Shoutbox 0 nowych PW 

116 Stron V  « < 19 20 21 22 23 > »   
Closed TopicStart new topic
> Koronawirus a motorsport. Co myślicie?
jackkpl
post Thu, 02 Apr 2020 - 19:56
Post #401

I live here !

CYTAT(Andrzejsr @ Thu, 02 Apr 2020 - 19:53) *
No na EUROMMO (które to odkreśla że dane spływają tam z wielotygosniowymi opóźnieniami) właśnie prawdopodobnie zaczynają dopiero spływać dane i się robi pik w Italii wyraźnie wyższy niż z poprzednich lat. Kilka dni temu go nie było (na niebiesko zaznaczone są spływajace wciąż dane). :

https://www.euromomo.eu/outputs/images/Mult...score-Total.png

Grafika z 13tego tygodnia - granatowy to wyższsza niż przewidywana na podstawie poprzednich lat śmiertelność:
https://www.euromomo.eu/slices/Maps-2020/MAP-2020-13.png

Co innego rozłożna na większy obszar i w czasie śmiertelność, a co innego z jednego powodu na małym obszarze w sytuacji niewydolnej i na łapucapu ochronie zdrowia. To tak jak w wypadkach powiedzmy ginie podobnie średnio w przeliczeniu na dzień ileśtam, ale jak duży wypełniony autobus zderzy się z drugim poważnie to nie wpłynie na całoroczne statystyki, tylko że gdy pobliżu jest tylko maleńki powiatowy szpital to jest nieciekawie nie ? -chodzi o kumulację w czasie i przestrzeni jednej jakiegoś zjawiska.
Lepiej żeby z tym BCG coś było na rzeczy.

Zgoda co do kumulacji, ale w doniesieniach prasowych wystarczyłoby podać, że szpitale nie wyrabiają w tym okręgu, a w pozostałej części Włoch jest laba. Jak zwykle dają nam przekaz połowiczny, żeby nas postraszyć. Muszą straszyć, żeby mogli się wykazać , gdy nas "uratują" smile.gif.

--------------------
-Poznań 1:44.1 (extreme) -Łódź 54.6 -Pomorze 40.19 -Toruń 28.4 -Koszalin 48.9 (extreme)
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Thu, 02 Apr 2020 - 19:56
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
olozwirski
post Thu, 02 Apr 2020 - 20:08
Post #402

Forum Homee

MiP dostał bana? Czy pogłoski o uciszaniu niesfornych pracowników SZ są prawdziwe?

--------------------
golf mkI 4x4
golf mkII V8
audi A2 R36
polo 86C XX w budowie

+Quote Post
16vg60
post Thu, 02 Apr 2020 - 20:12
Post #403

Forum Killer

CYTAT(_adams_ @ Thu, 02 Apr 2020 - 19:54) *
Nie wydaje się aby w tym szaleństwie wodza było miejsce na kościół wink.gif W obecnej sytuacji wszystko inne ma w d..., nawet 15. rocznicę śmierci Jana Pawła przegapili, tak są zajęci kombinowaniem przy wyborach.

Poczta dostanie przykaz i listonosze wykonają brudną robotę...

Włącz TVP2, nie zapomnieli wink.gif

Nie.ma szans na wybory,Napoleon o tym doskonale wie ,tylko zastanawiam się dlaczego tak długo czeka z ogłoszeniem tego , przecież to dziala na jego niekorzyść

--------------------
GOLF MK4 R32 OEM-niuu toys
RS4 B5 SPORTEC -family cars
S3 8l ABT ,BAM ,Imola Gelb -wife car
GOLF MK2 RALLYE R32 4M...-toys

+Quote Post
error.
post Thu, 02 Apr 2020 - 20:14
Post #404

Super User

CYTAT(jackkpl @ Thu, 02 Apr 2020 - 19:43) *
Mądry zweryfikuje informacje i uwierzy lub nie. Zgoda co do wojny informacyjnej.
Wolisz, żeby masa słuchała TVP/TVN i wierzyła w te brednie, czy może ,żeby poszukiwała alternatywnych źródeł? Ja jestem za tym drugim.

Co do zasady - w pełnej rozciągłości zgoda. Trzeba szukać, "przesiewać" i analizować informacje, ale też niech to będą jakieś w miarę wiarygodne źródła, a nie te które wręcz żerują na clickbaitowych tytułach. Nie chcę w żadnym razie wychodzić tu na eksperta od wszystkiego, ale akurat mam w tej materii trochę doświadczenia i wiem jak łatwo można sterować ludzkimi emocjami za pomocą takich materiałów. Jakby się przyjrzeć wspomnianemu tytułowi:
"Fałszywa pandemia?! Niemieccy lekarze przerywają milczenie" - no fałszywa to raczej nie jest, fałszywe mogą być informacje na jej temat. Nie "niemieccy lekarze", a jeden lekarz i nie przerywają milczenie, a w końcu ktoś pozwolił nagłośnić jego teorię.
Zamiast tego równie dobrze mogłoby być coś w stylu:
"Czy to na pewno pandemia? Niemiecki lekarz jest innego zdania"

Ale z "jakiegoś" powodu zdecydowano się na ten pierwszy. wink.gif Wiem, że czaisz bazę.
Przepraszam za tą dygresję, ale chce was uczulić na takie zagrywki bez względu na to, której tezy broniłby ten czy inny materiał.

Co do wyborów - w mojej ocenie nie ma o tym mowy nawet w samym obozie rządzącym, a to jedynie gra na czas po to żeby już całkiem rozbić Platformersów. Z resztą już się to udało poniekąd, bo sami zmieniają jak dotąd najlepszego wg nich kandydata. laugh.gif Lewica i PSL już się w tym połapały, tylko Konfederacja jest jeszcze za głupia żeby to zauważyć i nadal wali w Jarka i ekipę. Chociaż chyba wolałbym, żebyśmy nie brnęli w te tematy. wink.gif

+Quote Post
Andrzejsr
post Thu, 02 Apr 2020 - 20:20
Post #405

Forum Clubber

CYTAT(jackkpl @ Thu, 02 Apr 2020 - 19:56) *
Zgoda co do kumulacji, ale w doniesieniach prasowych wystarczyłoby podać, że szpitale nie wyrabiają w tym okręgu, a w pozostałej części Włoch jest laba. Jak zwykle dają nam przekaz połowiczny, żeby nas postraszyć. Muszą straszyć, żeby mogli się wykazać , gdy nas "uratują" smile.gif.

No ale dziennikarze i media przecież z tego żyją że tworzą medialne audycje/video - tak te masowe, jak i te "niezależne" - jedne i drugie to odpowiedź na oczekiwania odbiorców. Te fachowe, medyczne są mniej dynamiczne, wszystko się dzieje powoli, mnóstwo niewiadomych, nie ma akcji, podejrzanych, winnych itp. , to kto to będzie oglądał.

Na przykład jest związek przebiegu cięższego z otyłością czy paleniem, jakoś nikt tego nie podkreśla , może się media jedne i drugie boją znaczną częsc widzów stracić smile.gif
A co do tego "uratowania" to po części może tak być. Jakieś zjawisko samo minie, a wszyscy sobie będą przypisywać zasługi.

--------------------
Alfa Romeo 156 Cup 2.0 TS
Westfield SEiW Aerorace 2.0 --> aswestfield.wordpress.com

+Quote Post
MadeInPoland
post Thu, 02 Apr 2020 - 20:22
Post #406

Forum Clubber

Nie dostałem bana ani żadnego zakazu.
Dane euromomo nie uzasadniają tego cyrku.
Sa zupełnie zgodne z tym czego należy się zpodziewac w obliczu paraliżu ochrony zdrowia. Podobne ilości zgonów jak łatwo sprawdzić notowano w ubiegłych latach.
Pozdrawiam z dyżuru gdzie oczywiście coraz więcej personelu nie widząc tych przypadków zgodnych z medialnym przekazem zadaje pytanie o co tu właściwie chodzi.

--------------------
Nie ma nudnych samochodów, są tylko nudni kierowcy

+Quote Post
jackkpl
post Thu, 02 Apr 2020 - 20:46
Post #407

I live here !

