![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Sat, 16 October 2010 Skąd: Grudziądz ![]() |
Na pewno czujnik flexifuel działa badając gęstość?-bo według BP ich benzyna ma gęstość 0,720 – 0,775 g/cm3 (15 °C), a alkohol etylowy 0,7893 g/cm³ (20 °C) - na mój gust zbyt zbliżone gęstości i zbyt duży rozrzut dla benzyny.
|
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Mon, 26 September 2011 Skąd: W-wa ![]() |
UP. Tubes twierdzi, że każde przewody paliwowe z oferty poradzą sobie z metanolem. Tutaj znalazłem tabelę, z której wynika, że np. teflon radzi sobie bardzo dobrze. Pytanie czy chodzi jedynie o teflon z oferty firmy? http://www.madejski.com.pl/pl,page,Tabela_...icznej,10,.html Każdy teflon poradzi sobie z metanolem i nitrometanem |
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Fri, 23 April 2004 ![]() |
W Kamieniu Pomorskim jest każda ilość E85 jakby ktoś chciał . normalnie na stacji? moglbys podac namiary? -------------------- Model X/Evo5/JCW
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Tue, 16 August 2005 Skąd: W-wa ![]() |
Myślę ,że do granicy z DE blisko...
![]() -------------------- ET 11.58s Mistrz Polski FWD NA 2011r, 2014r, 2015r. 2016r. 2017r. Puchar Polski & King of Poland
Powered by Niuton & Re5pect.pl & Penrite.pl & Syr Garage |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Wed, 15 October 2008 Skąd: Kamień Pomorski ![]() |
Na stacji w Kamieniu nie ma ale jak trzeba to mogę mieć .
-------------------- FIAT RITMO 2.0 16VT 4WD E85 10,7 et
FB: WalasMotorSport |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Sun, 24 July 2005 Skąd: Sthlm ![]() |
Tubes twierdzi, że każde przewody paliwowe z oferty poradzą sobie z metanolem. Nie wiem kto to jest Tubes i jaką ma ofertę, ale przewody gumowe ulegają szybkiemu wysuszeniu, a słabsze metalowe - korozji. Piszę to na podstawie doświadczeń użytkowników w kraju, gdzie paliwo E85 jest dostępne od kilkunastu lat, Szwecji. -------------------- Racing is a state of mind
www.youtube.com/mabz25 |
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Tue, 12 July 2005 Skąd: śląsk ![]() |
Każdy teflon poradzi sobie z metanolem i nitrometanem Dzięki za odpowiedź. Nie wiem kto to jest Tubes i jaką ma ofertę, ale przewody gumowe ulegają szybkiemu wysuszeniu, a słabsze metalowe - korozji. Piszę to na podstawie doświadczeń użytkowników w kraju, gdzie paliwo E85 jest dostępne od kilkunastu lat, Szwecji. Chodzi/ło o Tubes International www.tubes-international.pl |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Fri, 22 November 2002 Skąd: Stalowa Wola/Warszawa ![]() |
Na pewno czujnik flexifuel działa badając gęstość?-bo według BP ich benzyna ma gęstość 0,720 – 0,775 g/cm3 (15 °C), a alkohol etylowy 0,7893 g/cm³ (20 °C) - na mój gust zbyt zbliżone gęstości i zbyt duży rozrzut dla benzyny. Dopuszczalne granice gęstości według normy to jedno a rzeczywiste wartości to drugie. Z doświadczenia mogę napisać, że mieszanka zawierająca co najmniej 80% EtOH ma gęstość nie mniejszą niż 778 kg/m3 w 15'C (uwzględniając benzyny o różnej gęstości w lecie i zimie). Warto też zwrócić uwagę iż benzyny jest 1/5 - 1/6 objętości. Co do zasady działania czujnika w samochodach ff nie jestem pewny ale jeżeli na podstawie częstotliwości jest dokonywane rozpoznanie to inny parametr określający skład będzie ciężko zrealizować poprzez pomiar częstotliwości. edit: po małym rozpoznaniu czujników, wychodzi, że obecnie większość opiera się na zasadzie pomiaru przenikalności elektrycznej z uwzględnieniem korekcji dla temperatury paliwa. Niestety pomiar taki bez odpowiedniego czujnika w warunkach domowych jest niewykonalny więc rozpoznanie po gęstości areometrem będzie najtańsze aczkolwiek obarczone błędem jednak nie większym niż +/- 5% -------------------- Fiat ///// Car of the Year 1967/1970/1972/(1980)/1984/1989/1995/1996/(1998)/(2001)/2004/2008
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Thu, 10 December 2009 Skąd: Śląsk/Imielin ![]() |
Dzięki za odpowiedź. Chodzi/ło o Tubes International www.tubes-international.pl Ja od dwóch lat jeżdżę na E85 i mam założone przewody z Manuli Hydraulics i nic się z nimi nie dzieje. Są to przewody gumowe w szmacianym oplocie do hydrauliki siłowej. -------------------- Pierwsze Street AWD 9s w Polsce, Ełk 2012
|
|
|
![]()
|
|
Kiedyś próbowałem odnaleźć informację jak faktycznie działa czujnik FF , niestety nie udało mi się.
