Shoutbox 0 nowych PW 

25 Stron V  « < 16 17 18 19 20 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Tesla vs Muscle Cars, Stock motor stock bateria ;-)
Tommo
post Mon, 27 Jan 2025 - 06:41
Post #341

Forum Clubber

Nie chcę wchodzić w głęboką polemikę, bo nie o tym ten temat ale wystarczy zerknąć na statystyki czy rankingi rozwoju krajów na Świecie i komfortu życia ludzi, gdzie okaże się że żyjemy na jedynym z fajniejszych miejsc na Ziemi ale wiadomo wszędzie dobrze gdzie nas nie ma.

https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Lista_pa%C5...po%C5%82ecznego

--------------------
A110S
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Mon, 27 Jan 2025 - 06:41
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
piwo
post Mon, 27 Jan 2025 - 11:06
Post #342

I live here !

ciekawe wyniki np Polski i Wloch i Grecji. czy np ukrainy smile.gif

--------------------
930kg 320KM RWD Torsen RaceTCS lotus111r abs
1/4 2024r 300KM 12,394s
0-200km/h 2020r www.youtube.com/watch?v=jj-Hbidv43s
Poznań 1m48,467s 2021; Łódź 57,517s 2023 a052 fr, vr2 r7a(hl) tyl

+Quote Post
Joker
post Mon, 27 Jan 2025 - 11:10
Post #343

Forum Clubber

Andrzejsr - mi prowadzenie auta sprawia frajdę. Nie chcę na tę chwilę, by system robił to za mnie. Nawet jazda spokojna, dojazd do rodziny 50 km od miejsca zamieszkania powolną krajówką - lubię to i tyle. To jest ta swego rodzaju wolność o której pisano wyżej, jak jestem zmęczony i mam trasę to wsiadam w pociąg, w miastach jest tez sieć tramwaji i autobusów - nikt nie każe nikomu kierować na siłę.

Jeżeli auta posiadają systemy wspomagające uniknięcie wypadku to w zupełności wystarcza. Głównym czynnikiem jest prędkość i do tego chyba dorosłem. Poza sytuacjami losowymi to jednak w ramach przepisowej jazdy tych wypadków może będzie nie tyle mniej, ALE SKUTKI będą innego kalibru.

+Quote Post
piwo
post Mon, 27 Jan 2025 - 11:15
Post #344

I live here !

ja nie widze problemu dopoki to jest system wlaczany a nie wylaczany. tzn by uruchomnic cos musze grzebac pol godziny w systemie by to zalaczyc. a nie na odwrot czyli pol godziny grzebac by cos wylaczyc.

--------------------
1/4 2024r 300KM 12,394s

+Quote Post
Murphy
post Mon, 27 Jan 2025 - 14:40
Post #345

Frequent User

CYTAT(piwo @ Mon, 27 Jan 2025 - 11:06) *
ciekawe wyniki np Polski i Wloch i Grecji. czy np ukrainy smile.gif

Dodam do tego że pierwsze trzy państwa europejskie na tej liście są poza EU. Dla mnie to taka propaganda ciepłej wody w kranie rodem z republik sowieckich, gdyż eurobiurokraci uznali że Europa jest na tyle rozwinięta że już nie musi stawiać na rozwój innowacji i wysokich technologii lecz skupić się wyłącznie na aspektach społecznych, przez co świat EU ucieka. Chiny już od dawna ale od 2025 również USA a nowy prezydent w Waszyngtonie na wstępie podpisał już 100 dekretów, czyli tyle ile EU przez całą kadencję nie jest w stanie, bo EU zajmuje się głównie głupotami tzn. rozwiązuje problemy które sama stwarza.

@Joker

Mi by w zupełności wystarczył 4 stopień autonomiczności bo daje to wolność wyboru, 5 już pozbywa kierowcy możliwości kierowania pojazdem.

+Quote Post
nomad66
post Mon, 27 Jan 2025 - 17:56
Post #346

Forum Killer

robię 50-70tyś km rocznie osobówką po Europie.
W centrach dużych miast jeżdżą przepisowo, max kilka km/h więcej niż na znakach.

