![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Tue, 16 August 2005 Skąd: W-wa ![]() |
Ale za to dośc dużą siłę ciągu
-------------------- ET 11.58s Mistrz Polski FWD NA 2011r, 2014r, 2015r. 2016r. 2017r. Puchar Polski & King of Poland
Powered by Niuton & Re5pect.pl & Penrite.pl & Syr Garage |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Mon, 24 March 2003 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Thu, 04 September 2008 Skąd: Łódź ![]() |
CYTAT Ten samolot ma kierunkowe dysze turbin. Pilot skierował je w dół, przez co w kontakcie z płytą lotniskowca samolot jakby się od niego 'odepchnął'. To tak na szybko i łopatologicznie. CYTAT Na filmie jest Su-27K/33, ten jeszcze nie miał wektorowanego ciągu. nie jestem pewien ale tez nie wydaje mi sie ze ma kierowane, w kazdym razie nie potrzebował tego, przeciez podchodząc byl juz tak przechylony ze musial "dac do dechy" ![]() -------------------- V8
|
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Tue, 17 October 2006 Skąd: Bielsko-Biala ![]() |
Jak jesteśmy w tematyce samolotów, to był kiedyś film w którym z tego co pamiętam jakiś MIG bądź SU robił cuda pokroju latania w tył, zatrzymania się w powietrzu będąc pionowo itd. Ktoś pamięta jak się ten film nazywał, bądź da linka? Bo szukałem wczoraj na yt ale nie znalazłem niestety.
-------------------- www.swagdrift.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Thu, 02 December 2004 Skąd: Warszawa ![]() |
Wpisz sobie w google "mig/su cobra"
-------------------- Zamiast na siłę ulepszać samochód lepiej ulepszyć kierowcę...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Fri, 10 December 2004 Skąd: Malbork/Gdańsk ![]() |
Nie wiedziec czemu moj post polecial... A pisalem o manewrze zwanym "kobra pugaczowa"
-------------------- VW Arteon R-Line 2.0 TSi 2023 - his
VW Golf VIII Life 1.0 TSi 2020 - her Oba Mondstein Grau :) |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Mon, 10 October 2005 Skąd: Kraków/Łódź/Tarnów/Dębica ![]() |
Jak jesteśmy w tematyce samolotów, to był kiedyś film w którym z tego co pamiętam jakiś MIG bądź SU robił cuda pokroju latania w tył, zatrzymania się w powietrzu będąc pionowo itd. Ktoś pamięta jak się ten film nazywał, bądź da linka? Bo szukałem wczoraj na yt ale nie znalazłem niestety. ![]() CYTAT Kobra, kobra Pugaczowa – jedna z figur akrobacji lotniczej. Jako pierwszy figurę wykonał oblatywacz OKB Suchoja, Igor Wołk w czasie prób korkociągowych Su-27. Publicznie Kobrę po raz pierwszy zademonstrował Wiktor Pugaczow na salonie w Le Bourget w 1989 na myśliwcu MiG-29[1]. Manewr możliwy jest do wykonania odrzutowym samolotem myśliwskim o bardzo dobrej sterowności i małym obciążeniu ciągu lub wyposażonym w silniki ze sterowaniem wektorem ciągu. http://pl.wikipedia.org/wiki/Kobra_(akrobacja_lotnicza) ..z cyklu Rewelka ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator Dołączył: Wed, 17 August 2005 Skąd: go brać, skąd go brać? ![]() |
Od niczego się nie odbił, tylko tak skierował ciąg silników, żeby zniwelować inne siły działające na samolot - w tym zwłaszcza siłę grawitacji. Zwiększenie ciągu przy podchodzeniu do lądowania nie spowodowałoby przy tej pozycji i prędkości natychmiastowej reakcji i maszyna by po prostu spadła, bądź musiała by kontynuować lądowanie. Właśnie taka sytuacja miała miejsce podczas katastrofy pod Smoleńskiem - pilot za późno zwiększył ciąg i samolot nie zdołał się już podnieść pułapu.
-------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Sat, 27 May 2006 Skąd: Płock ![]() |
-------------------- Toyota Supra Mk4
2JZ-GTE |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Mon, 20 April 2009 Skąd: Jasło ![]() |
niezły wkręt
-------------------- GREGOR10.PL ChipTuning Hamownia Modyfikacje VW AUDI BMW MERCEDES PORSCHE
|
|
|
![]()
|
|
![]() Rookie Dołączył: Thu, 16 December 2004 Skąd: Gdynia ![]() |
ale staroc wyciagnales
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Fri, 31 October 2008 Skąd: Gdańsk ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Wed, 23 February 2005 Skąd: Radom/Warszawa ![]() |
-------------------- ....Fabia RS.....190/400
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Mon, 20 April 2009 Skąd: Jasło ![]() |
sory za wykop , ale ta osoba wyglada jak meżczyzna..... :/
edit tancerka na "nitro" i drift szamowozem -------------------- GREGOR10.PL ChipTuning Hamownia Modyfikacje VW AUDI BMW MERCEDES PORSCHE
|
|
|
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Fri, 27 June 2008 Skąd: WST ![]() |
a propo SU i jego możliwości - rewelka
|
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Tue, 23 May 2006 Skąd: Olsztyn ![]() |
-------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Wed, 14 July 2004 Skąd: Rz ![]() |
gdy dzis rano ogladalem ten temat i trafilem na ten film z kobra papapugowa był u mnie znajomy z lotnictwa pracujacy w branzy i mowił że takie cos jedynie "ruskie" potrafią zrobić, kazdy inny samolot w trakcie sie rozleci.
![]() -------------------- Quality means doing it right when no one is looking.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Sun, 27 August 2006 Skąd: zza węgła ![]() |
gdy dzis rano ogladalem ten temat i trafilem na ten film z kobra papapugowa był u mnie znajomy z lotnictwa pracujacy w branzy i mowił że takie cos jedynie "ruskie" potrafią zrobić, kazdy inny samolot w trakcie sie rozleci. ![]() Nie do konca "Today maneuver Cobra can aircraft do a series of SU-27, SU-30, SU-32, SU-33, SU-37, SU-35, MIG-29, MIG-29OVT, MIG-35 and F-22 Raptor. The aircraft of other models are not able to do such a maneuver." |
|
|
![]()
|
|
Forum Clubber Dołączył: Mon, 18 December 2006 Skąd: TST ![]() |
ruskie tez sie rozlatuja , widziałem na wlasne oczy na pokazach w radomiu
![]() |
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Thu, 17 November 2005 ![]() |
Bla, bla, bla.
Coz, napisalem dluga i rzeczowa odpowiedz na moim skromnym zdaniem żalosny post dot. filmiku o kulturycie napisany przez hwojtka jednak moderator zdecydowal iz jestem niegodzien aby moja wypowiedz mogla zostac przez kogos przeczytana. Swoja droga powod edycji jest nieprawdziwy poniewaz zaden moderator nie prosil o zakonczenie tej dyskusji wiec hwojtek jak i inni tez powini dostac ostrzezenie. ------------------------------------------------- Wiec aby nie robic offtopicu kawal: Jak wiele kryteriów trzeba spełniać by zostać moderatorem? Tylko jedno, trzeba siedzieć w tyłku u admina. I pare innych fajnych ![]() http://wolnyateista.pl/showthread.php?tid=111&page=1
Powód Edycji: Ostrzeżenie za te wywody o sporcie, kulturystyce itd. Moderator prosił o zakończenie tematu.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Wednesday, 06 August 2025 - 20:51 |