![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Thu, 17 February 2005 ![]() |
Istotnie, uwarstwienie to nie w HCCI, choć tam również spala się ubogą mieszankę (i stąd moje skojarzenie z uwarstwioną). Tak jest. Ciezko, zeby silnik majacy w nazwie homogeniczny korzystal z mieszanki uwarstwionej ![]() -------------------- 2024 F-Pace D300
2011 E90 330d 2000 W210 E55 BTG 9:49 (IS200) |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Forum Clubber Dołączył: Tue, 04 December 2007 Skąd: Wrocław ![]() |
Może mi ktoś po krótce przedstawić zasadę działania kontroli trakcji Racelogic ?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Sun, 09 March 2003 Skąd: Londyn ![]() |
Może mi ktoś po krótce przedstawić zasadę działania kontroli trakcji Racelogic ? http://www.racelogic.co.uk/?show=Traction_...al-How_it_Works Nawet ja zrozumialem ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Thu, 31 March 2005 Skąd: Piotrków Trybunalski ![]() |
może pytanie nie do końca tutaj się nadaje ale zapytam bo wczoraj zapowietrzył mi sie bak w moto i jak chciałem odkrecic korek to brat mi przypomnial o tym ale tylko sie posmiałem ale słyszałem to juz naprawde sporo razy zawsze traktujac jako bajke
podobno kiedys był taki wypadek że niby kolesiowi brakło benzyny w baku i postanowil odkreci korek wlewu i podobno po odkręceniu go zabiło.słyszał ktos o czyms takim ? co takiego mogoby go zabic ? chyba nie wciągło go do baku bo ja wczoraj odkreciłem korek,fakt że zassał sie troche ale zrobiło pstt i tyle -------------------- Usunięto kontrowersyjne treści. Profil pod obserwacją.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Moderator Dołączył: Wed, 10 November 2004 Skąd: N51 20' 11.8" ______E16 38' 1.0" ![]() |
Jak dla mnie to bzdura. Jakaś bajka, mit czy coś w tym stylu.
Może miał papierosa w gębie podczas odkręcania? Korek zassał, przyłożył się do niego mocniej, zmiększył moment skracając ramię, korek puścił, zassał żar z peta i ...BUMMM. LOL, oczywiście żartuję ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Tue, 29 October 2002 Skąd: Wlkp. ![]() |
Wyślij maila do pogromców mitów z Discovery może znajdą sposób na to żeby się zabić przy odkręcaniu korka bo mi nic nie przychodzi do głowy
![]() -------------------- BMW
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Wed, 24 November 2004 Skąd: Warszawa - Wawer ![]() |
Nie "wciągło" go do baku, mogło go jedynie wciągnąć, tudzież "wciągnęło"
![]() Bullshit... ![]() -------------------- | Pinin Racing | Warsaw Speed Team | Prorace | TheTechGuy |
'96 CaliforniaCento www.facebook.com/dragracingsafety |
|
|
![]()
|
|
Moze o to chodzi
![]() CYTAT (29 January 2003, Brazil) At work, Manoel was responsible for cleaning out the storage tanks of gasoline tanker trucks. He had been employed in that capacity for two months when he ran afoul of fuel.
The 35-year-old began to fill a tanker with water, a standard safety procedure that forces flammable vapor out of the container. He returned an hour later to check whether the water level was high enough to proceed. But he had trouble deciding, because it was so DARK inside the tanker. A resourceful employee, Manoel forgot the very reason why he was filling the tank with water when he lit a cigarette lighter to shed some light on the situation. His little test successfully determined that the water level was NOT yet high enough for safety. The vapor explosion launched him through the air, and he landed in the company parking lot 100 meters away. Manoel suffered severe burns, blunt force trauma, and an injury to the head that exposed his brain. Our witless car washer had learned his terminal lesson in safety by the time the firemen arrived. |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Mon, 24 March 2003 ![]() |
Jakie konsekwencje dotyczące żywotności silnika niesie za sobą odpalanie go na zimnym, oczekiwanie do uzyskania 90' temp. wody i dopiero jazda?
I jak się odniesiecie do takich słów: CYTAT Jeśli auto jest odpalane na Pb, i chodzi dłuższy czas na wolnych, to Pb rozpuszcza olej. Widać ( czuć ) to zwłaszcza po samochodach benzynowych, eksploatowanych na krótkich, miejskich odcinkach. Jeśli użyszkodnik nie wymienia częściej oleju, to po 15kkm w takich warunkach zlewa się z miski "wodę", pachnącą bardziej jak benzyna, niż olej.
