Shoutbox 0 nowych PW 

12 Stron V  « < 5 6 7 8 9 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Sonic 7 EV, Lightweight electric racer
Stef_Sonic7EV
post Wed, 22 Jun 2022 - 10:37
Post #121

User

CYTAT(jackkpl @ Tue, 21 Jun 2022 - 21:11) *
O fajny gps masz biggrin.gif.

Klasa co? Normalnie seryjną produkcję otwieraj i będzie szło na setki. Rok już jeżdzę, zmokł kilka razy a ciągle działa, łączy się w 2 sekundy, nie trzeba ładować baterii etc.
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Wed, 22 Jun 2022 - 10:37
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
kontrolm
post Wed, 22 Jun 2022 - 10:43
Post #122

Forum Clubber

Ikona grupy

CYTAT(Stef_Sonic7EV @ Wed, 22 Jun 2022 - 10:37) *
Klasa co? Normalnie seryjną produkcję otwieraj i będzie szło na setki. Rok już jeżdzę, zmokł kilka razy a ciągle działa, łączy się w 2 sekundy, nie trzeba ładować baterii etc.

to co on ma za baterię co jej ładować nie trzeba ? laugh.gif

--------------------
VEMS rozkminiłem do ostatniego rezystorka - chętnie pomogę

+Quote Post
Stef_Sonic7EV
post Wed, 22 Jun 2022 - 10:45
Post #123

User

CYTAT([Yossarian] @ Wed, 22 Jun 2022 - 00:12) *

Szczerze powiem, że zainspirował mnie nieco ten temat pod kątem historii motoryzacji i postanowiłem poszukać, jakie były początki elektrycznego scigania. No i wychodzi, ze koncepcja ma już ze 126 lat ;) Jeśli się nikt nie obrazi, to zrobie tu mała reklamę i zaproszę na lekturę właśnie stworzonego wpisu na moim blogu http://autobezsens.blogspot.com/2022/06/mo...lektryczny.html smile.gif

Ciekawą historię opisałeś, nie słyszałem o tym wczęśniej. Ciekawe jak w 1899 roku ładowanie wyglądało.

+Quote Post
Stef_Sonic7EV
post Wed, 22 Jun 2022 - 10:46
Post #124

User

CYTAT(kontrolm @ Wed, 22 Jun 2022 - 10:43) *
to co on ma za baterię co jej ładować nie trzeba ? laugh.gif

No właśnie jej nie ma, bo po co w aucie. Do 12V podłaczasz biggrin.gif

+Quote Post
Yaca
post Wed, 22 Jun 2022 - 20:23
Post #125

Super User

CYTAT(kontrolm @ Tue, 21 Jun 2022 - 15:58) *
eee a napewno pisze to człowiek który buduje swoje S2000 ? laugh.gif

biggrin.gif rolleyes.gif

--------------------
insta: @blackcartel.pl

+Quote Post
Andrzejsr
post Thu, 23 Jun 2022 - 12:03
Post #126

Forum Clubber

Tak prawdę mówiąc to dla Ciebie @Yaca elektryk nie taki głupi może smile.gif - patrząc na dbałość o szczegóły, czystość itd o jaką dbasz to, spalinowy zaraz po kilku trackadyach poprzypala tu i tam , okopci, wyciekami łapiącymiu syf wybrudzi . A tu wydech nie grzeje, oleje nie pociekną .

--------------------
Alfa Romeo 156 Cup 2.0 TS
Westfield SEiW Aerorace 2.0 --> aswestfield.wordpress.com

+Quote Post
jackkpl
post Thu, 23 Jun 2022 - 19:10
Post #127

I live here !

CYTAT(Andrzejsr @ Thu, 23 Jun 2022 - 12:03) *
Tak prawdę mówiąc to dla Ciebie @Yaca elektryk nie taki głupi może smile.gif - patrząc na dbałość o szczegóły, czystość itd o jaką dbasz to, spalinowy zaraz po kilku trackadyach poprzypala tu i tam , okopci, wyciekami łapiącymiu syf wybrudzi . A tu wydech nie grzeje, oleje nie pociekną .

Co najwyżej może być wielki fajerwerk , jak coś się zewrze. Był taki przypadek auta budowanego do RX. A palącego się elektryka łatwo nie ugasisz.