Jeśli benzyna faktycznie w różnych partiach trzyma taką samą gęstość, to faktycznie nie ma problemu. Problem może być przy różnych gęstościach, jak blisko granicy z norm i dużej ilości benzyny. Wiadomo, że przy okazji pomiar temperatury i korekcja wskazań z jej uwzględnieniem to nie problem. Jeśli zdobyć czujnik FF, to pewnie nie problem zbadać jego reakcję na zmianę gęstości. Pytanie na ile sterownik silnika w ogóle korzysta z czujnika FF, a jak bardzo koryguje ilość paliwa wykorzystując sondę lambda? Może czujnik FF jest tylko dla upewnienia sterownika, że sonda pokazuje prawdę? |
|
|
![]()
|
|
. Pytanie na ile sterownik silnika w ogóle korzysta z czujnika FF, a jak bardzo koryguje ilość paliwa wykorzystując sondę lambda? Może czujnik FF jest tylko dla upewnienia sterownika, że sonda pokazuje prawdę? Sterownik silnika robi pełną korekcię czasu wtryski i zapłonu po czujniku FF i temperaturze paliwa podawanej przez czujnik FF Sonda ma opóźniony odczyt i na zimnym silniku nie działa od razu więc sterownik musi dawać sobie radę bez niej Nie zapominaj że jest spora różnica w dawce paliwa i w koncie wyprzedzenia zapłonu pomiędzy bazuną a E85 -------------------- Pierwsze Street AWD 9s w Polsce, Ełk 2012
|
|
|
![]()
|
|
W sumie zawsze bardziej miałem kontakt z dieslami i faktycznie nie pomyślałem o zimnym silniku.
Nie wiem, czy nie dzieje się już coś w tej sprawie, ale może warto zainteresować Jadzwina eksperymentami z czujnikami FF. Fajnie byłoby mieć przy EMU możliwość łatwego wykorzystania czujnika FF i w konsekwencji możliwość zalania różnych paliw do baku. |
|
|
![]()
|
|
Obsługa czujnika FF jest bardzo prosta i znając życie to napisanie dokładki do programu nie będzie długo trwała.
Choć mój komputer obsługuje tę bocję to ja nie stosuje czujnika FF ze względu na to że jeśli chcesz mieć max osiągi to i tak musisz jeździć na czystym e85 Ale jest to dobre rozwiązanie do cywilnego dupowozu -------------------- Pierwsze Street AWD 9s w Polsce, Ełk 2012
|
|
|
gość_pioootr_* |
![]()
|
![]() |
CYTAT(ORLEN www.e-biopaliwa.pl) Do końca 2013 roku BIO85 nie będzie sprzedawane na stacjach paliw PKN ORLEN oraz Bliska Koniec roku już blisko, ciekawe czy coś się zmieni w temacie? |
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Thu, 07 November 2013 Skąd: Limanowa ![]() |
Czy w małopolsce jest gdzieś E85 ? Kraków ? lub gdzie najblizej od Krk ?
-------------------- ET 10.6 @ 220 KM/H
E36 Coupe Drag 1/4 Mili |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Wed, 15 October 2008 Skąd: Kamień Pomorski ![]() |
Nigdzie w Pl nie znajdziesz E85 .
-------------------- FIAT RITMO 2.0 16VT 4WD E85 10,7 et
FB: WalasMotorSport |
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Thu, 07 November 2013 Skąd: Limanowa ![]() |
Do Czech mam 200 km nie będzie wyjscia będzie trzeba tam jezdzic i zwozić po troche. Chyba ze jest opcja na zakup grupowy od jakiegoś koncernu bylo by taniej i dostępniej ...
-------------------- ET 10.6 @ 220 KM/H
E36 Coupe Drag 1/4 Mili |
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Sun, 10 November 2013 ![]() |
Up. Panowie czy e85 jest w jakikolwiek sposób dostępne w pl? Są jakieś firmy co zajmują się dystrybucją tego paliwa?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Tue, 15 August 2006 Skąd: POMORZE ![]() |
Siema, niedawno napisałem meila do Orlenu z zapytaniem o paliwo , i taką doostałem odpowiedz
Nasze obserwacje i wyniki pilotażowej sprzedaży biopaliwa E85, którą prowadziliśmy na przełomie 2011/ 2012 roku wyraźnie wskazały, że na rynku polskim nie wykształcił się jeszcze popyt na ten rodzaj paliwa, który uzasadniałby kontynuację programu w naszej sieci. Dopóki liczba pojazdów wyposażonych w instalację FlexiFuel i kierowców zainteresowanych E85 się nie zwiększy, prowadzenie sprzedaży nie znajduje uzasadnienia. Z poważaniem, Biuro Prasowe PKN ORLEN -------------------- Usunięto komercyjną sygnaturę.
|
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Fri, 17 February 2006 Skąd: warszawa ![]() |
jak by co, to mogę pomóc w ogarnięciu każdej ilości e85
-------------------- www.youtube.com/radzioFLATOUT
www.youtube.com/motoLAB www.facebook.com/radzioFLATOUT www.patronite.pl/radzioFLATOUT |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Wednesday, 25 June 2025 - 20:00 |