Shoutbox 0 nowych PW 

25 Stron V  « < 3 4 5 6 7 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Tesla vs Muscle Cars, Stock motor stock bateria ;-)
prnit
post Fri, 12 May 2023 - 16:12
Post #81

Forum Homee

jak tesle mozna obśmiewać na tym forum to suvy też laugh.gif laugh.gif suv na tor się nadaje jak krowa na wyścigi konne, pewnie i dobiegnie ale co to za frajda, prowadzenie tych aut to żart, chyba ze mówimy o jakimś mocnym X5M który sie niezle prowadzi ALE jest twardy jak cholera..i cała magia pada bo niewygodny twardy suv to jeszcze większa głupota niż np toyota rav4, co do wygodnego wsiadania to też tego nie kumam, jak jest próg duży to nie ma jak wsiąść wygodnie, bagażnik? czasem mniejszy niż w normalnym combi albo w takiej skodzie superb, ekonomiczność? zerowa, jedzie takie pudełko na kołach i pali w trasie 13-15 litrów gdzie normalne auto pali 8-10, całe te suvy to jest jeden wielki żart, chcesz auto terenowe i chcesz poszpanować to sobie kup toyote land cruiser albo merca G klase, to są kozaki a nie jakieś gówniaN@ suvy. PS Tommo czy jak ci tam..ta tesla Y wygląda jak wieloryb, brzydszego auta chyba nie ma na rynku, wolałbym 100x to porsche

--------------------
Kilka wariatów w garażu.
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Fri, 12 May 2023 - 16:12
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
Tommo
post Fri, 12 May 2023 - 16:27
Post #82

Forum Clubber

A ty nie możesz zrozumieć, że ogromna część potencjalnych nabywców SUV'ów ma w dupie, że odpowiedniki w postaci limuzyny czy sportowego coupe będą szybsze sekundę do setki czy pojadą 300 a nie 270. Po prostu. I fakt że ludzie chcą tym jeździć, co potwierdzają statystyki sprzedaży, powoduje że jest to udana konstrukcja bo spełnia oczekiwania klientów.

--------------------
A110S

+Quote Post
prnit
post Fri, 12 May 2023 - 16:34
Post #83

Forum Homee

a czy ja gdzies napisałem ze ma znaczenie ile to ma do 100? czy ze jedzie 300? wskaz prosze gdzie to napisałem bo chyba cos masz z oczami, niech sobie kupują suvy ludzie, nie mam z tym problemu, uwazam jednak ze te auta są kompletnie bezsensu i do niczego, aha jeszcze zapomniałem o najwazniejszym..parkowanie laugh.gif laugh.gif to jest hicior, parkowanie suvem w parkingach podziemnych to jest hit, na miejscu parkingowym ledwo sie mieszczą albo potrzebują dwóch, wyjechać tym to dramat, wjechać jeszcze gorzej, te auta to żart. biggrin.gif biggrin.gif

--------------------
Kilka wariatów w garażu.

+Quote Post
Tommo
post Fri, 12 May 2023 - 16:56
Post #84

Forum Clubber

CYTAT(prnit @ Fri, 12 May 2023 - 16:34) *
a czy ja gdzies napisałem ze ma znaczenie ile to ma do 100? czy ze jedzie 300? wskaz prosze gdzie to napisałem bo chyba cos masz z oczami, niech sobie kupują suvy ludzie, nie mam z tym problemu, uwazam jednak ze te auta są kompletnie bezsensu i do niczego, aha jeszcze zapomniałem o najwazniejszym..parkowanie laugh.gif laugh.gif to jest hicior, parkowanie suvem w parkingach podziemnych to jest hit, na miejscu parkingowym ledwo sie mieszczą albo potrzebują dwóch, wyjechać tym to dramat, wjechać jeszcze gorzej, te auta to żart. biggrin.gif biggrin.gif

To nie do ciebie było. Z tobą nie dyskutuję bo szkoda czasu...

--------------------
A110S

+Quote Post
prnit
post Fri, 12 May 2023 - 17:02
Post #85

Forum Homee

uff....

--------------------
Kilka wariatów w garażu.

+Quote Post
exocet
post Fri, 12 May 2023 - 22:38
Post #86

Super User

CYTAT(Tommo @ Fri, 12 May 2023 - 16:27) *
A ty nie możesz zrozumieć, że ogromna część potencjalnych nabywców SUV'ów ma w dupie, że odpowiedniki w postaci limuzyny czy sportowego coupe będą szybsze sekundę do setki czy pojadą 300 a nie 270. Po prostu. I fakt że ludzie chcą tym jeździć, co potwierdzają statystyki sprzedaży, powoduje że jest to udana konstrukcja bo spełnia oczekiwania klientów.

