![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Forum Clubber Dołączył: Fri, 09 March 2007 Skąd: Błonie ![]() ![]() |
To akurat może w Twojej okolicy, śmiem twierdzić, że jednak większości osób w ciągu dnia nie ma. Ile z ciekawości taki magazyn będzie kosztował i z czego bierzesz baterię? Mam już parę baterii na stanie, teraz robię do nich sterownik żeby korzystać z ich oryginalnego BMSa. Jak się szuka to można znaleźć wisienki na torcie jak 12 kWh bateria praktycznie nówka sztuka z BMS za 2000 z przywozem do domu ![]() To akurat może w Twojej okolicy, śmiem twierdzić, że jednak większości osób w ciągu dnia nie ma. Ile z ciekawości taki magazyn będzie kosztował i z czego bierzesz baterię? Czy te aku pozwolą Ci na odpalenie czegoś bardziej energochłonnego? A bierzesz pod uwagę, że zimą taka instalacja może nie wyprodukować nic? Mi w ciągu ostatnich dwóch lat w grudniu produkcja wyniosła całe 115kwh (w 2021 - 76kwh i 2022 39kwh) z 5,7kWp. Także powodzenia z offgridem. Resztę można sobie doprodukować z kogeneracyjnego generatora który i daje prąd i ciepło zasilanego najlepiej z LPG ![]() -------------------- VEMS rozkminiłem do ostatniego rezystorka - chętnie pomogę
|
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Tue, 28 December 2021 ![]() |
I tak szybko się okazało że sieć nie jest w stanie tego przyjąć, u mojego sąsiada w ładny dzień instalaca wyłącza się o 9 a włącza grubo po południu bo wszyscy dookoła mają 10kW na dachach i jest walka. Jedyne co mnie wkurwia to fakt że im odcinają możliwość oddania do sieci tego co my odbiorcy moglibyśmy dostać za darmo tylko musimy za to płacić horrendalne ceny. Wallbox publicznie udostępniony i można już odsprzedawać prąd z pominięciem sieci ![]() Szczytowa produkcja jest między 11-13 kiedy nikogo nie ma w domach, To gdzie ci ludzie siedzą przed pracą? ![]() Jestem ciekaw ile czasu wytrzymają zwykłe ołowiowe akumulatory skoro obecnie w dużo korzystniejszych warunkach eksploatacji samochodowej potrafią wyzionąć ducha po dwóch latach. A tu będą znaczenie mocniej rozładowywane kiedy niże stoją wiele dni nad głową. Obciążenie nawet kilkaset amper, ciągłe wibracje i przeciążenia, ładowanie do kilkadziesiąt amper(włąściwie bez fazy cc, samo cv), amplituda temperatur ponad 100 stopni, to są dużo korzystniejsze warunki? |
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Thu, 06 August 2020 Skąd: warszawa ![]() |
Nie. Klima nie chodzi gdy dom jest pusty. Możesz też zostawiać na noc zapalony samochód w garażu bo możesz.
|
|
|
![]()
|
|
Nie. Klima nie chodzi gdy dom jest pusty. Możesz też zostawiać na noc zapalony samochód w garażu bo możesz. A nie może utrzymywać stałej niższej temperatury żeby było przyjemnie po powrocie a nie napier...lać pełną mocą bo chata po powrocie gorąca ? Ano może. Tak jak auta z solar dachem które wentylują kabinę jak Ciebie nie ma a jest gorąco. -------------------- VEMS rozkminiłem do ostatniego rezystorka - chętnie pomogę
|
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Sat, 30 January 2010 Skąd: Warszawa ![]() |
Mam już parę baterii na stanie, teraz robię do nich sterownik żeby korzystać z ich oryginalnego BMSa. Jak się szuka to można znaleźć wisienki na torcie jak 12 kWh bateria praktycznie nówka sztuka z BMS za 2000 z przywozem do domu ![]() Resztę można sobie doprodukować z kogeneracyjnego generatora który i daje prąd i ciepło zasilanego najlepiej z LPG ![]() Baterie 12kWh po 2koła, to ja poproszę od razu 4 ![]() No dobra, a ile taki bank energii wychodzi na gotowo. Są tak małe kogeneratory żeby je postawić przy domu i ile to kosztuje ? Wallbox publicznie udostępniony i można już odsprzedawać prąd z pominięciem sieci ![]() To gdzie ci ludzie siedzą przed pracą? ![]() No, ale ten wallbox musiałby być zajęty akurat w środku dnia, jak wszyscy pojechali do pracy. Jakby było inaczej to po co udostępniać komuś, jak sam możesz sobie ładować. Ja w weekendy nie mam problemu, bo ładuję swój samochód, tylko od pn do pt jak jest nadpodaż w sieci. Przed pracą nie ma problemu, bo taka instalacja 9,5kWp u mnie o 7-8 daje jakieś 1,5kW. Problem się robi koło południa. Jak masz taką pogodę jak teraz to nie potrzebujesz ani klimy ani grzania. Poza tym ile taka klima/ ogrzewanie Ci pociągnie? 1kW? To co piszę, to nie są jakieś domysły, tylko moje doświadczenia z domu z PC/PV i samochodem eV. Nie. Klima nie chodzi gdy dom jest pusty. Możesz też zostawiać na noc zapalony samochód w garażu bo możesz. Zdecydowanie łatwiej jest utrzymywać temp niż odbierać/dodawać ciepło. Latem włączasz klimę rano na auto i niech sobie pyka przez cały dzień. -------------------- ...
|
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Fri, 18 October 2002 Skąd: Warszawa i okolice ![]() |
-------------------- Kilka wariatów w garażu.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Mon, 26 October 2015 ![]() |
Zupełnie inna bajka ![]() ![]() -------------------- Projekt: Mustang SN95 '94 coupe 302W 280KM
Daily: 300C '05 Wagon 5.7 AWD 360KM Praca: Rimac <TBD> |
|
|
![]()
|
|
sam zrobiłeś to zdjęcie ? Co to za auto i dlaczego takie porozbijane ?
-------------------- VEMS rozkminiłem do ostatniego rezystorka - chętnie pomogę
|
|
|
![]()
|
|
Nevery, rozbite na testach homologacyjnych, zdjęcie z prywatnego albumu
![]() -------------------- Projekt: Mustang SN95 '94 coupe 302W 280KM
|
|
![]()
|
|
gruba fotka, trzeba jednak przyznać ze jest troche takich kozaków co zakładają firmy niewiadomo skąd i produkują auta które miażdzą wyjadaczy na rynku typu bugatti czy ferrari...taki rimac czy koenisegg, firmy z nikąd i robią takie konstrukcje, niesamowite.
|
|
|
![]()
|
|
Fot mam znacznie więcej ale NDA
![]() -------------------- Projekt: Mustang SN95 '94 coupe 302W 280KM
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Sat, 14 February 2009 Skąd: Oborniki Śląskie ![]() |
btw. lecąc już offtopem. Będąc w HR można tam do tego rimaca zajechać coś pozwiedzać, pooglądać?
-------------------- `05 Renault Sport Megane 225 5d
|
|
|
![]()
|
|
No gość z Rimaca zrobił piekielnie szybkie E30 w prądzie zanim ktokolwiek zdał sobie sprawe jaki tu jest potencjał. Bodajże początek lat 2000
-------------------- VEMS rozkminiłem do ostatniego rezystorka - chętnie pomogę
|
|
|
![]()
|
|
W Sveta Nedelja jest kampus, tam można sobie kupić jakieś gadżety i jest mały showroom ale jechać tam specjalnie nie polecam. Ostatnio stał tam concept one i oklejona nevera i w sumie tyle. Kiedyś były wycieczki po fabryce w Zagrzebiu ale chyba już zrezygnowali. W budowie jest megakampus i tam przewidują atrakcje turystyczne, ma być coś na wzór Molsheim i "muzeum" z takimi atrakcjami jak zjarany concept one roztrzaskany przez Hammonda
-------------------- Projekt: Mustang SN95 '94 coupe 302W 280KM
|
|
![]()
|
|
Fot mam znacznie więcej ale NDA ![]() No OK a jak idzie sprzedaż Rimaca skoro już o tym wspomniałeś ? Bo fura jest piekielnie droga... -------------------- VEMS rozkminiłem do ostatniego rezystorka - chętnie pomogę
|
|
|
![]()
|
|
Chwalą się, że wszystkie sztuki się już sprzedały (zostały wpłacone zaliczki i klienci czekają tylko na produkcję). Tak samo jak nowe modele Bugatti poszły zaraz po prezentacji
|
|
![]()
|
|
kurcze to nie wiedziałem ze to już tak rozwinięta firma, tak czy siak szacun dla gościa, szkoda ze w pl nie mamy takich wariatów....a przez tą elektryfikacje osiągi jak widać wchodzą na kolejny niedostępny wcześniej poziom...
|
|
|
![]()
|
|
Duży kawałek tortu należy do Porsche, do tego udziały mają KIA i Hyunday więc pomowana jest tam kupa kasy, do tego w 2021r Rimac wykupił Bugatti i utworzono Bugatti-Rimac
|
|
![]()
|
|
tak o tym buggati gdzies czytałem, a tak ogólnie odnosnie wszystkich poprzednich dyskusji i opinii ze zaraz ta elektromobilnosc się skonczy to chyba jednak tak się nie stanie, to co się dzieje obecnie w europie zachodniej w temacie ładowarek to jest szok...u nas to jest ciemnogród i miną jeszcze lata zanim będziemy mieli taką infrastrukturę, oczywiscie ja juz dzisiaj smigam elektrykiem bo się da ale zobaczcie jak wyglądają stacje ładowania na zachodzie...70 (
![]() ![]() ![]() ![]() https://www.youtube.com/watch?v=ueiVsIOLJ8g -------------------- Kilka wariatów w garażu.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Sun, 17 February 2008 Skąd: W-wa ![]() |
kiedyś dużo się gadało o nanorurkach i jakimś totalnym game changerze jeżeli chodzi o baterie. To akurat było przy okazji elektroniki domowej.
Temat jest aktualny? Ma szanse zawitać w motoryzacji? -------------------- papierowe konie + oszukane 4x4
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Thursday, 19 June 2025 - 14:20 |