Shoutbox 0 nowych PW 

62 Stron V  « < 13 14 15 16 17 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Opinie o narzędziach i pytania o marki
rychulja
post Fri, 06 Jan 2012 - 23:57
Post #281

Super User

Ja używam dynamometrycznego Vorela ale to amatorsko w swoich projektach , skręciłem kilka głowic i jestem zadowolony z niego , co jakiś czas sprawdzam go z lepszymi kluczami czy się nie rozjeżdża i narzazie jest ok ;]

--------------------
Hamowania- chiptuning
Elektronika samochodowa
BMW , Mercedes-benz Kodowanie kluczy
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Fri, 06 Jan 2012 - 23:57
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
qbejs
post Sun, 08 Jan 2012 - 11:45
Post #282

Forum Killer

Vorel dynamometryczny też przeszedł testy u mnie i daję radę do amatorskiego zastosowania. Natomiast wczoraj przejechałem się na bitach Yato M12 przy odkręcaniu glowicy w mietku w201 i krótki i długi poległy a Stahlson z Brico Depot dał radę tongue.gif Chyba czas na zestaw bitów Proxxona.

--------------------
VW 16V++ :)

+Quote Post
iktorn92
post Sun, 08 Jan 2012 - 14:06
Post #283

Frequent User

Stahlson jest na prawde bardzo doobry. Jest produkcji castoramy 25lat gwarancji, mam kpl plaskich i kpl. nasadek i to po prostu działa. Ziom ma walizkę taka najwiekszą i tez juz swoje te narzędzia zrobiły. Polecam!

+Quote Post
wgp
post Fri, 13 Jan 2012 - 17:30
Post #284

Rookie

Potrzebuję klucz dynamometryczny w okolicach 20(40)-200Nm, mogę na to przeznaczyć do 400-450zł. Co polecacie? Zrobiłem małe rozeznanie rynku dynamometryków i takie klucze mam do wyboru w tych okolicach:

- Facom 40-200Nm
- Beta 40-200Nm
- Carolus 20-200Nm
- Promat 20-200Nm

Carolus to tańsza wersja Gedore, różni się tym że ma podziałkę co 10Nm a nie co 1Nm. Raczej nie powinno to przeszkadzać, przy momentach tego rzędu 5Nm w jedną czy drugą stronę nie robi aż takiej różnicy.

Co do Promat'a to znalazłem o nim niewiele opinii użytkowników, jedyne co wiem, to że jest produkowany w Niemczech. Znacie tą markę?

A może lepiej kupić tajwański klucz typu Jonnesway, Proxxon i jakieś 100-150zł zostanie w kieszeni? Chociaż raczej skłaniam się ku opcji żeby kupić porządny klucz na lata niż potem męczyć się z ciągłymi kalibracjami tańszego klucza.

Pozdrawiam i doradźcie!

+Quote Post
Bzyk
post Fri, 13 Jan 2012 - 17:43
Post #285

Frequent User

Z tego co wymieniłeś wybór jest prosty- Facom

--------------------
Nie mam nic przeciwko ruchom kobiet byle były rytmiczne...

+Quote Post
Misior
post Fri, 13 Jan 2012 - 17:46
Post #286

Forum Homee

A nie bierzesz pod uwagę TOPTULA który też ma zakres 20-200Nm?

+Quote Post
wgp
post Fri, 13 Jan 2012 - 17:59
Post #287

Rookie

A jak z jakością Facoma, bo chyba 2 lata temu wykupił ich Stanley i coś gdzieś usłyszałem że jakość nieco spadła.
Toptula nie brałem pod uwagę, powinienem? Chyba trochę niższa półka.

+Quote Post
Misior
post Fri, 13 Jan 2012 - 19:24
Post #288

Forum Homee

No nie wiem czy niższa - może trochę. Stanleya teraz to można kupić żeby na półce położyć smile.gif a toptul ma dożywotnią gwarancję i przeważnie się nie psuje.
sprzedaje trochę narzędzi w tym cale wózki toptula i uszkodzone narzędzia to rzadkość, a oprócz śrubokrętów i bitów wszystko jest uznawane bez problemu (jeśli już się przytrafi).

+Quote Post
kidzio_r5gtt
post Fri, 13 Jan 2012 - 19:35
Post #289

Forum Homee

Ikona grupy

CYTAT(wgp @ Fri, 13 Jan 2012 - 17:30) *
Potrzebuję klucz dynamometryczny w okolicach 20(40)-200Nm, mogę na to przeznaczyć do 400-450zł. Co polecacie? Zrobiłem małe rozeznanie rynku dynamometryków i takie klucze mam do wyboru w tych okolicach:

- Facom 40-200Nm
- Beta 40-200Nm
- Carolus 20-200Nm
- Promat 20-200Nm

Carolus to tańsza wersja Gedore, różni się tym że ma podziałkę co 10Nm a nie co 1Nm. Raczej nie powinno to przeszkadzać, przy momentach tego rzędu 5Nm w jedną czy drugą stronę nie robi aż takiej różnicy.

Co do Promat'a to znalazłem o nim niewiele opinii użytkowników, jedyne co wiem, to że jest produkowany w Niemczech. Znacie tą markę?

A może lepiej kupić tajwański klucz typu Jonnesway, Proxxon i jakieś 100-150zł zostanie w kieszeni? Chociaż raczej skłaniam się ku opcji żeby kupić porządny klucz na lata niż potem męczyć się z ciągłymi kalibracjami tańszego klucza.

