Shoutbox 0 nowych PW 

37 Stron V  « < 21 22 23 24 25 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Mocny samochód do 20 tyś na sleepera
kontrolm
post Fri, 19 Nov 2021 - 14:03
Post #441

Forum Clubber

Ikona grupy

CYTAT(jackkpl @ Fri, 19 Nov 2021 - 13:42) *
Na pewno część chce mieć teslę i tacy nie patrzą na przywileje. Zobacz ile tesli sprzedaje się w PL.

W PL napewno "troszkę" ludzi powstrzymuje cena no i niesamowicie rozwinieta sieć ładowarek.
Ale już u mnie na wsi gdzie coraz więcej dachów ma panele kradnące słońce zielonych tablic pojawia się coraz więcej.
Co ciekawe - połowa osób które parę lat temu przewiozłem BMW i3 które miałem na testy była wcześniej zatwardziałymi przeciwnikami elektryków a w domu same mercedesy 320cdi, BMW X5 i inne krowy z dużymi pojemnościami wysprzedała cały ten dobytek i dzisiaj jeżdżą PHEVami albo hybrydami i deklaruje że następne auto to już tylko elektryk. Pozostała reszta ma to w planach czyli jednak coś się zmienia po dotknięciu tej technologii nawet w najbardziej zatwardziałych czerepach.

--------------------
VEMS rozkminiłem do ostatniego rezystorka - chętnie pomogę
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Fri, 19 Nov 2021 - 14:03
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
zmoświ
post Fri, 19 Nov 2021 - 14:04
Post #442

Super User

CYTAT(kontrolm @ Fri, 19 Nov 2021 - 08:28) *
i nie muszą bo ludzie już wybrali za nich - kupili więcej tesli 3 niż Golfa

Ciekawe co piszesz, gdyż sprzedaż vw golfa na świecie jest 26 krotnie wyższa niż wszystkich modelu tesli.

+Quote Post
kontrolm
post Fri, 19 Nov 2021 - 14:07
Post #443

Forum Clubber

Ikona grupy

CYTAT(zmoświ @ Fri, 19 Nov 2021 - 14:04) *
Ciekawe sprzedaż golfa na świecie jest 26 krotnie wyższa niż wszystkich

są kraje gdzie do dziś sprzedaje się klony Garbusa i Peugeota 405 w salonach ale jednak sytuacja w Niemczech ma więcej wspólnego z moją rzeczywistością.

--------------------
VEMS rozkminiłem do ostatniego rezystorka - chętnie pomogę

+Quote Post
zmoświ
post Fri, 19 Nov 2021 - 14:10
Post #444

Super User

CYTAT(kontrolm @ Fri, 19 Nov 2021 - 14:07) *
są kraje gdzie do dziś sprzedaje się klony Garbusa i Peugeota 405 w salonach ale jednak sytuacja w Niemczech ma więcej wspólnego z moją rzeczywistością.

w 2020 roku na świecie sprzedano 300k tesli 3, a w samej europie golf znalazł 280k nabywców w tym samym okresie, dane na szybko.

Najczęściej kupowane auta przez niemców w 2020r.
Volkswagen Golf: 87 674 sztuk.
Volkswagen Tiguan: 35 371 sztuk.
Volkswagen Polo: 28 504 sztuk.
Mercedes Klasy C: 27 387 sztuk.
Ford Focus: 26 718 sztuk.
Skoda Octavia: 25 973 sztuk.
Volkswagen T-Roc: 25 656 sztuk.
Volkswagen Passat: 24 315 sztuk.

Nie widzę tutaj tesli.

+Quote Post
lazik
post Fri, 19 Nov 2021 - 15:51
Post #445

Frequent User

skąd te dane?

tutaj statystyki rejestracji aut w Europie:
https://www.jato.com/ev-revolution-hits-new...r-in-september/

W samym wrześniu Tesla3 najczęściej rejestrowanym autem, a w poprzednich miesiącach miejsca 2-3.

I ciekawostka: w sierpniu zarejestrowano po raz pierwszy więcej elektryków niż diesli.

+Quote Post
Tommo
post Fri, 19 Nov 2021 - 17:58
Post #446

Forum Clubber

CYTAT(Maciek1234 @ Fri, 19 Nov 2021 - 11:47) *
Dzisiaj elektryk jest mniej więcej tym, czy był samochód spalinowy 120 lat temu. Benzyna kupowana w aptekach na litry. Tak naprawdę 120 lat temu samochody elektryczne i spalinowe startowały z tego samego poziomu. Zero infrastruktury, osiągi zbliżone do wozów konnych, śmiech właścicieli bryczek z zasięgu automobili i kwestii tankowania. Minęły 120 lata, 2 wojny światowe, z czego druga całkowicie oparta na benzynie i ropie, świat dopracował do perfekcji produkcję samochodów i ich zasilanie. W tym samym czasie, wozy elektryczne przegrały, nikt ich nie rozwijał, nie rozwijał infrastruktury. I teraz urzędnicy z UE postanowili nadrobić te 120 lat w 10 lat biggrin.gif

Nie mogę się z tym zgodzić. Na przełomie XIX i XX wieku ludzie dopiero się uczyli motoryzacji od zera. Poziom rozwoju technologicznego wtedy a obecnie jest nieporównywalny. Obecnie w zasadzie problemem jedynym jest wydajne i tanie magazynowanie energii. Wtedy wyzwaniem było wszystko.

Ja również nie widzę tak mocno nadmuchanego problemu infrastruktury. Po pierwsze rozwój elektryfikacji odbywa się równolegle z tradycyjnym transportem. Nie grozi nam sytuacja że musimy w bardzo krótkim czasie przestawić się całkowicie na elektryki. Po drugie, przy obecnym rozwoju technologicznym będzie to znaczenie tańsze i prostsze niż 100 lat temu kiedy budowano cała infrastrukturę motoryzacyjną od zera(drogi, autostrady, stacje paliw, mosty, wiadukty etc.)

--------------------
A110S

+Quote Post
Frolik
post Fri, 19 Nov 2021 - 20:21
Post #447

Forum Homee

CYTAT(kontrolm @ Fri, 19 Nov 2021 - 12:41) *
no ciężarówki na baterie to jakaś utopia i dla mnie. A co powiesz na rejsowe samoloty elektryczne ?laugh.gif
Zaraz jescze tankowce na baterie zrobią ....pól miliona ton ropy i pół miliona ton baterii...

Samochody ciężarowe, dostawcze, a z czasem część statków tez będą elektryczne, tylko ich elektryczne silniki będą zasilane prądem z wodorowych ogniw paliwowych.
W Polsce już jeździ 50 toyot Mirai, ja wodorową Toyotą taksówką w Paryżu jechałem już w 2017 roku...

+Quote Post
GIB
post Fri, 19 Nov 2021 - 20:26
Post #448

Forum Homee

dawno perfsika nie było wink.gif
co myślicie o tej parze?
https://zeperfs.com/en/duel1306-1294.htm

--------------------
cztery koła i silnik

+Quote Post
Frolik
post Fri, 19 Nov 2021 - 21:07
Post #449

Forum Homee

CYTAT(kontrolm @ Thu, 18 Nov 2021 - 15:00) *
jak mi spali 12-13 LPG to się nie zapłaczę laugh.gif
widzę znów zaczyna sie segregacja na chrupki i "prawdziwe" auta godne 200+, tych których stać latać dwie paki i tych którym powinno się zabronić bo są za biedni laugh.gif

Powinni zrobić jak w cywilizowanych krajach mandaty procentowe od dochodu i tyle.