Jak wyjedziesz gdziekolwiek w Europie dalej niż 20-30km od dużego miasta to coraz więcej przekraczających prędkość. Im późniejsza pora / mniejszy ruch tym bardziej ludzie przekraczają prędkość. Nie ważne czy Szwecja (130 na 110), Norwegia (110 -120 na 100), Austria (nawet 150 na 130), Niemcy, Francja (140-150 na 130), Belgia (poza odcinkowymi cisną, ale mają bardzo dużo odcinkowych- 125km/h nic nie przychodzi - info od Belgów), Holandia 130 na 100, Estonia na 90 jeżdżą 105, Włochy.. lepiej nie mówić..

Byłem teraz w Portugalii, oficjalne ograniczenie na autostradach to 120km/h. Kawałek od Lizbony już 80% aut jedzie 140, kilka aut przepisowo (bardzo mało) reszta 160 i więcej
Hiszpania dalej od miast zresztą tak samo

USA to samo, noc i brak policji to zapierdzielają ostro

Narzekanie, że tylko w Polsce nie przestrzegamy prawa o ruchu drogowym laugh.gif laugh.gif
Ludzie wszędzie na świecie są tacy sami

https://www.youtube.com/watch?v=jjxjRemMMcI

Filmik sprzed 13 lat, było o tym głośno, że przejechał się na ograniczeniu do 120 w ruchu, kto był koło Anwerpii przed remontem wie jaka tam była droga. Tam strach 160 jechać.

+Quote Post
piwo
post Mon, 27 Jan 2025 - 18:16
Post #347

I live here !

Odnosnie autopilota
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q...XBRwTvYhA&s

--------------------
1/4 2024r 300KM 12,394s

+Quote Post
prnit
post Mon, 27 Jan 2025 - 18:55
Post #348

Forum Homee

CYTAT(nomad66 @ Mon, 27 Jan 2025 - 17:56) *
robię 50-70tyś km rocznie osobówką po Europie.
W centrach dużych miast jeżdżą przepisowo, max kilka km/h więcej niż na znakach.

Jak wyjedziesz gdziekolwiek w Europie dalej niż 20-30km od dużego miasta to coraz więcej przekraczających prędkość. Im późniejsza pora / mniejszy ruch tym bardziej ludzie przekraczają prędkość. Nie ważne czy Szwecja (130 na 110), Norwegia (110 -120 na 100), Austria (nawet 150 na 130), Niemcy, Francja (140-150 na 130), Belgia (poza odcinkowymi cisną, ale mają bardzo dużo odcinkowych- 125km/h nic nie przychodzi - info od Belgów), Holandia 130 na 100, Estonia na 90 jeżdżą 105, Włochy.. lepiej nie mówić..

Byłem teraz w Portugalii, oficjalne ograniczenie na autostradach to 120km/h. Kawałek od Lizbony już 80% aut jedzie 140, kilka aut przepisowo (bardzo mało) reszta 160 i więcej
Hiszpania dalej od miast zresztą tak samo

USA to samo, noc i brak policji to zapierdzielają ostro

Narzekanie, że tylko w Polsce nie przestrzegamy prawa o ruchu drogowym laugh.gif laugh.gif
Ludzie wszędzie na świecie są tacy sami

https://www.youtube.com/watch?v=jjxjRemMMcI

Filmik sprzed 13 lat, było o tym głośno, że przejechał się na ograniczeniu do 120 w ruchu, kto był koło Anwerpii przed remontem wie jaka tam była droga. Tam strach 160 jechać.

sorry ale piszesz głupoty, przekraczanie 10 czy 20 km to żadne przekraczanie, przejedz sie drogą ekspresową w PL na 120 i zobacz ilu jest mistrzów co lecą 150-170 i pod 200 na autostradach, tego za granicą nie ma, a to że sie trafi raz na jakiś czas idiota to ok, w miastach przekraczania nie ma kompletnie, na trasach o 5-10% max. nie uważam tego za niebezpieczną jazdę ale w PL przekraczanie o 30-40% to norma a czasem i więcej..dlatego jest u nas tyle wypadków ze skutkiem śmiertelnym, jesteśmy w ogonie europy pod tym względem. Nie ilości stłuczek czy głupot ale właśnie grubych dzwonów czy wypadków smiertelnych takich jak ostatnio w Warszawie itd. tego za naszą zachodnią granicą nie ma.

--------------------
Kilka wariatów w garażu.

+Quote Post
drag_op
post Mon, 27 Jan 2025 - 19:59
Post #349

Frequent User

--------------------
`05 Renault Sport Megane 225 5d

+Quote Post
As_
post Mon, 27 Jan 2025 - 20:24
Post #350

Forum Homee

CYTAT(prnit @ Mon, 27 Jan 2025 - 18:55) *
sorry ale piszesz głupoty, przekraczanie 10 czy 20 km to żadne przekraczanie, przejedz sie drogą ekspresową w PL na 120 i zobacz ilu jest mistrzów co lecą 150-170 i pod 200 na autostradach, tego za granicą nie ma, a to że sie trafi raz na jakiś czas idiota to ok, w miastach przekraczania nie ma kompletnie, na trasach o 5-10% max. nie uważam tego za niebezpieczną jazdę ale w PL przekraczanie o 30-40% to norma a czasem i więcej..dlatego jest u nas tyle wypadków ze skutkiem śmiertelnym, jesteśmy w ogonie europy pod tym względem. Nie ilości stłuczek czy głupot ale właśnie grubych dzwonów czy wypadków smiertelnych takich jak ostatnio w Warszawie itd. tego za naszą zachodnią granicą nie ma.

ja jestem starej daty i pamietam co sie w latach dziewiecdziesiatych wyprawialo na drogach.
Jak się napieprzało starą siodemką nad morze, slynne zakrety koło Nidzicy, gdzie sie wyprzedzało na 3 z założeniem ze ten z naprzeciwka przeciez zjedzie na pobocze.
Albo co sie dzialo na stara poznanskiej. Albo latanie 2 paki na dziurawym Grocie przed remontem tylko dlatego ze miał 4 pasy w jedna stronę.

Teraz jak jedziesz 120-130 krajowka na mazury to masz prawie pewnosc ze absolutnie nikt cie nie wyprzedzi przez 200km.
Jak jedziesz autostradą te 160 licznikowe to sporadycznie ktoś wyprzedza.
Ostatnio jak wracalem z Wloch to fakt bylem juz zmeczony i cisnalem zeby szybko byc w domu ale cała A1 z Gorzyczek do Piotrkowa absolutnie nikt mnie nie wyprzedzil a jechalem max 170-180 licznikowe.

--------------------
papierowe konie + oszukane 4x4

+Quote Post
The Driver
post Mon, 27 Jan 2025 - 21:13
Post #351

Frequent User

CYTAT(As_ @ Mon, 27 Jan 2025 - 20:24) *
ja jestem starej daty i pamietam co sie w latach dziewiecdziesiatych wyprawialo na drogach.
Jak się napieprzało starą siodemką nad morze, slynne zakrety koło Nidzicy, gdzie sie wyprzedzało na 3 z założeniem ze ten z naprzeciwka przeciez zjedzie na pobocze.
Albo co sie dzialo na stara poznanskiej. Albo latanie 2 paki na dziurawym Grocie przed remontem tylko dlatego ze miał 4 pasy w jedna stronę.

Teraz jak jedziesz 120-130 krajowka na mazury to masz prawie pewnosc ze absolutnie nikt cie nie wyprzedzi przez 200km.
Ostatnio jak wracalem z Wloch to fakt bylem juz zmeczony i cisnalem zeby szybko byc w domu ale cała A1 z Gorzyczek do Piotrkowa absolutnie nikt mnie nie wyprzedzil a jechalem max 170-180 licznikowe.

Ogólnie bym się z tobą zgodził, ale lokalnie po krajówkach trafiam regularnie na takich co idą ogniem. Jeżdżę dosyć często z Tarnowa do Mielca przez Radomysl, i tam po tych prostych przez lasy RMI czy KDA latają Va banque. Sam byłem świadkiem z dwa lata temu jak typy co mnie na grubo wyprzedzili, zgruzowali fure na drzewach kilka km dalej. Na zakopiance też się odpierdala, ostatnio typ w 300c mnie postanowił nastarszyć że mnie spycha z jezdni, po tym jak go przyblokowałem na lewym pasie, a już wiedziałem co się szykuje jak widziałem już z daleka lecąca komete z migąjącymi światłami i przydupcyłem finalnie do 120 na tych jebanych przejściach, wybierając mniejsze zło, ale i tak chłop uznał mnie za kutasa zamulacza i niemal otarł się o mnie przy wyprzedzaniu. Tu Prnit może mieć rację że odsetek tych najbardziej pojebanych jeszcze u nas jest duży, i o tym by świadczyły właśnie statystyki na temat śmiertelności bo tu Polska wypada kiepsko.

