![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Forum Clubber Dołączył: Tue, 12 February 2008 Skąd: NMiasto ![]() |
To doinformuj się czym się zajmuje firma PwC (Współpracowałem z nimi 2 razy w pewnej dziedzinie) i wtedy nie kompromituj się prosząc o wiarygodne źródła. Chciałbyś je zobaczyć a właśnie masz je przed sobą. "haha" - no tak, co Ci da kwota, kiedy piszesz, że to inwestycja i się zwraca co ktoś Ci napisał słusznie, że przeczy to definicji inwestowania w rozwój. Tu jesteś zmuszony przez dyrektywy, rodzaj podatku a nie walki o środowisko (poczytaj o mikroplastiku - jest wszechobecny i nakrętki tego nie zmienią). Pomijam, że kwota "rozmywa" się w obrocie wielkich firm ale tu też widzę masz mierne podejście bo wierz mi, że im większa firma tym walka o założenia budżetowe i ich utrzymanie jest większa - tak się robi pieniądz. Po nikim nie spływa wydatek np. 500.000 PLN tylko dlatego, że to ułamek obrotu. PS. Proszę nadal o dane wraz ze źródłem, jakie są prognozy pozytywnego wpływu zabiegu z nakrętkami. Poddaję się ![]() Skrót PwC ma mi wystarczyć do tego żebym zrozumiał, że koszty były na poziomie 25 mld euro. Nie napisałem nigdzie że to jest inwestycja w rozwój. I nie zawsze inwestycja ma na celu zwiększyć dochód firmy. -------------------- A110S
|
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
. takze ciekawych dozylismy czasow. czasow gdzie trzeba wybierac sobie zrodlo wiedzy. Dokładnie tak. Dlatego tak zależało mi na podaniu źródła wiedzy dotyczącej wydatku 25 mld euro jak to było cytowane. Niestety raczej sie nie doczekam... -------------------- A110S
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Mon, 24 March 2003 ![]() |
Dokładnie tak. Dlatego tak zależało mi na podaniu źródła wiedzy dotyczącej wydatku 25 mld euro jak to było cytowane. Niestety raczej sie nie doczekam... Akurat piwo pisał do Ciebie, że ufasz specjalistom co piwo Ci opisał, że obecnie prawie wszyscy są opłacani. Też nie wyłapałeś. Poddaję się ![]() To ja się poddaję ![]() Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
To ja się poddaję ![]() Pozdrawiam Naprawdę nie musisz mnie do niczego przekonywać. Wystarczy mi tylko podanie źródła skąd bierzecie wiedzę o absurdalnie wysokiej kwocie 25 mld euro? Bo sam skrót PwC kompletnie nic mi nie mówi. A może to jest kwota 2,5 mld ? Może ktoś się bachnął celowo lub nie. Jak mogę to zweryfikować nie mając żadnej konkretniej informacji w postaci rzekomego raportu. -------------------- A110S
|
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Sat, 30 January 2010 Skąd: Warszawa ![]() |
