Shoutbox 0 nowych PW 

116 Stron V  « < 18 19 20 21 22 > »   
Closed TopicStart new topic
> Koronawirus a motorsport. Co myślicie?
_adams_
post Thu, 02 Apr 2020 - 12:08
Post #381

Forum Killer

CYTAT(piwo @ Thu, 02 Apr 2020 - 09:44) *

To są już stare rygory, od 1.04 weszły nowe.

Co do wyborów to jednak obawiam się że przepchną - JarKacz wie dobrze że teraz albo nigdy. Po trupach po władzę wink.gif

Najbardziej martwi brak myślenia rządu w perspektywie dłuższej niż do wyborów - przecież w maju i czerwcu i później ludzie też będą chorować. Nie da się hamować gospodarki tak długo, a innych pomysłów brak. Oznacza to że po wyborach rygory zostaną poluzowane czy już po Świętach?

Zakaz wychodzenia do parków, na molo czy na szlaki turystyczne to absurd tak samo jak zamykanie całej firmy z powodu jednego zakażonego.

--------------------
Życie jest rumakiem który nie znosi tchórzliwego jeźdźca.

B6 1.8T@GT28RS>B9 2.0T Allroad
Punto Evo 1.4T
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Thu, 02 Apr 2020 - 12:08
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
piwo
post Thu, 02 Apr 2020 - 12:11
Post #382

I live here !

mysle ze chca zrobic teraz ostry rygor by rpzed swietami i na wybory moc poluznic. licza ze przez te dwa tygodnie uda im sie stlamsic chorobe.

--------------------
930kg 320KM RWD Torsen RaceTCS lotus111r abs
1/4 2024r 300KM 12,394s
0-200km/h 2020r www.youtube.com/watch?v=jj-Hbidv43s
Poznań 1m48,467s 2021; Łódź 57,517s 2023 a052 fr, vr2 r7a(hl) tyl

+Quote Post
Andrzejsr
post Thu, 02 Apr 2020 - 12:38
Post #383

Forum Clubber

CYTAT(piwo @ Thu, 02 Apr 2020 - 11:41) *
no ale co ty do mnie. ja mowie jak jest a ty sobie gdybasz ze moze tak nie powinno byc. mnie to wsioryba. rzeczywistosc i rozporzadzenia z gory sa jednak inne. nie moja w tym wina. trzeba glosowac na ludzi ktorzy dzialaja wg naszych potrzeb i tyle. ja na pewno nie zaglosuje na kogos kto bedzie chcial wprowadzac kolejne ograniczenia motoryzacyjne odnosnie predkosci, ekologicznosci itd. po prostu wybiore nawet 5 ligowa partie ale taka ktora popieram pod tym wzgledem.

A są takie partie ? zresztą co tam ograniczenia prędkości. W obecnej syt. w tych tematach czasowe wyrejestrowanie aut przydatne teraz by było (w ogóle by było, a teraz szczególnie) , czy zawieszenie OC wozu stojącego na placu rok (OC na kierowcę)

--------------------
Alfa Romeo 156 Cup 2.0 TS
Westfield SEiW Aerorace 2.0 --> aswestfield.wordpress.com

+Quote Post
piwo
post Thu, 02 Apr 2020 - 12:54
Post #384

I live here !

no jakies partie wolnosciowe sa typu konfederacja itp. trzeba poczytac i upewnic sie czy sie zgadzamy i tyle.

--------------------
1/4 2024r 300KM 12,394s

+Quote Post
Maciek1234
post Thu, 02 Apr 2020 - 13:11
Post #385

Forum Homee

CYTAT(_adams_ @ Thu, 02 Apr 2020 - 13:08) *
To są już stare rygory, od 1.04 weszły nowe.

Co do wyborów to jednak obawiam się że przepchną - JarKacz wie dobrze że teraz albo nigdy. Po trupach po władzę wink.gif

Najbardziej martwi brak myślenia rządu w perspektywie dłuższej niż do wyborów - przecież w maju i czerwcu i później ludzie też będą chorować. Nie da się hamować gospodarki tak długo, a innych pomysłów brak. Oznacza to że po wyborach rygory zostaną poluzowane czy już po Świętach?
kasa pusta, więc bronią się przed stanem klęski jak diabeł przed święconą wodą. Tonący się brzytwy chwyta, stąd te absurdalne pomysły.

Nie ma sposobu, zgodnego z prawem, by przeprowadzić te wybory.

Najtaniej byłoby po prostu, jakby sejm uchwalił już teraz, że wybory wygrał Duda, przesłał ustawę do Senatu, ten może sobie go trzymać 30 dni. Akurat 10 maja ustawa trafi na biurko prezydenta, który powinien podpisać ją bez zwłoki. Same plusy takiego rozwiązania - nikt postronny nie będzie narażony, państwo nie ponosi praktycznie żadnych kosztów, kontrkandydaci nie muszą prowadzić kampanii w internecie, prezydent nie musi robić z siebie idioty występując na TicToku w czasie, gdy lekarze walczą z pandemią. Rozwiązanie tak samo niezgodne z prawem i zdrowym rozsądkiem jak głosowanie korespondencyjne, ale przynajmniej nikt nie będzie trwonił pieniędzy, czasu, zdrowia i życia ludzi. No i Szumowski w końcu miałby święty spokój, bo widać, jak chłopa jasny piorun strzela, gdy dziennikarze pytają go o wybory laugh.gif

--------------------
Porsche 911 (992)
BMW X7 M60iX (G07)

+Quote Post
cowboy
post Thu, 02 Apr 2020 - 13:31
Post #386

Administrator

a moze tu jest haczyk wink.gif

https://www.facebook.com/jsieczko/posts/2779720385458236

--------------------

+Quote Post
piwo
post Thu, 02 Apr 2020 - 14:10
Post #387

I live here !

--------------------
1/4 2024r 300KM 12,394s

+Quote Post
Maciek1234
post Thu, 02 Apr 2020 - 14:25
Post #388

Forum Homee

CYTAT(yotomeczek @ Thu, 02 Apr 2020 - 14:21) *
Żeby przełożyć wybory (zgodnie z prawem) to są tylko 2 wyjścia - albo wprowadzić stan wyjątkowy (albo jeden z takich stanów wymieniony w konstytucji) - co skutkuje całkowitym paraliżem gospodarki i brakiem wpływów z firm, albo wprowadzić zmiany w konstytucji, żeby zmienić ordynację wyborczą. Nie wystarczy że powiedzą przekładamy, bo to byłoby niezgodne z prawe,

jak to powiedział Arłukowicz - do Polski stan klęski żywiołowej wprowadził się sam.

Sami rządzący postępują wbrew prawu, umieszczając w 14-dniowej kwarantannie osoby podejrzane o koronawirusa. Stan epidemii nie pozwala na trzymanie w kwarantannie dłuższe niż 10 dni. I dotyczy to osób jedynie, które miały dłuższy kontakt z osobą zarażoną, a nie wracającą zza granicy. W odróżnieniu od stanu klęski żywiołowej, gdzie jest wyraźnie napisane: Art. 21.1.6 Obowiązek poddania się kwarantannie, bez żadnych ograniczeń.

Nasze prawo, konstytucja to są akty prawne zaprojektowane i konsultowane przez prawników i znalazły się tam również zapisy na wypadek groźnej chorobie zakaźnej. Natomiast rząd, kombinuje, wprowadza z dnia na dzień jakieś rozporządzenia, które się kupy nie trzymają, są sprzeczne, zagmatwane, nieskuteczne.

Wprowadzenie stanu klęski wcale nie oznacza, że wszystkie przedsiębiorstwa muszą stanąć. Ten stan daje rządzącym określone narzędzia, dzięki którym mogą nam np. ograniczyć swobody obywatelskie, ale jednocześnie nie jest tam nigdzie napisane, że rząd MUSI, jest za to napisane, rząd MOŻE.

--------------------
Porsche 911 (992)
BMW X7 M60iX (G07)

+Quote Post
[Yossarian]
post Thu, 02 Apr 2020 - 14:58
Post #389

Forum Homee

CYTAT(piwo @ Thu, 02 Apr 2020 - 12:11) *
mysle ze chca zrobic teraz ostry rygor by rpzed swietami i na wybory moc poluznic. licza ze przez te dwa tygodnie uda im sie stlamsic chorobe.

Szanse, ze sie uda są żadne. Ale mimo wszystko cieszyłbym jakby się udało tongue.gif

Co nie zmienia faktu, że wybory powinny być przełożone na późniejszy termin

--------------------
_http://autobezsens.blogspot.com/ <- nudne gadanie o niczym
Drive like lightning, crash like thunder
Civic fk2 R18A2 + Civic EG B16
było: E36 4d M44B19 - "(b)awaria", Astra F GSi 16v - "Disastra"

+Quote Post
piwo
post Thu, 02 Apr 2020 - 15:03
Post #390

I live here !

Myślę że tu nawet nie o wybory chodzi a o święta bo to chrześcijańska partia i pewnie nie wyobrażają sobie świat bez pójścia do kościoła.