+Quote Post
kontrolm
post Tue, 28 Jan 2025 - 06:57
Post #352

Forum Clubber

Ikona grupy

CYTAT(As_ @ Mon, 27 Jan 2025 - 20:24) *

dokładnie i ja mam takie wspomnienia i obecne wrażenie. Wszędzie jadą bardzo spokojnie. Kiedyś jak się wjeżdżało na rogatki Warszawy to już był napierdol z każdej strony. Na każdych światłach wyścig nieważne co stało. Dziś jada jak pipki sznureczkiem, czasem ktoś coś przekroczy o 10-20. Na autostradach i drogach ekspresowych jak jadę 140-160 to potrafią mnie przez całą trasę 3 auta wyprzedzić. Albo nikt.

--------------------
VEMS rozkminiłem do ostatniego rezystorka - chętnie pomogę

+Quote Post
nomad66
post Tue, 28 Jan 2025 - 13:48
Post #353

Forum Killer

W Polsce jest na prawdę dużo lepiej z przestrzeganiem prędkości. Czuby się zdarzają wszędzie. Mamy bardzo dobre drogi w Polsce, jak nie ma ruchu to na S-kach sam jeżdżę 140-150, na autostradach 160. Nie mrugam nikomu, puszczam wolniejszych, nikomu nie zajeżdżam drogi. Kultura i spokój.

Ludzie wszędzie są tacy sami. Gdyby nie to, że brzydzę się kamerkami to mógłbym mieć taki content z Szwecji czy Austrii, że nie jeden by się za głowę złapał

Wyznaję zasadę "When in Rome, Do as the Romans Do", ale w Szwecji, Włoszech, Portugalii czy Hiszpanii odpuszczam. Jak miejscowi jadą +30 względem ograniczenia to jeszcze jadę z nimi. Ludzi jadących autami +50 względem ograniczenia idzie bez problemów spotkać w każdym z tych państw. I jest tego sporo więcej niż w Polsce

+Quote Post
tumba
post Tue, 28 Jan 2025 - 16:58
Post #354

Frequent User

Nomad, tak a propo Szwecji, za 30+ traci się prawko na 1,5 roku... Za duże przekroczenie prędkości można pójść siedzieć. Tam ludzie jeżdżą powoli;)

--------------------
306 GTI-6

+Quote Post
kontrolm
post Tue, 28 Jan 2025 - 17:32
Post #355

Forum Clubber

Ikona grupy

CYTAT(tumba @ Tue, 28 Jan 2025 - 16:58) *
Nomad, tak a propo Szwecji, za 30+ traci się prawko na 1,5 roku... Za duże przekroczenie prędkości można pójść siedzieć. Tam ludzie jeżdżą powoli;)

jaaasne ;-)
Napieprzają jak u nas jutubery i tak samo filmy nagrywają ;-)
Akurat tam wzorem innych krajów Europy jest spor grupa "nieruszalnych" których występki zamiata się pod dywan i chowa przed opinią publiczną bo to przecież inżyniery tacy grzeczni pracowici i pomocni laugh.gif
Ludzie tam są zajechani wszechobecną propagandą, zastraszeni i już mało kto pamięta że jeszcze ok 40 lat temu to była jedna z najbardziej ułańsko jeżdżących nacji w Europie a może i na świecie bo mieli i za co i w związku z tym czym.
Ale mieli "trochę" dużo wypadków i postanowiono ich prawnie zagonić do klatki tak jak i teraz nas się zagania tyle że do klatki zagania się potulne "bydło".
A z prawem jest jak z płotem - tygrys przeskoczy, wąż się prześlizgnie tylko bydło się zatrzyma laugh.gif