wiesz co zyjemy w swiecie lobbingu. tak samo jest ze szczepieniami i producentami farmaceutycznymi. ci oplacaja lekarzy a ci wydaja wyroki i deczje i kolo zamkniete. keidys ludzie mieli jeszcze jakakolwiek moralnosc i pieniadze byly na ostatnim miejscu rzeczy potrzebnych do szczescia. a obecnie? kiedys byly jeszcze instytucje panstwowe jak sluzby specjalne ktore pilnowaly by lobbista nie zasiadal w instytucjach podejmujacych decyzje by ta nie byla sprzeczna z interesem narodowym spolecznym.. ale doszlismy do momentu gdzie lobbisci maja swoich ludzi wszedzie oplaconych i powstaja prace naukowe na zlecenie platne. i mamy pozbawianie tytulow czy pracy ludzi ktorzy pisza prawde niezgodna z lobbistami. takze ciekawych dozylismy czasow. czasow gdzie trzeba wybierac sobie zrodlo wiedzy. Piszesz takie kocopoły, że aż zęby bolą. Gdyby nie szczepienia to jest spora szansa, że dziś Ty lub ktoś z Twoich bliskich by nie żył. I nie mówię tu o C19 tylko generalnie. O jakiej moralność dawniej mówisz skoro kiedyś lekarze byli opłacani przez koncerny tytoniowe żeby reklamować fajki jako skuteczny środek na coś tam, a koncerny samochodowe zatajały jaki jest wplyw spalania kopalin na efekt cieplarniany? Oczywiście, że Świat dalej nie jest doskonały, lobbing istnieje (gdzieniegdzie nawet oficjalnie i legalnie), wiele rzeczy jest postawionych na głowie, ale nauka obecnie jest dużo bardziej poukładana i przejrzysta niż w Twoich "kiedyś to było". Obecnie dostęp do publikacji jest nieporównywalnie łatwiejszy, masz coś takiego jak meta analizy i dziwnym trafem to wyznawcy "chłopskiego rozumu" i "na logikę" najczęściej znajdują lukę w tym systemie, który bazuje na dowodach i powtarzalności wyników badań. Trochę nie rozumiem czemu niby mamy się przejmować, że producent opakowań ponosi koszt w związku ze zmianą przepisów. Przecież to leży w każdego obywatela żeby było mniej syfu dookola, nawet jeśli pominiemy kwestię wpływu na środowisku, to przecież po prostu lepiej się żyje jak jest czysto. A żeby trochę wrócić do tematu: Zrobiłem w dwa lata elektrykiem 82kkm. Średnie "spalanie" wg komputera 14,7kWh/100km, rzeczywiste pewnie bliżej 16. Zero awarii, pierwszy przegląd wypadł przy 80kkm, koszt 1000zł - trochę drogo, ale czego się nie robi w imię ideologii ![]() ![]() -------------------- ...
|
|
|
![]()
|
|
A żeby trochę wrócić do tematu: Zrobiłem w dwa lata elektrykiem 82kkm. Średnie "spalanie" wg komputera 14,7kWh/100km, rzeczywiste pewnie bliżej 16. Zero awarii, pierwszy przegląd wypadł przy 80kkm, koszt 1000zł - trochę drogo, ale czego się nie robi w imię ideologii ![]() ![]() Co to za elektryk? ? 16kWh to niezły wynik. Się zastanawiam, czy nie zarzucić PV na dach i kupić coś Żonie + wokół komina (ona obecnie 2,5 km ma do pracy)....i czy elektryka czy jakiegoś Plug-Ina np. 330e albo Q5 2.0 hybryda z gniazdkiem. |
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Sat, 30 January 2010 Skąd: Warszawa ![]() |
Co to za elektryk? ? 16kWh to niezły wynik. Się zastanawiam, czy nie zarzucić PV na dach i kupić coś Żonie + wokół komina (ona obecnie 2,5 km ma do pracy)....i czy elektryka czy jakiegoś Plug-Ina np. 330e albo Q5 2.0 hybryda z gniazdkiem. Cupra Born Jak mało km to można myśleć o plugin, chociaż ja nie jestem przekonany do innych rozwiązań niż to co ma toyota. Z drugiej strony jak ma być tylko do bujaki po mieście to można już w rozsądnej kasie kupić używkę EV. -------------------- ...
