![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Otaku Dołączył: Mon, 21 October 2002 Skąd: Kraków ![]() |
A tak czysto praktycznie- jak mi przy okazji rutynowej kontroli SC udowodnią, że w kanistrze w bagażniku mam akurat czeską E85, a nie zwykłą 95tkę z polskiego Statoilu? Musieliby wiedzieć, że a)byłem w CZ, b)lałem tam paliwo do kanistra... Powachaj e85 to sie dowiesz jak ![]() -------------------- Aerospace Electronics :)
|
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator Dołączył: Wed, 17 August 2005 Skąd: go brać, skąd go brać? ![]() |
Każde paliwo dopuszczone do obrotu jest banderolowane poprzez dodanie odpowiednich substancji chemicznych.
Zwykły patrol Policji raczej tego nie zbada, ale pytanie było o to, jak sprawa wygląda od strony prawa. Colin, może być problem z powąchaniem, bo nie ma gdzie ![]() -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Tue, 12 November 2002 Skąd: Wołomin ![]() |
Co do ilości paliwa (i przy okazji innych specjałów) jakie można wwozić do RP:
http://www.mf.gov.pl/dokument.php?const=2&...96&typ=news i żeby nie szukać, słowo o paliwach: CYTAT Zgodnie z tym przepisem, import towarów przywożonych w bagażu osobistym podróżnego przybywającego z terytorium państwa trzeciego na terytorium kraju zwalnia się od VAT (a co za tym idzie od należności celnych przywozowych) według następujących norm: a) w transporcie lądowym – do równowartości 300 EUR; ![]() Do ww. wartości nie wlicza się wartości produktów leczniczych niezbędnych do spełnienia potrzeb podróżnego, paliwa znajdującego się w standardowym zbiorniku dowolnego pojazdu silnikowego oraz paliwa znajdującego się w przenośnym kanistrze, którego ilość nie przekracza 10 litrów, (...) No i tu jest pole do popisu, czy 10L jest na osobę, czy na samochód. -------------------- dragracingowy spiker do wynajęcia ;)
_http://www.youtube.com/watch?v=2opWEnxSs1g |
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator Dołączył: Wed, 17 August 2005 Skąd: go brać, skąd go brać? ![]() |
Jeśli chodzi o zakup paliwa w Czechach, to nie ten przepis, ale generalnie wolno przywieźć 10l w jednym samochodzie.
-------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Mon, 24 September 2007 Skąd: klodzko ![]() |
a wiec popytalem i co nieco wiem. z CZ mozesz przewiesc paliwa na wlasny uzytek tyle ile ci sie podoba , niewolni ci go wprowadzac w obieg. natomiast zaczynaja sie schody jak to w aucie osobowym wolo przewozic 10l paliwa jako rezerwa natomiast na pace busa lub na przyczepie do 110 l . powyzej tej wartosci zaczynaja sie klaniac przepist dotyczace przewozy srodkow niebezpiecznych . tyle udalo mi sie ustalic. natomiast mozesz miec busa ze zbiornikami np. 2x 150 l. i jest o.k. + 110l na pace. parodia jakas ale niedlugo bede u znajomego z ITD i sie dowiem konkretow ,albo i nie.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator Dołączył: Mon, 21 August 2006 Skąd: Wawa ![]() |
Panowie: jak sprawdzić czy E85 jest dobrej jakości ?
moze takim diwajsem co sie sprawdza jakość pedzonego bimberku ? ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Mon, 28 April 2008 Skąd: Drag Racing Strip ![]() |
gumarally działaj działaj bo ja przy okazji budowy nowego silnika przygotował bym go pod E85 i takie ściąganie by mnie interesowało skoro u nas jeszcze tego nie da się normalnie kupić
pzdr -------------------- American Muscle.
Pontiac Firebird Esprit '77 z LS1 |
|
|
![]()
|
|
Móc przywieźć to jedno, ale pamiętajcie, że od nadwyżki ponad to, co masz w baku i 10l w kanistrze trzeba będzie zapłacić akcyzę.
-------------------- ![]() |
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
|
|
|
![]()
|
|
przewóz niebezpiecznych substancji w baku ? ![]() to nie wolno benzyny w baku wozić ? ponawiam pytanko jak sprawdzić czy źródełko E85 jest dobrej jakości ? -------------------- |
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
nie.
