![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Sun, 20 July 2008 ![]() |
Grand, pytasz o to już któryś raz - podniesienie ciśnienia nic nie da.
|
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Mon, 20 November 2006 ![]() |
KOD Ja robię obecnie takiego strokera ale na bloku M52.Interesuje nas tylko wał z m54.Zakładasz koło pasowe od m50 i całą resztę i gra Jak wyglada Ustawienie rozrzadu po zastosowaniu koła z m50 ? Wał korbowy ustawia sie tak jak pokazuje znak na kole z m50 ?? |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Tue, 07 July 2009 Skąd: Kraków ![]() |
dobrus_m30 - da i huj
![]() Co do koła z M52 to musisz odkręcić te 6 śróbek i przestawić tak żeby wycięcie na klin pasowało do tej przerwy w ząbkach tak jak na kole z M50 i wtedy gra;] wał z M52 ma chyba w innym miejscu wycięcie na klin i dlatego trzeba odkręcić i złożyć przestawiając o 1/3 obrotu w lewo chyba. bedziesz miał dwa koła w ręce to zobaczysz ocb -------------------- E36 M50B30 sprzedana... / 191hp@250hp i 260@318Nm
E60 535d obecna / 272hp@427hp i 560@788Nm |
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Fri, 15 January 2010 Skąd: Łowicz ![]() |
KOD Ja robię obecnie takiego strokera ale na bloku M52.Interesuje nas tylko wał z m54.Zakładasz koło pasowe od m50 i całą resztę i gra Jak wyglada Ustawienie rozrzadu po zastosowaniu koła z m50 ? Wał korbowy ustawia sie tak jak pokazuje znak na kole z m50 ?? Najlepiej zablokować wał w GMP na kole zamachowym.Wtedy masz pewność.Jak zablokujesz na kole zamachowym to sobie pasowe z przodu ustawisz jak trzeba. |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Fri, 06 July 2007 Skąd: slask :) Racibórz/Rybnik ![]() |
Grand, pytasz o to już któryś raz - podniesienie ciśnienia nic nie da. miales mu jeszcze dopisac,wez wkoncu kup det2 za 400zl , wepnij w dupe sonde afr i zrob korekty, pozniej sie pobaw zaplonem i poczujesz wkoncu roznice a nie kabinuj ![]() -------------------- 2011 SSS -> W-ce mistrz RWD DRAG , Bemowo ET - 12,89 (mat suszarka)
2011 bigbmw -> 1 miejsce King of BMW - ET: 12,51 (mat suszarka) (urwane 0,3sek) 2012 sss Ełk -> ET: 12,01 (mat suszarka) (urwane 0,5sek) 2013 sss Kamień Ś. -> ET 11,2 (mat suszarka pocięta :P ) (urwane 0,8sek i napędy też :P) 2015 automaster -> ET 12,2 Najszybszy Lotus 7 w pl. 2016 k64 DragGirl -> ŻONA w BMW TURBO !!! :) e46 m50 608KM 800nM Go Babe GO ! :) dyno: 740KM 1000nM seria wałki - m50 3.0 nowy projekt - sie robi czasem :P performance.k64.pl turbo replki i orginalne gt35 gt30 gt28 ... repliki, BMW TURBO zestawy , wastegate, blow off ... |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Tue, 13 January 2009 Skąd: Białystok ![]() |
Tak w temacie strokerów itd. Rozwiercał ktoś kiedyś blok M30B30 z 89mm na 92mm? Jest to fizycznie wykonalne?
świadomość zrobienia bloku pod M30B35 w idealnym stanie działa na wyobraźnię... |
|
|
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Sun, 17 June 2007 Skąd: Białystok ![]() |
Najlepiej zablokować wał w GMP na kole zamachowym.Wtedy masz pewność.Jak zablokujesz na kole zamachowym to sobie pasowe z przodu ustawisz jak trzeba. Ja mam wał z M52tu i koło z M50. Ustawione wszystko na znaki jak w M50. Szczerze to nawet do głowy mi nie przyszło sprawdzac przed złozeniem czy sie OT pokrywa. -------------------- Ręce w smarze, jaja w błocie to mechanik przy robocie....
|
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Mon, 20 November 2006 ![]() |
KOD Ja mam wał z M52tu i koło z M50. Ustawione wszystko na znaki jak w M50. Szczerze to nawet do głowy mi nie przyszło sprawdzac przed złozeniem czy sie OT pokrywa. Hmmm to skad wiesz ze dobrze ustawiles kolo z walem ? |
|
|
![]()
|
|
KOD Ja mam wał z M52tu i koło z M50. Ustawione wszystko na znaki jak w M50. Szczerze to nawet do głowy mi nie przyszło sprawdzac przed złozeniem czy sie OT pokrywa. Hmmm to skad wiesz ze dobrze ustawiles kolo z walem ? Bo jeżdzę juz na tym od 2 kkm. I robiłem pomiar sprężania po 15.5 na wszystkich. -------------------- Ręce w smarze, jaja w błocie to mechanik przy robocie....
|
|
|
![]()
|
|
k64 - dokładnie
![]() Grand, skoro twierdzisz że da to rób - poczekam na efekty. A będą jedynie takie, że komp ci zaraz skroci czas wtrysku. Grzesik - myśle,ze rozwiert m30 jest wykonalny, z tego co pamiętam sporo mięsa tam było. O ile mnie pamięc nie myli to leży mi taki blok gdzieś w garażu |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Fri, 06 July 2007 Skąd: slask :) Racibórz/Rybnik ![]() |
k64 - dokładnie ![]() Grand, skoro twierdzisz że da to rób - poczekam na efekty. A będą jedynie takie, że komp ci zaraz skroci czas wtrysku. Grzesik - myśle,ze rozwiert m30 jest wykonalny, z tego co pamiętam sporo mięsa tam było. O ile mnie pamięc nie myli to leży mi taki blok gdzieś w garażu czy m30 blok ma tuleje w cylindrach albo tak jak m50 nv calosc material -------------------- 2011 SSS -> W-ce mistrz RWD DRAG , Bemowo ET - 12,89 (mat suszarka)
2011 bigbmw -> 1 miejsce King of BMW - ET: 12,51 (mat suszarka) (urwane 0,3sek) 2012 sss Ełk -> ET: 12,01 (mat suszarka) (urwane 0,5sek) 2013 sss Kamień Ś. -> ET 11,2 (mat suszarka pocięta :P ) (urwane 0,8sek i napędy też :P) 2015 automaster -> ET 12,2 Najszybszy Lotus 7 w pl. 2016 k64 DragGirl -> ŻONA w BMW TURBO !!! :) e46 m50 608KM 800nM Go Babe GO ! :) dyno: 740KM 1000nM seria wałki - m50 3.0 nowy projekt - sie robi czasem :P performance.k64.pl turbo replki i orginalne gt35 gt30 gt28 ... repliki, BMW TURBO zestawy , wastegate, blow off ... |
|
|
![]()
|
|
całość materiał
|
|
|
![]()
|
|
ja na tym kole z M52 przestawionym przejechałem z 5k i jest zajebiście .
co do data 2 to miałem i ogaraniałem troszke, ale sonda afr jest droga. dobra podniose ciśnienie to komp skruci czasy wtrysku, a co zrobi powyżej 5000 ? gdzie czas wtrysku jest tak długi że się na siebie zakładają i efektem czego wtryskiwacze bęzynowe są ciągle otwarte ? jako że mam ten żenujący gaz to widze na czasach wtrysków kiedy są jakie i kiedy są otwarte 100% ( bęzynowe ) wydaje mi się, może się mylę ale wydaje mi się że podniesienie ciśnienia zwiększy ilość paliwa podawanego do silnika przy pełnym otwarciu wtryskiwaczy ;] -------------------- E36 M50B30 sprzedana... / 191hp@250hp i 260@318Nm
|
|
![]()
|
|
Nie wiem dokładnie jakie są mapy paliwa i sterowanie w przypadku m50, moja działka to raczej m60/m62 ale wtedy najprawdopodobniej będziesz miał przelany silnik.
wogóle po co chcesz na siłe mu dawać wiecej paliwa? od samego paliwa mocy nie przybędzie. po zrobieniu strokera komp sam powinien zorientować się,ze ciągnie wiecej powietrza przez przeplywke i odpowiednio wysterować wtryski. oczywiscie do granic adaptacji, ale sądze ze w tym wypadku nie zostana one przekroczone. Sam piszesz, ze po przekroczeniu pewnej granicy obrotów ecu wściekle leje wtryskami. Ich wydajnosc spokojnie wystarczy na 220ps, ktorych póki co nawet nie macie Jak juz mowilem - nie oczekujcie cudów po tym strokerze ![]() |
|
|
![]()
|
|
Róznie to z tym bywa. Mi chodzi głownie ze mam juz 2 szt i strasznie długo mi sie silnik nagrzewa. Na zimnym po odpaleniu do 5min kręci spięte. visco nie ma nic do nagrzewania się silnika po rozruchu. Nawet jakby bylo spiete na 100% silnik powinien sie szybko nagrzać do 'pionu'. Za to odpowiada termostat, ktory gdy plyn jest zimny zamyka się i odlacza obieg wody przez chlodnice. Wymien go. |
|
|
![]()
|
|
visco nie ma nic do nagrzewania się silnika po rozruchu. Nawet jakby bylo spiete na 100% silnik powinien sie szybko nagrzać do 'pionu'. Za to odpowiada termostat, ktory gdy plyn jest zimny zamyka się i odlacza obieg wody przez chlodnice. Wymien go. Mam już 3 od poczatku mrozów! W ogóle to mam jakiś dziwny silnik. Długo sie nagrzewa, koni nie ma jak u innych haha. -------------------- Ręce w smarze, jaja w błocie to mechanik przy robocie....
|
|
|
![]()
|
|
możesz też odkręcić wiatrak całkiem i sprawdzisz w ten sposób czy to ma jakiś wpływ, teoretycznie nie powinno mieć żadnego.
a nie masz czasem poprostu termostatu zjebanego który się nie zamyka do końca? i duży obieg jest zawsze otwarty troszke ? tylko prosze Cię nie zakładaj tekturowego pudełka na nerki w E36 bo to powinno być karalne za beszczeszczenie samochodu, już 2 takie widziałem beemki, jeden gość miał pudełko po pizzy a drugi miał nerki owinięte streczem... ( w e36 ) -------------------- E36 M50B30 sprzedana... / 191hp@250hp i 260@318Nm
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Fri, 15 January 2010 Skąd: Łowicz ![]() |
Może masz kulawą chłodnicę.Dziasiaj taką wywaliłem ze swojego auta.Chłodnica niby nowa ale długo na niej się grzał nawet latem.
Była kupiona "po taniości" ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Moderator Dołączył: Sun, 16 March 2003 Skąd: Sweden ![]() |
Czyli czym gorsza chlodnica tym dluzej sie nagrzewa ? A to dziwna teoria
![]() -------------------- E36 coupe M50b28 T by Artix
Audi A4 B8 TDI Avant by KingSoft |
|
|
![]()
|
|
chlodnica nie ma nic do rzeczy, przeciez silnik rozgrzewa sie na zamknietym termostacie
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Saturday, 19 July 2025 - 05:23 |