|
|
|
![]()
|
|
Cupra Born Jak mało km to można myśleć o plugin, chociaż ja nie jestem przekonany do innych rozwiązań niż to co ma toyota. Z drugiej strony jak ma być tylko do bujaki po mieście to można już w rozsądnej kasie kupić używkę EV. A Ty brałeś nowe? Patrzę na to właśnie, nawet nie wiedziałem o istnieniu takiego tworu. Ile bateria tam wytrzymuje? To limit km/ładowań/lat ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Sun, 17 February 2008 Skąd: W-wa ![]() |
7 sekund z googlem:
https://www.wiadomoscihandlowe.pl/logistyka...ld-euro-2415174 https://www.onet.pl/informacje/demagog/ile-...tr568s,30bc1058 I od razu mówię ze ze wzgledu na te 7 sekund artykułów nie czytalem natomiast logo PWC to nie jest zadna gwarancja jakości danych. Ale to jest temat na osobną dyskusje -------------------- papierowe konie + oszukane 4x4
|
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Tue, 17 February 2009 Skąd: Pomorze ![]() |
Ale dlaczego nie chcesz pokazać i podzielić się tymi analizami? To jest jakaś tajemnica? Co do słuszności stosowania zakrętek na stałe związanych z butelką idea jest banalna. Chodziło o wyeliminowanie ich ze środowiska które zanieczyszczają. Chyba wiesz ile czasu taka zakrętka się utylizuje w ziemi czy wodzie? A o mikroplastiku i jego działaniu na organizmy żywe słyszałeś? Zmiana systemu zakrętek do butelek pet jest jednorazowym wydatkiem. Mało prawdopodobne, że są to aż takie liczby jak podajesz. dlatego tak nalegam o podanie źródła skąd tą wiedzę czerpiesz. Nie sądzę jednak, że ktoś wpadł na ten pomysł tylko po to, żeby ludziom dać argument na wyśmiewanie kolejnej udyrektywy UE. Dziwne jakby Ci przysłali za free wszystkie wyniki swoich analiz, podali takie dane i tyle, możesz przedstawić kontrargument, ale kolejny raz nic nie masz. Mlekpol podał koszta - 30mln i nie jest to wydatek jednorazowy (wyraźnie podkreślano, że potrzeba więcej tworzywa), możesz sobie przeliczyć jaki mają udział w rynku europejskim i wyjdą Ci zbliżone kwoty. Można też wywalić te stalowe pojemniki w kształcie serca, gdzie dzieci zbierały nakrętki dla innych ![]() BTW nigdzie nie podano 25mld ![]() natomiast logo PWC to nie jest zadna gwarancja jakości danych. Ale to jest temat na osobną dyskusje Nie mam nic, więc będę podważał kompetencję dużej firmy zajmującej się audytami - brawo ![]() |
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Mon, 18 April 2011 Skąd: Gdańsk ![]() |
PV plus EV to piękne kombo, zdecydowanie polecam
![]() Joker jak chcesz coś na początek na małe przebiegi to możesz się zainteresować i3, wdzięczne auta za przystępną cenę. Jak na dłużej to Tesla 3 LR z dofinansowaniem. Dają 8 lat gwarancji na napęd i baterie. Plug In mnie osobiście przeraża skomplikowaniem tego rozwiązania, ale ja też po prostu lubię solucje zero jedynkowe. |
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Tue, 17 March 2015 ![]() |
do tego I3 można kupić z funkcją doładowania baterii paliwem, 170km na prądzie, 170km na benzynie. Całkiem nieźle jak na miejskie toczydło wokół komina
Co do zakrętek: zdajecie sobie sprawę, że to tylko w UE jest? Lecisz do stanów i normalne są butelki z wodą 0,25l które nie mają przytwierdzonych zakrętek. I sprzedawane są minimum w 16 pakach. Butelkę z wodą większą niż 0.33 ciężko kupić - chyba, że takie super zdrowe (w plastiku) za 4 dolary za około półtora litra ![]() śmieci też tam NIKT nie segreguje W Indiach śmieci lądują w rzece, nikt się nie przejmuje środowiskiem. Nie chodzi mi o to, że mamy się nie przejmować, ale żeby nie popadać w skrajności.. |
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Sun, 05 September 2021 ![]() |
Jeśli rzeczywiście ktoś czeka na przełom w autonomii Tesli to niech lepiej zaczeka na pełne wdrożenie do wszystkich samochodów paczki HW4 oraz odblokowanie FSD na rynek europejski. Paczka HW4 obejmuje szereg kamer Tesla Vision rejestrujących obraz 360 st. w znacznie wyższej rozdzielczości oraz bardziej wydajniejsze chipy wykonane w niższej litografii do obsługi mocniejszego komputera pokładowego ze zintegrowanym podsystemem graficznym + ewentualny radar dla modeli S/X. W chwili obecnej trafienie na HW4 to czysta loteria w zależności z jakiego Gigafactory samochód wychodzi, jeśli masz mniej szczęścia trafisz na HW3. FSD zaś to oprogramowanie 3 stopnia autonomii jazdy które w EU powinno zostać zacertyfikowane w tym roku (obecnie w konfiguratorze można zakupić jako opcję najdroższą niemniej z powodu braku unijnych regulacji nie można go wykorzystywać zgodnie z przeznaczeniem). System 3 stopnia autonomii oznacza brak konieczności przytrzymywania kierownicy w określonych warunkach oraz okresowe spoglądanie na drogę. Ponadto jako rekompensata zamiast wycofanych czujników ultradźwiękowych do parkowania, Autopilot i FSD zostaną zaktualizowane o opcję Park Assist.
