigni - nie wiem, na jakiej zasadzie działała, ale - jak widać - da się zrobić. |
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Mon, 21 August 2006 Skąd: pomorze ![]() |
W PSA ludzie podłączają diodę w lusterku do maty podgrzewającej. Przy wypalaniu FAP aktywuje się grzanie lusterek i chyba tylnej szyby.
-------------------- najwazniejsze aby nasze dzieci mialy bogatych rodzicow
|
|
|
![]()
|
|
W PSA ludzie podłączają diodę w lusterku do maty podgrzewającej. Przy wypalaniu FAP aktywuje się grzanie lusterek i chyba tylnej szyby. A to ciekawe, gdzie można o tym więcej poczytać? Jeszcze a propos mojego poprzedniego komentarza i tego, co robi Isuzu - widzę, że to dotyczy wołów roboczych. -------------------- 2024 F-Pace D300
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Sun, 31 October 2010 ![]() |
w oplu insigni tak samo.
|
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Thu, 27 February 2014 ![]() |
Tyle że to nie jest w 100% skuteczne, a przynajmniej nie wszędzie bo sterownik nie zawsze podczas wypalania musi się obciążać.
|
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Fri, 17 September 2010 Skąd: Jelenia Góra ![]() |
Może ktoś łopatologicznie wytłumaczyć ten fakt odpalania grzania szyb i luster? Czemu to służy podczas wypalania DPF?
|
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Tue, 17 July 2007 ![]() |
Czy ktoś zna jakiś zakład, w którym mogę zlecić wyprostowanie felgi stalowej 13" i usługa będzie wykonana zgodnie z prawidłami sztuki ?
Jakkolwiek śmiesznie by to nie brzmiało w dobie, kiedy byle compact stoi na 17" alu... felga dość nietypowa, udało mi się znaleźć jedną, ale też idealna nie jest, więc na razie auto stoi na niej, a oryginalną chciałbym wyprostować. Jeśli to istotne, to felga jest uderzona z boku i ma około 1cm bicia (wyjście z ronda było zbyt ciasne ![]() Z góry dziękuję za namiary. |
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Mon, 21 August 2006 Skąd: pomorze ![]() |
A to ciekawe, gdzie można o tym więcej poczytać? Np tu, ale jest tego sporo w sieci. http://peugeot.auto.com.pl/forum/viewtopic.php?t=215989 -------------------- najwazniejsze aby nasze dzieci mialy bogatych rodzicow
|
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Mon, 18 April 2011 Skąd: Gdańsk ![]() |
Czy ktoś zna jakiś zakład, w którym mogę zlecić wyprostowanie felgi stalowej 13" i usługa będzie wykonana zgodnie z prawidłami sztuki ? Jakkolwiek śmiesznie by to nie brzmiało w dobie, kiedy byle compact stoi na 17" alu... felga dość nietypowa, udało mi się znaleźć jedną, ale też idealna nie jest, więc na razie auto stoi na niej, a oryginalną chciałbym wyprostować. Jeśli to istotne, to felga jest uderzona z boku i ma około 1cm bicia (wyjście z ronda było zbyt ciasne ![]() Z góry dziękuję za namiary. Mam gościa, ale jest "analogowy", jak Cię interesuje woj. Pomorskie to mogę podesłać numer telefonu. |
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Tue, 14 November 2006 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Wzbudzenie alternatora czyli obciazenie silnika Strzelam, że chodzi głównie o obroty jałowe i temperaturę w wydechu na postoju. -------------------- 2024 F-Pace D300
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Tue, 15 July 2008 Skąd: Katowice ![]() |
marcinm masz opanowaną tą felgę?
-------------------- Nie ma nudnych samochodów, są tylko nudni kierowcy
|
|
|
![]()
|
|
Dostałem namiar, ale jeszcze nie dzwoniłem. Jeśli masz coś lokalnie, to chętnie zapoznam
![]() |
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Sun, 25 December 2005 Skąd: WW ![]() |
Panowie takie pytanie - szukam do swojego staruszka tłumika końcowego. Nie ma już nic dostępnego poza Polmostrów. Na ebay.de wyszperałem Bosala i MTS-a. Polmostrów wiadomo tańszy, Bosal i MTS w podobnej cenie. Co polecacie?
|
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Mon, 19 December 2005 Skąd: Płock ![]() |
Jaka najwieksza powierzchnie mozna pokryc hydrografika ? Tzn jaka jest najwieksza wanna w pl?
-------------------- BMW E64 645i
|
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Wed, 26 November 2008 ![]() |
Panowie takie pytanie - szukam do swojego staruszka tłumika końcowego. Nie ma już nic dostępnego poza Polmostrów. Na ebay.de wyszperałem Bosala i MTS-a. Polmostrów wiadomo tańszy, Bosal i MTS w podobnej cenie. Co polecacie? Chyba Bosala, aczkolwiek kilka lat temu kupiłem do e30 320i tłumik Polmostrów i byłem zaskoczony - wykonanie całkiem ok, a i korodować za bardzo nie chciał. |
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Mon, 13 October 2008 ![]() |
Do ilu można bezpiecznie podnieść moc w VAG-owski 1.8T z 2008 r.? Obecnie ma około 150 KM, docelowa moc 180 KM samym programem. Czy jest to bezpieczne dla tego silnika?
-------------------- Sprzedam części do E36, E39.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Saturday, 19 July 2025 - 09:45 |