![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Forum Clubber Dołączył: Fri, 09 March 2007 Skąd: Błonie ![]() ![]() |
Kiedy to było? Może coś się u nich zmieniło w ostatnim czasie? Ja tam mimo wszystko uważam, że ludzie tam jeżdżą o wiele spokojniej niż u nas. Bardzo wielu od wieeeelu lat chwali zagranicę jak tam miło i spokojnie a potem człowiek sam tam jedzie i kuźwa nie może tego miejsca z opowieści znaleźć ![]() Ale niektórzy już tak mają że "cudze chwalicie...". Tyle że mi to jak u nas było bardzo się podobało...czułem coś podobnego o czym opowiadają kierowcy b-grupy kiedy najpierw przez godzinę opowiadali jakie to było niebezpieczne, nieprzemyślane a na koniec na pytanie "gdybyś mógl czy chciałbyś to przeżyć jeszcze raz"wszyscy zgodnie odpowiadali "Tak", "Oczywiście", "Jasne"... Te rozmowy z Policją - "dlaczego jechał Pan 180" które nie kończyły się zabraniem prawa jazdy, wielotysięcznym mandatem a może i aresztem...ja za tym tęsknie ![]() Bo dziś mam auto szybsze (i bezpieczniejsze) niż kiedykolwiek i jestem zmuszony jeździć nim wolniej niż kiedykolwiek - to się kupy nie trzyma.. A przecież żyję, tamte mało bezpieczne auta i prędkość nie zabiły mnie i innych. A jak ktoś czy to kogoś czy siebie chce zabić to zrobi to niezależnie od tego jak bardzo gnębieni są inni kierowcy których zaraz będą wyprzedzać rowery. Przepisy nastawione są nie na poprawę bezpieczeństwa bo wtedy nikt nie dopuściłby możliwości zainstalowania chińskich Imperiali na BMW M2 i wypuszczenia po kursie kierowcy który został gruntownie nauczony radzenia sobie z nietypowymi zachowaniami auta w wydawałoby się typowych sytuacjach tylko na golenie frajerów i napełnianie kasy państwa. -------------------- VEMS rozkminiłem do ostatniego rezystorka - chętnie pomogę
|
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Forum Clubber Dołączył: Tue, 24 March 2015 ![]() |
Nie tęsknisz (i byli kierowcy b grupy) za tym , tylko za tym ile lat wtedy miałeś. Norma, fizjologia starzenia się, "kiedyś to było" odwieczne nie bez powodu, ... no sory ...
![]() -------------------- Alfa Romeo 156 Cup 2.0 TS
Westfield SEiW Aerorace 2.0 --> aswestfield.wordpress.com |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Sun, 17 February 2008 Skąd: W-wa ![]() |
Wystarczy że ktoś wpadnie na pomysł unieruchamiania samochodu na 15 minut za każde wykroczenie i będzie pełne przestrzeganie przepisow
|
|
|
![]()
|
|
Nie tęsknisz (i byli kierowcy b grupy) za tym , tylko za tym ile lat wtedy miałeś. Norma, fizjologia starzenia się, "kiedyś to było" odwieczne nie bez powodu, ... no sory ... ![]() lat odczuwalnie mam tyle samo a powolna jazda w sznureczku mnie wk...ia ![]() Jeżeli pamiętam jak było fajnie wtedy nie z powodu że byłem młody tylko z powodów które opisałem to dlaczego mam za tym nie tęsknić ? To tak jak z F1 - jak raz usłyszałem na własne uszy V10 albo V8 to te nowe odkurzacze nie robią na mnie żadnego wrażenia. I wiesz co ? Moje dzieci które wolnossącej nie słyszały też nie były zachwycone dźwiękiem tych nowych. I też je wk...wia powolna jazda ![]() -------------------- VEMS rozkminiłem do ostatniego rezystorka - chętnie pomogę
|
|
|
![]()
|
|