Warto odnotować że tym roku zaplanowana jest również premiera paczki HW5, gdzie obiektywy kamer będą wówczas wyposażone w czynniki podgrzewające zapobiegające zamarznięciu/zaparowaniu oraz przysłonę kontrolującą ilość wpadającego do obiektywu światła w trakcie dynamicznej jazdy. |
|
|
![]()
|
|
![]() I live here ! Dołączył: Wed, 03 February 2010 Skąd: Marki ![]() |
Piszesz takie kocopoły, że aż zęby bolą. Gdyby nie szczepienia to jest spora szansa, że dziś Ty lub ktoś z Twoich bliskich by nie żył. I nie mówię tu o C19 tylko generalnie. O jakiej moralność dawniej mówisz skoro kiedyś lekarze byli opłacani przez koncerny tytoniowe żeby reklamować fajki jako skuteczny środek na coś tam, a koncerny samochodowe zatajały jaki jest wplyw spalania kopalin na efekt cieplarniany? Oczywiście, że Świat dalej nie jest doskonały, lobbing istnieje (gdzieniegdzie nawet oficjalnie i legalnie), wiele rzeczy jest postawionych na głowie, ale nauka obecnie jest dużo bardziej poukładana i przejrzysta niż w Twoich "kiedyś to było". Obecnie dostęp do publikacji jest nieporównywalnie łatwiejszy, masz coś takiego jak meta analizy i dziwnym trafem to wyznawcy "chłopskiego rozumu" i "na logikę" najczęściej znajdują lukę w tym systemie, który bazuje na dowodach i powtarzalności wyników badań. Trochę nie rozumiem czemu niby mamy się przejmować, że producent opakowań ponosi koszt w związku ze zmianą przepisów. Przecież to leży w każdego obywatela żeby było mniej syfu dookola, nawet jeśli pominiemy kwestię wpływu na środowisku, to przecież po prostu lepiej się żyje jak jest czysto. A żeby trochę wrócić do tematu: Zrobiłem w dwa lata elektrykiem 82kkm. Średnie "spalanie" wg komputera 14,7kWh/100km, rzeczywiste pewnie bliżej 16. Zero awarii, pierwszy przegląd wypadł przy 80kkm, koszt 1000zł - trochę drogo, ale czego się nie robi w imię ideologii ![]() ![]() A ja nie mowie o generalcje tylko o szczepieniu na covid i np na ptasia grype kilka lat wczesniej. Moj wujek umarl pare dni po szczepieniu na cov na wylew do mozgu. lista osob ktore zmarly po szczepieniu dosc liczna byla dostepna na stronie rzadowej gov. Nie chce tego szukac szukaj sobie sam. I tu wchodzi moralnosc czy czlowiek moze poswiecac zycie jednych w imie ocalenia innych przymusem i nakazem? Moim zdaniem to niemoralne. Twoje zdanie moze byc inne. I nie obchodzi mnie to czy to jest jedno zycie za 10 innych. Czlowiek nie powinien o tym decydowac. -------------------- 930kg 320KM RWD Torsen RaceTCS lotus111r abs
1/4 2024r 300KM 12,394s 0-200km/h 2020r www.youtube.com/watch?v=jj-Hbidv43s Poznań 1m48,467s 2021; Łódź 57,517s 2023 a052 fr, vr2 r7a(hl) tyl |
|
|
![]()
|
|
![]() I live here ! Dołączył: Wed, 03 February 2010 Skąd: Marki ![]() |
Piszesz takie kocopoły, że aż zęby bolą. Gdyby nie szczepienia to jest spora szansa, że dziś Ty lub ktoś z Twoich bliskich by nie żył. I nie mówię tu o C19 tylko generalnie. O jakiej moralność dawniej mówisz skoro kiedyś lekarze byli opłacani przez koncerny tytoniowe żeby reklamować fajki jako skuteczny środek na coś tam, a koncerny samochodowe zatajały jaki jest wplyw spalania kopalin na efekt cieplarniany? Oczywiście, że Świat dalej nie jest doskonały, lobbing istnieje (gdzieniegdzie nawet oficjalnie i legalnie), wiele rzeczy jest postawionych na głowie, ale nauka obecnie jest dużo bardziej poukładana i przejrzysta niż w Twoich "kiedyś to było". Obecnie dostęp do