Pozdrawiam i doradźcie!

do do listy dorzucę Ci jeszcze Snap-On

--------------------
www.re5pect.pl

+Quote Post
wgp
post Fri, 13 Jan 2012 - 20:38
Post #290

Rookie

Powiedz gdzie kupić Snap-On'a za 450zł to biorę od razu wink.gif Bo nawet w Stanach kosztuje on koło 300$. Tu nie chodzi o listę fajnych kluczy, tylko co wybrać z tej listy powyżej, bo z tych firm znalazłem klucze w moim zasięgu. Wiem że są lepsze firmy, ale chcę się zmieścić w podanej kwocie.

+Quote Post
kidzio_r5gtt
post Fri, 13 Jan 2012 - 20:43
Post #291

Forum Homee

Ikona grupy

z listy wziąłbym Facom.

--------------------
www.re5pect.pl

+Quote Post
satsun
post Fri, 13 Jan 2012 - 22:01
Post #292

User

A ja bym wziął raczej Jonneswaya czy proxxona jeśli to ma być klucz do garażu a nie do warsztatu gdzie będzie regularnie użytkowany. Ewentualnie tak jak mówią jeśli z listy to chyba Facom, zastanowiłbym się też na tym carolusem, ale nie wiem jak bardzo on odstaje od Gedore więc ciężko mi powiedzieć.

+Quote Post
wgp
post Sat, 14 Jan 2012 - 16:28
Post #293

Rookie

Ok, dzięki za opinie. Jeszcze robię mały research jeśli chodzi o klucz Promat - wygląda identycznie kropka w kropkę jak Carolus i Rahsol - czyli rodzina Gedore, produkowany również w Niemczech, a cena zdecydowanie niższa. Napisałem do Gedore Polska - zobaczymy. Na niemieckich forach spotkałem się z pozytywnymi opiniami, jedynie wykończeniem odstaje nieco - może stąd niższa cena.

Używa ktoś kluczy dynamometrycznych Beta? Wiem że ogólnie narzędzia mają bardzo dobre, ale nie wiem jak dynamometryki.

+Quote Post
wgp
post Mon, 16 Jan 2012 - 16:26
Post #294

Rookie

Dostałem odpowiedź od dużego sklepu narzędziowego na Śląsku, że klucze Promat są produkowane przez Gedore, ale sprzedawane przez inny koncern narzędziowy (Nordwest Handel). Także teraz jestem raczej nastawiony na kupno tego klucza, mam nadzieję że jakością nie odstaje od bardziej markowych braci - Caorlus, Rahsol, a cena dużo niższa. Porównanie w stylu 'znajdź różnice':
Carolus:

Rahsol:

Promat:

Pozdrawiam!

+Quote Post
gość_bezduszny_*
post Mon, 16 Jan 2012 - 16:34
Post #295

optycznie może być to samo
ciekawe czy materiałowo też

+Quote Post
wgp
post Mon, 16 Jan 2012 - 17:22
Post #296

Rookie

No też jestem ciekaw.... Wydaje się że powinno być to samo, ale to już niestety jest nie do sprawdzenia. Chyba jednak taniej produkować identycznie to samo niż dwie linie produkcyjne tworzyć. Promat'a najtaniej znalazłem za 370zł, Carolus za 460zł, Rahsola już chyba nie produkują tego modelu. Sprzedawca zachwalał i twierdził że od kilku lat sprzedaje i nie było reklamacji (w ofercie ma też Gedore i Carolusa więc pisał to raczej obiektywnie).

+Quote Post
Misior
post Mon, 16 Jan 2012 - 17:56
Post #297

Forum Homee

Jedyne co mi w tych kluczach nie pasuje (a co polecany przeze mnie TOPTUL ma) to nasadki blokowanej kulka na przycisk. Tutaj nasadka może spaść, a przy blokadzie niema szans.

+Quote Post
wgp
post Mon, 16 Jan 2012 - 18:09
Post #298

Rookie

Ale jeśli kulka dobrze działa to też Ci nasadka przecież nie spadnie, większość przedłużek chociażby masz bez przycisku i nasadki nie spadają. A tu jest ta zaleta że klucz działa w obie strony po przepchnięciu tego trzpienia na drugą stronę. Nie ma przełącznika prawo-lewo przez co grzechotka działa zawsze w jednym kierunku, więc teoretycznie rozwiązanie trwalsze. Tak na mój rozum.

+Quote Post
wb78
post Mon, 16 Jan 2012 - 20:23
Post #299

Frequent User

Mam identyczny klucz tylko z brandowany przez Wurtha. Znosi katowania od 3 lat. Polecam.

+Quote Post
Misior
post Tue, 17 Jan 2012 - 10:52
Post #300

Forum Homee

CYTAT(wgp @ Mon, 16 Jan 2012 - 18:09) *
A tu jest ta zaleta że klucz działa w obie strony po przepchnięciu tego trzpienia na drugą stronę. Nie ma przełącznika prawo-lewo przez co grzechotka działa zawsze w jednym kierunku, więc teoretycznie rozwiązanie trwalsze. Tak na mój rozum.

Prawie wszystkie grzechotki działają w obie strony (mają przełącznik) i nic im się przez to nie dzieje więc raczej to nie ma znaczenia.
Chyba ze się mylę to mnie poprawcie.

+Quote Post

62 Stron V  « < 13 14 15 16 17 > » 
Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Saturday, 21 June 2025 - 05:19