![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Fri, 16 September 2011 Skąd: Warszawa ![]() |
Spoko, ale może przedstaw jakieś wyliczenia podważające PwC, czy dane Mlekpolu, bo na razie to taki trolling wyszedł... Proste pytanie: obecnie jest taniej niż w 2018r czy zauważalnie drożej? Myślisz, że wyszło mniej niż zakładano w 18r, serio ![]() Spoko, ale może przedstaw jakieś wyliczenia ile to kosztowało Twoim zdaniem, bo na razie to taki trolling wyszedł... ![]() |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Sun, 17 February 2008 Skąd: W-wa ![]() |
Spoko, ale może przedstaw jakieś wyliczenia podważające PwC, czy dane Mlekpolu, bo na razie to taki trolling wyszedł... ale ja nie mam zamiaru tego kwestionowac ani liczyc po swojemu. Jak dla mnie nie ma znaczenia czy to jest 8mld czy 20mld czy moze 1mld. Jedyne co mówię ze to nie jest jakas wyrocznia tylko desk research wsparty wywiadami z kilko firmami wsparty jakimis własnymi założeniami. -------------------- papierowe konie + oszukane 4x4
|
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Tue, 17 February 2009 Skąd: Pomorze ![]() |
Spoko, ale może przedstaw jakieś wyliczenia ile to kosztowało Twoim zdaniem, bo na razie to taki trolling wyszedł... ![]() Z Twojej strony owszem, bo nadal żadnego "kontrargumentu" nie przedstawiłeś. Wyszło idiotycznie dużo, nie wiedząc ile dało w rzeczywistości korzyści - to cała filozofia obecnej unii. Jedyne co mówię ze to nie jest jakas wyrocznia tylko desk research wsparty wywiadami z kilko firmami wsparty jakimis własnymi założeniami. No nie jest wyrocznia, ale pokazuje w jakimś stopniu skalę niepotrzebnych kosztów (nowe maszyny w miejsce sprawnych, często jeszcze nie spłaconych, przestoje, zmiany technologiczne). Zauważ że konkretnych wyliczeń "zysków" z tej zmiany nie potrafią przedstawić... |
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Sun, 05 September 2021 ![]() |
Pomyśleć że niektórzy cały czas próbują panicznie poszukiwać alternatywy dla BEV od której nie ma ucieczki, wciąż sentymentalnie forsując pomysły z udoskonalaniem nieefektywnych silników spalinowych i coraz to dziwniejszych paliw do nich jak amoniak do którego wytworzenia potrzeba wodoru i tu się koło zamyka.
![]() https://moto.pl/MotoPL/7,178770,31660013,na...d=1738346621461 |
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Sat, 30 January 2010 Skąd: Warszawa ![]() |
A Ty brałeś nowe? Patrzę na to właśnie, nawet nie wiedziałem o istnieniu takiego tworu. Ile bateria tam wytrzymuje? To limit km/ładowań/lat ? Tak, nowego brałem. Ile bateria wytrzymuje to nie wiem. Jest 8 lat gwarancji. Jak będziesz miał jakieś pytania to śmiało. Ja jestem zadowolony. -------------------- ...
|
|
|
![]()
|
|
Auto przełomowe w Europie, a nawet nie wiedziałem, że tak problematyczne
![]() https://autogaleria.pl/kiedys-swiatowy-samo...ragiczny-upadek |
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Fri, 18 January 2008 ![]() |
Moim zdaniem ten artykuł to zwykły clickbait napisany pod publiczkę.
Jaguar jak to Jaguar – ma typowe dla marki zalety i wady. W wielu porównaniach wypada lepiej niż np. Audi e-tron. |
|
|
![]()
|
|
![]() I live here ! Dołączył: Wed, 03 February 2010 Skąd: Marki ![]() |
700km zasiegu
-------------------- 930kg 320KM RWD Torsen RaceTCS lotus111r abs
1/4 2024r 300KM 12,394s 0-200km/h 2020r www.youtube.com/watch?v=jj-Hbidv43s Poznań 1m48,467s 2021; Łódź 57,517s 2023 a052 fr, vr2 r7a(hl) tyl |
|
|
![]()
|
|
Forum Clubber Dołączył: Fri, 09 March 2007 Skąd: Błonie ![]() ![]() |
Nie ma to jak zrobić coś 2.5 raza słabszego niż Tesla Plaid a ważącego jeszcze więcej przy tej samej pojemności baterii
![]() -------------------- VEMS rozkminiłem do ostatniego rezystorka - chętnie pomogę
|
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Tue, 28 December 2021 ![]() |
Europejska motoryzacja to syf sztucznie podtrzymywany przez rządy i nieuczciwą konkurencję z azją.
