![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Forum Clubber Dołączył: Tue, 12 February 2008 Skąd: NMiasto ![]() |
Tak bez złośliwości, ale czy tylko ja uważam, że nowe M2 wygląda nie tyle źle, co tragicznie? Kurde, jakbym widział efekty zakupów na allegro w dziale wiejski tuning 20 lat temu ![]() Zgadzam się. Natomiast jest to niesamowicie szybkie auto na torze już w serii. -------------------- A110S
|
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Thu, 04 May 2017 Skąd: Krk ![]() |
Mnie tam sie podoba, ale ja nie jestem wybredny. Nie mialem okazji jezdzic natomiast wierze, ze da sie poczuc dzikosc serca.
-------------------- IXgen-TypeR K20C
M240iX |
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Fri, 16 September 2011 Skąd: Warszawa ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Mon, 14 July 2008 Skąd: LBN ![]() |
Bez przesady, w porównaniu do innych modeli M2 jeszcze przechodzi (jak dla mnie), o wiele gorzej wygląda 7er, czy chociażby 5er w sedanie bo w touringu wg mnie już lepiej.
Co do tego w co lepiej iść, to nie wiem jak z cenami za RS3 (nie interesowałem się bo to nie był w ogóle mój target) ale za M340i jednak trzeba zapłacić więcej, niż oferta, którą dostałem na M2 bo to jest 17% rabatu na „dzień dobry”. |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Sun, 19 February 2006 Skąd: Warszawa-Marki ![]() |
Wczoraj na warsztacie mieliśmy upgrade hamulców w Golfie 8 R. Przebieg auta - 524 km
![]() ![]() PS. no dla mnie taki Golf to niszczy M2 designem, ale wiadomo, to są już kwestie indywidualne. ![]() |
|
|
![]()
|
|
Golf fajny ale w stosunku do S3 ma mocno "przestrzeloną" cenę
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Thu, 04 May 2017 Skąd: Krk ![]() |
Teraz przynajmniej ma godne hamulce, a nie spowalniacze.
![]() Zdecydowales sie juz na cos? -------------------- IXgen-TypeR K20C
M240iX |
|
|
![]()
|
|
Golf fajny ale w stosunku do S3 ma mocno "przestrzeloną" cenę Właściciel tego Golfa przejechał dotąd 500 km a już zamontował nowe koła i opony (18 tys zl) plus nowe hamulce (20 tys zl). Dp tego zrobil pokrywy i dolot z karbonu (11 tys zl). Zawsze chciał Golfa, bo to było pierwsze auto ojca i nie żałuję mu. A już czeka na kolejne czesci ![]() |
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Wed, 19 August 2015 ![]() |
Off-top
Trzeba mieć gest żeby za tyle peklu kupić koła których nie widać ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Sun, 17 February 2008 Skąd: W-wa ![]() |
Może się heble nie mieściły w stare felgi
-------------------- papierowe konie + oszukane 4x4
|
|
|
![]()
|
|
Właściciel tego Golfa przejechał dotąd 500 km a już zamontował nowe koła i opony (18 tys zl) plus nowe hamulce (20 tys zl). Dp tego zrobil pokrywy i dolot z karbonu (11 tys zl). Zawsze chciał Golfa, bo to było pierwsze auto ojca i nie żałuję mu. A już czeka na kolejne czesci ![]() Spoko, to zupełnie inna kwestia. Ja, jak miałem GC8 STI, to też dostawał regularnie drogie graty, jak kute felgi Ray’s, wydech HKS, dolot HKS itd itd, mi chodzi o samą kwestię zakupu auta i o to, że cena ma się nijak do VW Golf, nawet R. |
|
|
![]()
|
|
Off-top Trzeba mieć gest żeby za tyle peklu kupić koła których nie widać ![]() ![]() Wiesz co, na tym lakierze i teraz na tle tych 380-milimetrowych tarcz to nawet ładnie je widać ![]() Może się heble nie mieściły w stare felgi Tak, to był główny problem, ale OZ-y są też sporo lżejsze i wg mnie ładniejsze. Podrzucę efekt końcowy za jakiś czas. |
|
|
![]()
|
|
Obecnie ceny wszystkich samochodow to jest jakas paranoja. Gdzies mi wyskoczyla ostatnio reklama seata leona 1.5 tsi "juz od 150tys. PLN". Jak wchodzil leon cupra 4x4 to cennikowo kosztowal 160. Czyli mniej wiecej tyle co dzisiaj 150 konny hatchback z manualna skrzynia ale za to z cuprą w nazwie
![]() A co do golfa R to jest jednak dosyc szybki samochod juz w serii z ogromnym potencjalem na tuning. Czy on jest drogi? Tak ale to problem calego rynku a nie tylko golfa. Audi s3 kosztuje tyle samo, octavia RS niewiele mniej. Nie tak dawno za 400-500k to byly naprawde topowe samochody. Dzisiaj 4 paczki to lepiej wyposażone A6 kosztuje. Taki klimat. -------------------- papierowe konie + oszukane 4x4
|
|
|
![]()
|
|
Zgadza się, pamiętam jak w 2014 konfigurowałem ojcu X5 f15-totalny wypas z x40d zamknął się w 445k PLN, a rabat na poziomie 15% dostawało się na „dzień dobry”.
