Shoutbox 0 nowych PW 

37 Stron V  « < 15 16 17 18 19 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Mocny samochód do 20 tyś na sleepera
_adams_
post Sun, 14 Nov 2021 - 07:31
Post #321

Forum Killer

CYTAT(Maciek1234 @ Fri, 12 Nov 2021 - 10:01) *
można zrobić lekki silnik, z mniejszym momentem, wyższymi obrotami, a taką samą mocą, natomiast moment na kołach i tak będzie nadrobiony skrzynią biegów i przełożeniem głównym.

W końcu do tego doszedłeś, a dopiero parę stron temu pisałeś że 200KM w Oplu jedzie tak samo jak 200KM w Audi i skrzynia biegów nie ma znaczenia wink.gif

--------------------
Życie jest rumakiem który nie znosi tchórzliwego jeźdźca.

B6 1.8T@GT28RS>B9 2.0T Allroad
Punto Evo 1.4T
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Sun, 14 Nov 2021 - 07:31
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
Bio
post Sun, 14 Nov 2021 - 09:16
Post #322

Forum Killer

CYTAT(_adams_ @ Sun, 14 Nov 2021 - 07:30) *
W końcu do tego doszedłeś, a dopiero parę stron temu pisałeś że 200KM w Oplu jedzie tak samo jak 200KM w Audi i skrzynia biegów nie ma znaczenia wink.gif

a podobno się bez sensu przywaliłem o to biggrin.gif (wg niektórych)

--------------------
Blog Motoryzacyjny TorquedMad mind - tqmm.pl
FB: @torquedmadmind
Insta: @tqmmpl
Twitter: @tqmmpl

+Quote Post
ledziu
post Sun, 14 Nov 2021 - 11:14
Post #323

Forum Homee

CYTAT(_adams_ @ Sun, 14 Nov 2021 - 07:31) *

Jak ustawisz oba silniki w kartonowym pudełku to nie ma znaczenia. Ewentualnie chłopaki powiedzą Ci jak jest w F1 albo gt3 laugh.gif
Oczywiście to czy niut wystartuje przy 2k.rpm czy przy 4k.rpm.też w kartonie nie ma znaczenia tak samo jak w f1 zresztą jak długo się utrzyma też jest mało ważne laugh.gif bo wprawna ręka rejcingowego rajdowca których jest całe mnóstwo poradzi sobie w każdych warunkach.

A to wszystko potwierdzi zepfers i tysice przebadanych aut laugh.gif Z małą anomalią jarka gr vs foka rs biggrin.gif Ale nie czepiajmy się laugh.gif

+Quote Post
kontrolm
post Sun, 14 Nov 2021 - 11:23
Post #324

Forum Clubber

Ikona grupy

..a już ogień dogasał...już tylko się tliło i zaraz by zgasło....to musiał dolać oliwy do ognia....
siała baba mak nie wiedziała jak a dziad wiedział nie powiedział a to było tak: siała baba mak....

--------------------
VEMS rozkminiłem do ostatniego rezystorka - chętnie pomogę

+Quote Post
MadeInPoland
post Sun, 14 Nov 2021 - 11:36
Post #325

Forum Clubber

Ale tu raczej kazdy chodzil do szkoly wiec nie ma ze dziad nie powiedzial. Nawet mozna poczytac jakas ksiazke albo zasiegnac wiedzy z sieci. Pomijam fakt ze kazdy pasjonat motoryzacji zna temat super motocykli czy super aut i moze sprawdzic ze te pojazdy o niebywalych osiągach cechuja sie wysoka moca a ciezarowki i lokomotywy tudziez okrety morskie wysokim momentem obrotowym

--------------------
Nie ma nudnych samochodów, są tylko nudni kierowcy

+Quote Post
Lincoln e30ix
post Sun, 14 Nov 2021 - 13:45
Post #326

Forum Killer

CYTAT(ledziu @ Thu, 11 Nov 2021 - 12:20) *
Nie pisałem że Ty to stwierdziłeś tylko ja + inny forumowicz. Niemiłe zaskoczenie i tyle. Tobie nie wyszło z06 za to mi wyszło w zależności od opon 12,5-13 to samo 13s zo gsf pół tony cięższy. A na zepfersie wyszło 11,7 więc jest git.

Nie, przykleiłeś sobie bzdurę, że mierzyłem z06 na torze, dlatego napisałem jasno że nie było to na torze i takich bzdur do swoich wywodów doklejasz coraz więcej...