|
|
|
![]()
|
|
A mozesz porownac zasieg tesli s z ta a6 tka? Moze byc przy 120km/h
Potownaj sobie ta tesle s do audi a6. malutki bagaznik, ciasno, glosno,mniejszy zasieg w podobnych warunkach zimowych i inne wkurwiajace rzeczy. I taka wlasnie jezt ta slaba europejska motoryzacja ze usa i chiny to moga co najwyzej do fiuta podskoczyc. Cena tesla s od 450tys zlza baze, audi a6 etron 100kwh od 350tys zl, s6 etron z duzo wyzsza moca niz filmie juz 470tts -------------------- 930kg 320KM RWD Torsen RaceTCS lotus111r abs
1/4 2024r 300KM 12,394s 0-200km/h 2020r www.youtube.com/watch?v=jj-Hbidv43s Poznań 1m48,467s 2021; Łódź 57,517s 2023 a052 fr, vr2 r7a(hl) tyl |
|
|
![]()
|
|
Piwo. To porównanie jest mocno jednostronne i niepełne. Może warto wrócić do tematów, w których masz większą pewność, np. do działu opon?
|
|
|
![]()
|
|
akurat tesla ma jak na swoje wymiary naprawdę duże bagażniki - nieosiągalne w erupejskiej motoryzacji która nawet nie potrafi solidnego bagażnika pod maską zrobić.
Do tego nawet w najmniejszej Tesli 3 z tyłu masz trzy pełnowymiarowe miejsca a nie 2,5 jak nawet w tym audi. Te dużo droższe audi S6 nawet nie zbliża się osiągami do Plaida - raczej bliżej mu do Tesli 3 Performance od kórej i tak dostanie łomot jak nie na prostej to w zakrętach. Trzeba pamiętać że Tesla na rynku jest ledwie 20 lat a Audi 120 a konstruując swoje elektryki rżnęli z Tesli aż miło. Ciekawe co robią potem ze zwłokami nowych aut które kupili na sekcję zwłok ![]() CO do wkuriwających rzeczy to idę o zakład że AUdi stanie na wysokości zadania i będzie wkurwiać co chwilę właściciela awaryjnością i rozwiązaniami technicznymi z dupy znanymi ze spalinowców jak np. aluminiowe śrubki których nie idzie odkręcić albo umieszczenie rozrządu czy tam innego czujnika do którego trzeba wyjmować cały zespół napędowy a tarcze z wersi performance srance będą kosztować tyle ile nowa Tesla 3 w salonie ![]() CO do zasięgu jak już audi zrobi coś co jedzie jak Plaid to wtedy pogadamy o zasięgu tyle że wtedy pewnie Tesla zrobi coś takiego że nawet nie będzie o czym gadać bo Europa póki co w elektrykach jest 20 lat za murzynami a nawet za Chińczykami -------------------- VEMS rozkminiłem do ostatniego rezystorka - chętnie pomogę
|
|
|
![]()
|
|
Akurat w tesli 3 siedzialem z tylu i duzo mniej miejsca niz w mojej mazdzie 3 a do takiego focusa to daaaaleko. Co do porownaniabagaznika tesli s i audi a6 etron to masz jak na dloni w tesli na filmie wchodza dwie duze walizy i moze z dwie male.a w audi a6 3 duze i 2 male. Wiec o co kaman
https://motoryzacja.interia.pl/auta-elektry...sy,nId,20947591 -------------------- 930kg 320KM RWD Torsen RaceTCS lotus111r abs
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Fri, 18 October 2002 Skąd: Warszawa i okolice ![]() |
Jest wiele zalet tesli względem każdego innego elektryka, te auta są produkowane już 15 lat (!), PIWO widać że mało wiesz o elektrykach, do tesli jest wszystko, wszystko się naprawia, ceny są akceptowalne, jesli nawet mówimy o autach używanych.
Co do tej tesli plaid to nie wiem po co porównujesz tam bagażnik, porównaj lepiej osiągi, to auto rozpędza się w 2.1 sek do 100, wiesz ile to jest? tyle ile zajmie ci napisanie "WIESZ ILE TO JEST", to jest rakieta na kołach która kosztuje 1/2 tego co konkurencja z EU czyli etron GT lub taycan, co do tego bagażnika to mam taką tesle s tylko starszą, bagażnik tam jest GIGANTYCZNY a możliwości transportu czegokolwiek większe niż w np. w audi avant np. A6. Masz bagażnik pod bagażnikiem jeszcze gdzie mieści się walizka, masz bagażnik z przodu gdzie zmieści sie jeszcze jedna walizka, do tego po rozłożeniu foteli mozesz tam wsadzić wszystko. Co do samego auta czyli tesla niestety tesla oszczędza na materiałach i w audi są one po prostu lepsze w środku, skóra jest lepsza, wykonanie i złożenie jest lepsze, wiem jak u mnie wygląda skóra po 200 tys przelotu i to jest dramat, tyle że z technicznego punktu widzenia tesla jest 5-10 lat przed EU producentami, dopracowane są te auta technicznie. -------------------- Kilka wariatów w garażu.
|
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Tue, 17 March 2015 ![]() |
To 2.1 sekundy wygląda świetnie, ale jak często korzystasz z niego w aucie użytkowanym na co dzień? Częściej niż z bagażnika czy wygodnych, trwałych foteli?