--------------------
VEMS rozkminiłem do ostatniego rezystorka - chętnie pomogę

+Quote Post
The Driver
post Tue, 28 Jan 2025 - 17:33
Post #356

Frequent User

Ludzie tacy sami ale egzekwowanie prawa już inne. Na Rumunii jest dobry klimat na drogach i jak ktoś tęskni za starymi dobrymi czasami to można je sobie tam dziś przypomnieć biggrin.gif

+Quote Post
nomad66
post Tue, 28 Jan 2025 - 18:19
Post #357

Forum Killer

wiem co widziałem w Szwecji, tego się odzobaczyć nie da

Serio, na początku jeździłem przepisowo, owszem widziałem "nietykalnych opalonych" jak lecieli grubo powyżej limitów, reszta obywateli też zdarzała się szybciej niż można, ale rozsądniej. Ale to w dzień.
W nocy inna jazda, jadąc przepisowo nawet campery mnie wyprzedzały..
Na drogach z 2 pasami naprzemiennie z jednym pasem, często zdarzały się niebezpieczne sytuacje, że ktoś MUSI wyprzedzić. Żeby komuś zabrali prawo jazdy najpierw muszą go złapać, życie

+Quote Post
As_
post Tue, 28 Jan 2025 - 19:53
Post #358

Forum Homee

CYTAT(kontrolm @ Tue, 28 Jan 2025 - 17:32) *
jaaasne ;-)
Napieprzają jak u nas jutubery i tak samo filmy nagrywają ;-)

wystarczy wpisac w YT "getaway in stockholm" albo "m5 stockholm" albo cokolwiek podobnego
kraj frogów

z interioru (droga z Karlskrony do Vaxjo) to jeszcze pamietam co chwile 200 metrowe slady zjaranego laka na asfalcie.

--------------------
papierowe konie + oszukane 4x4

+Quote Post
tumba
post Tue, 28 Jan 2025 - 20:44
Post #359

Frequent User

CYTAT(nomad66 @ Tue, 28 Jan 2025 - 18:19) *
wiem co widziałem w Szwecji, tego się odzobaczyć nie da

Serio, na początku jeździłem przepisowo, owszem widziałem "nietykalnych opalonych" jak lecieli grubo powyżej limitów, reszta obywateli też zdarzała się szybciej niż można, ale rozsądniej. Ale to w dzień.
W nocy inna jazda, jadąc przepisowo nawet campery mnie wyprzedzały..
Na drogach z 2 pasami naprzemiennie z jednym pasem, często zdarzały się niebezpieczne sytuacje, że ktoś MUSI wyprzedzić. Żeby komuś zabrali prawo jazdy najpierw muszą go złapać, życie

Kiedy to było? Może coś się u nich zmieniło w ostatnim czasie? Ja tam mimo wszystko uważam, że ludzie tam jeżdżą o wiele spokojniej niż u nas.

CYTAT(As_ @ Tue, 28 Jan 2025 - 19:53) *
wystarczy wpisac w YT "getaway in stockholm" albo "m5 stockholm" albo cokolwiek podobnego
kraj frogów

z interioru (droga z Karlskrony do Vaxjo) to jeszcze pamietam co chwile 200 metrowe slady zjaranego laka na asfalcie.

Nie przeczę, że tam też są przypały. Znam filmy GiS. Ghostrider na hayabusie turbo też był chyba ze Szwecji smile.gif

--------------------
306 GTI-6

+Quote Post
Type-R
post Tue, 28 Jan 2025 - 20:50
Post #360

Super User

CYTAT(Tommo @ Mon, 27 Jan 2025 - 06:41) *
Nie chcę wchodzić w głęboką polemikę, bo nie o tym ten temat ale wystarczy zerknąć na statystyki czy rankingi rozwoju krajów na Świecie i komfortu życia ludzi, gdzie okaże się że żyjemy na jedynym z fajniejszych miejsc na Ziemi ale wiadomo wszędzie dobrze gdzie nas nie ma.

https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Lista_pa%C5...po%C5%82ecznego

To na pewno dzięki inkluzywności, parytetom i przytwierdzanym nakrętkom do butelek.

+Quote Post

25 Stron V  « < 16 17 18 19 20 > » 
Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Thursday, 19 June 2025 - 10:04