Jednocześnie 4 posty wcześniej wrzucasz link o suvach na torze, jako argument, że suv to coś tam coś tam. Ciekawe jaki wynik miałoby np M3 w tym porównaniu wink.gif Niech każdy sobie jeździ czym chce, ale prosze nie pyerdolić, że suv to remedium na wszystko. W kwestiach osiągów i ekonomii będzie odstawał od plaskacza, bo fizyka jest ta sama dla każdego. To jest o tyle ważne, że gdyby nie popularność suvów, to może eu dłużej pozwoliłaby na samochody spalinowe.

Swoją drogą czy ktoś kiedyś widział na torze suva? W końcu w nazwie sport, to ludzie powinni je upalać laugh.gif

--------------------
...

+Quote Post
srbenda
post Sat, 13 May 2023 - 06:01
Post #87

Forum Killer

Widziałem RSQ3 na Jastrzębiu, ale to takie dźwignięte RS3. Hamulce mu płonęły cały czas smile.gif

--------------------
#włoszczyzna

+Quote Post
Tommo
post Sat, 13 May 2023 - 08:43
Post #88

Forum Clubber

CYTAT(exocet @ Fri, 12 May 2023 - 22:38) *
Jednocześnie 4 posty wcześniej wrzucasz link o suvach na torze, jako argument, że suv to coś tam coś tam. Ciekawe jaki wynik miałoby np M3 w tym porównaniu wink.gif Niech każdy sobie jeździ czym chce, ale prosze nie pyerdolić, że suv to remedium na wszystko. W kwestiach osiągów i ekonomii będzie odstawał od plaskacza, bo fizyka jest ta sama dla każdego. To jest o tyle ważne, że gdyby nie popularność suvów, to może eu dłużej pozwoliłaby na samochody spalinowe.

Swoją drogą czy ktoś kiedyś widział na torze suva? W końcu w nazwie sport, to ludzie powinni je upalać laugh.gif

To już sobie sam dośpiewałeś. Nigdy nie twierdziłem że suv jest odpowiedzią na wszystkie potrzeby...
A znasz lepszy (bardziej obiektywny) test samochodu pod względem jego prowadzenia w zakrętach, jak nie próba na zamkniętym obiekcie z pomiarem czasu? Chętnie się dowiem.
SUV ma kupe wad podobnie jak każde inne auto. Nie ma idealnego samochodu i nigdy nie będzie. Ludzie piszący, że suvy się nie nadają do niczego i to jest pomyłka żyją w zaszufladkowanym świecie i nie potrafią otworzyć szerzej horyzontów myśleniowych. Bo fizyka i fizyka... laugh.gif jakby każdy tak myślał mielibyśmy na drogach same Lotusy, radicale i inne Caterhamy biggrin.gif

Tego jeździ już po drogach miliony. Producenci sukcesywnie wycofują sedany a nawet hatchbacki zastępując je Suvami i Crossoverami bo tak chcą klienci. Trzeba być ślepym na fakty, żeby tego nie zauważać.

--------------------
A110S

+Quote Post
kylo
post Sat, 13 May 2023 - 09:00
Post #89

Super User

CYTAT(exocet @ Fri, 12 May 2023 - 22:38) *
...

Ja widziałem i to nie jednego. Choćby na Poznaniu jeździła kiedyś ateca, a na treningu na Ułężu jak był śnieg to kilka stelvio i tiguana. Był też ford f150 ale to nie SUV. smile.gif
Także jak widać ludzie próbują. biggrin.gif

+Quote Post
piwo
post Sat, 13 May 2023 - 09:09
Post #90

I live here !

CYTAT
Producenci sukcesywnie wycofują sedany a nawet hatchbacki zastępując je Suvami i Crossoverami bo tak chcą klienci.

To jak z elektrykami. Tez ich klienci chca dlatego sie je proponuje i wprowadza takie renault megane bez mozliwosci wyboru wersji spalinowej ... wink.gif Inna kwestia ze tak patrze to wydaje mi sie ze elektrycznych suvow jest mniej niz innych wersji nadwoziowych. Ciekawe. Ludziom sie odmienilo. wink.gif
Jak dla mnie sprawa jest jasna i firmy zastepuja sedany kombi suvami bo zarabiaja na tym wiecej a nie ze klienci tego chca.
W przypadku elektrykow firmy i tak zarabiaja dwa razy wiecej wiec suvow juz nie musza oferowac.

--------------------
930kg 320KM RWD Torsen RaceTCS lotus111r abs
1/4 2024r 300KM 12,394s
0-200km/h 2020r www.youtube.com/watch?v=jj-Hbidv43s
Poznań 1m48,467s 2021; Łódź 57,517s 2023 a052 fr, vr2 r7a(hl) tyl

+Quote Post
kylo
post Sat, 13 May 2023 - 09:34
Post #91

Super User

Jak dla mnie elektrycznych suvów jest w opór i ludziom się nic nie odmieniło. No może jakaś część nie idzie za modą, a inna z kolei zauważyła że zasięg w 3 tonowym kolosie gorszy mimo dużej baterii , w domu nie idzie jej naładować przez noc i trzeba na tych płatnych.
Ale większość i tak to łyka bo tak jest modnie i somsiad zazdrości.

