![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Tue, 28 December 2021 ![]() |
Olej jest ciekły, prawo zabrania sprężania go.
A ciepło od silnika spływa właśnie do miski z turbiny, tłoków, głowicy itd. |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Mon, 29 January 2007 Skąd: Z Mercedesów i Hond ![]() |
Olej jest ciekły, prawo zabrania sprężania go. A ciepło od silnika spływa właśnie do miski z turbiny, tłoków, głowicy itd. Prowo magistrali olejowej. Idz i jej to powiedz. ![]() -------------------- Hondy i Mercedesy
Diagnozujesz czy zgadujesz ? Elektronika Diagnostyka i Serwis Mechaniczny. Współpraca z Monster Garaż-kompleksowe remonty silników. |
|
|
![]()
|
|
I live here ! Dołączył: Wed, 20 August 2008 Skąd: 3city ![]() |
Temat wałkowany wielokrotnie, na magistrali będzie ciut cieplej ze względu na ciepło od silnika oraz wzrost ciśnienia oleju (w misce ma ciśnienie w okolicach atmosferycznego olej). Jak dla mnie można mierzyć nawet w misce, to nie prom kosmiczny, jak w misce przekroczy 115-120 stopni to wiadomo, że na magistrali jest już mocno gorąco mu po sprężeniu go przez pompę oleju. A nie jest tak, że olej na magistrali jest chłodniejszy niż w misce, bo przecież się chłodził od silnika. W misce jest ten, co od razu chłodził denko tłoka i moim zdaniem może być tam najcieplej. -------------------- -Poznań 1:44.1 (extreme) -Łódź 54.6 -Pomorze 40.19 -Toruń 28.4 -Koszalin 48.9 (extreme)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Mon, 10 January 2011 ![]() |
panowie dodam tylko że czujnik w misce jest dodatkiem/uzupełnieniem czujnika w kanapce pod filtrem, dodanie go nie było wysokim kosztem a chciałem bardziej dla siebie mieć możliwośc porównywania dwóch odczytów z dwóch różnych miejsc
![]() -------------------- insta: @blackcartel.pl
|
|
|
![]()
|
|
panowie dodam tylko że czujnik w misce jest dodatkiem/uzupełnieniem czujnika w kanapce pod filtrem, dodanie go nie było wysokim kosztem a chciałem bardziej dla siebie mieć możliwośc porównywania dwóch odczytów z dwóch różnych miejsc ![]() To daj znać jak potestujesz. Ja od dawna wkręcam w miskę i na postoju temp jest zbliżona do obudowy filtra (pomiar pirometrem). Na filtrze ciut mniej. -------------------- -Poznań 1:44.1 (extreme) -Łódź 54.6 -Pomorze 40.19 -Toruń 28.4 -Koszalin 48.9 (extreme)
|
|
|
![]()
|
|
dokładnie taki jest cel, szukałem infomracji ale nie każdy silnik jest taki sam, jedni mają seryjne dodatkowe wymienniki pod filtrem inne nie co tez ma wpływ na odczyt temp w kanapce, stąd decyzja żeby mieć dla miejsca pomiaru - poza tym na razie nie montuje chłodnicy oleju i chce zebrac pare infomracji zanim dołoże dodatkowy obieg
na pewno napisze co udało sie zaobserwować ![]() -------------------- insta: @blackcartel.pl
|
|
|
![]()
|
|
dokładnie taki jest cel, szukałem infomracji ale nie każdy silnik jest taki sam, jedni mają seryjne dodatkowe wymienniki pod filtrem inne nie co tez ma wpływ na odczyt temp w kanapce, stąd decyzja żeby mieć dla miejsca pomiaru - poza tym na razie nie montuje chłodnicy oleju i chce zebrac pare infomracji zanim dołoże dodatkowy obieg na pewno napisze co udało sie zaobserwować ![]() K20 grzał olej z seryjnym wymiennikiem więc jak chcesz jeździć dłużej niż 5 minut , to chłodzenie oleju potrzebne. -------------------- -Poznań 1:44.1 (extreme) -Łódź 54.6 -Pomorze 40.19 -Toruń 28.4 -Koszalin 48.9 (extreme)
|
|
|
![]()
|
|
K20 z seryjnym układem chłodzenia, termostatem itd ?
-------------------- insta: @blackcartel.pl
|
|
|
![]()
|
|
Forum Clubber Dołączył: Tue, 04 December 2007 Skąd: Wrocław ![]() |
Tak, i to wiele aut ma - fabryczny wymiennik woda-olej, gdzie woda robi za chłodnicę i grzałkę oleju jednocześnie
![]() A dla porównania spoko, choć z tego co wiem to na prostej wskaźnik w misce potrafi oszukiwać - od pędu powietrza, a temperatura na kanapce jaka była taka jest... |
|
|
![]()
|
|
K20 z seryjnym układem chłodzenia, termostatem itd ? K20 w budzie RX-8, chłodnice z RX-8 (woda maks 97) olej do 130 nawet 135 w misce. Tak, i to wiele aut ma - fabryczny wymiennik woda-olej, gdzie woda robi za chłodnicę i grzałkę oleju jednocześnie ![]() A dla porównania spoko, choć z tego co wiem to na prostej wskaźnik w misce potrafi oszukiwać - od pędu powietrza, a temperatura na kanapce jaka była taka jest... W MX5 zrobiłem test , seryjny mikro wymiennik pod filtrem przerzuciłem na obieg wody icka. Jeden track day olej 117 maks, a wcześniej 130 robiłem, pomiar z miski. Teraz będę testował większy wymiennik woda/olej zasilany woda z icka. Powinno robic mega robotę. -------------------- -Poznań 1:44.1 (extreme) -Łódź 54.6 -Pomorze 40.19 -Toruń 28.4 -Koszalin 48.9 (extreme)
|
|
|
![]()
|
|
A jak to się ma do temperatury w ic? Tam powinno być jak najmniej, a olej raczej to dobrze grzeje... Mierzyłeś?
|
|
|
![]()
|
|
Forum Clubber Dołączył: Fri, 09 March 2007 Skąd: Błonie ![]() ![]() |
A jak to się ma do temperatury w ic? Tam powinno być jak najmniej, a olej raczej to dobrze grzeje... Mierzyłeś? wodą Z icka. -------------------- VEMS rozkminiłem do ostatniego rezystorka - chętnie pomogę
|
|
|
![]()
|
|
A jak to się ma do temperatury w ic? Tam powinno być jak najmniej, a olej raczej to dobrze grzeje... Mierzyłeś? Już to badałem, na postoju grzeje wodę (po około 5 minutach stania bez wentylatorów woda w IC 60 stopni). Natomiast wystarczyło przejechać 500m i woda blisko temp otoczenia. Nawet jeśli woda będzie cieplejsza o 5 stopni z powodu chłodzenia oleju, to nie ma dramatu. A wydajność takiego układu wielokrotnie wyższa, niż jakaś malutka chłodnica oleju. Układ jest taki - Chlodnica wody intercoolera - pompka - intercooler (kolektor ssący) - wymiennik woda/olej - chłodnica wody intercoolera. Chłodnica wody ic jest taka sama jak silnika, 650x300x24. Daje radę ![]() Trzeba brać pod uwagę, że seryjne wymienniki woda/olej pracują z temperaturą wody 90-100 stopni, u mnie <30 ![]() -------------------- -Poznań 1:44.1 (extreme) -Łódź 54.6 -Pomorze 40.19 -Toruń 28.4 -Koszalin 48.9 (extreme)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Tue, 15 July 2008 Skąd: Katowice ![]() |
Dlaczego pompka za chłodnica? Dodatkowo grzeje tylko wodę
-------------------- Nie ma nudnych samochodów, są tylko nudni kierowcy
|
|
|
![]()
|
|
Dlaczego pompka za chłodnica? Dodatkowo grzeje tylko wodę Przy 10-15kW mocy oddawanej z kompresora to 50w pompki można pominąć. Tak mi było łatwiej to połączyć i chłodnica byłą moim zbiorniczkiem wyrównawczym przez jakiś czas. -------------------- -Poznań 1:44.1 (extreme) -Łódź 54.6 -Pomorze 40.19 -Toruń 28.4 -Koszalin 48.9 (extreme)
|
|
|
![]()
|
|
ostatnio troche mniej czasu spędzałem w garażu ale jakieś kolejne drobne duperele skręslam z listy - złożyłem front z lampami od przedlifta bo polifty wróciły do poprawy mimo że docelowo przednie lampy wylecą na korzyść lekkich zaślepek z którymi niestety będzie znacznie wiecej zabawy niż planowałem,
eska po raz drugi wyjechała z garązu, przjechała 500 metrów i znów samochód do góry na oględziny ![]() ![]() -------------------- insta: @blackcartel.pl
|
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Tue, 21 August 2012 ![]() |
Ależ ona dobrze wygląda!
|
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Thu, 30 September 2010 Skąd: Sosnowiec ![]() |
Zajebiście się prezentuje
![]() ![]() -------------------- JDMstyle JDMstyle JDMstyle JDMstyle JDMstyle JDMstyle
|
|
|
![]()
|
|
O ja pierdole. Podłoga idzie cała do osłonięcia na płasko?
|
|
|
![]()
|
|
Forum Clubber Dołączył: Tue, 24 March 2015 ![]() |
Yaca, naprawdę nie będzie Ci szkoda Tym trackdayowac??
I chyba razem z Tobą liczę na silne ocieplenie klimatu bo zima i sól tuż tuż.. ![]() -------------------- Alfa Romeo 156 Cup 2.0 TS
Westfield SEiW Aerorace 2.0 --> aswestfield.wordpress.com |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Saturday, 21 June 2025 - 17:22 |