Myślę, że jak ktos ma fantazję latać 200+ w tanich chrupkach za cenę roweru, to te 7zł za benzynę go nie odstraszy... bo i tak nie należy do ludzi myślących, a tacy ekonomię mają w nosie. Najwyżej prowidenty i inne bociany znowu zaczną więcej zarabiac.

+Quote Post
ledziu
post Fri, 19 Nov 2021 - 21:12
Post #450

Forum Homee

CYTAT(GIB @ Fri, 19 Nov 2021 - 20:26) *
dawno perfsika nie było wink.gif
co myślicie o tej parze?
https://zeperfs.com/en/duel1306-1294.htm

No nie wiem, zepfersika nie potrafie czytać, real to lipa a opelek jest naj wink.gif Patrząc na moc to jest wsjo to samo, sądzę że Maciej nawet kolor by określił biggrin.gif

A tak na poważnie. Dwa różne auta oba zamulają bez softa i oba mogą jechać dobrze bo sofcie, czt da jazdę bardziej zwariowaną a 1,8t stabilniejszy ale sporo cięższy. Serwisowo zależy gdzie ucho przyłożyć czt znikoma awaryjność ale brak wyboru w zamiennikach, drogi rozrząd i niskie spalanie vag będzie łatwiej z gratami ale większe spalanie + trochę inna usterkowość.

Do wściekania się miasto + jakieś pojeżdżawki wybrałbym czt więcej wygody brałbym fr.

+Quote Post
rwtnt
post Fri, 19 Nov 2021 - 21:14
Post #451

Forum Killer

Mandaty od dochodu nie są w cywilizowanych krajach, a pseudo socjalistycznych utopiach wink.gif, do tego i tak ludzie jeżdżą tam szybko tylko nie wszędzie wink.gif, a na każdy system jest obejście. U nas ja będę miał minimalną i zarabiał 2000zł i mandat od tej kwoty, a samochód na działalność członka rodziny; )

+Quote Post
GIB
post Fri, 19 Nov 2021 - 22:27
Post #452

Forum Homee

Wiadomo że opelek najleprzy, ale chwilowo chciałbym odpocząć od GM. CZT właśnie kusi niska masą ale cokolwiek z tym zrobić jest pewnie drogo, a drogi w VAG przetarte tanie i każdy kowal naprawi, potrzebuję auta szybkiego z kreski na krótkie odcinki raczej, raz do roku trasa 300 km można przeboleć pewne ubytki komfortu względem wożenia drogiego powietrza na codzień.

--------------------
cztery koła i silnik

+Quote Post
kris4cars
post Fri, 19 Nov 2021 - 22:33
Post #453

Super User

CYTAT(Tommo @ Fri, 19 Nov 2021 - 17:58) *
Nie mogę się z tym zgodzić. Na przełomie XIX i XX wieku ludzie dopiero się uczyli motoryzacji od zera. Poziom rozwoju technologicznego wtedy a obecnie jest nieporównywalny. Obecnie w zasadzie problemem jedynym jest wydajne i tanie magazynowanie energii. Wtedy wyzwaniem było wszystko.

Ja również nie widzę tak mocno nadmuchanego problemu infrastruktury. Po pierwsze rozwój elektryfikacji odbywa się równolegle z tradycyjnym transportem. Nie grozi nam sytuacja że musimy w bardzo krótkim czasie przestawić się całkowicie na elektryki. Po drugie, przy obecnym rozwoju technologicznym będzie to znaczenie tańsze i prostsze niż 100 lat temu kiedy budowano cała infrastrukturę motoryzacyjną od zera(drogi, autostrady, stacje paliw, mosty, wiadukty etc.)