+Quote Post
Tommo
post Sat, 13 May 2023 - 09:41
Post #92

Forum Clubber

CYTAT(piwo @ Sat, 13 May 2023 - 09:09) *
Jak dla mnie sprawa jest jasna i firmy zastepuja sedany kombi suvami bo zarabiaja na tym wiecej a nie ze klienci tego chca.

A to dobre jest biggrin.gif biggrin.gif Idąc tym trokiem myślenia dziwne jest że producenci produkują małe, tanie auta, na których zarabia się niewiele. Niech wszyscy produkują luksusowe samochody i będziemy szczęśliwi i bogaci laugh.gif

--------------------
A110S

+Quote Post
flapjck1
post Sat, 13 May 2023 - 10:25
Post #93

Forum Homee

No właśnie nie produkuje się małych aut - zauważyłeś?

+Quote Post
Tommo
post Sat, 13 May 2023 - 10:54
Post #94

Forum Clubber

CYTAT(flapjck1 @ Sat, 13 May 2023 - 10:25) *
No właśnie nie produkuje się małych aut - zauważyłeś?

Peugeot 208
Toyota yaris
Dacia Sandero
Fiat 500
Wymieniać więcej?
Zaraz się dowiem, że to nie są małe auta biggrin.gif

--------------------
A110S

+Quote Post
flapjck1
post Sat, 13 May 2023 - 12:50
Post #95

Forum Homee

to jest ulamek oferty producentow, i rzeczywiscie, kiedys wszystkie auta byly mniejsze smile.gif z ww wymienionych naprawde mala to tylko 500tka, za to niekoniecznie najlzejsza smile.gif i na pewno nie najtansza

problem z malymi autami jest taki ze sa niewiele tansze niz auta 2 klasy wieksze, stad popyt spada, plus upowszchenienie sie suvów ( aczkolwiek nie na kazdym rynku, nawet w europie )

+Quote Post
piwo
post Sat, 13 May 2023 - 14:11
Post #96

I live here !

CYTAT(Tommo @ Sat, 13 May 2023 - 09:41) *
A to dobre jest biggrin.gif biggrin.gif Idąc tym trokiem myślenia dziwne jest że producenci produkują małe, tanie auta, na których zarabia się niewiele. Niech wszyscy produkują luksusowe samochody i będziemy szczęśliwi i bogaci laugh.gif

Mozesz jakies wymienic w kwocie 35tys zl? 5 lat temu kiedy suwy mialy duzo mniejszy rynek taki aut bylo sporo.

--------------------
930kg 320KM RWD Torsen RaceTCS lotus111r abs
1/4 2024r 300KM 12,394s
0-200km/h 2020r www.youtube.com/watch?v=jj-Hbidv43s
Poznań 1m48,467s 2021; Łódź 57,517s 2023 a052 fr, vr2 r7a(hl) tyl

+Quote Post
Rezor
post Sat, 13 May 2023 - 14:34
Post #97

Forum Killer

Chyba 10, a nawet 15 temu bo wtedy też producenci ubijali duże kombiaki kosztem suvów i raczej bliżej 70k bo inflacja smile.gif

--------------------
Projekt: Mustang SN95 '94 coupe 302W 280KM
Daily: 300C '05 Wagon 5.7 AWD 360KM
Praca: Rimac <TBD>

+Quote Post
Tommo
post Sat, 13 May 2023 - 15:47
Post #98

Forum Clubber

To co...na siłę ludziom wciskają te SUVy a ci cierpią jeżdżąc nimi latami? Co za podłe czasy nastały laugh.gif laugh.gif laugh.gif

--------------------
A110S

+Quote Post
prnit
post Sat, 13 May 2023 - 16:17
Post #99

Forum Homee

CYTAT(kylo @ Sat, 13 May 2023 - 09:34) *
Jak dla mnie elektrycznych suvów jest w opór i ludziom się nic nie odmieniło. No może jakaś część nie idzie za modą, a inna z kolei zauważyła że zasięg w 3 tonowym kolosie gorszy mimo dużej baterii , w domu nie idzie jej naładować przez noc i trzeba na tych płatnych.
Ale większość i tak to łyka bo tak jest modnie i somsiad zazdrości.

ostatnio mikiciuk powiedział ze elektryka z 220v ładuje się 5 dni, to ja nie wiem jaki to elektryk bo mój się ładuje od 10-80% z gniazdka 220V w ciągu 20 godzin, przyjechałem nad morze o 17, podłączyłem go do 220v i o 11 był naładowany, nie korzystam z płatnych ale to widocznie wiesz lepiej bo jezdzisz takim autem i ładujesz 5 dni, jak mikiciuk. P.S oczywiscie trzeba tez pamietac ze to ładowanie od 10-80 to tak rzadko bo np. na 100km z gniazdka 220v ładuje się w 6 godzin także mozna spokojnie z elektryka korzystać mając tylko 220V, oczywiscie tam gdzie mozna lepiej założyć siłe i wtedy np. moje auto łąduje się w 5 godzin 10-80%

--------------------
Kilka wariatów w garażu.