Wystarczy że ktoś wpadnie na pomysł unieruchamiania samochodu na 15 minut za każde wykroczenie i będzie pełne przestrzeganie przepisow może dodajmy do tego takie np. 5 sekundowe porażanie prądem z paralizatora zwiększające się dwukrotnie za każdym kolejnym wykroczeniem. Albo odstrzał jednego z Twoich dzieci albo pupilli. Albo... zabierzmy wogóle auta - no wtedy to wogóle nie będzie wypadków samochodowych ![]() -------------------- VEMS rozkminiłem do ostatniego rezystorka - chętnie pomogę
|
|
|
![]()
|
|
Forum Clubber Dołączył: Tue, 24 March 2015 ![]() |
lat odczuwalnie mam tyle samo a powolna jazda w sznureczku mnie wk...ia ![]() Jeżeli pamiętam jak było fajnie wtedy nie z powodu że byłem młody tylko z powodów które opisałem to dlaczego mam za tym nie tęsknić ? To tak jak z F1 - jak raz usłyszałem na własne uszy V10 albo V8 to te nowe odkurzacze nie robią na mnie żadnego wrażenia. I wiesz co ? Moje dzieci które wolnossącej nie słyszały też nie były zachwycone dźwiękiem tych nowych. I też je wk...wia powolna jazda ![]() Ale dlaczego miałbyś nie tęsknić , właśnie pisze że to normalne, fizjologiczne, naturalne, przecież tego nie neguje. Nieracjonalne - tak. Ale naturalne. Mój Ojciec tęsknił za tym że mógł syrenka pod sukiennicami zaparkować .wsadzić junakaw pociąg , (tego nie mówił ale jestem pewien że i za tym że w owym pociągu palić fajki bez obciachu ) Tyle że w "moich l czasach było nieco więcej aut i w naszych jest jeszcze x razy więcej . A co do tego co odczuwamy to nijak się ma do fizjologii i konfliktu kory z głębokimi strukturami mózgu. Z zapachem końskiej kupy i pracy przy utrzymaniu konia ani my ani nasze dzieci nie tęsknią. A pokolenie jedno dwa trzy wstecz tak. Bo to czas młodości. Realnej z wszystkimi jej plusami. Nie odczuwalnej naiwnie. Emocji się nie da kontrolować i to normalne że je mamy. Zapach spalin się dobrze kojarzy, fajek itd bo nawiązuje do młodości i beztroski. To normalne przecież . Ale się nie wróci czasu. Dzwiek fajnych silników poza tym jakos faktycznie dobrze rezonuje albo to też jakies wydrukowanie z dzieciństwa . Jak wystrzały z rewolwerów kowbojów ![]() Generalnie to w tych tematach jest przes..ne Decybele na kultowym torze a nikt tego nie bojkotuje . Przepisy PZM idupiajace a ludzie płacą skladki. Nie powstają inne organizacje . Teraz zakazy ćwiczenia na śliskim (śmierć niosący drift!) na pustych parkingach a nikomu się nie chce promować imprez typu Autotest (bo nie ma mooocy itd). -------------------- Alfa Romeo 156 Cup 2.0 TS
Westfield SEiW Aerorace 2.0 --> aswestfield.wordpress.com |
|
|
![]()
|
|
Forum Clubber Dołączył: Tue, 12 February 2008 Skąd: NMiasto ![]() |
To na pewno dzięki inkluzywności, parytetom i przytwierdzanym nakrętkom do butelek. Musisz zapytać tych co od lat marzą tu przyjechać i zamieszkać. Szacuje się (dane ONZ) że ok 800 mln ludzi na Ziemi nadal nie ma dostępu do bieżącej wody. Na drugiej skali są biedacy, którym świat się wali kiedy pijąc z butelki nakrętka wbija się im w policzek. Gatunek ludzki to fascynujący obiekt poznawczy. -------------------- A110S
|
|
|
![]()
|
|
![]() I live here ! Dołączył: Wed, 03 February 2010 Skąd: Marki ![]() |
tylko europa do swojego dobrobytu ile dochodzila? ile wiekow? to nie oznacza ze przez swoje durne decyzje obecnie nie podaza w dol. obie kwestie sie nie wykluczaja. to ze przez wieki zapierdzielania spolecznosci mamy w europie dostatek to raz ale to ze przez ostatnia dekade ten dobrobyt jest rozpierniczany to dwa.
