![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Wed, 23 September 2009 Skąd: Łódź ![]() |
Co sądzicie o zastosowaniu tego paliwa jako dodatkowy wtrysk na zasadzie wtrysku wody . Czy wlasciwosci fizyczne bio85 roznia sie mocno od metanolu ? Pytam bo to jest znacznie latwiej dostepne Woda z metanolem w proporcji 50:50 chyba nie jest wybuchowa. Benzyna z metanolem/etanolem raczej tak. Pytanie czy to sie moze w kolektorze zapalic? -------------------- EJ20G, EJ253, C16SE
|
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Fri, 06 March 2009 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Forum Clubber Dołączył: Tue, 04 December 2007 Skąd: Wrocław ![]() |
grzywaczewski, nie wiem skąd wziąłeś mieszankę benzyna+metanol - chodziło raczej o woda+E85...
|
|
|
![]()
|
|
grzywaczewski, nie wiem skąd wziąłeś mieszankę benzyna+metanol - chodziło raczej o woda+E85... E85 = benzyna + etanol (bez wiekszej rozniczy etanol czy metanol dla tego eksperymentu, acz moj blad, przyznaje). Ale jak to pomieszac jeszcze z woda to ja nie wiem... -------------------- EJ20G, EJ253, C16SE
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Thu, 11 November 2004 Skąd: warszawa ![]() |
Juz wam pisalem.
Jakakolwiek woda w E85 powoduje rozdzielenie sie alkoholu i benzyny -> unfall pompy, wtryskiwaczy, rdzewiejace pierscienie zawory gniazda. Przy odrobinie wody mamy problemy z rdzewiejacym silnikiem (alkohol spalajacy sie z woda powoduje powstanie kwasow i innych swinstw w ilosci hurtowej). Biorac pod uwage to co sie dzieje normalnie w PL przed tankowaniem wlewalbym troszke do menzurki szklanej, nastepnie kladl to na stol, czekal chwile i patrzyl czy nie rozdziela sie alko z benzyna. |
|
|
![]()
|
|
...czyli dobrze czulem ze kupa
![]() -------------------- EJ20G, EJ253, C16SE
|
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Thu, 12 January 2006 Skąd: Pionki/Warszawa ![]() |
metanol to też alkohol a miesza się go z woda . Piszesz ogólnie o alkoholach czy konkretnie o etanolu ?
|
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Mon, 19 December 2005 Skąd: Płock ![]() |
wymieszalem 30 min. temu etanol z woda 50:50 i wszystko dziala.....
-------------------- BMW E64 645i
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Thu, 11 November 2004 Skąd: warszawa ![]() |
Nie wiem po co ja sie wypowiadam jesli nie czytacie tego co pisze.
CYTAT Jakakolwiek woda w E85 powoduje rozdzielenie sie alkoholu i benzyny -> unfall pompy, wtryskiwaczy, rdzewiejace pierscienie zawory gniazda.
|
|
|
![]()
|
|
Co sądzicie o zastosowaniu tego paliwa jako dodatkowy wtrysk na zasadzie wtrysku wody . Czy wlasciwosci fizyczne bio85 roznia sie mocno od metanolu ? Pytam bo to jest znacznie latwiej dostepne To jeszcze raz, powoli. Chcesz wtyskiwac E85 do kolektora, zeby chlodzic mieszanke, dolozyc energii i zmniejszyc ryzyko spalania stukowego? Czyli to co daje woda + metanol. Czy mamy zatem rozumiec, ze chcesz wtryskiwac wode + E85? Bo sama E85 nie zapewni Ci tego efektu. Rownie dobrze mozesz ja sobie do cylindra wtrysnac, tylko troche wiecej, to zmniejszy EGT. No i bedzie bezpieczniej, bo wtryskiwanie benzyny do kolektora nie zawsze jest bezpieczne (choc dzieje sie tak w starych autach, a do nowych mozna kupic kit "piatego wtryskiwacza". Jesli wode z E85 bedziesz chcial wymieszac, to na pewno sie rozdzieli. Wode z alko zmieszasz, ale nie z benzyna. -------------------- EJ20G, EJ253, C16SE
|
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Thu, 12 January 2006 Skąd: Pionki/Warszawa ![]() |
mniej więcej o to mi chodziło . Za metanolem trzeba sie troche nachodzić a to jest na stacji benzynowej ale jak sie nie da... Zaufam ludziom znającym sie na chemii lepiej odemnie
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Wed, 26 February 2003 Skąd: Warszawa - Grochów ![]() |
Mnie zastanawia to że porównując mapy zapłonowe w Saabie te pod PB i pod E85 to są jednak trochę różnice.
Fabrycznie mapy zapłonowe pod E85 mają zapłon dowalony bardziej na z dołu, środek praktycznie bez zmian a góra minimalnie wycofana, mapy wyglądają bardziej płasko, nie wiem czemu tak jest ale wskazywało by to na to że na E85 nie można za bardzo szaleć z zapłonem. Jak chce się walić ostro zapłon do przodu to lepiej śmigać na czystym toluenie który ma 125 oktanów bądź na mieszance z PB... -------------------- Nissan 200Sx S14 na tor i trochę drift [212KM/268Nm >> 379KM/428Nm]
Nissan Sunny GTi z 2.0 na zmiennej fazie na Tor [243KM/247Nm] Saab 900NG 2.0 Turbo Coobcio Test POWER CAR [185KM/240Nm >> 468KM/485Nm] Saab 9-3 Cabrio Aero 2.3 Turbo Coobcio Lansowóz [205KM/280Nm >> 281KM/424Nm] |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Sat, 04 July 2009 ![]() |
coobcio tylko gdzie kupić toluen? zresztą etananolem technicznym też bym nie pogardził jeśli był by w normalnych cenach...
Tak więc jeśli ktoś zna namiary na hurtownie z takimi specyfikami w lubelskim to chętnie poznam adres... -------------------- Wszystkie moje posty są moja subiektywną opinia proszę ich nie łączyć z żadną firmą i osobami...
|
|
|
![]()
|
|
Forum Clubber Dołączył: Mon, 18 December 2006 Skąd: TST ![]() |
toluen możesz kupić tylko na firme
|
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator Dołączył: Mon, 07 February 2005 Skąd: Nicaragua! Agua for my bunghole! ![]() |
Jakakolwiek woda w E85 powoduje rozdzielenie sie alkoholu i benzyny -> unfall pompy, wtryskiwaczy, rdzewiejace pierscienie zawory gniazda. Przecie po to się czasem do zbiornika dolewa dętki, żeby wymieszała się z wodą, a następnie taka mieszanina z paliwem... r. -------------------- e-trzy-sześć-przez-pięć
en-a-sześć |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Sat, 04 July 2009 ![]() |
Na firmę jak to wygląda? I gdzie w jakiej kasie to można kupić, etanol techniczny też...
-------------------- Wszystkie moje posty są moja subiektywną opinia proszę ich nie łączyć z żadną firmą i osobami...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Thu, 17 February 2005 ![]() |
Fabrycznie mapy zapłonowe pod E85 mają zapłon dowalony bardziej na z dołu, środek praktycznie bez zmian a góra minimalnie wycofana, mapy wyglądają bardziej płasko, nie wiem czemu tak jest ale wskazywało by to na to że na E85 nie można za bardzo szaleć z zapłonem. Ustawienie zapłonu zalezy tylko od dwóch rzeczy-własności przeciwstukowych i szybkości spalania. W porównaniu E85 z benzyną tradycyjną to pierwsze paliwo ma lepszy pierwszy parametr, a drugi wyższy. -------------------- 2024 F-Pace D300
2011 E90 330d 2000 W210 E55 BTG 9:49 (IS200) |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Wed, 24 November 2004 Skąd: Warszawa - Wawer ![]() |
toluen możesz kupić tylko na firme BZDURA. Najpierw zorientuj się w temacie, zamiast klepać. W wawie kupisz Toluen choćby na ul. Rzecznej. Ok. 25-30zł za bańkę 5 litrów. Ja kupuję to w dosyć hurtowych ilościach, od jakiegoś czasu ![]() -------------------- | Pinin Racing | Warsaw Speed Team | Prorace | TheTechGuy |
'96 CaliforniaCento www.facebook.com/dragracingsafety |
|
|
![]()
|
|
Forum Clubber Dołączył: Mon, 18 December 2006 Skąd: TST ![]() |
ja nie mam toluenu na miejscu we wsi więc sprawa wygląda inaczej, wszędzie gdzie dzwoniłem a chciałem na wysyłke musiałem kupować na firme
|
|
|
![]()
|
|
Tylko ze toluem jest cholernie toksyczny. I nie pamietam jak z rakotworczoscia, benzen na pewno...
-------------------- EJ20G, EJ253, C16SE
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Thursday, 26 June 2025 - 13:10 |