Wsio okay ale czy infrastruktura energetyczna udźwignie taki pobór jak ładowarki do tych wspaniałych elektryków?
Wydaje mi się że trzeba wszystko przebudować wink.gif

+Quote Post
pszczelaszkov
post Fri, 19 Nov 2021 - 22:48
Post #454

Super User

Czyli odpowiedź na pytanie z tematu to: "To zależy"

+Quote Post
ledziu
post Fri, 19 Nov 2021 - 23:28
Post #455

Forum Homee

CYTAT(GIB @ Fri, 19 Nov 2021 - 22:27) *
Wiadomo że opelek najleprzy, ale chwilowo chciałbym odpocząć od GM. CZT właśnie kusi niska masą ale cokolwiek z tym zrobić jest pewnie drogo, a drogi w VAG przetarte tanie i każdy kowal naprawi, potrzebuję auta szybkiego z kreski na krótkie odcinki raczej, raz do roku trasa 300 km można przeboleć pewne ubytki komfortu względem wożenia drogiego powietrza na codzień.

Nie no nie przesadzaj z tą drogością biggrin.gif .
Robisz podstawy (dp, udrożnienie wydechu, ic) i masz praktycznie wsjo modów. Oczywiście seryjny ecu.
Technicznie zwykłe auto.

+Quote Post
g69
post Fri, 19 Nov 2021 - 23:43
Post #456

Frequent User

Jak z dostepem do części w przypadku takiego CZT ? Chyba sporo róznic względem zwykłego Colta..

+Quote Post
gość_KompotEm_*
post Sat, 20 Nov 2021 - 05:06
Post #457

W końcu po 20 stronach dowiedziałem się że Opel H 2.0t w porównaniu do audi a3 1.8t wypada słabo pod względem komfortu jazdy i wykonania.

A jeszcze mam pytanko odnośnie Leona 1 vs a3 8l bo teraz to najbardziej się rozgladam za tymi dwoma samochodami. Który lepiej wybrać i czy zostać przy szukaniu 1.8t czy taki 1.9tdi patrząc na aktualne ceny lpg też by był niezłym wyborem jeśli chodzi o eksploatacje na codzień. Jeździłem ARL i zrobił na mnie lepsze wrażenie niż A4 B7 1.8t po modzie na ok 190km. Poza tym Leona 1.9 ARL i audi a3 8l 1.9tdi można wybrać w miarę fajnym pakiecie a zazwyczaj 1.8t to trochę golasy.

+Quote Post
Tommo
post Sat, 20 Nov 2021 - 05:54
Post #458

Forum Clubber

Ja bym ci doradził żebyś skupił się na stanie technicznym a mniej na konkretnym modelu. Niestety przy tym budżecie musisz przebierać w większości między zajeżdżonymi trupami a powypadkowymi ulepami. Trafiasz na ładną, zadbaną sztukę, to ją bierz i nie wybrzydzaj.

--------------------
A110S

+Quote Post
Bio
post Sat, 20 Nov 2021 - 09:22
Post #459

Forum Killer

CYTAT(KompotEm @ Sat, 20 Nov 2021 - 05:06) *
W końcu po 20 stronach dowiedziałem się że Opel H 2.0t w porównaniu do audi a3 1.8t wypada słabo pod względem komfortu jazdy i wykonania.

Ja się dowiedziałem, że najlepszym sleeperem do 20k są statystyki sprzedaży elektryków biggrin.gif

--------------------
Blog Motoryzacyjny TorquedMad mind - tqmm.pl
FB: @torquedmadmind
Insta: @tqmmpl
Twitter: @tqmmpl

+Quote Post
deejey!
post Sat, 20 Nov 2021 - 10:46
Post #460

Forum Killer

CYTAT(Bio @ Sat, 20 Nov 2021 - 09:22) *
Ja się dowiedziałem, że najlepszym sleeperem do 20k są statystyki sprzedaży elektryków biggrin.gif

I przełożenia w F1

--------------------
E46Turbo || M50TUB25 @ 1.25bar
https://www.facebook.com/E46Turbo

+Quote Post

37 Stron V  « < 21 22 23 24 25 > » 
Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Sunday, 29 June 2025 - 01:05