Shoutbox 0 nowych PW 

14 Stron V  « < 7 8 9 10 11 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Usportowione/sportowe daily-Civic Type R FK8/Audi S3 8Y/BMW f40 M135i
As_
post Mon, 11 Nov 2024 - 12:50
Post #161

Forum Homee

no ale s3 to jest wlasnie usportowione daily w przeciwienstwie lotusow, mx5 czy nawet caymanow

--------------------
papierowe konie + oszukane 4x4
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Mon, 11 Nov 2024 - 12:50
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
Sarna1
post Tue, 12 Nov 2024 - 07:33
Post #162

Super User

CYTAT(As_ @ Mon, 11 Nov 2024 - 12:50) *
no ale s3 to jest wlasnie usportowione daily w przeciwienstwie lotusow, mx5 czy nawet caymanow

Otóż to. Spełnia założenia tematu.

@lincoln,
Dziecinne to jest krytykowanie czegoś z czym nie miało się styczności, zna się z opowiadań, nie używało się na codzień lub chociaż chwilę protestowało.
A jak sam napisałeś wcześniej. Nie używałeś S3.
I u mnie zero spiny, za często zmieniam wozy żeby zajmować sie jakimiś bataliami obronnymi smile.gif, w nowych wózkach sprawdza się jedno, immnowsze tym szybsze i oszczędniejsze . I dobrze jest czym się bawić.

--------------------
S3,
A4

+Quote Post
Frolik
post Tue, 12 Nov 2024 - 12:04
Post #163

Forum Homee

CYTAT(As_ @ Mon, 21 Oct 2024 - 17:52) *
Ceny samochodow najwiecej zdrozaly w czasie epidemii czyli ostatnie 5 lat a nie 14.
srednie zarobki poszly gwaltownie do gory w podobnym okresie ale glownie przez podnoszenie placy minimalnej. Tyle ze ktos kto zarabia minimalna albo srednia to jezdzi 20 letnim passatem a nie nowka za 200 albo 300k
A manager w corpo ktory zarabial 40k 5 lat temu dzisiaj nie zarabia 80k, tylko 45k.

To racja pełna. Potężne wzrosty cen to lata 2020-2024.
W 2020 to można było fabrycznie nowe INFNITI Q50 za 129 tysiecy kupic. Co dzisiaj można za tyle kupić? Slabego kompakta w podstawie i to średniej/słabej marki?

Wzrost średnich zarobków to przede wszystkim wzrost minimalnej razy 3 plus duży wzrost zarobków u najlepiej zarabiajacych. Przed 2020 lekarz średnio zarabiał 8-10 tysiecy dziś srednio 50-70 tysięcy. To ostro winduje średnią zarobków do góry.

Problemem jest zanik możliwości zakupowych u "średniaków". Bo zarabiaja 10 czy 20% wiecej niz w 2020 ale nowy samochód jest około dwukrotnie droższy niż wtedy.

+Quote Post
Honada
post Fri, 15 Nov 2024 - 08:59
Post #164

Forum Homee

CYTAT(Frolik @ Tue, 12 Nov 2024 - 12:04) *
To racja pełna. Potężne wzrosty cen to lata 2020-2024.
W 2020 to można było fabrycznie nowe INFNITI Q50 za 129 tysiecy kupic. Co dzisiaj można za tyle kupić? Slabego kompakta w podstawie i to średniej/słabej marki?

Wzrost średnich zarobków to przede wszystkim wzrost minimalnej razy 3 plus duży wzrost zarobków u najlepiej zarabiajacych. Przed 2020 lekarz średnio zarabiał 8-10 tysiecy dziś srednio 50-70 tysięcy. To ostro winduje średnią zarobków do góry.

Problemem jest zanik możliwości zakupowych u "średniaków". Bo zarabiaja 10 czy 20% wiecej niz w 2020 ale nowy samochód jest około dwukrotnie droższy niż wtedy.

Z lekarzami to się nieźle dzieje. mam w rodzinie świeżaka, internista, obecnie 500 zł na godzinę. Dom kończy budować w Konstancinie po 2,5 roku pracy w zawodzie i to przy znacznym wzroście cen nieruchomości. Chyba trochę świat staje na głowę, bo mimo wszystko internista to nie chirurg.