-------------------- 930kg 320KM RWD Torsen RaceTCS lotus111r abs
1/4 2024r 300KM 12,394s 0-200km/h 2020r www.youtube.com/watch?v=jj-Hbidv43s Poznań 1m48,467s 2021; Łódź 57,517s 2023 a052 fr, vr2 r7a(hl) tyl |
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Fri, 18 October 2002 Skąd: Warszawa i okolice ![]() |
Jechałem przez szwecje jakoś 500km półtora roku temu, tak jak normalnie mi tesla bierze 22-25kw prądu w trasie to w szwecji brała 15
![]() ![]() -------------------- Kilka wariatów w garażu.
|
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Tue, 17 February 2009 Skąd: Pomorze ![]() |
Musisz zapytać tych co od lat marzą tu przyjechać i zamieszkać. Szacuje się (dane ONZ) że ok 800 mln ludzi na Ziemi nadal nie ma dostępu do bieżącej wody. Na drugiej skali są biedacy, którym świat się wali kiedy pijąc z butelki nakrętka wbija się im w policzek. Według wyliczeń te nowoczesne, bezproblemowe "nakrętki" kosztowały w samej Europie ponad 10mld€, jakby lewica sama to opłaciła to spoko, ale ma brzydki zwyczaj narzucania takich dziwactw innym. Polacy nie marzyli żeby pojechać do De i się dorobić? Jak nas traktowano już zapomniałeś? A teraz według doniesień w Szwecji czy Finlandii, blisko 90% mordów czy gwałtów to Ci biedni ludzie bez dostępu do wody do niedawna... |
|
|
![]()
|
|
Według wyliczeń te nowoczesne, bezproblemowe "nakrętki" kosztowały w samej Europie ponad 10mld€, Pokażesz mi te wyliczenia? Problemowe to one są bo trudniej zakręcić butelkę. Ale z tego co wiem ma to ułatwić recykling i zmniejszyć zaśmiecanie plastikiem. Polacy nie marzyli żeby pojechać do De i się dorobić? Cżęść pewnie marzyła, cześć mniej... Jak nas traktowano już zapomniałeś? Ale o kim teraz piszesz? O zachodzie czy władzy PRL która rozdawała kartki na żywność ludziom? Chyba trochę odbiegamy od tematu ![]() -------------------- A110S
|
|
|
![]()
|
|
![]() I live here ! Dołączył: Wed, 03 February 2010 Skąd: Marki ![]() |
Jechałem przez szwecje jakoś 500km półtora roku temu, tak jak normalnie mi tesla bierze 22-25kw prądu w trasie to w szwecji brała 15 ![]() ![]() ja bym chyba w leb sobie strzelil tak jadac. nie ma w szwecji jakos duzo samobojstw? bo to mzoe byc przyczyna. -------------------- 930kg 320KM RWD Torsen RaceTCS lotus111r abs
1/4 2024r 300KM 12,394s 0-200km/h 2020r www.youtube.com/watch?v=jj-Hbidv43s Poznań 1m48,467s 2021; Łódź 57,517s 2023 a052 fr, vr2 r7a(hl) tyl |
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Fri, 18 October 2002 Skąd: Warszawa i okolice ![]() |
nie wiem, ale jechałbyś tak samo jak wszyscy, zresztą tak samo się jezdzi po Litwie, Łotwie i Estonii, jak wyjechałem z PL to zużycie miałem od razu 30%-40% mniejsze i zasięg z 300km zrobił sie 450km w trasie, tak jak sie mało czuje w spalinówce czy jezdziesz 130 czy 90-100 to w elektryku to jest mega roznica. Niestety prawda jest taka ze jazda jest przez to nużąca bo się nie zapier*@@ i przez to cisnienie spada ale coś za coś, w tych najnowszych porządnych elektrykach mozna śmigać normalnie i po 140-160 bo ładowanie jest tak krótkie że można tak jezdzić, ja mam starego trupa już technologicznie i mi się tak jezdzić nie opłaca...ale są też plusy..za "wachę" do tesli i objechanie krajów bałtyckich zapłaciłem łącznie 100zł (plus oczywiscie promy).
-------------------- Kilka wariatów w garażu.
|
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Tue, 17 March 2015 ![]() |
W zeszłym roku przez Szwecję jechałem 4x w te i z powrotem, w sumie około 4000km zrobiłem. Ostatnie kilka lat jestem tam co roku i widzę to co widzę.