Podobnie wygląda to co sam robisz, raz wyjdzie tak, innym razem siak:
https://www.youtube.com/watch?v=P3DiNIJHeZs
https://www.youtube.com/watch?v=nyoDLIcYm0Q
A Ty na tej podstawie "budujesz" wiedzę, starając się mocno zdyskredytować kogoś kto robi to bardziej profi.
I ta powtarzana ciągle narracja z 400ps z 1.8t i ls, na którą nikt nie reaguje, bo wszyscy wiedzą o co chodzi...

A zaczęło się, że dwa auta o podobnej mocy i masie pojadą podobnie, mimo innego znaczna...

+Quote Post
Maciek1234
post Sun, 14 Nov 2021 - 13:57
Post #327

Forum Homee

CYTAT(_adams_ @ Sun, 14 Nov 2021 - 08:31) *

nie ma znaczenia, bo fabrycznie jest dobrze dobrana. Inne przełożenia są dla silnika kręcącego się do 5000rpm, a inaczej do 10000rpm. Wiadomo, że jak domorosły tuner założy sobie ostrzejsze wałki rozrządu, moc maksymalna mu skoczy z 5000 rpm do 6500rpm, ale zapomni o zmianie skrzyni biegów (czy przełożenia głównego), to będzie miał wrażenie (często słuszne), że mocniejszy samochód będzie jechał gorzej. Tylko, że piszę o sytuacjach, gdzie zawodowcy są odpowiedzialni za projekt, dobierają więc przełożenia pod dany silnik, więc wydobywają z silnika pełny potencjał.

CYTAT(kontrolm @ Sun, 14 Nov 2021 - 12:23) *
..a już ogień dogasał...już tylko się tliło i zaraz by zgasło....to musiał dolać oliwy do ognia....

też mi się wydawało, że post hubiego zakończył temat przyśpieszeń. Fajnie i zwięźle to zdefiniował - jest 800KM, jest 2-tonowy samochód osobowy, będzie zapeirdalał w 9 sekund od 0 do 200kph. Żadnego filozofowania o marce pojazdu, momencie przy niskich obrotach, skrzyniach biegów, mierzeniu na ulicy. Jest podana moc, jest podana waga, wiadomo, czego się spodziewać. Wszystko w temacie.

Jak widać, do wielu nie dotrze ta wiedza, z uporem maniaka będą przedstawiać swoje teorie. Najgorsze jest to, że nie jest to wiedza wyniesiona ze szkoły, lecz obejrzana w youtubie, a przedstawiona przez człowieka po ogólniaku i ewentualnie po socjologii, albo innym marketingu.

CYTAT(As_ @ Fri, 12 Nov 2021 - 17:18) *
Jedziesz sobie na 6tce spokojnie po miescie i nagle wyprzedza Cię insignia, którą za wszelką cenę musisz jak to autor pisał skarcić.
Zakładając że nie patrzysz na szybkościomierz wrzucasz bieg trochę na czuja, wrzucisz trójkę a było jeszcze miejsce na dwójkę i jesteś w plecy. Ile? To właśnie zależy od silnika. W typowym turbo moc przy 4k i przy 5k jest bardzo porównywalna. W NA zrzucenie o jeden bieg za mało może już znacząco odbić się na sprincie.
Ruszasz ze świateł normalnie bez napinki przy 20km/h wrzucasz dwójkę i wyskakuje ci wściekła KIA którą znowu musisz skarcić bo w przeciwnym razie dostaniesz nawrotu choroby wrzodowej.
Depczesz do podłogi no bo w 90% przypadków nie wrócisz już do jedynki no i jest kwestia otwarta czy odjedziesz od razu czy dopiero jak dokręcisz do tych 5k.

no nie powiem, całkiem przekonywujące argumenty biggrin.gif i tu mogę przyznać rację, że chcąc skarcić Insignię, można samemu się upokorzyć, gdy po redukcji na 3-kę i pełnym bucie, trafi się na dziurę laugh.gif Tylko nie możemy przyjmować, że rolą silnika jest maskowanie niedoskonałości kierowcy, to dobry kierowca powinien wydobywać pełny potencjał ze swojego auta.