publikacji jest nieporównywalnie łatwiejszy, masz coś takiego jak meta analizy i dziwnym trafem to wyznawcy "chłopskiego rozumu" i "na logikę" najczęściej znajdują lukę w tym systemie, który bazuje na dowodach i powtarzalności wyników badań. Trochę nie rozumiem czemu niby mamy się przejmować, że producent opakowań ponosi koszt w związku ze zmianą przepisów. Przecież to leży w każdego obywatela żeby było mniej syfu dookola, nawet jeśli pominiemy kwestię wpływu na środowisku, to przecież po prostu lepiej się żyje jak jest czysto. A żeby trochę wrócić do tematu: Zrobiłem w dwa lata elektrykiem 82kkm. Średnie "spalanie" wg komputera 14,7kWh/100km, rzeczywiste pewnie bliżej 16. Zero awarii, pierwszy przegląd wypadł przy 80kkm, koszt 1000zł - trochę drogo, ale czego się nie robi w imię ideologii ![]() ![]() A ja nie mowie o generalcje tylko o szczepieniu na covid i np na ptasia grype kilka lat wczesniej. Moj wujek umarl pare dni po szczepieniu na cov na wylew do mozgu. lista osob ktore zmarly po szczepieniu dosc liczna byla dostepna na stronie rzadowej gov. Nie chce tego szukac szukaj sobie sam. I tu wchodzi moralnosc czy czlowiek moze poswiecac zycie jednych w imie ocalenia innych przymusem i nakazem? Moim zdaniem to niemoralne. Twoje zdanie moze byc inne. I nie obchodzi mnie to czy to jest jedno zycie za 10 innych. Czlowiek nie powinien o tym decydowac. -------------------- 930kg 320KM RWD Torsen RaceTCS lotus111r abs
1/4 2024r 300KM 12,394s 0-200km/h 2020r www.youtube.com/watch?v=jj-Hbidv43s Poznań 1m48,467s 2021; Łódź 57,517s 2023 a052 fr, vr2 r7a(hl) tyl |
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Fri, 16 September 2011 Skąd: Warszawa ![]() |
Ktoś z Was w ogóle przeczytał cokolwiek z tego raportu PwC, czy tak się kłócicie dla kłótni?
![]() 1. PwC podało zakres od 2,7 mld do 8,7 mld EUR, a Wy sobie luźno piszecie "ponad 10 mld", albo "25 mld", bo przecież czemu nie. Kto da więcej? 2. Obydwie wartości to szacunek z 2018 roku, a nakrętki zostały wprowadzone 6 lat później. To nie jest realny koszt poniesiony przez gospodarkę. 3. Wartość 8,7 mld była podana jako najgorszy scenariusz, w którym będzie wymagana zmiana konstrukcji szyjek butelek - to się nie wydarzyło 4. To, co napisał As_ o tym, że samo logo PwC (czy jakiekolwiek inne z wielkiej czwórki) nie gwarantuje jakości danych, jest w 100% prawdą. Jeśli ktoś z Was dalej wierzy w wiarygodność wielkiej firmy z wielkiej czwórki "robiącej audyty", to poczytajcie sobie o skandalach na całym świecie, w które te firmy były wplątane (najczęściej nie przez złą wiarę, ale właśnie przez jakość). Najbliższy "nam" przykład - Deloitte prawie że stracił licencję do wykonywania audytów w Polsce po aferze z Getbackiem. W dodatku tu nie jest to też obiegowa opinia od wujka brata ciotki sąsiada, tylko moje osobiste doświadczenie zawodowe. Fascynuje mnie te kilka stron p***nia na zasadzie "wydaje mi się", "gdzieś czytałem" itd. na forum, gdzie każdy wszystko sprawdza, mierzy czasy na torze najlepiej na dwie apki, co chwilę jeździ na hamownię a przyspieszenie jest wiarygodne tylko jeśli jest fotka Racelogica albo screen z Dragy ![]() |
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Fri, 18 October 2002 Skąd: Warszawa i okolice ![]() |
Ten temat to bardziej powinien chyba trafić do off topic bo z EV to ma mało obecnie wspólnego
![]() ![]() -------------------- Kilka wariatów w garażu.