+Quote Post
Nanab
post Sat, 13 May 2023 - 17:17
Post #100

Frequent User

CYTAT(kontrolm @ Fri, 12 May 2023 - 06:55) *
chyba suvem nie jeździłeś bo z racji tego że to ciężie krowy z ogromnymi ciężkimi kołami to komfort tam został obcięty o połowę względem niższego lżejszego auta z lżejszymi kołami. A już wjechanie szybciej na dziurawą drogę to katastrofa dla kierowalności i przyczepności takimi autami - koła robią co chcą co nie jest dziwne jak jedno koło potrafi ważyć ponad 30kg.
Fizyki nie oszukasz.

W którym normalnym nieprzerobionym sedanie oprócz jakiś niemieckich kondonów które w serii urywają miski gdzie się da waliłeś miską w krawężnik ?
Co do wczołgiwania się już dawno nie robi się naprawdę niskich sedanów/kombi. Wszystkie auta poszły z linią dachu do góry 5-10cm. Wręcz to poszło w drugą stronę gdzie do auta trzeba wchodzić na palcach to jak w XC90 gdzie wszyscy dupą urywają plastik z przyciskami od ustawienia fotela a kobiety to najlepiej jakby ze stołka tam wchodziły laugh.gif
Zresztą lubię to pierdolenie o tym wygodnym/niewygodnym wsiadaniu - zazwyczaj narzekają na to CI z wielkimi bebechami co najpierw sę w domu obżerają a potem szukają diet cud żeby to zrzucić bo na siłke nie pójdzie na rowerze nei pojeździ do niskiego auta nie wejdzie bo by się musiał schylić a z tą dupą wie że potem może nie wysiąść.

To mam jakieś dziwne doświadczenia, że ciężkim samochodem z wysokim i miękkim zawieszeniem mniej odczuwam dziury i wyboje niż lekkim, niskim i twardym.
Jak patrze na niektóre krawężniki to niczym poza suvem albo terenówką nie wjedziesz, sedanami nie jeżdżę, ale większość normalnych samochodów ma trochę ponad 100mm prześwitu. Jak odejmiesz od tego trochę na prace zawieszenia(żeby nie uderzyć w ten krawężnik przy zjeżdżaniu) i nie zdemontujesz dokładki ze zderzaka to może się okazać że rzadko który krawężnik dasz radę pokonać. Już nie wspominam o samochodach, których poprzedni właściciel miał chore pomysły typu wkładanie jeszcze niższego niż fabrycznie zawieszenia.
Ludzie lubią wygodę niezależnie od obwodu w pasie, grubi tez potrzebują samochodów, poza tym są też tacy, którzy mają już ograniczoną sprawność ze względu na wiek, mając już trójkę z przodu nie wszystko jest takie proste i fajne, a konieczność kucania za każdym wsiadaniem do samochodu potrafi uprzykrzyć życie.
Zależy też od wzrostu, jak ktoś ma 150cm to faktycznie może być mu wygodniej w niskim hb niż w suv.
CYTAT(Tommo @ Sat, 13 May 2023 - 10:54) *
Peugeot 208
Toyota yaris
Dacia Sandero
Fiat 500
Wymieniać więcej?
Zaraz się dowiem, że to nie są małe auta biggrin.gif

Bo nie są biggrin.gif Porównaj np. obecną generację fiat 500 z poprzednią, nowego jarisa ze starym itd., z każdą generacją samochody rosną, zwłaszcza te które były kiedyś najmniejsze.
CYTAT(prnit @ Fri, 12 May 2023 - 09:21) *
Tak. Dał mi pojeździć 5 lat. A co do krawężników i tych terenowych właściwości to sobie w Tesli ustawiam zawieszenie na high i mam prześwit jak w małym suvie, tak samo zresztą miałem w audi A8 to samo.

Raczej nikt normalny nie będzie dopłacać do 5x droższego samochodu tylko dla jednej funkcji którą użyje tylko raz w życiu-podniesie do max i tak zostawi.

+Quote Post

25 Stron V  « < 3 4 5 6 7 > » 
Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Wednesday, 18 June 2025 - 10:30