To są właśnie te "severe conditions", opisywane we wszystkich amerykańskich książkach do samochodów. Olej : co 8000 mil, a w w/w warunkach co 4000. Znajomemu wymieniam olej przed zimą i po zimie ( czyli co 4-5kkm ), auto robi rocznie 10kkm, właśnie w ciężkich, miejskich warunkach, jest palone po kilka razy dziennie, więcej stoi zapalone, niż jedzie. Oleju ( po zimie ) przybywa na bagnecie jakieś 2-3mm, jest rzadki jak woda, i ma zapach benzyny. |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Sun, 19 February 2006 Skąd: Warszawa-Marki ![]() |
Jakie konsekwencje dotyczące żywotności silnika niesie za sobą odpalanie go na zimnym, oczekiwanie do uzyskania 90' temp. wody i dopiero jazda? I jak się odniesiecie do takich słów: a mam pytanie takie: napisane jest że jak silnik chodzi dłuższy czas na niskich obrotach to Pb rozpuszcza olej a jak od razu ruszam autem (zimny silnik) to podobno jest lepiej?dlaczego? |
|
|
![]()
|
|
Forum Clubber Dołączył: Mon, 18 December 2006 Skąd: TST ![]() |
podczas jazdy nagrzewa sie cały układ napędowy to raz a dwa to np. u mnie na wolnych po odpaleniu jest afr około 12.5 13 i tak utrzymuje sie przez około 2minuty, jak rusze od razu to wskazuje na 14.5
|
|
|
![]()
|
|
a paliwo w oleju?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Sun, 19 February 2006 Skąd: Warszawa-Marki ![]() |
podczas jazdy nagrzewa sie cały układ napędowy to raz a dwa to np. u mnie na wolnych po odpaleniu jest afr około 12.5 13 i tak utrzymuje sie przez około 2minuty, jak rusze od razu to wskazuje na 14.5 aha. a to że silnik nagrzewa się szybciej to nie jest efekt tego, że olej 1. nie osiąga roboczej temperatury 2. zwiększa się przez to tarcie elementów silnika, jego zużycie itd.? czyli ruszając szybciej wybieram mimo wszystko mniejsze zło,tak? |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Thu, 31 March 2005 Skąd: Piotrków Trybunalski ![]() |
no jak silnik zimny to paliwo nie odparowuje do końca tylko się skrapla ale jak jedziemy to silnik ma wyższe obroty i paliwo nie zdąza sie skraplac w takiej ilosci jak na wolnych bo lepszy jest przepływ i wymiana mieszanki no i szybciej sie nagrzewa pod obciążeniem niz na luzie
-------------------- Usunięto kontrowersyjne treści. Profil pod obserwacją.
|
|
|
![]()
|
|
To, że się szybciej nagrzewa pod obciążeniem to oczywiste - pytałem, jakie są negatywne skutki nagrzewania na postoju i skąd ta benzyna w oleju? Rozumiem, że od tego skraplania tak? Bo nie nadąża odparowywać?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Tue, 23 September 2008 Skąd: Stolica ![]() |
Czyli jak w zimie odśnieżamy auto i skrobiemy szyby przy uruchomionym silniku to jest to duży błąd?
-------------------- Łukasz
|
|
|
![]()
|
|
Forum Clubber Dołączył: Mon, 18 December 2006 Skąd: TST ![]() |
jeżeli robisz krótkie trasy to tak.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Sun, 12 February 2006 Skąd: centrum PL ![]() |
lusteko wsteczne - jak działa "tryb nocny"? Tzn jak się je przekręci o jakiś kąt to widać światła tych z tyłu ale nie oślepiają
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
lusteko wsteczne - jak działa "tryb nocny"? Tzn jak się je przekręci o jakiś kąt to widać światła tych z tyłu ale nie oślepiają A to akurat wiem!!! ![]() w lusterku wstecznym patrzysz wlasciwie na szybke za ktora jest umieszczone pod katem lustro. I w normalnej, dziennej pozycji widzisz odbicie w lustrze, a jak je przekrzywisz na nocna pozycje widzisz odbicie w szybce z przodu, ktore jest duzo ciemniejsze. Stan przed oknem bedac w srodku w domu z wlaczonymi swiatlami i zobaczysz swoje odbicie, jak w lustrze, ale ciemniejsze. |
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Wed, 19 November 2008 Skąd: SGL / M / GAP ![]() |
T i ja zapytam. Czy przeplywomierz ma jakikolwiek wpływ na prędkośc w aucie?. Siostra kupiła audi a4 z 1,9tdi tym 116km i mówi że auto osiąga max 140km/h, nie jedzie na 4 i 5 biegu. Oraz że tylko raz pojechała powyżej ww 140 km/h. Znajomy mechanik oddalił teorię o założonym kagańcu i mówi że to może byc wina przepływki. Macie jakies inne sugestie?
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Thursday, 19 June 2025 - 14:21 |