--------------------
Porsche 911 (992)
BMW X7 M60iX (G07)

+Quote Post
Tommo
post Sun, 14 Nov 2021 - 14:20
Post #328

Forum Clubber

Maciek a co to znaczy dobrze dobrana skrzynia biegów? Mówimy o ulicznym samochodzie. Taka gdzie nacisk konstruktora był na ekonomikę, komfort jazdy, może trwałość a może maksymalne osiągi? A może jest to kompromis wszystkich tych przecież istotnych w samochodzie ulicznym czynników które wzajemnie się wykluczają. W jednym aucie będzie kompromis bardziej skierowany na osiągi w innym odwrotnie. Ty zakładasz że wszyscy producenci trzymają się dokładnie tych samych wytycznych i wzorów co nie jest prawdą. N.awet w ramach tego samego producenta stosowano różne przełożenia w tym samym modelu, które to istotnie zmieniały jego charakter i osiągi np. Impreza GC8

--------------------
A110S

+Quote Post
gość_KompotEm_*
post Sun, 14 Nov 2021 - 14:37
Post #329

Czyli po tych wszystkich informacjach tu zawartych i sprawdzeniu osiągów i różnych porównań samochodów do 20k wychodzi że najlepszy wybór aby jeździć w miarę ekonomicznie, nie rzucać się w oczy oraz czasami sprawić sobie uśmiech na twarzy konfrontując się z innym zawodnikiem o podobnych zapędach i samochodzie ,,drożej wyglądającym i wciskającym w fotel momencie obrotowym 160km Diesla" jest Audi A3 1.8t, Opel Astra H 2.0t, Megane 2 lub Laguna II 2.0t oraz E46 2.8/3.0i.

+Quote Post
Maciek1234
post Sun, 14 Nov 2021 - 14:42
Post #330

Forum Homee

CYTAT(Tommo @ Sun, 14 Nov 2021 - 15:20) *
Maciek a co to znaczy dobrze dobrana skrzynia biegów? Mówimy o ulicznym samochodzie. Taka gdzie nacisk konstruktora był na ekonomikę, komfort jazdy, może trwałość a może maksymalne osiągi? A może jest to kompromis wszystkich tych przecież istotnych w samochodzie ulicznym czynników które wzajemnie się wykluczają. W jednym aucie będzie kompromis bardziej skierowany na osiągi w innym odwrotnie. Ty zakładasz że wszyscy producenci trzymają się dokładnie tych samych wytycznych i wzorów co nie jest prawdą. Nawet w ramach tego samego producenta stosowano różne przełożenia w tym samym modelu, które to istotnie zmieniały jego charakter i osiągi np. Impreza GC8

jezu, znowu?

to znaczy dobrze dobrana skrzynia biegów

a o dobieraniu właściwych powstały całe książki.

Tutaj znalazłem taki rysunek, który całkiem przyzwoicie obrazuje, jak to się mniej więcej odbywa:

ta nadwyżka mocy na każdym biegu pokazuje, jak ile mocy mamy do dyspozycji na przyśpieszania.
Jak dobierają w rzeczywistości skrzynie biegów, to projektanci dysponują jeszcze charakterystykami mocy częściowych, analizują, jak się będzie samochód będzie się zachowywał, przy częściowym otwarciu przepustnicy, i tak dalej. Ale ostatecznym efektem tej pracy, są skrzynie dobrane pod silnik, gdzie po zmianie biegów nie wpada się w przed załamania na tym rysunku i do dyspozycji masz zawsze optymalne przyśpieszenie wykorzystujące moc silnika.

Teraz można by płynnie przejść do nadbiegów, gdzie takiej 6-cio stopniowej skrzyni potrafią być dwa nadbiegi, ale naprawdę pójście w teoretyczne rozważania nt. skrzyń biegów doprowadzi do olbrzymich elaboratów. Najlepiej po prostu przyjąć, że skrzynia biegów i przełożenie główne jest dobrze dobrane do silnika, a użytkownik końcowy ma do dyspozycji najbardziej efektywne rozwiązanie, więc korzysta z pełnej mocy i pełnych możliwych przyśpieszeń.

--------------------
Porsche 911 (992)
BMW X7 M60iX (G07)

+Quote Post
Rezor
post Sun, 14 Nov 2021 - 14:45
Post #331

Forum Killer

krzywa stałej mocy laugh.gif do tego malejąca z prędkością (jak mniemam pojazdu) biggrin.gif

--------------------
Projekt: Mustang SN95 '94 coupe 302W 280KM
Daily: 300C '05 Wagon 5.7 AWD 360KM
Praca: Rimac <TBD>

+Quote Post
GIB
post Sun, 14 Nov 2021 - 15:33
Post #332

Forum Homee

Dobrze dobrane przełożenia skrzyni biegów i Opel nie mogą być w jednym zdaniu.

--------------------
cztery koła i silnik

+Quote Post
MadeInPoland
post Sun, 14 Nov 2021 - 15:46
Post #333

Forum Clubber

Rezor a to wg Ciebie moc ukladu na kolach rosnie kiedy wrzucasz wyzszy bieg? Widac tu sporo niezrozumienia kiedy mylone sa pojecia mocy i momentu silnika oraz na kolach

--------------------

+Quote Post
Rezor
post Sun, 14 Nov 2021 - 15:50
Post #334

Forum Killer

Na wykresie powinna być siła (lub ostatecznie moment). Moc = siła x prędkość liniowa = moment x prędkość obrotowa. Ponadto moc przy stałym momencie i zerowej prędkości jest równa 0.
Moc przy stałym momencie będzie rosła wraz z prędkością. Po wrzuceniu wyższego biegu ze wzgledu na spadek momentu, spadnie również moc ale będzie narastać wraz z prędkością i momentem.

--------------------

+Quote Post
Tommo
post Sun, 14 Nov 2021 - 15:51
Post #335

Forum Clubber

Maciuś dziękuję ci za wklejenie tych teoretycznych elaboratów ale proszę nie rób tego więcej bo ja naprawdę potrafię sam je sobie znaleźć w necie jak będzie potrzeba. A teraz odpowiesz mi dlaczego producenci stosują w ramach jednego modelu samochodu różne przełożenia skoro podobno ten jedyny jak twierdzisz jest najlepszy? Dlaczego kiedy jeszcze miałem seryjne Legacy Turbo, pojechałem nim do gościa który zęby zjadł na tym aucie, powiedział pierwsze zmień napęd? I wyobraź sobie że go posłuchałem, kosztowało nie mało, wpadł napęd z imprezy STI JDM z krótkim przełożeniem i nie poznałem samochodu. Auto na każdym biegu lepiej odchodziło, miało lepsze osiągi. Dziwne? Nie nie dziwne bo Legacy był kierowany do innego klienta, który chciał mieć szybki jak na owe czasy samochód ale jednocześnie w miarę komfortowy i bardziej ekonomiczny. I pod taki charakter był dobrany w nim napęd. Przykładów można wiele przytaczać gdzie ewidentnie czuć, że długie przełożenia zamulaja samochód i na krótszych mógłby jechać szybciej.

--------------------
A110S

+Quote Post
Tommo
post Sun, 14 Nov 2021 - 15:54
Post #336

Forum Clubber

.

--------------------
A110S

+Quote Post
MadeInPoland
post Sun, 14 Nov 2021 - 15:58
Post #337

Forum Clubber

Rezor jest wykres ja nie widze problemu w tym ze ktos go tak w przyblizeniu narysowal i nazwał sobie krzywe jak chciał. Sens jest dosyc prosty do odczytania.

--------------------

+Quote Post
kompot
post Sun, 14 Nov 2021 - 15:59
Post #338

Forum Clubber

Maciek ma rację, tylko na tym wykresie jest sporo baboli.
P (symbol mocy) na osi y, ale wykres to nie jest moc tylko moment albo siła na kołach (kształt krzywych, straty zaczynają się powyżej 0). Krzywa stałej mocy nie znaczy, że na wykresie jest pokazana moc, to raczej odpowiadający jej moment.
Bieg 2 i 3 nie są styczne do krzywej stałej mocy, tylko są poniżej.
Bieg 4 przecina krzywą stałej mocy (co tam jest, RAM air? laugh.gif ) - chociaż chyba to zostało poprawione w niezbyt szczęśliwy sposób.

--------------------
2024 F-Pace D300
2011 E90 330d
2000 W210 E55
BTG 9:49 (IS200)

+Quote Post
Rezor
post Sun, 14 Nov 2021 - 16:14
Post #339

Forum Killer

CYTAT(MadeInPoland @ Sun, 14 Nov 2021 - 15:58) *
Rezor jest wykres ja nie widze problemu w tym ze ktos go tak w przyblizeniu narysowal i nazwał sobie krzywe jak chciał. Sens jest dosyc prosty do odczytania.

No właśnie nie jest bo myli moc i moment, przebieg mocy na tym wykresie będzie wyglądał zupełnie inaczej wink.gif retorycznie zapytam: widziałeś chyba wykresy z hamowni? tongue.gif Twoim zdaniem obojętne który wykres będzie mocą, a który momentem? biggrin.gif

--------------------

+Quote Post
Maciek1234
post Sun, 14 Nov 2021 - 17:26
Post #340

Forum Homee

wiedziałem, że ktoś doczepi się do jakiegoś szczegółu, który nie ma większego znaczenia przy ilustrowaniu, że ktoś dobiera te przełożenia, według jakiegoś schematu. Tu wam wklejam link to autora tego wykresu, możecie sobie z nim popolemizować.

https://autokult.pl/24003,skrzynia-biegow-d...e-nie-wystarczy

tu opis tego rysunku:
W przypadku manualnej skrzy przekładniowej inżynierowie starają się tak dobrać przełożenia, aby za ich pomocą odwzorować tzw. krzywą stałej mocy, czyli siły napędowej na kołach w funkcji prędkości pojazdu. To właśnie siła napędowa na kołach w rzeczywistości napędza pojazd i jest ona iloczynem momentu obrotowego silnika oraz sumarycznego przełożenia w zespole napędowym. Dodatkowo jest zredukowana o wszelkie opory ruchu, które występują w całym układzie napędowym. Wykresy poszczególnych biegów są podobne do wykresów momentu obrotowego z charakterystyki szybkościowej silnika spalinowego, bo de facto są jej odwzorowaniem, tyle że w różnej skali. Im lepsze dopasowanie, tym praca silnika jest bliższa optymalnej. Oczywistym jest, że im więcej poszczególnych przełożeń, tym lepiej można odwzorować teoretyczną krzywą stałej mocy. Wtedy luki pomiędzy poszczególnymi krzywymi siły napędowej na poszczególnych biegach a krzywą teoretyczną są najmniejsze. Na wykresie widać wyraźnie, że istnieją miejsca, w których żadne z przełożeń nie jest bliskie optymalnemu – przy niewielkiej ich liczbie jedno przełożenie jest zbyt wysokie, a drugie za niskie. Stąd wynika tendencja do zwiększania liczby przełożeń. Im więcej biegów, tym lepsze osiągi samochodu. A w przypadku gdy nie jest potrzebna znaczna siła napędowa bieg można dobrać tak, aby prędkość obrotowa wału korbowego była jak najniższa. Zapewni to zmniejszenie poziomu hałasu oraz zużycia paliwa.

CYTAT(Tommo @ Sun, 14 Nov 2021 - 16:51) *
Maciuś dziękuję ci za wklejenie tych teoretycznych elaboratów ale proszę nie rób tego więcej bo ja naprawdę potrafię sam je sobie znaleźć w necie jak będzie potrzeba. A teraz odpowiesz mi dlaczego producenci stosują w ramach jednego modelu samochodu różne przełożenia skoro podobno ten jedyny jak twierdzisz jest najlepszy? Dlaczego kiedy jeszcze miałem seryjne Legacy Turbo, pojechałem nim do gościa który zęby zjadł na tym aucie, powiedział pierwsze zmień napęd? I wyobraź sobie że go posłuchałem, kosztowało nie mało, wpadł napęd z imprezy STI JDM z krótkim przełożeniem i nie poznałem samochodu. Auto na każdym biegu lepiej odchodziło, miało lepsze osiągi. Dziwne? Nie nie dziwne bo Legacy był kierowany do innego klienta, który chciał mieć szybki jak na owe czasy samochód ale jednocześnie w miarę komfortowy i bardziej ekonomiczny. I pod taki charakter był dobrany w nim napęd. Przykładów można wiele przytaczać gdzie ewidentnie czuć, że długie przełożenia zamulaja samochód i na krótszych mógłby jechać szybciej.

o, w końcu ktoś podziękował. Spoko, zawsze do usług laugh.gif

odnośnie twojego pytania - normalna praktyka, że jeden silnik może mieć kilka zestopniowań. Łączyć je będzie jedno - wszystkie są poprawne i opracowane do danego silnika.

--------------------
Porsche 911 (992)
BMW X7 M60iX (G07)

+Quote Post

37 Stron V  « < 15 16 17 18 19 > » 
Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Sunday, 29 June 2025 - 01:06