+Quote Post
As_
post Fri, 15 Nov 2024 - 12:28
Post #165

Forum Homee

CYTAT(Honada @ Fri, 15 Nov 2024 - 08:59) *
Z lekarzami to się nieźle dzieje. mam w rodzinie świeżaka, internista, obecnie 500 zł na godzinę. Dom kończy budować w Konstancinie po 2,5 roku pracy w zawodzie i to przy znacznym wzroście cen nieruchomości. Chyba trochę świat staje na głowę, bo mimo wszystko internista to nie chirurg.

a to ciekawe ze abonamenty w Medicoverze nie podrożały

No ale fakt jak wizyta prywatna kosztuje 200PLN za 15 minut to wychodzi 800 na godzine, dzialka dla przychodnii i pewnie 500 zostaje dla lekarza.
a dobry lekarz specjalista (nie od anginy) to ma 300 albo 350 za wizyte.
Z drugiej strony to jednak lekarz ma wieksza odpowiedzialnosc niz Senior SEO Manager w agencji reklamowej

--------------------

+Quote Post
Honada
post Fri, 15 Nov 2024 - 20:40
Post #166

Forum Homee

CYTAT(As_ @ Fri, 15 Nov 2024 - 12:28) *
Z drugiej strony to jednak lekarz ma wieksza odpowiedzialnosc niz Senior SEO Manager w agencji reklamowej

Mówiąc szczerze, to mam wrażenie, że dziś sprzedawca używanego auta z Komisu ma więcej na głowie niż internista. Temat rzeka, ale niech przykladem będzie śmierć dziewczynki po szczepionce (teraz się zacznie wink.gif ). Dziecko zmarło po MMR (tej samej nocy), w CHPL szczepionki opisane, że może doprowadzić do śmierci, pacjentka 2-letnia nagle umiera (w ciągu 24h) i mimo że mamy ustawę, w której jest napisane, że wszystko co wydarzy się w ciągu 4 tygodni od szczepienia, należy uznawać w pierwszej kolejności jako NOP (niepożądany odczyn poszczepienny), to nikt nie chce tego przyznać i podpisać swoim nazwiskiem, a wina leży po stronie rodzica. Czemu?

Bo przed szczepieniem, do którego przymusili rodziców, zawsze każą podpisać dokument, że rodzice są świadomi skutków (których im nikt nie przedstawia, mimo obowiazku) i się na to zgadzają. Efekt? dziecka nie ma, winnego nie ma, odszkodowania nie ma, a już 3 lata mijąją. Z resztą na ch*j z takim odszkodowaniem, bo to nie było auto tylko ich dziecko.

A o tym co dzieje się na oddziałach, gdzie nie masz dostępu, jak zamiatane są błędy lekarskie (trywialne, typu pomylenie leku dla danego pacjenta z efektem agonalnym) nie będę wspominał, bo i tak część już mnie wzięła za szura, za pierwszą cześć wypowiedzi wink.gif Ale to może jest też efekt tego, że mój dziadek były biegłym, który na co dzień pomagał karać takich przestępców w kitlach. Niestety, to bardzo trudne, bo zawsze brakuje dokumentacji, pacjenci wszystko na "gębę" załatwiają i potem nie da się posadzić w pasiaki takiego "lekarza".

Swoją drogą, warto przypomnieć sobie łódzką aferę z Pavulonem (łowcy skór, którzy zabijali w karetkach ludzi dla 1000 zł, tak lekarze, nie kierowcy karetek, a lekarze) i słowa dyrektora szpitala, który przejął placówkę i powsadzał tych zwyroli - "jestem pewny, że w innych szpitalach ten proceder też był i pewnie nadal jest".

+Quote Post
As_
post Fri, 15 Nov 2024 - 21:06
Post #167

Forum Homee

A ilu SEOwcow poszło siedzieć za słabe back linki?

--------------------

+Quote Post
Honada
post Fri, 15 Nov 2024 - 22:39
Post #168

Forum Homee

Ja o SEO-wcach nie wspominałem wink.gif

+Quote Post
Joker
post Mon, 18 Nov 2024 - 09:10
Post #169

Forum Clubber

CYTAT(Honada @ Fri, 15 Nov 2024 - 20:40) *
bo i tak część już mnie wzięła za szura, za pierwszą cześć wypowiedzi wink.gif

Nie wszyscy, ja nie smile.gif

"+1"

+Quote Post
PatLove
post Fri, 22 Nov 2024 - 10:50
Post #170

Super User

Widzę, że wątek rozwija skrzydła w kolejnym temacie biggrin.gif , a wracając do właściwego-mój wybór padł na S3 8Y pre-lci i szukam odpowiedniej sztuki. Nie jest dla mnie istotne czy będzie sedan, czy sportback ale chciałbym jednak jakieś sensowne wyposażenie, a jak się okazuje dużo z tych aut, to praktycznie kompletne golasy.