|
|
|
![]()
|
|
Forum Clubber Dołączył: Fri, 09 March 2007 Skąd: Błonie ![]() ![]() |
wiesz co zyjemy w swiecie lobbingu. tak samo jest ze szczepieniami i producentami farmaceutycznymi. ci oplacaja lekarzy a ci wydaja wyroki i deczje i kolo zamkniete. keidys ludzie mieli jeszcze jakakolwiek moralnosc i pieniadze byly na ostatnim miejscu rzeczy potrzebnych do szczescia. a obecnie? kiedys byly jeszcze instytucje panstwowe jak sluzby specjalne ktore pilnowaly by lobbista nie zasiadal w instytucjach podejmujacych decyzje by ta nie byla sprzeczna z interesem narodowym spolecznym.. ale doszlismy do momentu gdzie lobbisci maja swoich ludzi wszedzie oplaconych i powstaja prace naukowe na zlecenie platne. i mamy pozbawianie tytulow czy pracy ludzi ktorzy pisza prawde niezgodna z lobbistami. takze ciekawych dozylismy czasow. czasow gdzie trzeba wybierac sobie zrodlo wiedzy. +1 Plandemia i późniejsze wydarzenia sprawiły że "ekspert" to obecnie ktoś kto łże za pieniądze jak pies i trzeba trzymać się od niego jak najdalej. Dewaluacja wartości pewnych słów, nazw, tytułów które kiedyś oznaczały "COŚ" a dziś wręcz odwrotnie idzie obecnie jak rosyjski atomowy lodołamacz na morzu barentsa. Wystarczy wziąć oprócz wspomnianego "eksperta" np słowo "apartament" niw wspominając o "bezstronny" ![]() -------------------- VEMS rozkminiłem do ostatniego rezystorka - chętnie pomogę
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Sun, 17 February 2008 Skąd: W-wa ![]() |
Nie mam nic, więc będę podważał kompetencję dużej firmy zajmującej się audytami - brawo ![]() Po prostu wiem z autopsji jak takie raporty się robi. Bardzo duzo pracowalem w zyciu z różnymi konsultantami i znam temat od podszewki. Chcesz to traktuj to jako wiedzę objawioną Twoja sprawa ... -------------------- papierowe konie + oszukane 4x4
|
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Tue, 17 February 2009 Skąd: Pomorze ![]() |
Ktoś z Was w ogóle przeczytał cokolwiek z tego raportu PwC, czy tak się kłócicie dla kłótni? ![]() Proste pytanie: obecnie jest taniej niż w 2018r czy zauważalnie drożej? Myślisz, że wyszło mniej niż zakładano w 18r, serio ![]() Po prostu wiem z autopsji jak takie raporty się robi. Bardzo duzo pracowalem w zyciu z różnymi konsultantami i znam temat od podszewki. Chcesz to traktuj to jako wiedzę objawioną Twoja sprawa ... Spoko, ale może przedstaw jakieś wyliczenia podważające PwC, czy dane Mlekpolu, bo na razie to taki trolling wyszedł... Pomijając już kompromitujące tłumaczenia lewicowego elektoratu, patrząc na obecne cenniki, można śmiało powiedzieć, w zakresie 300ps+ Tesla rozdaje karty, auta spalinowe są koszmarnie drogie... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Thursday, 19 June 2025 - 02:05 |