CYTAT(error. @ Thu, 02 Apr 2020 - 20:14) *
Co do zasady - w pełnej rozciągłości zgoda. Trzeba szukać, "przesiewać" i analizować informacje, ale też niech to będą jakieś w miarę wiarygodne źródła, a nie te które wręcz żerują na clickbaitowych tytułach. Nie chcę w żadnym razie wychodzić tu na eksperta od wszystkiego, ale akurat mam w tej materii trochę doświadczenia i wiem jak łatwo można sterować ludzkimi emocjami za pomocą takich materiałów. Jakby się przyjrzeć wspomnianemu tytułowi:
"Fałszywa pandemia?! Niemieccy lekarze przerywają milczenie" - no fałszywa to raczej nie jest, fałszywe mogą być informacje na jej temat. Nie "niemieccy lekarze", a jeden lekarz i nie przerywają milczenie, a w końcu ktoś pozwolił nagłośnić jego teorię.
Zamiast tego równie dobrze mogłoby być coś w stylu:
"Czy to na pewno pandemia? Niemiecki lekarz jest innego zdania"

Ale z "jakiegoś" powodu zdecydowano się na ten pierwszy. wink.gif Wiem, że czaisz bazę.
Przepraszam za tą dygresję, ale chce was uczulić na takie zagrywki bez względu na to, której tezy broniłby ten czy inny materiał.

Tak, tytuł jest mylący i jest to drażniące.Wystąpienie tego niemieckiego doktora widziałem , jak pewnie i wy , ze 2 tygodnie temu i ciekaw byłem, kim jest ta osoba. W tym materiale potwierdzili autentyczność tej osoby, jak i to,że była posłem. Lekarz ten zasiadał w komisjach, m.in. tej, która zajmowała się ptasią grypą, więc dla mnie te informacje z tego filmu są interesujące. To, co dla mnie mało interesujące lub wątpliwe, po chwili zapominam.

Sama platforma wrealu24 ma różnych gości, są też pseudo eksperci. Czasem jednak trafiam tam na ciekawych ludzi i tych lubię posłuchać smile.gif.

--------------------
-Poznań 1:44.1 (extreme) -Łódź 54.6 -Pomorze 40.19 -Toruń 28.4 -Koszalin 48.9 (extreme)

+Quote Post
przema72
post Thu, 02 Apr 2020 - 23:44
Post #408

Forum Killer

absolutnie nie , kara 30tyś to kara za złamanie kwarantanny

autem można jeździć nadal , do pracy lub sklepu ,oczywiście nie robiąc "zgromadzenia" czyli max dwójka dorosłych , i oczywiście zakupy nie na drugim końcu Polski , jeśli natomiast już zrobimy "zgromadzenie" we trójkę to po 500zł

co najciekawsze , w teorii od wtorku , idąc ulicą bliżej niż 2m od żony też można zarobić 500zł , na szczęście w domu można bliżej tongue.gif

+Quote Post
piwo
post Fri, 03 Apr 2020 - 06:11
Post #409

I live here !

CYTAT
autem można jeździć nadal , do pracy lub sklepu

ale nie do salonu samochodowego by kupic sobie autko. to nie sa sprawy bytowe ani zdrowotne ani praca. no chyba ze ktos kupuje auto na firme.

CYTAT
absolutnie nie , kara 30tyś to kara za złamanie kwarantanny

czyzby? chyba sie mylisz
https://wyborcza.pl/7,75398,25837994,wyjsci...zl-sprawdz.html
https://wiadomosci.onet.pl/kraj/koronawirus...mozliwe/9dqxlfx
"Według nowego prawa za łamanie ograniczeń w przemieszczaniu się powiatowy inspektor sanitarny może nałożyć karę od 5 tys. do 30 tys. zł. Z kolei za korzystanie z terenów zielonych, takich jak parki czy bulwary kara może wynieść od 10 tys. do 30 tys. zł.

Kara podlega natychmiastowemu wykonaniu z momentem doręczenia i powinna być zapłacona w ciągu siedmiu dni.