--------------------
1/4 2024r 300KM 12,394s

+Quote Post
mystek
post Thu, 02 Apr 2020 - 16:28
Post #391

Super User

U mnie w domu też panika (teściowa pielęgniarka - dramat...), żona na szczęście telewizji nie ogląda, ale jej mama jej przekazuje informacje z mainstreamu, a potem żona do mnie z tekstami, żebym zdezynfekował ręce, czy też żebym wziął rękawiczki do sklepu i maskę. Dałem jej link do tego forum, żeby sobie poczytała, coś tam jej przeszło smile.gif. Na szczęście co idę gdzieś do sklepu, czy też u mnie w pracy, to da się usłyszeć głosy rozsądku. Większość ma podejście, że ok, ograniczmy kontakty, ale nie dajmy się zwariować.

PS: mam przejeb... ą koleżankę w pracy, która dezynfekuje wszystko w swojej okolicy co 30 minut. Serio! Jak zobaczyła, że klient, który przyszedł do kolegi dotknął biurko i coś tam na wystawie, to jak tylko wyszedł kazała zdezynfekować wszystko, od razu poszła do kierownika i opowiedziała sytuację i kazała jechać po taśmę i wykleić te jedno metrowe odstępy. Dramat, co tam w tej chorej głowie się musi dziać. Raz z nią dyskutowałem o wirusie, ona oczywiście zero argumentów, ale co mi utkwiło w jej pamięci to słowa "już wolałabym usłyszeć, że jest zarażonych 10x więcej ludzi niż to co jest teraz" :|. Jakby wybuchła wojna, a ona miałaby pistolet w ręku, to na 100% pierwsza strzeliłaby sobie w głowę nawet nie widząc wroga.

+Quote Post
rwtnt
post Thu, 02 Apr 2020 - 17:25
Post #392

Forum Killer

tak sensownie usystematyzowane smile.gif, to co ja myślę.

+Quote Post
piwo
post Thu, 02 Apr 2020 - 17:35
Post #393

I live here !

Ja tylko chciałbym wiedzieć ile osób zainfekowanych koronowirusem przechodzi zapalenie płuc.

--------------------
1/4 2024r 300KM 12,394s

+Quote Post
Andrzejsr
post Thu, 02 Apr 2020 - 18:56
Post #394

Forum Clubber

Prędko się nie dowiemy a i to szacunki, bo nie wiadomo przecież ile osób jest zarażonych w danej populacji. Wiadomo ile spośród przebadanych, a bada się nie wyrywkowo tylko tych podejrzanych, z objawami czy z kontaktu .
Najdokładniej zbadane populacje to na statku Diamond Princess i w Islandii (tam już od połowy lutego badali b powszechnie i wciąż to trwa, ale to mała populacja), sporo o tym informacji jest.

--------------------

+Quote Post
error.
post Thu, 02 Apr 2020 - 19:00
Post #395

Super User

Życzyłbym sobie, żeby więcej "padało" tu linków jak ten od cowboy'a (naprawdę ciekawe, choć poniekąd już były podobne, ale bardziej szczątkowe informacje) niż ten wyżej z tym pseudodziennikarzyną, który do swoich programów "zaprasza" noname'ów, którzy wynajdują trochę mniejszych "noname'ów" zgodnych z jego teoriami, tezami i pozwala im się swobodnie wypowiedzieć. laugh.gif Dziennikarsko to jest żenujący poziom, przecież tam nawet nie padają jakieś trudne pytania lub kontrargumenty, naprawdę oglądacie takie materiały?

+Quote Post
jackkpl
post Thu, 02 Apr 2020 - 19:35
Post #396

I live here !

CYTAT(error. @ Thu, 02 Apr 2020 - 19:00) *
Życzyłbym sobie, żeby więcej "padało" tu linków jak ten od cowboy'a (naprawdę ciekawe, choć poniekąd już były podobne, ale bardziej szczątkowe informacje) niż ten wyżej z tym pseudodziennikarzyną, który do swoich programów "zaprasza" noname'ów, którzy wynajdują trochę mniejszych "noname'ów" zgodnych z jego teoriami, tezami i pozwala im się swobodnie wypowiedzieć. laugh.gif Dziennikarsko to jest żenujący poziom, przecież tam nawet nie padają jakieś trudne pytania lub kontrargumenty, naprawdę oglądacie takie materiały?

Całe szczęście każdy ogląda to, co chce. Tamten materiał o szczepieniu BCG ciekawy, ale to jest takie statystyczne zestawienie jak to MiP-a , gdzie pokazał mapę wyborów i zachorowań we Włoszech.
Będą badania kliniczne potwierdzające związek, będziemy się do tego stosować. Póki co to teoria jak wiele innych.

Euro momo analizowałeś?
https://www.euromomo.eu/index.html

Nie zastanawia Cię, że 1-2-3 lata temu kostnice /krematoria wyrabiały, a obecnie nie wyrabiają? 3 lata temu chyba wojsko nie woziło trumien.

https://www.youtube.com/watch?v=yb92TXYMN-4

--------------------
-Poznań 1:44.1 (extreme) -Łódź 54.6 -Pomorze 40.19 -Toruń 28.4 -Koszalin 48.9 (extreme)

+Quote Post
error.
post Thu, 02 Apr 2020 - 19:42
Post #397

Super User

Nie stary, nie na całe szczęście, bo później za autorytety w medycynie/dziennikarstwie niektórzy biorą niemal przypadkowych ludzi z ulicy i na podstawie ich opinii budują światopogląd. Od tego zaczynają się potem płaskoziemcy i temu podobni. Tak jak już tu wspominałem, trwa niesamowicie zdywersyfikowana wojna informacyjna. Co do tego zestawienia to chyba jednak nie takie samo - to już sugerowanie, że "coś za tym stoi" w sensie politycznym. Tutaj to jednak nadal cały czas medycyna, wybacz.
Co do tych trumien - nie ten adres, puściłem jednym uchem i wypuściłem drugim. wink.gif

+Quote Post
jackkpl
post Thu, 02 Apr 2020 - 19:43
Post #398

I live here !

CYTAT(error. @ Thu, 02 Apr 2020 - 19:42) *
Nie stary, nie na całe szczęście, bo później za autorytety w medycynie/dziennikarstwie niektórzy biorą niemal przypadkowych ludzi z ulicy i na podstawie ich opinii budują światopogląd. Od tego zaczynają się potem płaskoziemcy i temu podobni. Tak jak już tu wspominałem, trwa niesamowicie zdywersyfikowana wojna informacyjna.
Co do tych trumien - nie ten adres, puściłem jednym uchem i wypuściłem drugim. wink.gif

Mądry zweryfikuje informacje i uwierzy lub nie. Zgoda co do wojny informacyjnej.
Wolisz, żeby masa słuchała TVP/TVN i wierzyła w te brednie, czy może ,żeby poszukiwała alternatywnych źródeł? Ja jestem za tym drugim.

--------------------
-Poznań 1:44.1 (extreme) -Łódź 54.6 -Pomorze 40.19 -Toruń 28.4 -Koszalin 48.9 (extreme)

+Quote Post
Andrzejsr
post Thu, 02 Apr 2020 - 19:53
Post #399

Forum Clubber

No na EUROMMO (które to odkreśla że dane spływają tam z wielotygosniowymi opóźnieniami) właśnie prawdopodobnie zaczynają dopiero spływać dane i się robi pik w Italii wyraźnie wyższy niż z poprzednich lat. Kilka dni temu go nie było (na niebiesko zaznaczone są spływajace wciąż dane). :

https://www.euromomo.eu/outputs/images/Mult...score-Total.png

Grafika z 13tego tygodnia - granatowy to wyższsza niż przewidywana na podstawie poprzednich lat śmiertelność:
https://www.euromomo.eu/slices/Maps-2020/MAP-2020-13.png

Co innego rozłożna na większy obszar i w czasie śmiertelność, a co innego z jednego powodu na małym obszarze w sytuacji niewydolnej i na łapucapu ochronie zdrowia. To tak jak w wypadkach powiedzmy ginie podobnie średnio w przeliczeniu na dzień ileśtam, ale jak duży wypełniony autobus zderzy się z drugim poważnie to nie wpłynie na całoroczne statystyki, tylko że gdy pobliżu jest tylko maleńki powiatowy szpital to jest nieciekawie nie ? -chodzi o kumulację w czasie i przestrzeni jednej jakiegoś zjawiska.
Lepiej żeby z tym BCG coś było na rzeczy.

--------------------

+Quote Post
_adams_
post Thu, 02 Apr 2020 - 19:54
Post #400

Forum Killer

CYTAT(piwo @ Thu, 02 Apr 2020 - 15:03) *
Myślę że tu nawet nie o wybory chodzi a o święta bo to chrześcijańska partia i pewnie nie wyobrażają sobie świat bez pójścia do kościoła.

Nie wydaje się aby w tym szaleństwie wodza było miejsce na kościół wink.gif W obecnej sytuacji wszystko inne ma w d..., nawet 15. rocznicę śmierci Jana Pawła przegapili, tak są zajęci kombinowaniem przy wyborach.

Poczta dostanie przykaz i listonosze wykonają brudną robotę...

--------------------
Życie jest rumakiem który nie znosi tchórzliwego jeźdźca.

B6 1.8T@GT28RS>B9 2.0T Allroad
Punto Evo 1.4T

+Quote Post

116 Stron V  « < 18 19 20 21 22 > » 
Closed TopicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Monday, 15 September 2025 - 03:02