![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Tue, 10 December 2002 Skąd: Bydgoszcz ![]() |
A jak się ma do E85 benzyna E100 bo widziałem taką ostatnio na prywatnej stacji za Nakłem w stronę Piły?
-------------------- Yakuza
|
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Thu, 21 February 2008 ![]() |
E100 to nie nazwa benzyny tylko kart paliwowych.
|
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Tue, 10 December 2002 Skąd: Bydgoszcz ![]() |
A może o to chodziło http://www.greenweal.eu/index.php?option=c...9&Itemid=57
-------------------- Yakuza
|
|
|
![]()
|
|
Napewno nie.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Thu, 17 February 2005 ![]() |
E100 to czysty etanol. W stosunku do E85 ma tę wadę, że znacznie utrudnia rozruch, występują trudności z odparowaniem tego paliwa. Zyski ze zwiększenia liczby oktanowej są już niewielkie.
Metanol owszem jest agresywniejszy od etanolu, ale z etanolem również jest ten problem. -------------------- 2024 F-Pace D300
2011 E90 330d 2000 W210 E55 BTG 9:49 (IS200) |
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Mon, 19 December 2005 Skąd: Płock ![]() |
nie kapuje 1 rzeczy polowa zainteresowanych potrafi spawac 2 polowa ma budzet a ja jak podkrece gazu to mam etanol a jak nie podkrece to mam metanol i wychodzi mi mniej niz 2 zl za litr....
-------------------- BMW E64 645i
|
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Mon, 19 December 2005 Skąd: Płock ![]() |
-------------------- BMW E64 645i
|
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator Dołączył: Mon, 21 August 2006 Skąd: Wawa ![]() |
Prawda , ze wzgledu na wieksza liczbe oktanową , co pociaga za sobą możliwość ustawienia agresywniejszego kata zapłonu. Jak narazie to dopuki cena nie kleknie tego e85 to raczej to paliwo bedzie slabo sie sprzedawac, samochodow na flexifuel mało, cena nieatrakcyjna, a do sportu to male ilości beda sprzedawane. w dodatku spalanie ok 140% benzyny , tak wiec jak juz nawet cena spadnie to i tak srednio sie to bedzie oplacac przecietnemu kowalskiemu , jedynie do sportu, chyba ze beda sprzedawac e85 po 2-2,5zl. dla mnie bomba, i tak kupowałbym pewnie E98 ![]() spalaniem sie nie przejmuje bo auto do zabawy mam nadzieje ze bedzie wiecej stacji Orlenu wkrótce, a nie tylko w Wawie, bo inaczej kanistry musza być grane -------------------- |
|
|
![]()
|
|
E100 to czysty etanol to prawda, ale moge sie zalozyc ze nie maja tego na prywatnej stacji za Nakłem w stronę Piły.
|
|
|
![]()
|
|
E100 to czysty etanol to prawda, ale moge sie zalozyc ze nie maja tego na prywatnej stacji za Nakłem w stronę Piły. ![]() moze to zbieżność nazw i nie chodzi o E100 a B100 ![]() CYTAT W ofercie Orlenu jest już B100 - biopaliwo do aut z silnikiem Diesla, tańsze od zwykłego oleju napędowego. Jednak zdaniem Polskiej Organizacji Przemysłu i Handlu Naftowego w zeszłym roku koncerny dokładały 2 do 3 gr do ceny litra zwykłego oleju napędowego, aby pokryć straty na sprzedaży B100. Jednak koncerny wchodziły w tak kosztowny dla wszystkich kierowców interes, aby spełnić rządowe wymogi dotyczące ilości biododatków w paliwie. Inaczej zapłaciłyby wysokie kary.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Tue, 05 September 2006 ![]() |
ee więc to jest 8,5l spirytusu i 1,5l benzyny np. 98 ?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Wed, 23 September 2009 Skąd: Łódź ![]() |
Z grubsza tak.
-------------------- EJ20G, EJ253, C16SE
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Sun, 15 June 2003 Skąd: Warszawa ![]() |
Nie zapominajcie o syndromie zardzewiałych pierścieni. Niestety od tego paliwa wszystko rdzewieje w silniku....
-------------------- WORKSHOP
|
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Mon, 11 August 2008 Skąd: Polska ![]() |
no właśnie na innym forum ktoś tam napisał że widział Forda C-Max Flexi Fuel gdzie po 25 tyś skończyły się pierścienie nie wiem na ile to prawda gość z pojęciem i bzdur nie pisze... pewno za jakiś czas się wszystko wyjaśni jak się komuś motor skończy
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Thu, 11 November 2004 Skąd: warszawa ![]() |
Rdzewieje w momencie kiedy jest paliwo zanieczyszczone woda bo podczas spalania powstaja aldhedydy (jakos tak to sie zwalo), agresywne w stosunku do materialow uzytych w silniku.
|
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Tue, 05 September 2006 ![]() |
to jak saaby i inne flexifuel znoszą te paliwko?
|
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Mon, 13 October 2008 Skąd: okolice Rzeszowa ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Wed, 26 February 2003 Skąd: Warszawa - Grochów ![]() |
to jak saaby i inne flexifuel znoszą te paliwko? Tak samo jak znoszą PB95 i PB98, serie BIO Power mają wtryski paliwa znacznie większe jak zwykłe modele (ECO Power) oraz mają czujnik zawratosci alkocholu w paliwie. Pierścienie przecież są smarowane olejem, jedyne co to obstawiam że szybciej mogą się złużywać uszczelniacze zaworowe i zamiast je wymieniać co 350-400tyś km być może będzie trzeba tą operację częściej przeprowadzić. -------------------- Nissan 200Sx S14 na tor i trochę drift [212KM/268Nm >> 379KM/428Nm]
Nissan Sunny GTi z 2.0 na zmiennej fazie na Tor [243KM/247Nm] Saab 900NG 2.0 Turbo Coobcio Test POWER CAR [185KM/240Nm >> 468KM/485Nm] Saab 9-3 Cabrio Aero 2.3 Turbo Coobcio Lansowóz [205KM/280Nm >> 281KM/424Nm] |
|
|
![]()
|
|
potwierdzam na Wawelskiej za 4,85 i wielki napis E85 paliwo przyszłości (Ultimate 98 na BP - 5,50), wiec jest szansa ze Orlen rozszerzy sprzedaż na inne stacje ...
w sumie to w takim układzie mógłbym eRki nie odpręzac i dmuchac 0,7 Bara zanim wjedzie kucizna tak OT, pompa Boscha 044 da rade, wtryski tez, czyli jedyne co trzeba węze odpowiednie ? ma ktoś jakies sprawdzone coby nie uległy uszkodzeniu od alko ? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Thu, 12 January 2006 Skąd: Pionki/Warszawa ![]() |
Co sądzicie o zastosowaniu tego paliwa jako dodatkowy wtrysk na zasadzie wtrysku wody . Czy wlasciwosci fizyczne bio85 roznia sie mocno od metanolu ? Pytam bo to jest znacznie latwiej dostepne
pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Thursday, 26 June 2025 - 07:21 |