+Quote Post
Honada
post Fri, 22 Nov 2024 - 12:10
Post #171

Forum Homee

Jaki budżet? odświeżę temat tu i ówdzie.

+Quote Post
PatLove
post Fri, 06 Dec 2024 - 08:43
Post #172

Super User

W serii obydwa samochody jadą bardzo podobnie, jeżeli chodzi o przyśpieszenie.
Subiektywnie-S3 8Y ma dużo większy potencjał ALE m135i wydaje się lepiej prowadzić, ma bardziej responsywny układ kierowniczy, lepiej wykonane wnętrze, lepsze materiały i wg mnie to wnętrze jest po prostu ładniejsze.

+Quote Post
PatLove
post Fri, 06 Dec 2024 - 08:45
Post #173

Super User

CYTAT(Honada @ Fri, 22 Nov 2024 - 12:10) *
Jaki budżet? odświeżę temat tu i ówdzie.

Na ten moment mam dogadane zarówno S3, jak i M135i na 120k pln brutto. Obydwa 2021, PL salon, bezwypadek i obydwa dobrze wyposażone, BMW nawet ciut lepiej, niż Audi.

+Quote Post
Honada
post Fri, 06 Dec 2024 - 10:15
Post #174

Forum Homee

Dobre ceny, za tyle warto je brać.

+Quote Post
PatLove
post Sat, 07 Dec 2024 - 10:43
Post #175

Super User

Sprzedaż aut „trochę” stoi więc łatwiej coś wynegocjować, aczkolwiek trzeba uważać na te hh z
segmentu premium (nie wiem czy na inne segmenty również) bo mnóstwo jest samochodów niby z PL salonu, serwisowanych, z przyjemnymi przebiegami rzędu 40-60k km, nawet na gwarancji i z pełną historią serwisową, a po wnikliwym prześwietleniu okazuje się, że jeździły w wypożyczalniach, najczęściej we Francji albo w Hiszpanii…

+Quote Post
As_
post Sat, 07 Dec 2024 - 13:44
Post #176

Forum Homee

ja dwa lata temu zaplacilem 128 za golfa '18r

--------------------

+Quote Post
KEIL
post Sat, 07 Dec 2024 - 19:29
Post #177

Frequent User

CYTAT(PatLove @ Fri, 06 Dec 2024 - 08:45) *
Na ten moment mam dogadane zarówno S3, jak i M135i na 120k pln brutto. Obydwa 2021, PL salon, bezwypadek i obydwa dobrze wyposażone, BMW nawet ciut lepiej, niż Audi.

takie s3 to chyba offmarket coś, bo nie widzę tak tanich

--------------------
kiedyś było...Megane3RS #RB7

+Quote Post
PatLove
post Mon, 09 Dec 2024 - 20:12
Post #178

Super User

Tak, offmarket ale temat już nieaktualny więc pewnie zaraz wypłynie na portale...
Po mocniejszym przyciśnięciu sprzedającego samochód okazał się być po dzwonie-strzelone poduchy boczne, uszkodzone zawieszenie, skrzynia, napęd itd. Oczywiście na początku była klasyczna gadka-"delikatna szkoda, drzwi wymienione na takie w kolorze, tylny błotnik wyciągnięty i lekko tryśnięty".

Prześwietliłem również już 3 sztuki M135i, z czego jedna też była offmarket i okazało się, że wszystkie miały po kilka szkód we Francji. Ogólnie zaczynają wypływać na rynek wózki po pewnej głośnej aferze...

+Quote Post
PatLove
post Fri, 13 Dec 2024 - 20:28
Post #179

Super User

Szukam cały czas S3 ale szczerze mówiąc jakoś marnie to wychodzi-same śmietniki. Nawet ostatnia sztuka offmarket już po modach podeslana od jednej z firm zajmujących się modyfikacjami okazała się być po konkretnym dzwonie-wnęka drzwi i próg do 360 mikronów, a słupek C nawet 700. Masakra…

Póki co mam namierzone F44 M235i nadające się do kupna i jeżeli nie znadję odpowiedniego Audi, to pewnie wleci BMW. No cóż…

+Quote Post
kinko
post Fri, 13 Dec 2024 - 21:05
Post #180

Forum Killer

Czy wszystkie s3 to same śmietniki? Raczej nie. Czy wszystkie tanie s3 to śmietniki? Najprawdopodobniej tak.

+Quote Post

14 Stron V  « < 7 8 9 10 11 > » 
Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Friday, 05 September 2025 - 07:43