Drakońskie kary nie tylko za łamanie kwarantanny. Do 30 tys. zł za zbyt mały odstęp na ulicy"

--------------------
930kg 320KM RWD Torsen RaceTCS lotus111r abs
1/4 2024r 300KM 12,394s
0-200km/h 2020r www.youtube.com/watch?v=jj-Hbidv43s
Poznań 1m48,467s 2021; Łódź 57,517s 2023 a052 fr, vr2 r7a(hl) tyl

+Quote Post
_adams_
post Fri, 03 Apr 2020 - 06:26
Post #410

Forum Killer

Słyszałeś żeby ktoś dostał te 30k, bo ja nie? Chyba że macie jakieś tajemne źródła... wink.gif Wlepiają po 500, a od tego też można się uchylić, bo nie mamy stanu wyjątkowego i ograniczanie swobód obywatelskich jest niezgodne z konstytucją.

--------------------
Życie jest rumakiem który nie znosi tchórzliwego jeźdźca.

B6 1.8T@GT28RS>B9 2.0T Allroad
Punto Evo 1.4T

+Quote Post
piwo
post Fri, 03 Apr 2020 - 06:30
Post #411

I live here !

no bo policja nie moze naloyc 30tys. taka kare naklada inspektor sanitarny. nie wiem ile jest ich w Polsce ale na pewno nie tyle co policji na ulicach.

--------------------
1/4 2024r 300KM 12,394s

+Quote Post
Krasek
post Fri, 03 Apr 2020 - 07:14
Post #412

Frequent User

Mazowieckie wyrok zapadl w trybie natychmiastowym, grzywna 5tys zl za zakup auta od osoby prywatnej, podczas zakupu kupujący i sprzedający nie byli w kwarantannie

+Quote Post
piwo
post Fri, 03 Apr 2020 - 07:19
Post #413

I live here !

Grubo no ale taki mamy teraz stan prawny. Jest madakra. Gospodarka dostanie nieźle po dupie. Pensje poleca ostro w dół, bezrobocie ostro w gore.
https://www.money.pl/gospodarka/koronawirus...185953921a.html

--------------------
1/4 2024r 300KM 12,394s

+Quote Post
[Yossarian]
post Fri, 03 Apr 2020 - 07:49
Post #414

Forum Homee

CYTAT(Krasek @ Fri, 03 Apr 2020 - 07:14) *
Mazowieckie wyrok zapadl w trybie natychmiastowym, grzywna 5tys zl za zakup auta od osoby prywatnej, podczas zakupu kupujący i sprzedający nie byli w kwarantannie

Źródło?

--------------------
_http://autobezsens.blogspot.com/ <- nudne gadanie o niczym
Drive like lightning, crash like thunder
Civic fk2 R18A2 + Civic EG B16
było: E36 4d M44B19 - "(b)awaria", Astra F GSi 16v - "Disastra"

+Quote Post
mystek
post Fri, 03 Apr 2020 - 08:54
Post #415

Super User

https://www.euromomo.eu/outputs/images/Mult...score-Total.png

Jak właśnie czytać ten niebieski wykres? Bo akurat Andrzejsr taki niebieski pik był w 12 tygodniu tego wykresu we Włoszech (oglądałem ten wykres wiele razy) i widzę, że w 13 tygodniu ten pik nadal jest. Delayed to opóźniony, Adjusted to wg google translate "skorygowany". Jak to czytać?

+Quote Post
Andrzejsr
post Fri, 03 Apr 2020 - 09:36
Post #416

Forum Clubber

Nie robiłem kopii, ale z pamiętam że był ten pik niższy.
Wg mnie te niebieskie to po prostu wciąż spływające dane, nie ostateczne, i pewnie będą spływać długo. Takie Euromomo to można za rok czytać a nie teraz.

--------------------

+Quote Post
MisioLBN
post Fri, 03 Apr 2020 - 09:55
Post #417

Forum Homee

Powiem wam że te nowe rozporządzenia to jakaś porażka.... wyszedłem z biura do Żabki po jakaś kanapkę i cole bo mnie ssie a dopiero po 10 więc troche wcześnie na obiad. Wchodze do pustej żabki i uwaga... zostaje wyproszony bo 10-12 dla seniorów... dobrze że w piekarni obok pracuja normalni ludzie i niema problemu zrobić zakupów jeżeli akurat niema żadnego seniora.