|
|
|
![]()
|
|
Forum Clubber Dołączył: Tue, 12 February 2008 Skąd: NMiasto ![]() |
Zgadza się, pamiętam jak w 2014 konfigurowałem ojcu X5 f15-totalny wypas z x40d zamknął się w 445k PLN, a rabat na poziomie 15% dostawało się na „dzień dobry”. https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/bmw-x...p;utm_content=b Uwzględniając inflację z ostatnich 10 lat na poziomie 25-30 % nie jest tak źle jeszcze. -------------------- A110S
|
|
|
![]()
|
|
Spoko, tylko to, co podesłałeś to nie jest full opcja, poza tym wtedy, przy zakupie 2 aut (wspomniane X5 oraz f10 535d x-drive również w full opcji) dało się wyrwać rabat na poziomie 25% ale czasy się zmieniły i teraz jest, jak jest. Kiełbas też kiedyś była z mięsa…
|
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Tue, 17 February 2009 Skąd: Pomorze ![]() |
Ta, a fotele były obszyte prawdziwą skórą
![]() |
|
|
![]()
|
|
najdrozsze egzemplaze z otomoto: - siodemka 780k - X5 834k (emka) - X5 nie emka 615k - corolla 176k - golf 247k Nie tak dawno beemki to chodzili miedzy 400 a 500, corolla to sie na 100 konczyla a za 125 mozna bylo kupic camry, erka kosztowala 170k ztcp. -------------------- papierowe konie + oszukane 4x4
|
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Wed, 19 August 2015 ![]() |
Nie tak dawno to chleb 2zł kosztował... Był okres zwiększonej inflacji to ceny poszybowały, a zarobki jeszcze nie zdążyły nadrobić więc ceny szokują. Poza tym takie porównanie że kiedyś to kosztowało tyle i tyle a teraz kosztuje tyle i tyle nie ma za bardzo sensu jeśli się nie odniesie tych cen do np średnich zarobków w danym czasie. Wszyscy tęsknią za chlebem po 2zł, ale później jak to przeliczyć ile bochenków przeciętny Polak mógł kupić za wypłatę w 2004 a ile może kupić w 2024 to nagle się okazuje że mimo wszystko dzisiaj można znacznie więcej.
Znalazłem jakiś stary cennik BMW z 2010 roku w którym BMW 520d w podstawce było sprzedawane za 174900zł. Według GUSu wynagrodzenie średnie w październiku wynosiło 3543,50 brutto co daje +/- 2745 "na rękę". Czyli żeby odłożyć na taką piątkę Polak z tamtego czasu musiałby odkładać prawie 64 swoich wypłat. Dzisiaj 520d według konfiguratora cena zaczyna się od 270000zł więc weźmy to za punkt odniesienia do tej ceny z cennika z 2010 roku. Dziś średnie wynagrodzenie wynosi 8182 brutto czyli +/- 5908 "na rękę". Czyli dzisiejszy przeciętny Polak pomimo wysokich cen samochodów potrzebuje już "tylko" 46 miesięcznych wypłat na swoją wymarzoną piątkę w gnoju. |
|
|
![]()
|
|
nie chce tu robic doktoratu z sily nabywczej i cen samochodow. Generalnie celem porowania bylo pokazanie ze wszystko turbo zdrożalo a nie tylko golf.
Natomiast odnoszac sie do powyzszego wpisu to porownanie jest troche zakrzywione. Ceny samochodow najwiecej zdrozaly w czasie epidemii czyli ostatnie 5 lat a nie 14. srednie zarobki poszly gwaltownie do gory w podobnym okresie ale glownie przez podnoszenie placy minimalnej. Tyle ze ktos kto zarabia minimalna albo srednia to jezdzi 20 letnim passatem a nie nowka za 200 albo 300k A manager w corpo ktory zarabial 40k 5 lat temu dzisiaj nie zarabia 80k, tylko 45k. -------------------- papierowe konie + oszukane 4x4
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Wednesday, 03 September 2025 - 14:20 |