--------------------
-Poznań 1:44.1 (extreme) -Łódź 54.6 -Pomorze 40.19 -Toruń 28.4 -Koszalin 48.9 (extreme)

+Quote Post
kontrolm
post Thu, 23 Jun 2022 - 22:50
Post #128

Forum Clubber

Ikona grupy

CYTAT(jackkpl @ Thu, 23 Jun 2022 - 19:10) *
Co najwyżej może być wielki fajerwerk , jak coś się zewrze. Był taki przypadek auta budowanego do RX. A palącego się elektryka łatwo nie ugasisz.

Jak coś się zewrze to i spalinowe widziałem tak spalone że felgi się potopiły i straż nie była w stanie ugasić.

--------------------

+Quote Post
Andrzejsr
post Thu, 23 Jun 2022 - 22:55
Post #129

Forum Clubber

Patrząc na pedantyczne podejście Yaca'y do budowy to zwarcie nie grozi raczej
smile.gif

Natomiast gdzieś czytałem że serwisy pro aut elektrycznych to szkolenia specjalne i proceduryaja nie tylko w sensie nowych układów ale bezpieczeństwa prowadza ( obsługa jedną ręką, wyczekiwanie po odłączeniu zasilania, rękawice, dopuszczenia do pracy ( kardiostymulator nie bardzo) itd.
To jednak i napięcia potężne i natężenia.

--------------------

+Quote Post
kontrolm
post Thu, 23 Jun 2022 - 23:00
Post #130

Forum Clubber

Ikona grupy

CYTAT(Andrzejsr @ Thu, 23 Jun 2022 - 22:55) *
Patrząc na pedantyczne podejście Yaca'y do budowy to zwarcie nie grozi raczej
smile.gif

Natomiast gdzieś czytałem że serwisy pro aut elektrycznych to szkolenia specjalne i proceduryaja nie tylko w sensie nowych układów ale bezpieczeństwa prowadza ( obsługa jedną ręką, wyczekiwanie po odłączeniu zasilania, rękawice, dopuszczenia do pracy ( kardiostymulator nie bardzo) itd.
To jednak i napięcia potężne i natężenia.

prądy i napięcia tak ogromne że to już nie przelewki. Sądzę że parę pogrzebów mechaników(elektryków?) się odbędzie jak elektryki zastąpią spalinowe autka.

--------------------

+Quote Post
flapjck1
post Thu, 23 Jun 2022 - 23:26
Post #131

Forum Homee

rekawice z atestem na 2 lata, izolowane narzedzia, oznakowanie stanowiska, procedury rozladowania instalacji, kondensatorow itp

a na drugim biegunie:

https://www.youtube.com/watch?v=DrcmJXbSM1M

+Quote Post
Rezor
post Fri, 24 Jun 2022 - 00:37
Post #132

Forum Killer

Transport pojedynczych ogniw z ograniczeniem ilości w specjalnym pojemniku. Kierowca z przeszkoleniem, dostawczak odpowiednio wyposażony itp itd Po zespawaniu w magazyny i montażu kilkuset sztuk magicznie jeżdżą w autobusie po mieście smile.gif
Co do pożaru ogniw, nie przewiduje się że będzie możliwe ugaszenie, raczej ogranicza się reakcję łańcuchową i całkowite wypalenie w kontrolowany sposób. Niestety straż nie ma sprzętu i przeszkolenia. Nawet w DE były przypadki zapłonu magazynów energii i straż gasiła to wodą stojąc blisko w kałuży (autentyk z 2019r). Problem tylko nie jest taki że ludzi nie można wyszkolić, bo można. Problem jest taki że ucierpi Seba z Mirkiem grzebiąc w elektryku i dopierdzielą takie regulacje żeby ograniczyć selekcje naturalną że standardowo odbije się rykoszetem większości społeczeństwa

--------------------
Projekt: Mustang SN95 '94 coupe 302W 280KM
Daily: 300C '05 Wagon 5.7 AWD 360KM
Praca: Rimac <TBD>

+Quote Post
Andrzejsr
post Fri, 24 Jun 2022 - 00:50
Post #133

Forum Clubber

Z tym gaszeniem to jak jest w zasadzie?
Zwykły system gaśniczy z AFFF psikajacy i na kierowcę i na źródło ognia pod napięciem przewodzi prąd? Te wyścigowe elektryki muszą na pewno jakiś mieć?

--------------------

+Quote Post
flapjck1
post Fri, 24 Jun 2022 - 06:43
Post #134

Forum Homee

gaszenie elektryka polega na wsadzeniu dziadostwa do kontenera wypelnionego woda i czekaniu smile.gif

czekaniu az sie wypali nie robiac przy tym za duzego ciepla, ognia i dymu, bo toto mimo utopienia bedzie sie palilo dalej, az spadna temperatury w zniszczonych ogniwach

+Quote Post
kontrolm
post Fri, 24 Jun 2022 - 07:07
Post #135

Forum Clubber

Ikona grupy

jest film z Johnem Travoltą właśnie o takich elektrykach. STatystyki na koniec filmu są porażające - bodajże trzeci najbardziej niebezpieczny zawód na świecie. Jeżdżę sporo po zakładach w polsce głównie do prądu. Mimo wszelkich procedur, szkoleń itp cały czas dochodzi do błędów ludzkich - historie które słyszę na miejscu często chwytają za serce. Np. pracowali przy jednej linii ojciec z synem. Przez zwykłe niedogadanie czyli tak naprawdę błąd w przestrzeganiu procedur (bo się starali jednak) będąc niejako po obydwu stronach wyłączonej linii obaj się usmażyli. A często mam linię 15kV nad głową metr dwa ode mnie to myślę o tym ojcu i synu.

--------------------

+Quote Post
flapjck1
post Fri, 24 Jun 2022 - 12:41
Post #136

Forum Homee

Mój znajomy zginął przy zakładaniu przyłącza na słupie na żywca, był głowa za blisko drutu, przepięcie czachę, ręce objęły słup i telepalo nim aż było po chłopie, 40 lat doświadczenia

+Quote Post
jackkpl
post Fri, 24 Jun 2022 - 13:42
Post #137

I live here !

CYTAT(flapjck1 @ Thu, 23 Jun 2022 - 23:26) *
rekawice z atestem na 2 lata, izolowane narzedzia, oznakowanie stanowiska, procedury rozladowania instalacji, kondensatorow itp

a na drugim biegunie:

https://www.youtube.com/watch?v=DrcmJXbSM1M

I tu jest pytanie ,oni tak sobie skaczą po przewodach WN pod napięciem? smile.gif

--------------------
-Poznań 1:44.1 (extreme) -Łódź 54.6 -Pomorze 40.19 -Toruń 28.4 -Koszalin 48.9 (extreme)

+Quote Post
kontrolm
post Fri, 24 Jun 2022 - 14:04
Post #138

Forum Clubber

Ikona grupy

CYTAT(jackkpl @ Fri, 24 Jun 2022 - 13:42) *
I tu jest pytanie ,oni tak sobie skaczą po przewodach WN pod napięciem? smile.gif

ptaki też siadają i żyją laugh.gif

--------------------

+Quote Post
Andrzejsr
post Fri, 24 Jun 2022 - 14:22
Post #139

Forum Clubber

No ale nie na dwóch na raz.

Tak czy siak nie tak hop siup z tymi amatorskimi budżetowymi elektrykami na torach chyba. Sonic będzie sam jeden w klasie jeszcze dłuugo.

--------------------

+Quote Post
kontrolm
post Fri, 24 Jun 2022 - 14:30
Post #140

Forum Clubber

Ikona grupy

CYTAT(Andrzejsr @ Fri, 24 Jun 2022 - 14:22) *
No ale nie na dwóch na raz.

Tak czy siak nie tak hop siup z tymi amatorskimi budżetowymi elektrykami na torach chyba. Sonic będzie sam jeden w klasie jeszcze dłuugo.

ale sądzę że coraz częściej zaczną się pojawiać wspomagacze silnika spalinowego. Wyobraź sobie bateryjkę dosłownie jeden do parę kWh plus altek który jest w stanie dołożyć 10-20kW i 50-80 Nm (mnożone przez jego przekładnię) tam gdzie spalinowy jeszcze nie może oczywiście również odzyskujący energię z hamowania. ALbo elektroturbinę z Audi Merola która w Twój wolnossący motor dmuchnie 0,5 bara na paręnaście sekund tam gdzie on jeszcze się do życia nie obudził.

--------------------

+Quote Post

12 Stron V  « < 5 6 7 8 9 > » 
Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Friday, 18 July 2025 - 18:45