+Quote Post
mystek
post Fri, 03 Apr 2020 - 10:22
Post #418

Super User

#Andrzej - był ten pik, ale faktycznie był niższy. Co ciekawe już niby leci w dół. Porównując do 2017 roku, to wychodzi na podobną śmiertelność. Wtedy (szukałem po necie) rozszalała się grypa we Włoszech "najgroźniejsza od 15 lat" jak gdzieś wyczytałem. Ogólnie te statystki nadal mocno przypominają po prostu jakieś ostre ataki grypy z zeszłych lat, a nawet patrząc nie tylko na Włochy, a na resztę krajów typu Grecja, Estonia itd, to nawet można by powiedzieć, że w tym roku grypy nie było wcale (porównując do śmiertelności z zeszłych lat), no albo coś w stylu "nasza służba zdrowia się mocno poprawiła" w stosunku do 2017 roku.

Będę obserwował nadal to momo, pewnie w przyszły piątek będzie nowy update.

+Quote Post
Andrzejsr
post Fri, 03 Apr 2020 - 11:15
Post #419

Forum Clubber

CYTAT(mystek @ Fri, 03 Apr 2020 - 10:22) *
#Andrzej - był ten pik, ale faktycznie był niższy. Co ciekawe już niby leci w dół. Porównując do 2017 roku, to wychodzi na podobną śmiertelność. Wtedy (szukałem po necie) rozszalała się grypa we Włoszech "najgroźniejsza od 15 lat" jak gdzieś wyczytałem. Ogólnie te statystki nadal mocno przypominają po prostu jakieś ostre ataki grypy z zeszłych lat, a nawet patrząc nie tylko na Włochy, a na resztę krajów typu Grecja, Estonia itd, to nawet można by powiedzieć, że w tym roku grypy nie było wcale (porównując do śmiertelności z zeszłych lat), no albo coś w stylu "nasza służba zdrowia się mocno poprawiła" w stosunku do 2017 roku.

Będę obserwował nadal to momo, pewnie w przyszły piątek będzie nowy update.

Może i w ogółnym rozrachunku przypominają, ale jak anestezjolog z kraju 2-3 tyg dalej niż my z zachorowaniach i śmiertelności mówi o tym że dotychczasowa ilość tlenu miesięczna (dla szpitala) idzie w tydzień, a dwa korytarze po dwa tuziny pacjentów leżą pod tlenem (jeszcze nie zaintubowani, ale z dużymi dawkami tlenu i to te lżejsze przypadki), podczas gdy rok temu było takich zero, to całkiem spokojnym i "nic się nie stało" jakoś nie mogę być.

--------------------

+Quote Post
telewizoor
post Fri, 03 Apr 2020 - 11:53
Post #420

User

CYTAT(Andrzejsr @ Fri, 03 Apr 2020 - 11:15) *
Może i w ogółnym rozrachunku przypominają, ale jak anestezjolog z kraju 2-3 tyg dalej niż my z zachorowaniach i śmiertelności mówi o tym że dotychczasowa ilość tlenu miesięczna (dla szpitala) idzie w tydzień, a dwa korytarze po dwa tuziny pacjentów leżą pod tlenem (jeszcze nie zaintubowani, ale z dużymi dawkami tlenu i to te lżejsze przypadki), podczas gdy rok temu było takich zero, to całkiem spokojnym i "nic się nie stało" jakoś nie mogę być.

Pytanie co by było gdyby ich nie podpięli i czy w ubiegłych latach ludzie podobnie chorzy zgłaszali się do szpitali i czy mieli od razu taką obsługę? Teraz jest akcja w wirusem więc podejrzewam że każdy z dusznościami jest traktowany specjalnie, jestem ciekaw jak to wyglądało przed koronawirusem.

+Quote Post

116 Stron V  « < 19 20 21 22 23 > » 
Closed TopicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Thursday, 17 July 2025 - 07:05