Na litwie przepisowo, bo fotoradarów jest od groma, zwłaszcza odcinkowych. Łotwa i Estonia już spokojnie można 10-15 więcej jechać, zwłaszcza w nocy. W dzień jest trochę policji, na pewno zdecydowanie więcej niż na zachodzie |
|
|
![]()
|
|
Pokażesz mi te wyliczenia? Problemowe to one są bo trudniej zakręcić butelkę. Ale z tego co wiem ma to ułatwić recykling i zmniejszyć zaśmiecanie plastikiem. Cżęść pewnie marzyła, cześć mniej... Ale o kim teraz piszesz? O zachodzie czy władzy PRL która rozdawała kartki na żywność ludziom? Chyba trochę odbiegamy od tematu ![]() PwC już w 2018r podało wyliczenia opiewające na blisko 9mld €, jednak nie uwzględniały inflacji. Mam nadzieję, że podasz nam wyliczenia jak to w liczbach wpłynęło na poziom zaśmiecenia ![]() O "bogatym" zachodzie marzyła zdecydowana większość, niestety byliśmy mniej mile widziani niż obecne nieroby i bandyterka z afryki i bliskiego wschodu - paradoks? |
|
|
![]()
|
|
może dodajmy do tego takie np. 5 sekundowe porażanie prądem z paralizatora zwiększające się dwukrotnie za każdym kolejnym wykroczeniem. Albo odstrzał jednego z Twoich dzieci albo pupilli. Albo... zabierzmy wogóle auta - no wtedy to wogóle nie będzie wypadków samochodowych ![]() w Portugalii było mnóstwo radarow ktore trigerowały czerwone swiatlo kilkaset metrow dalej. Dzisiejsza technologia bez problemu pozwala na weryfikacje predkosci z GPS praktycznie w trybie realtime. I zamiast brzeczec ze jedziesz za szybko unieruchomic samochod. Takze mozna sobie robic podsmiechujki ale to sie tak skonczy bo juz teraz idzie to w tym kierunku. -------------------- papierowe konie + oszukane 4x4
|
|
|
![]()
|
|
PwC już w 2018r podało wyliczenia opiewające na blisko 9mld €, jednak nie uwzględniały inflacji. Mam nadzieję, że podasz nam wyliczenia jak to w liczbach wpłynęło na poziom zaśmiecenia ![]() Liczyłem że pokażesz Ty jakiekolwiek wiarygodne źródło tych wyliczeń. Bo bzdur w necie znajdziesz co nie miara O "bogatym" zachodzie marzyła zdecydowana większość, niestety byliśmy mniej mile widziani niż obecne nieroby i bandyterka z afryki i bliskiego wschodu - paradoks? To co konkretnie z nami robili? Trzymali w obozach, deportowali a może strzelali na granicy? Chyba w kazdej rodzinie był taki kto uciekł nielegalnie na zachód i dorobił się konkretnych pieniędzy jak na tamte czasy. -------------------- A110S
|
|
|
![]()
|
|
To co konkretnie z nami robili? Trzymali w obozach, deportowali a może strzelali na granicy? Chyba w kazdej rodzinie był taki kto uciekł nielegalnie na zachód i dorobił się konkretnych pieniędzy jak na tamte czasy. Myślę, że to chodzi o socjal. -------------------- papierowe konie + oszukane 4x4
|
|
|
![]()
|
|
jak zwykle niektórzy skupiają się na nakrętkach a nie zauważają że cała butelka jest plastikowa i truje nas i zaśmieca planetę. Nakrętka to tylko temat zastępczy do ukrycia np. tego że cząstki tego plastiku zalegają w jądrach i jajnikach powodując/zwiększając bezpłodność. I teraz już wiadomo dlaczego plastikowa a nie szklana...
-------------------- VEMS rozkminiłem do ostatniego rezystorka - chętnie pomogę
|
|
|
![]()
|
|
Liczyłem że pokażesz Ty jakiekolwiek wiarygodne źródło tych wyliczeń. Bo bzdur w necie znajdziesz co nie miara To co konkretnie z nami robili? Trzymali w obozach, deportowali a może strzelali na granicy? Chyba w kazdej rodzinie był taki kto uciekł nielegalnie na zachód i dorobił się konkretnych pieniędzy jak na tamte czasy. Masz ban na google, żeby sprawdzić co to PwC ![]() ![]() Pamiętam doskonale jak ciężko było wyjechać za granicę, bez znajomości lub przynależności w PZPR, wręcz niemożliwe, a dziś pontoniarzy, (którzy jeszcze niedawno nie mieli wody, a potem nagle wyciągnęli 5k $ żeby tu się dostać), witają z otwartymi ramionami ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Friday, 20 June 2025 - 23:34 |