chodziło mi o beczkę 208 litrów bo ktoś się o nią pytał |
|
|
gość_B230FT_* |
![]()
|
![]() |
Zawsze to mozna powiedziec, ze sie wiezie 200 litrow zmywacza do paznokci dla zony
![]() Co bym mogl doradzic to nie zasysanie E85 przez rurke zeby spuscic z beczki czy z baku, to swinswo odbija sie dosyc powaznie na zdrowiu, unikal bym tez kontaktu ze skora. Nie przechowywal bym tez tego w nieszczelnych lub metalowych zbiornikach. Etanol wciaga w siebie wode z otoczenia i w zimie nie warto skladowac wiekszych ilosci. Trzeba tez uwazac jak jest skladowany na stacji gdzie sie go kupuje. |
|
|
![]()
|
|
B23FT: a dlaczego nie przechowywać w metalowych zbiornikach ?
kurde moze by jakaś stacja albo firma w Wawie sprowadzała E85, moze po opłaceniu podatków by się okazało że cena jest koło 5 PLN / 1L , a wtedy nie byłoby tych problemów ? moze jakąś petycje napiszemy do Pawlaka ? podobno jakis koles z PSL miał inwestowac w jakieś urządzenia do robienia E85 ![]() -------------------- |
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
cowboy, jak państwo nie będzie miało z tego kasy, sporej kasy.... to nikt tego nie przepchnie.
To trochę jak z dopalaczmi. Po ich zażyciu podobno ileś osób zmarło... więc są nielegalne. Po wódce też ludzie umierają ... ale jest legalna, bo państwo ma kasę z tego ![]() |
|
|
gość_B230FT_* |
![]()
|
![]() |
B23FT: a dlaczego nie przechowywać w metalowych zbiornikach ? Mam na mysli przykladowa beczke 200L, tej ilosci nie wlejesz jednorazowo do samochodu, jezeli beczka bedzie nie pelna to w niskich temperaturach skropli sie woda, ktora bedzie odrazu wchlonieta przez etanol. Do tego dochodzi rdza ktora etanol zabija niektore pompy paliwowe oraz gumowe uszczelki itp. |
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
CYTAT jezeli beczka bedzie nie pelna to w niskich temperaturach skropli sie woda, ktora bedzie odrazu wchlonieta przez etanol. Do tego dochodzi rdza ktora etanol zabija niektore pompy paliwowe oraz gumowe uszczelki itp. dokładnie tak |
|
|
![]()
|
|
cowboy, jak państwo nie będzie miało z tego kasy, sporej kasy.... to nikt tego nie przepchnie. przeciez napisałem kto moze miec z tego kase ![]() http://forsal.pl/artykuly/395895,bioagra_z...paliwo_e85.html znalzłem takie ogłoszenie: http://www.biznes2biznes.com/?strona=oglos...35&typ_id=7 wiec moze sie doczekamy w przyszlym roku... Mam na mysli przykladowa beczke 200L, tej ilosci nie wlejesz jednorazowo do samochodu, jezeli beczka bedzie nie pelna to w niskich temperaturach skropli sie woda, ktora bedzie odrazu wchlonieta przez etanol. Do tego dochodzi rdza ktora etanol zabija niektore pompy paliwowe oraz gumowe uszczelki itp. OK, chodzilo o niepełne beczki ![]() -------------------- |
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
przeciez napisałem kto moze miec z tego kase ![]() http://forsal.pl/artykuly/395895,bioagra_z...paliwo_e85.html Aby się to przyjęło musiało by być "naprawdę w lepszej" cenie a tylko w "trochę lepszej cenie" bo wyprodukowanie to tylko jedna strona medalu Druga strona to sprzedaż i sieć dystrybucji... czyli stacje paliw które będą to chciały sprzedawać i które będą musiały "wygospodarować" na to zbiorniki kosztem jakiegoś produktu który mają teraz. Każdy silnik może na takim paliwie pracować .... np. FSI z grupy VAG ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Wed, 23 September 2009 Skąd: Łódź ![]() |
Tez mam takie zdanie jak bezduszny. Na wlasny uzytek to mozna do modelarstwa sprowadzac. Jesli mam jechac z Lodzi na Ulez, upalac, a pozniej wrocic do domu to musze miec siec stacji z takim paliwem. I to gesta, bo na 30l zbiorniku daleko nie zajade. Moge zabrac +10 czy +20 litrow w kanistrach, ale to nadal za malo.
Ja sie coraz bardziej sklaniam ku zalozeniu wtrysku wody z metanolem i strojeniu nawet na 95. -------------------- EJ20G, EJ253, C16SE
|
|
|
![]()
|
|
a ja chyba jednak odpreze sie lekko i wystroje na 98... a potem jak bedzie dobrze hulało to sie zrobi 2 mapę pod E85 na pińcet kuni
![]() zawsze można okazyjnie na E85 pojeździć.. nie moze być rzeczywiście tak, żeby za sobą ciągnąć przyczepke na pojeżdżawke z kołami, paliwem itd... musiałbym chyba ostre negaytwy w tej przyczepce pomodzić żeby ją bokami nie stawiało ![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Wednesday, 25 June 2025 - 18:17 |