![]() |
![]() ![]() |
![]() |
gość_k-meal_* |
![]()
|
![]() |
gdy pada przeplywka to komp obcina dawke paliwa, a skoro jest go mniej wtryskiwane to auto mniej spala. tak jest czy nie ?
![]() |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Thu, 12 May 2005 Skąd: Brachttal / Niemcy ![]() |
|
|
|
gość_k-meal_* |
![]()
|
![]() |
to moze wyjasnij jak jest.
|
|
|
![]()
|
|
to moze wyjasnij jak jest. Tak na mój rozum (choć zapewne się mylę), co jest bezpieczniejsze dla silnika? Mieszanka zbyt uboga czy zbyt bogata? Chcąc chronić jednostkę napędową przed uszkodzeniem ECU obetnie dawkę paliwa czy wręcz przeciwnie, podleje? Jak myślisz? |
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Mon, 06 July 2009 Skąd: Ostrowiec Św. ![]() |
mam przed sobą pewną mądrą książeczkę, a w niej jest napisane "W przypadku braku sygnału przepływomierza sterownik przyjmuje stałą wartość zastępczą" czyli coś w tym stylu co pisze @Neo3
![]() |
|
|
![]()
|
|
mam przed sobą pewną mądrą książeczkę, a w niej jest napisane "W przypadku braku sygnału przepływomierza sterownik przyjmuje stałą wartość zastępczą" czyli coś w tym stylu co pisze @Neo3 ![]() Dokładnie. Tyle, ze ta wartość zastępcza jest taka aby była dla silnika nie optymalna a jak najbezpieczniejsza. A bezpieczniej jest gdy silnik jest przelany, nieprawdaż? |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Tue, 12 November 2002 Skąd: Wołomin ![]() |
prosty test. odepnij wtyczkę od sprawnej przepływki, silnik powinien działać, ale wejść w tryb awaryjny, czyli właśnie "przyjąć stałą wartość zastępczą" (zresztą wcale niekoniecznie stałą, ale nie biorącą pod uwagę masy/ilości powietrza). Zmierz zużycie paliwa. Na 99,9% będzie większe, przy w miarę normalnej jeździe. Czyli leje na bogato.
-------------------- dragracingowy spiker do wynajęcia ;)
_http://www.youtube.com/watch?v=2opWEnxSs1g |
|
|
![]()
|
|
prosty test. odepnij wtyczkę od sprawnej przepływki, silnik powinien działać, ale wejść w tryb awaryjny, czyli właśnie "przyjąć stałą wartość zastępczą" (zresztą wcale niekoniecznie stałą, ale nie biorącą pod uwagę masy/ilości powietrza). Zmierz zużycie paliwa. Na 99,9% będzie większe, przy w miarę normalnej jeździe. Czyli leje na bogato. Gdyby i to nie przekonywalo to analizator spalin i test z przeplywka i bez ![]() |
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Mon, 06 July 2009 Skąd: Ostrowiec Św. ![]() |
no i o to mi chodziło, a spalanie to i bez testów wiem, że mam większe
![]() |
|
|
gość_k-meal_* |
![]()
|
![]() |
Tak na mój rozum (choć zapewne się mylę), co jest bezpieczniejsze dla silnika? Mieszanka zbyt uboga czy zbyt bogata? Chcąc chronić jednostkę napędową przed uszkodzeniem ECU obetnie dawkę paliwa czy wręcz przeciwnie, podleje? Jak myślisz? w dieslu wiecej paliwa = wyzsze egt. logi auta z padnieta przeplywka: ![]() ![]() jak widac paliwo jest obciete. wiec jak? |
|
|
![]()
|
|
![]() EJ205 USER Dołączył: Sat, 21 June 2003 Skąd: WuWuA-WaWeR ![]() |
w moim bylym 1.8T nawet sie nie zorientowalem ze padla przeplywka. Padla do zera
![]() ![]() -------------------- W205 OM654 Daily
|
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Wed, 14 July 2004 Skąd: Rz ![]() |
k-meal
ja pisalem o benzynie, wiec wezcie też pod uwage to ze kazdy silnik jest inny.. -------------------- Quality means doing it right when no one is looking.
|
|
|
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Wed, 10 August 2005 Skąd: Września ![]() |
Fabryczna nawigacja VW RNS510 nie może złapać pozycji...tzn..pokazuje aktualną pozycję ale myśli że jest we Francji....co moze być nie tak? Jak to ogarnąć?
|
|
|
gość_k-meal_* |
![]()
|
![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Mon, 05 January 2009 ![]() |
problem polega na tym,ze raz na miesiąc podczas jazdy zapala sie servisie piszczałka i nakaz stop.Po zatrzymaniu i wygaszeniu maly postój na fajke i dalej auto jedzie normalnie około 1-2 miesięcy, następnie to samo.
auto było na kompie w servise bosch i nic nie stwierdzili. Pomysły? cytryna C5 2.0 HDI -------------------- :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Moderator Dołączył: Sat, 03 January 2004 Skąd: Warszawa ![]() |
a widzisz. temat jest caly czas o tdi. ![]() Kazdy silnik z uwalona przeplywka bedzie brac informacje z tabeli zapisanej w komputerze. W benzynie jeszcze zrobi korekte po sondzie i powinno to wszystko dobrze chodzic. Spalanie moze troche wzrosnac z powodu braku dokladnego pomiaru ilosci powietrza ale nie sa to jakies duze roznice. Diesel to inna sprawa bo tam mamy caly czas nadmiar powietrza a sterujemy dawka paliwa. Wywalenie przeplywki w 99% spowoduje przejscie w tryb awaryjny. To jakie dawki sa w trybie awaryjnym zalezy od tego jak ktos ustawil ten tryb a ze najczesciej jest to totalna padaka zrobiona tak zeby sie nie dalo jechac dalej to i dawki sa po calosci przyciete. |
|
|
![]()
|
|
Forum Clubber Dołączył: Tue, 12 February 2008 Skąd: NMiasto ![]() |
Problem w tym,że często silnik nie wie,że jest zwalona przepływka i na siłę ustala dawkę na jej podstawie.
Widać to szczególnie jak się odepnie przepływkę i auto nagle odżywa. -------------------- A110S
|
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Thu, 15 April 2004 ![]() |
po zmianie przeplywki w moim padalcu spalanie spadło prawie 1,5l i zmniejszylo sie dymienie, oplowskie x20dth po wizycie u rogala
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Tue, 13 January 2009 Skąd: Białystok ![]() |
Mamy 3 twardości sprężyn do auta:
70N/mm 80N/mm 90N/mm I teraz tak potrzebuję czegoś dość twardego na ulicę żeby mi nie dobijało ,a zarazem żeby zachować jakiś zakres pracy. Która opcja będzie twarda ,a która betonowa? Do czego mogę to porównać? Potrzebuję zamówić ale nie wiem którą wersję :/ |
|
|
gość_k-meal_* |
![]()
|
![]() |
to chyba zalezy od masy auta?
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |