Shoutbox 0 nowych PW 

KW Suspensions


2 Stron V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> Na czym i gdzie stroić uturbione BMW...
gość_>STAN<_*
post Wed, 02 May 2007 - 02:14
Post #1









Skoro już tematy odnośnie uturbiania BMW...Ja z chęcia dowiem się tez paru dobrych rad na temat tych komputerów których nie wymieniłem(lub wymieniłem ale mało o nich napisałem)...

to może na przyszlość przyda się pare rad odnośnie strojenia
na czym stroić najlepiej i co odradzac aby nie było chybionych inwestycji
Osobiście uważam że BMW powinno się stroić na komputerach typu Stand Alone. SMT zawodzi
(Uturbianie BMW nie należy do najtańszych więc raz warto wydac więcej na dobry komputer niż pozniej żałować.)

SMT6 -stroi sporo naszych Polskich ,,tjunerów" ( ale jak pisałem wcześniej odradzam tego kompa do BMW)

AUTRONIC- Jest to bardzo dobry (jak nie najlepszy dostępny w PL komputer do BMW) jego minusem jest cena. wystroić można w Jet tronicu we Wrocławiu lub w Warszawskim V.T.G

DTA- kolejny i z opini wnioskuje niekiepski Stand Alone.Osobiście nie słyszałem aby ładował ktoś ten komp do BMW ale z tego co wiem Tomson dobrze radzi sobie ze strojeniem.A jest w cenie 1/2 AUTRONICA.

Motec- popularny w Stanach Zjednoczonych...w Polsce występujący w samochodach rajdowych...dosyć niespotykany komp w autach ulicznych (stroi ponoć Jet tronic) jest ponoć porównywalny cenowo do Autronica.

AEM- występuje wogule do BMW???

To tyle odemnie z chęcią sie dowiem czegoś więcej o innych komputerach...na których można wystroić ,,niemiecką technologie"
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Wspieraj forum
post Wed, 02 May 2007 - 02:14
Post #


Dotacja






Dotacja na forum
Go to the top of the page
 
Quote Post
Mario
post Wed, 02 May 2007 - 09:51
Post #2


Forum Homee
Dołączył: Sat, 21 December 2002
Skąd: Płock





Zostaje nadal najlepsze z możliwych i tańszych rozwiazań czyli remap ECU.
Unitronic robił coś takiego w pierwszym uturbionym BMW 325i wiele lat temu i z tego co mi właściciel opowiadał auto jeździło bezproblemowo i bezawaryjnie.
Wiec może tam powinieneś zapytać.


--------------------
Wicemistrz Polski i Mistrz Pucharu PZMot na 1/4 mili w klasie Profi+ 2003r.
Ostatnie projekty :2 X BMW M3 3.0 Turbo ,Audi A3 1.8T,Seat Ibiza 1.8T, 2XBMW 325 Turbo,
2xAudi S3, 6xBMW E46 330i + 325 Supercharged by MTG
wiecek1@neostrada.pl gg 5424844
Sportowe układy wydechowe,uturbianie aut,instalacje kompresorów...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Kucza
post Wed, 02 May 2007 - 10:24
Post #3


Frequent User
Dołączył: Sun, 14 March 2004
Skąd: Kętrzyn/Wawa





Perfectpower ma, poza piggyback-ami, również sterowniki typu stand alone nazywają się xms i xms-l i pewnie są tańsze.


--------------------
Auto nie powinno wyglądać na szybsze niż jest w rzeczywistości.

Cyfrowe mierniki EGT, CLT, OIL www.tuning.aplus.pl

Modyfikacje mechaniczne www.kfrmotors.com
Go to the top of the page
 
+Quote Post
klonek78
post Wed, 02 May 2007 - 12:20
Post #4


Forum Homee
Dołączył: Mon, 01 August 2005
Skąd: Elbląg





zależy o którym modelu bmw mówisz. sterowniki są bardzo różne i bardzo różnie reagują na świnki. generalnie im nowsze auto tym trudniej to wystroić świnką ze względu na rozbudowaną elektronikę. generalnie większość aut z rocznikiem do 2000r. można bezproblemowo stroić świnkami. Później zaczęły obowiązywać kolejne normy EURO i obowiązkowy OBD/EOBD i tu sprawa dla piggyback'ów się komplikuje. zostaje wtedy remap lub właśnie SA


--------------------
Szymany - ET 15,65 Vmax 168km/h - zero odchudzania + duże CarAudio + klima + seria sprzęgło
259HP + 347Nm@0,85bara - będzie więcej....
350HP + 450Nm coming soon
Go to the top of the page
 
+Quote Post
saleen
post Wed, 02 May 2007 - 12:21
Post #5


Forum Clubber
Dołączył: Tue, 18 April 2006
Skąd: Poznań





Szefer w Omedze Bi-Turbo ma właśnie XMS'a, widziałem w Poznaniu na TCD... więc generalnie on może więcej wiedzieć na temat tego kompa - czy się opłaca, czy nie ma problemów, czy tani itp.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
korona
post Wed, 02 May 2007 - 18:13
Post #6


Forum Homee
Dołączył: Mon, 27 November 2006
Skąd: [SRB] Adam





A jak wygląda sprawa jeżeli chodzi o remap? W ilu miejscach w kraju mogą to wykonać (proszę o jakieś namiary na południową Polskę). Jaki jest koszt takiej operacji i ile to trwa? Czy jeżeli podczas strojenia wyjdzie jakaś awaria mechaniki to można przyjechać w innym terminie i dokończyc strojenie bez dodatkowych kosztów?

Może ktoś z przedstawicieli tunerów wypowie się na forum a nie na priv tak żeby każdy miał pojęcie o jakich kwotach mówimy (przypomnę że chodzi o BMW M50 lub M52)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gość_k-meal_*
post Wed, 02 May 2007 - 20:47
Post #7









a co z ecumasterem?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
buni
post Wed, 02 May 2007 - 21:05
Post #8


Forum Homee
Dołączył: Mon, 14 October 2002
Skąd: w-wa





a moze tym SA :
http://www.kennedysdynotune.com/TEC3r.htm

http://www.electromotive-inc.com/


--------------------
Lotus@k20Rotrex = 420KM@800kg
BMW E36 318is 180km@190Nm -> www.bmwiscup.pl
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gość_>STAN<_*
post Wed, 02 May 2007 - 23:17
Post #9









CYTAT("korona":27nchz7j)
A jak wygląda sprawa jeżeli chodzi o remap? W ilu miejscach w kraju mogą to wykonać (proszę o jakieś namiary na południową Polskę). Jaki jest koszt takiej operacji i ile to trwa? Czy jeżeli podczas strojenia wyjdzie jakaś awaria mechaniki to można przyjechać w innym terminie i dokończyc strojenie bez dodatkowych kosztów?

Może ktoś z przedstawicieli tunerów wypowie się na forum a nie na priv tak żeby każdy miał pojęcie o jakich kwotach mówimy (przypomnę że chodzi o BMW M50 lub M52)


Nie wiem o jakich kosztach mówimy jezeli chodzi o re-map komputera.
Podam ci namiary do firm (w róznych regionach Polski specjalizujacych się w elektronice pojazdowej miedzy innymi w strojeniu)

Jet-tronic (Wrocław)
Unitronic (I don't know)
Masters (Warszawa...)
V.T.G (Warszawa)
Diagtronic (Warszawa)
Serwis BMW Braci Jagieło w Łodzi (a raczej ich elektryk który czasem u nich pracuje chociaż nie wiem czy takiej operacjii sie kiedyś podejmował)


Jeżeli jakiś błąd popełniłem to prosze poprawić(albo prosze dopisać jakieś inne firmy zajmujące się tym)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mario
post Thu, 03 May 2007 - 00:21
Post #10


Forum Homee
Dołączył: Sat, 21 December 2002
Skąd: Płock





Remap
UNITRONIC Andrzej Poniedziałek
ul. Pęcherska 36B
02-661 Warszawa
tel. biuro: (22) 647 29 23


--------------------
Wicemistrz Polski i Mistrz Pucharu PZMot na 1/4 mili w klasie Profi+ 2003r.
Ostatnie projekty :2 X BMW M3 3.0 Turbo ,Audi A3 1.8T,Seat Ibiza 1.8T, 2XBMW 325 Turbo,
2xAudi S3, 6xBMW E46 330i + 325 Supercharged by MTG
wiecek1@neostrada.pl gg 5424844
Sportowe układy wydechowe,uturbianie aut,instalacje kompresorów...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
GR44Z
post Thu, 03 May 2007 - 03:16
Post #11


Super User
Dołączył: Fri, 19 May 2006
Skąd: Dolny Śląsk





Jest jeszcze NIRA i3.

http://www.niramotorsport.com/

A że jest szwedzka, to musi sobie radzić dobrze w BMW z turbiną
Niestety stroić chyba też trzeba na miejscu.

Pozdr.


--------------------
Twój silnik może robić w moim za rozrusznik :P
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gość_k-meal_*
post Thu, 03 May 2007 - 03:46
Post #12









Stan, ten link moze Ci sie przydac:
http://forums.bimmerforums.com/forum/sh ... p?t=448231

generalnie wiekszosc chwali smt6.

oprocz tego jeszcze kilka.

tec3r:
http://www.directignition.com/products/tec3.html
http://forums.bimmerforums.com/forum/sh ... p?t=683650

tsi:
http://forum.e46fanatics.com/showthread.php?t=294039

megasquirt:
http://www.megasquirt.info/

haltec:
http://www.haltech.com/

wolf:
http://wolfems.cart.net.au/

ttp:
http://www.ttp-engineering.com/store/pr ... 3682007be9

greddy:
http://www.greddy.com/products/display/ ... ategory=47

(">STAN<":1id4wg6f)
AEM- występuje wogule do BMW???[/quote]tak
Go to the top of the page
 
+Quote Post
korona
post Mon, 21 May 2007 - 15:47
Post #13


Forum Homee
Dołączył: Mon, 27 November 2006
Skąd: [SRB] Adam





Czy ktoś wie czy Ecumaster będzie działać w BMW? Wiem że smt-6 jako-tako działa, ale szukam jeszcze jakichś alternatyw a Ecumaster wydaje się całkiem dobry - choć podobno nie idzie nim przestawić zapłonu? No i czy będzie działać dobrze? Jak ze wsparciem technicznym - choćby na forum?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gość_k-meal_*
post Mon, 21 May 2007 - 16:01
Post #14









odnosnie wsparcia:
viewtopic.php?t=43669
Go to the top of the page
 
+Quote Post
m@ciek
post Mon, 21 May 2007 - 16:21
Post #15


Forum Killer
Dołączył: Sat, 19 October 2002
Skąd: drifters.pl





W kwestii SMT6 ...

Jedno jest pewne - jak ten komp trafi w odpowiednie ręce, to da się na nim zrobić stabilnie i równo jeżdżące, prawidłowo zestrojone BMW, czego moja E30 jest najlepszym przykładem.
Nie będziesz miał w nim żadnych wodotrysków, ekstra zabezpieczeń, logowania i innych pierdół, ale na pewno można na nim zrobić poprawnie ganiające auto.

Jak masz więcej kasy, to bierz standalone bez zastanowienia. Może nie będziesz korzystał z 6 egt, nitro i innych bajerów, ale na pewno możliwość porobienia zabezpieczeń bardzo się przyda.

Powinieneś się kierować jednak głównie nie tym, jaki komp założyć, ale kto to zrobi.
Wzbierz tunera, a on Ci doradzi.
Podstawą jest support na miejscu. Co z tego megasquirt jest standalone, jest tani i są w Szwecji BMW, które mają po 800km na tym komputerze, jak nikt prawdopodobnie Ci tego od ręki porządnie nie zrobi.

Ja nie znam wszystkich firm , ale na pewno możesz się zgłosić w Polsce na robotę AUTRONICA (VTG), AEM ( Mateusz B., Miniac, Tomson, BRT, i pewnie jeszcze wielu innych) , DTA (Tomson).

Auta od nich jeżdżą i to doświadczenie jest najważniejsze.

Ja mam AEMa i uważam, że ma on dwie podstawowe przewagi nad pozostałymi.
1) podłączana sonda szerokopasmowa UEGO - ułatwia to pracę tunera, ponieważ na monitorze kompa wyświetla dane i zapewnia logowanie AFRu

2)wielofunkcyjny wskaźnik. Jest to super rzecz - jeden wskaźnik, który monituruje do 19 parametrów silnika i wyświetla ten, który jest najbliżej wartości krytycznej. Kosztuje ok. 1500zł ekstra chyba, ale zastępuje wszystkie wskaźniki.(jeszcze go nie mam )
Go to the top of the page
 
+Quote Post
korona
post Mon, 21 May 2007 - 16:36
Post #16


Forum Homee
Dołączył: Mon, 27 November 2006
Skąd: [SRB] Adam





SA odpada - ze względu na cenę. Albo swinka, albo remap (strojenie musi być gdzieś na śląsku) Wolę jednak jakąś świńkę i stroić w miarę rozwoju projektu samemu (oczywiście ktoś mi musi trochę pomóc ). No więc czy Ecumaster daje radę w BMW?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Sputnik
post Mon, 21 May 2007 - 18:44
Post #17


Super User
Dołączył: Fri, 01 July 2005
Skąd: Wrocław





Zapytaj [url=http://www.streetracing.pl/forum/profile.php?mode=viewprofile&u=931:2oh3tvo2]Bobika[/url:2oh3tvo2]. On pracuje w Jetronik
Go to the top of the page
 
+Quote Post
klonek78
post Mon, 21 May 2007 - 20:40
Post #18


Forum Homee
Dołączył: Mon, 01 August 2005
Skąd: Elbląg





CYTAT("korona":1b2yyp36)
No więc czy Ecumaster daje radę w BMW?


pytaj Jadzwina - on go zbudował

Added after 1 minutes:

CYTAT("korona":1b2yyp36)
Albo swinka, albo remap (strojenie musi być gdzieś na śląsku) Wolę jednak jakąś świńkę i stroić w miarę rozwoju projektu samemu


proponuję najpierw budować auto na świnca, a na sam koniec wywalić świnkę i zrobić dobry remap


--------------------
Szymany - ET 15,65 Vmax 168km/h - zero odchudzania + duże CarAudio + klima + seria sprzęgło
259HP + 347Nm@0,85bara - będzie więcej....
350HP + 450Nm coming soon
Go to the top of the page
 
+Quote Post
korona
post Mon, 11 Jun 2007 - 11:03
Post #19


Forum Homee
Dołączył: Mon, 27 November 2006
Skąd: [SRB] Adam





U mnie SMT6 już w aucie, wszystko działa, można sterować zapłonem i paliwem. Ale mam problem bo auto ciężko odpala z SMT, jeżeli włożyć zamiast niego zworkę to odpala normalnie (z SMT6 trzeba kręcić kilka sekund). Wartości oczywiście na "0". Co może być problemem?

edit: problem rozwiązany, po sprawdzeniu napięcia zasilającego i kilku innych rzeczy, okazało się że ustawienia global settings wg PerfectPower są nie do końca zgodne z rzeczywistością, po przestawieniu "low level input" na OFF wszystko już działa jak trzeba
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Albert
post Mon, 11 Jun 2007 - 23:43
Post #20


Administrator
Dołączył: Thu, 10 October 2002
Skąd: Warszawa





http://www.evosport.com/product/aem/


--------------------
Administrator forum - kontakt forum@racingforum.pl

Torowe Audi S2 opis na forum lub strona Audi S2 na FaceBook'u
Go to the top of the page
 
+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
 

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Sunday, 23 November 2014 - 19:54