Jak auto ma 5s do 100 to i tak jako auto do poruszania się na co dzień jest piekielnie szybkie dla 99,9% społeczeństwa, no i według większości ludzi którzy chcą ograniczeń i fotoradarów takie auta powinny być zakazane (generalnie wg. nich wszystko powinno być zakazane, ale to inny temat) |
|
|
![]()
|
|
Akurat w tesli 3 siedzialem z tylu i duzo mniej miejsca niz w mojej mazdzie 3 a do takiego focusa to daaaaleko. Co do porownaniabagaznika tesli s i audi a6 etron to masz jak na dloni w tesli na filmie wchodza dwie duze walizy i moze z dwie male.a w audi a6 3 duze i 2 male. Wiec o co kaman https://motoryzacja.interia.pl/auta-elektry...sy,nId,20947591 no właśnie się zastanawiam czy Ty widziałeś bo bagażnik w tym audi jest taki sobie nie dość że niezbyt długi, otwór do ładowania bagaży mały wąski to jeszcze podłoga wysoko, o przednim nie wspomnę bo to już żenua w wykonaniu Audi kontra Tesla gdzie potrafi zmieścić się normalnego wzrostu osoba. W tesli nie dość nie bagażnik jest głęboki to jeszcze pod podłogą kolejne schowki. Co do kabiny to może mówisz na wysokość bo na szerokość w tesli jest szerzej i to dosyć sporo. W foce czy maździe 3 osoby jada za karę. -------------------- VEMS rozkminiłem do ostatniego rezystorka - chętnie pomogę
|
|
|
![]()
|
|
Jest wiele zalet tesli względem każdego innego elektryka, te auta są produkowane już 15 lat (!), PIWO widać że mało wiesz o elektrykach, do tesli jest wszystko, wszystko się naprawia, ceny są akceptowalne, jesli nawet mówimy o autach używanych. Co do tej tesli plaid to nie wiem po co porównujesz tam bagażnik, porównaj lepiej osiągi, to auto rozpędza się w 2.1 sek do 100, wiesz ile to jest? tyle ile zajmie ci napisanie "WIESZ ILE TO JEST", to jest rakieta na kołach która kosztuje 1/2 tego co konkurencja z EU czyli etron GT lub taycan, co do tego bagażnika to mam taką tesle s tylko starszą, bagażnik tam jest GIGANTYCZNY a możliwości transportu czegokolwiek większe niż w np. w audi avant np. A6. Masz bagażnik pod bagażnikiem jeszcze gdzie mieści się walizka, masz bagażnik z przodu gdzie zmieści sie jeszcze jedna walizka, do tego po rozłożeniu foteli mozesz tam wsadzić wszystko. Co do samego auta czyli tesla niestety tesla oszczędza na materiałach i w audi są one po prostu lepsze w środku, skóra jest lepsza, wykonanie i złożenie jest lepsze, wiem jak u mnie wygląda skóra po 200 tys przelotu i to jest dramat, tyle że z technicznego punktu widzenia tesla jest 5-10 lat przed EU producentami, dopracowane są te auta technicznie. Porownuje bo szukam auta przestronnwgo. Ja w trojce siedze z tylu normalnie bez dotykania niczego. Wrecz sie zadtanawiam czy nie wygodniej niz w camry bo jak w camry na nogi to z tylu jest wypas tak z boku glowy w camry wali sie w podsufitke a w mazdzie 3jce nic mi krecac gliwa na boki nie przeszkadza. W tesli 3 malo bylo miejsca i na kolana i nad glowa i bagaznik tez maly. Wiec to jest raczej auto pod singla lub parke gejow -------------------- 930kg 320KM RWD Torsen RaceTCS lotus111r abs
|
|
![]()
|
|
Mam sześć aut, z czego trzy to Audi. Żona ma jedno – Teslę Model S Plaid.
To sedan ze Stanów, który niczego nie musi się wstydzić, a dla mnie jest po prostu super. W zeszłym roku pokonaliśmy nim kilka tras po 1200 km+ (Austria, Włochy, Szwajcaria, kilka razy Niemcy i Dania), a do tego regularnie jeździmy nim do domku w górach. Mimo że w garażu kurzy się V8 biturbo od Audi, to właśnie Tesla jest pierwszym wyborem. …A ten łysy populista zwyczajnie nie chciał porządnie ułożyć tych walizek. |
|
|
![]()
|
|
Trzymasz jeszcze to S6 z motorem z RSa?
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |